İçeriğe atla

İsviçre Esperanto Topluluğu

İsviçre Esperanto Topluluğu (Svisa Esperanto-Societo, SES; (Almanca: Schweizerische Esperanto-Gesellschaft, Fransızca: Société suisse d’espéranto, İtalyanca: Società esperantista svizzera ve Romanşça: Societad svizra d’esperanto) Avrupa'da bulunan geleneksel Esperanto topluluklarından biridir. 27 Eylül 1903 yılında Romandi bölgesinde yer alan Rolle'de Tête Noire otelinde kurulmuştur. Topluluğun ilk başkanı Romandi bölgesinde tacirlik yapmış olan Eugène Failletaz'dir. Topluluğun kurucuları arasında Esperanto Dünya Derneği'nin ilk başkanı Hector Hodler ve Edmond Privat gibi kişiler yer almaktadır. İsviçre Esperanto Topluluğu'nun merkezi günümüzde, topluluğunun kütüphanesinin de bulunduğu, CDELI'nin La Chaux-de-Fonds'da bulunan şehir kütüphanesindedir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fransızca</span> Romen dili

Fransızca, Hint-Avrupa dil ailesinin bir Romen dilidir. Tüm Romen dillerinde olduğu gibi, Roma İmparatorluğu'nun Halk Latincesinden türemiştir. Fransızca, Gallo-Romen dillerinden, Galya'da konuşulan Latinceden ve özellikle Kuzey Galya'da gelişmiştir. En yakın akrabası Oïl dilleridir. Fransızca, Gallia Belgica gibi Kuzey Roma Galyası'nın yerli Kelt dillerinden ve Roma sonrası Frank işgalcilerin (Cermen) Frank dilinden de etkilenmiştir. Bugün, Fransız sömürge imparatorluğu sayesinde, en önemlisi Haiti Kreolü olmak üzere, Fransız kökenli çok sayıda kreol dili vardır. Fransızca konuşan bir kişi veya ulus, Frankofon olarak anılır.

Romanşça, İsviçre'nin dört millî dilinden biridir. Ağırlıklı olarak Graubünden kantonunda konuşulmaktadır. Romanşça Latin dilleri ailesine mensuptur.

İsviçre'nin kantonları, İsviçre'nin en üst düzey idari bölümleridir. Kantonlar, İsviçre Konfederasyonu'nun üye devletleridir.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre pasaportu</span>

İsviçre pasaportu, İsviçre vatandaşlarının uluslararası seyahatlerinde kullandıkları resmî belgedir. Avrupa topluluğu içinde seyahatlerde, İsviçre vatandaşları kimlik kartlarını da kullanabilirler.

İsviçre Kupası İsviçre Futbol Federasyonu (SFV-ASF) tarafından 1926 yılından bu yana her yıl düzenlenen bir futbol turnuvası. Kazanan takım UEFA Avrupa Ligi'nde yer alır. 2003 ve 2008 yılları arasında İsviçre Telekomünikasyon şirketi Swisscom kupaya sponsor olmuş ve kupa Swiss Cup olarak anılmaya başlanmıştır. Kupayı kazanan takım Uefa Konferans Ligine katılıyor.

İsviçreliler, İsviçre'nin vatandaşları veya yerlilerine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre'de konuşulan diller</span>

İsviçre'nin dört adet resmî dili vardır. Bunlar Almanca, Fransızca, İtalyanca ve Romanşçadır. Yalnızca üç dil federal yönetimde eşit konumdadır: Almanca, Fransızca, İtalyanca.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Konfederasyonu başkanı</span> İsviçre Federal Konseyinin başkanı

İsviçre Konfederasyonu Başkanı, Federal Konsey'in ve İsviçre'nin başkanıdır. Federal Meclis tarafından bir yıllığına seçilirler. Arka arkaya 2 dönem görev yapamazlar.

<span class="mw-page-title-main">Engadin</span>

Engadin ya da Engadine, İsviçre'nin Graubünden kantonu sınırları içinde bulunan bir vadidir. İsviçre Alpleri'nin bir parçası olan Engadin, Maloja Geçidi'nden doğan Inn Irmağı'nı izlemekte ve 100 km uzaklıktaki Avusturya sınırına dek uzanmaktadır.

Romandi Bisiklet Turu, UCI Dünya Turu kapsamındaki, İsviçre'nin Fransızca konuşulan, Romandi bölgesinde düzenlenen, yol bisikleti etap yarışı. Yarışlar ilk olarak 1947'de, İsviçre Bisikleti 'nin 50. yıl dönümüne denk gelen yılda yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Yayın Kurumu</span>

İsviçre Yayın Kurumu, 1931 yılında kurulmuş İsviçre'nin kamu yayıncısı'dır. Genel merkezi Bern'de bulunmaktadır. İsviçre Yayın Kurumu kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur, esas olarak radyo ve televizyon lisans ücretleri (%79) yoluyla finanse edilir ve geri kalan geliri reklam ve sponsorluktan elde edilir.

<span class="mw-page-title-main">SBB-CFF-FFS</span> İsviçreli ulusal demiryolu şirketi

İsviçre Federal Demir Yolları İsviçre'nin ulusal demirsyolu şirketi. Şirketin adı, genellikle ülkenin 4 resmi dili olan Almanca, Fransızca ve İtalyancadaki kısaltmaları ile SBB, CFF ya da FFS şeklinde ifade edilir. Romanşça dilindeki karşılığı olan "Viafiers federalas svizras" resmi olarak kullanılmaz.

İsviçre kültürü birkaç güçlü Avrupa kültürünün kesişme noktasında yer alır. Kıtanın en çok kullanılan dillerinden üçü olan Almanca, Fransızca ve İtalyancanın kullanılması dışında, yerel bir topluluğun kullandığı dil olan Romanşça da kullanılır. Bu yüzden İsviçre kültürü birbirlerinden farklı kültürel geleneklerin çeşitliliği ile karakterize olmuştur. Ülkedeki 26 kantonda oldukça geniş bir kültürel çeşitlilik göze çarpar.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Ulusal Bankası</span>

İsviçre Ulusal Bankası, İsviçre'nin merkez bankasıdır. 16 Ocak 1906 tarihinde kurulmuş olup ülkenin para politikası ile İsviçre frangı'nın banknotlarının dağıtımından sorumludur. Merkezi Bern'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Konsey (İsviçre)</span>

Ulusal Konsey, İsviçre Federal Meclisinin alt kanadıdır. 200 üyesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre federal şansölyesi</span> Bir hükümet pozisyonu

İsviçre Federal Şansölyesi, İsviçre Federal Şansölyeliği'nin başıdır. Ayrıca yedi üyeli Federal Konsey'in başkanıdır. Ancak Hükûmet üyesi değildir.

<span class="mw-page-title-main">Bellinzona</span> İsviçrede şehir ve belediye

Bellinzona, İsviçre'nin Ticino kantonunun başkenti olan şehirdir. Bu şehir, 2000'den beri UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil edilen üç kalesi ile ünlüdür. Bu şehir, Alplerin eteklerinde, Ticino nehrinin doğusunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Tarihsel Sözlüğü</span>

İsviçre Tarihsel Sözlüğü, bir İsviçre tarih ansiklopedisidir. Ansiklopedi 1998 yılında kurulmuş olup İsviçre tarihi hakkında modern tarihsel araştırmanın sonuçlarını daha geniş bir izleyici kitlesinin erişebileceği bir şekilde dikkate almayı amaçlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Helvetia Cumhuriyeti</span> 1798-1803 yıllar arası Fransanın kardeşi olan bir Avrupa Cumhuriyeti

Helvetia Cumhuriyeti Fransız Devrim Savaşları sırasında 1798 ve 1803 yılları arasında var olan Fransa'nın kardeş cumhuriyetiydi. Fransız işgali ve bunun sonucunda Eski İsviçre Konfederasyonu'nun dağılmasının ardından, İsviçre'de kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Silvaplana Gölü</span>

Silvaplana Gölü, İsviçre'nin Graubünden kantonunda bulunan bir göldür. Göl, Engadin vadisinin yukarısında yer almaktadır.