İçeriğe atla

İvan Fyodorov (denizci)

Fyodorov'un rehberlik ettiği kişiler de dahil olmak üzere, James Cook ve Rus kaşiflerin 18. yüzyılda Kuzey Pasifik'teki rotalarının bir haritası.

Ivan Fyodorov (Rusça: Ива́н Фёдоров, y. 1733), bir Rus denizci ve 1732'de Kuzey Alaska'ya yapılan keşif gezisinin komutanıydı.[1]

Vitus Bering'in Birinci Kamçatka seferinin ardından Rus keşif çalışmaları Bering'in teğmeni Martin Spanberg ve denizci Fyodorov tarafından sürdürüldü. 1732 yılında, Birinci Kamçatka seferinin,[2] kara araştırmacısı Mihail Gvozdev ve denizci K. Moşkov ile birlikte Fyodorov, Asya'nın en doğu noktası olan St. Gabriel'deki Dezhnev Burnu'na yelken açtı (Rusça: Святой Гавриил, Sviatoi Gavriil). 5 Ağustos'ta su takviyesi yaptıktan sonra oradan doğuya yelken açtılar ve kısa süre sonra Galler Prensi Burnu'nda anakaraya yaklaştılar. Alaska'nın kuzeybatı kıyısı ve rotalarının haritalarını çıkardılar. Bunu yaparak Fyodorov ve Gvozdev, bir zamanlar Semyon Dejnyov ve Fedot Alekseyev tarafından başlatılan ve Bering tarafından devam ettirilen Bering Boğazı'nın keşfini tamamladılar. Keşif gezileri ayrıca daha önce bilinmeyen üç adayı da keşfetti.

Kaynakça

  1. ^ Igor V. Kapustin. "Иван Федоров и Михаил Гвоздев - ivki.ru/kapustin/ - Арктика Антарктика Филателия". Ivki.ru. 18 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2013. 
  2. ^ "Map of the New Discoveries in the Eastern Ocean". World Digital Library. 17 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Kâşif ya da bulucu, var olan ancak bilinmeyen bir şeyi bulan, ortaya çıkaran, keşfeden kimsedir. Daha çok coğrafi keşifleri yapan kişiler için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rus Amerikası</span>

Rus Amerikası günümüzde ABD topraklarının Alaska eyaleti, Kaliforniya’nın bir kısmı ile Hawaii’yi içerisine alan ve 1733 – 1867 yılları arasında Rus İmparatorluğuna ait olan sömürge bölgelerinin adıdır. Amerika'nın Ruslar tarafından sömürgeleştirilmesi ile başlayan sürecin resmiyet kazanıp sömürge topraklarının resmî ilhak edilmesi 1799 yılındaki Çarlık ukazı ile olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Semyon Dejnyov</span> Rus kâşif

Semyon İvanoviç Dezhnyov, Rus kâşif.

Kurbat Afanasyeviç İvanov Kazak asıllı Rus kâşif.

<span class="mw-page-title-main">Kuzeydoğu Geçidi</span> kuzey doğu

Kuzeydoğu Geçidi,, Norveç ve Rusya'nın Arktik kıyıları boyunca Atlantik ve Pasifik Okyanusları arasındaki nakliye rotasıdır. Kanada adalarından geçen batı rotası buna göre Kuzeybatı Geçidi (NWP) olarak adlandırılır.

İlk Kamçatka keşif gezisi Aralık 1724'te Pasifik Okyanusunun kuzey kısmını keşfetmek ve Asya ile Amerika arasındaki boğazın varlığını doğrulamak için Rus İmparatoru I. Petro tarafından düzenlendi. Rusların deniz ile ilişkin bilimsel keşif yaptıkları ilk geziydi. 1732 yılında İkinci Kamçatka Seferi yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand von Wrangel</span> Baltık Alman kâşifi

Baron Ferdinand Friedrich Georg Ludwig von Wrangel, bir Baltık Alman kâşifi, Rus İmparatorluk Donanması'nda denizci, Saint Petersburg Bilimler Akademisi'nin Onurlu Üyesi ve Rus Coğrafya Derneği'nin kurucusudur. Günümüz Alaska'sındaki Rus yerleşimlerinin valisi olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">"Kuba" gemisinin denizcileri için dikilmiş anıt</span>

"Kuba" gemisinin denizcileri için dikilmiş anıt, 14 Eylül 1857'de Hazar Denizi'nde Şüvelan Burnu yakınlarında araştırma yapan "Kuba" gemisinin batması sonucu ölen denizciler için dikilmiş bir anıttır. Olay sonucunda 22 mürettebat öldü, 57 kişi kurtarıldı. Bu olaydan sonra gemilerin güvenliği için Abşeron'da deniz fenerleri inşa etmeye başladılar. 1889 yılında Şüvelan'da dikilen anıtın müellifi İohan Edel'dir.

<span class="mw-page-title-main">Fedot Alekseyeviç Popov</span>

Fedot Alekseyeviç Popov, Bering Boğazı üzerinden ilk Avrupa seferini organize eden bir Rus kaşifti.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Çiçagov</span>

Vasily Yakovleviç Çiçagov, Rus Donanması'nda bir amiral ve bir kaşifti. Reval Muharebesi gibi İsveç'e karşı kazanılan zaferler, onun denizcilik meselelerindeki yüksek yeteneğini gösterdi. Napolyon Savaşları sırasında bir Rus amiral olan Pavel Çiçagov'un babasıydı.

Semyon İvanoviç Çelyuskin, bir Rus kutup kaşifi ve deniz subayıydı.

Ivan Yuryevich Moskvitin, olasılıkla Moskova yerlisi olan ve Ohotsk Denizi'ne giden bir Rus keşif ekibine liderlik eden ve Pasifik Okyanusu'na ulaşan ilk Rus olan bir Rus kaşifti.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Gvozdev</span>

Mikhail Spiridonovich Gvozdev Rus askeri jeodezist ve Alaska kıyılarının Ruslar tarafından ilk kez görüldüğü 1732'de Kuzey Alaska'ya yapılan keşif gezisinin komutanıydı.

Mihail Dmitrieviç Levaşov bir Rus kaşif ve Rus İmparatorluk Donanması'nda teğmendi. Vitus Bering'in 1741'deki trajik macerasından sonra Peter Kuzmiç Krenitzin ile birlikte Alaska ve Aleutlara ilk sefer düzenleyenler arasındaydı.

<span class="mw-page-title-main">Dmitriy Ovtsın</span>

Dmitriy Leontiyeviç Ovtsın Rus hidrograf ve Arktik kaşifiydi. Ovtsın ailesi, Murom prensleri Rurik'in torunlarından gelen en eski Rus soylu ailelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Vega Keşif Seferi</span> Kuzeydoğu Geçidinden geçen ilk Arktik keşif seferi

Vega Seferi, adını SS Vega'dan alan ve Finlandiya asıllı İsveçli kaşif Adolf Erik Nordenskiöld'ün liderliğinde 1878-1880 yılları arasında, Kuzey Buz Denizi üzerinden Avrupa ve Asya arasındaki deniz yolu olan Kuzeydoğu Geçidi'nden geçen ilk Arktik seferi ve Avrasya'nın çevresini dolaşan ilk yolculuktur. Başlangıçta sorunlu bir girişim olan bu başarılı sefer, İsveç bilim tarihinin en büyük başarılarından biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Georg Wilhelm Steller</span>

Georg Wilhelm Steller, biyoloji, zooloji ve etnografya alanlarına katkıda bulunan, Almanya doğumlu bir doğa bilimci ve kaşifti. Büyük Kuzey Keşif Gezisi'ne (1733-1743) katıldı ve doğal dünyaya ilişkin gözlemleri, Kuzey Pasifik bölgesinin flora ve faunasının keşfedilmesine ve belgelenmesine yardım etti.

<span class="mw-page-title-main">Otto von Kotzebue</span>

Otto von Kotzebue, Rus İmparatorluk Donanması'nda görevli Baltık Almanı deniz subayı. Keşif ve bilimsel araştırma amacıyla Pasifik'e iki deniz seferi düzenledi. İlk keşif gezisi Okyanusya'yı ve Kuzey Amerika'nın batı kıyısını araştırdı ve Arktik Okyanusu'na geçiş bulmak için Bering Boğazı'ndan geçti. İkinci yolculuğu Kamçatka'ya askeri ikmal görevi olarak planlanmıştı ancak yine Kuzey Amerika ve Okyanusya'nın batı kıyılarında önemli keşifler içeriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Kuzey Keşif Gezisi</span>

Büyük Kuzey Keşif Gezisi veya İkinci Kamçatka Keşif Gezisi, Sibirya'nın Arktik kıyılarının çoğunu ve Kuzey Amerika kıyı şeridinin belli bölümünü haritalayarak haritalardaki "beyaz alanları" büyük ölçüde azaltan tarihin en büyük keşif girişimlerinden biriydi. Rusya İmparatoru Büyük Petro tarafından tasarlandı, ancak Rus İmparatoriçesi Anna ve Elizabeth tarafından uygulandı. Keşif gezisinin ana organizatörü ve lideri, daha önce Büyük Petro tarafından Birinci Kamçatka Keşif Gezisi'ne liderlik etmek üzere görevlendirilen Vitus Bering'di. İkinci Kamçatka Keşif Gezisi, kabaca 1733'ten 1743'e kadar sürdü ve daha sonra elde ettiği başarılar nedeniyle Büyük Kuzey Keşif Gezisi olarak adlandırıldı.

Joseph Billings kariyerinin çoğunu Rusya'da geçiren İngiliz denizci, hidrograf ve kâşif. 1790-1794 yılları arasında Kuzeydoğu Geçidi'ni arayan ve Alaska ile Sibirya kıyılarını keşfeden bir deniz seferine komuta etti. 1797-1798 yılları arasında Karadeniz'de hidrografik araştırmalar yaptı.