İçeriğe atla

İvan Nebesni

Ivan Nebesnyy

Ivan Nebesnyy (15 Temmuz 1971 doğumlu) Ukraynalı bir besteci ve müzik yapımcısıdır.[1]

1995 yılında Lviv Konservatuvarı'ndan Myroslav Skoryk rehberliğindeki bestecilik sınıfından mezun oldu.[2] 1996 yılında Ivan Nebesnyy, Ukrayna ve yurtdışından modern bestecilerin müziklerini seslendiren bir topluluk olan "Küme" topluluğunu kurdu.[3] 2006 – 2011'de Ivan Nebesnyy “ Kiev Müzik Festivali ”nin müzik direktörlüğünü yaptı.[2][4]

Seçilmiş işler

Ivan Nebesny'nin eserleri postmodern olarak kabul edilir.[2] Eserleri arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Ivan Franko'nun şiirine dayanan bir opera olan Fox Mykyta (2020'de Lviv operasında prömiyeri yapıldı);
  • Carillon, karma koro, çocuk korosu, senfoni orkestrası ve Maidan Nezalezhnosti'nin sesleriyle film müziği için eser olan Heavenly Shchedryk;
  • Keman, piyano, perküsyon ve kaset için Zerdüşt'ün söylemediği
  • Drama tiyatrosu, film müzikleri vs. için müzik.

Ödüller

  • Levko Revutsky ödülü (2002),[5]
  • Mykhailo Verykivsky ödülü (2011)),[5]
  • Kiev Pektoral ödülü (2011)),[5]
  • Boris Lyatoshinsky ödülü (2020)[6]

Kaynakça

  1. ^ "Иван Небесный: "Даже не знаю, кто, кроме Сумской, мог бы именно так спеть Моцарта"". Зеркало недели | Дзеркало тижня | Mirror Weekly. 13 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2021. 
  2. ^ a b c Ukrainian music encyclopedia. Vol.4 [Українська музична енциклопедія] (PDF) (Ukraynaca). 4. s. 193. 27 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Mart 2023. 
  3. ^ "Ivan Nebesnyy". UCMF (İngilizce). 28 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2021. 
  4. ^ "Іван Небесний – представник сучасної генерації композиторів України". МУЗИКА (Ukraynaca). 17 Aralık 2016. 18 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2021. 
  5. ^ a b c "Іван Небесний - Львівський Національний Академічний театр опери та балету" (Ukraynaca). 20 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2021. 
  6. ^ "У МКІП відзначили нагородами лауреатів мистецьких премій" (Ukraynaca). 20 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ani Lorak</span> Ukraynalı şarkıcı

Karolina Miroslavivna Kuyek, genellikle sahne adı Ani Lorak ile tanınır, 27 Eylül 1978 doğumlu Ukraynalı şarkıcı, söz yazarı, oyuncu, girişimci ve eski Birleşmiş Milletler iyi niyet elçisi. Ukrayna'nın en prestijli ödüllerinden biri olan Ukrayna Halkın Sanatçısı ödülüne layık görülmekle birlikte Lorak, ülkesindeki en güçlü ve etkili kadınlardan biri olarak gösterilmiş, Doğu Avrupa'nın en güzel kadınlarından biri olarak seçilmiştir. Ani Lorak, 2014 yılında Ukrayna'da en çok kazanan şarkıcılardan biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kiev</span> Ukraynanın başkenti

Kiev, Ukrayna'nın en büyük kenti ve başkenti. Avrupa'nın en kalabalık 7. kenti.

<span class="mw-page-title-main">Şanar Yurdatapan</span> Türk şarkı yazarı

Şanar Yurdatapan, Türk besteci, söz yazarı, insan hakları savunucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Şçe ne vmerla Ukrayiny i slava, i volia</span> Ukrayna Ulusal Marşı

"Šče ne vmerla Ukrajiny i slava, i volja" 1992 yılından beri Ukrayna'nın ulusal marşıdır.

<span class="mw-page-title-main">İvan Bohun</span>

Ivan Bohun Ukraynalı Kazak'ların Albay'larından biridir. Polonya-Litvanya Birliği'nin Rus Çarlığı'na karşı 1654-67 yılları arasında süren savaşta Lehler'in yanında yer almıştır. Ivan Bohun'un ölümü Lviv'de her yıl anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İvan Vakarçuk</span>

İvan Oleksandrovıç Vakarçuk, Ukraynalı siyasetçi ve fizikçi.

İvan Gavriloviç Bogdan, Sovyet-Ukraynalı güreşçi.

<span class="mw-page-title-main">Stefania Turkewich</span> Ukraynalı piyanist, besteci ve müzikbilimci

Stefania Turkewich-Lukianovych Ukrayna'nın ilk kadın bestecisi olarak kabul edilen Ukraynalı besteci, piyanist ve müzikbilimci. Eserleri Ukrayna'da Sovyetler tarafından yasaklandı.

Ivan Petrowytsch Kawaleridse, Ukraynalı-Sovyet heykeltıraş, film yapımcısı, film yönetmeni, oyun yazarı ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">İvan Franko</span>

Ivan Yakoviç Franko Ukraynalı bir şair, yazar, sosyal ve edebiyat eleştirmeni, gazeteci, tercüman, ekonomist, politik aktivist, felsefe doktoru, etnograf ve Ukrayna dilinde ilk polisiye romanları ve modern şiirin yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">İvan Mazepa</span>

Ivan Stepanoviç Mazepa 1687 ile 1708 arasında Kazak hetmanı olarak görev yapmıştır. Kutsal Lig çabalarından dolayı 1707'de Kutsal Roma İmparatorluğu Prensi unvanına layık görüldü. Mazepa'nın yaşamındaki tarihi olaylar pek çok edebi, sanatsal ve müzik eserine ilham kaynağı olmuştur ve sanatın koruyucusu olarak ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna sineması</span>

Ukrayna'nın sinema tarihi üzerinde büyük etkisi olmuştur. Önde gelen Ukraynalı yönetmenler arasında Aleksandr Dovjenko, Dziga Vertov ve Serhiy Paracanov gibi yönetmenler yer almaktadır. Dovjenko, Sovyet montaj teorisinin öncüsü olmasının ve Dovjenko Film Stüdyoları'nı kurmasının yanı sıra, en önemli erken dönem Sovyet film yapımcılarından biri olarak anılır. 1927'de Dziga Vertov Moskova'dan Ukrayna'ya taşındı. VUFKU film stüdyosunda, aralarında On Birinci Yıl, Kameralı Adam ve ilk Ukrayna sesli belgeseli Coşku gibi birçok avangart belgesel çekti. Paracanov, Ukrayna, Ermeni ve Gürcü sinemalarına önemli katkılarda bulunmuş bir Ermeni film yönetmeni ve sanatçısıydı; sosyalist gerçekçiliğin yol gösterici ilkeleriyle tamamen uyumsuz olan kendi sinema stilini, Ukrayna şiirsel sinemasını icat etti.

<span class="mw-page-title-main">Tvorchi</span>

Tvorchi, 2018 yılında yapımcı Andrii Hutsuliak ve vokalist Jimoh Augustus Kehinde tarafından Ternopil'de kurulan Ukraynalı bir elektronik müzik ikilisidir. Dört stüdyo albümü yayınladılar: The Parts (2018), Disco Lights (2019), 13 Waves (2020) ve Road (2020). 2023 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ukrayna'yı " Heart of Steel " adlı şarkıyla temsil edecekler.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Söylem Tiyatrosu</span>

Ukrayinska Besida Tiyatrosu - 1864'ten 1924'e kadar faaliyette olan ilk Ukrayna profesyonel tiyatrosuydu. İlk performansı Lviv'deki Ukrayna Ulusal Evi binasında gerçekleşti. Tiyatro, Lviv'deki Ruska Besida Derneği tarafından sübvanse edildi ve zaman zaman Galiçya Diyeti kurumu tarafından desteklendi.

<span class="mw-page-title-main">Vasil Barvinski</span>

Vasyl Oleksandrovych Barvinsky Ukraynalı besteci, piyanist, şef, öğretmen, müzikolog ve müzikle ilgili sosyal figürdü.

Maria Zinovievna Hrebinetska Ukraynalı ve Ukraynalı-Amerikalı bir tiyatro oyuncusu ve şarkıcısıydı (soprano). Lviv'deki Mykola Sadovsky Tiyatrosu, Odesa Opera Binası ve Ruska Besida Tiyatrosu'ndaki performanslarıyla tanınır.

Liudmyla Yevhenivna Zhogol, Ukraynalı bir dekoratif tekstil sanatçısı ve 20. yüzyılın ikinci yarısında Ukrayna Ulusal Goblen Okulu'nun kurucularından biriydi. Sanat Tarihi Adayı (1965), Ukrayna Halk Sanatçısı (1994), Ulusal Güzel Sanatlar ve Mimarlık Akademisi Akademisyeni (2000) unvanlarına sahiptir.

Olena Antoniivna Khokhlatkina ) Ukraynalı tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu. Ukrayna'nın Değerli Sanatçısı ve Ukrayna Halk Sanatçısı unvanlarına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Boris Lyatoşinski</span> Ukraynalı besteci, orkestra şefi, öğretmen

Boris Mikolayoviç Lyatoşinski veya Boris Nikolayeviç Lyatoşinski (Ukraynaca: Бори́с Миколáйович Лятоши́нський,

Ivan Ivanovych Bilyi stoper olarak oynayan Ukraynalı profesyonel futbolcudur.