İçeriğe atla

İsviçre-Malezya ilişkileri

Malaysia–Switzerland ilişkileri

Malezya

İsviçre
Diplomatik Misyon
Malaysian Embassy, BerneSwiss Embassy, Kuala Lumpur
Temsilcilik
Ambassador Sharrina AbdullahAmbassador Michael Winzap

Malezya – İsviçre ilişkileri (MalaycaHubungan Malaysia–Switzerland  ; Jawi : هوبوڠن مليسيا – سويتزيرلند; AlmancaMalaysisch-Schweizer Beziehungen FransızcaRelations entre la Malaisie et la Suisse  ; İtalyancaRelazioni bilaterali tra la Malesia e la Svizzera ) iki ülke olan Malezya ve İsviçre arasındaki ikili dış ilişkileri ifade eder. Malezya'nın Bern'de bir elçiliği var[1] ve İsviçre'nin Kuala Lumpur'da bir elçiliği var.[1]

Tarihçe

19. yüzyılda İsviçre ticaret şirketleri Malezya'da faaliyetlerini başlattı.[1] Diplomatik ilişkiler 1963'te kuruldu.[1]

Ekonomik ilişkiler

İsviçre eğitim alanında iyi temaslar sürdürmekte ve tropikal ormanların sürdürülebilir yönetimi için Uluslararası Tropikal Kereste Örgütü'nün (ITTO) projelerini desteklemektedir.[1] Malezya'da birçok İsviçre şirketi faaliyet gösteriyor.[1][1] 2011'den beri Malezya'da ikamet eden 792 İsviçre vatandaşı bulunuyor.[1] Vergiden kaçınma gibi çeşitli anlaşmalar da imzalandı.[1] Çikolata ve yoğurt gibi birçok İsviçreli gıda markası, Malezya pazarlarına ulaşmış ve ülkede popülerdir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h i j Boş kaynak (yardım) 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsviçre</span> Batı Avrupa ve kısmen Orta Avrupada bir federe ülke

İsviçre, Batı, Orta ve Güney Avrupa'nın kesişme noktasında bulunan bir ülkedir. Federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan bir federal cumhuriyettir. Kuzey sınırında Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya, doğusunda Avusturya ile Lihtenştayn yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Malezya</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Malezya, Güneydoğu Asya’da yer alan, doğu ve batı olarak iki kara parçasına ayrılmış, 13 eyaletten oluşan ve parlamenter monarşi ile yönetilen bir ülkedir. Malezya'da toplam 878 adet ada bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Diplomat</span> dış politikayla uğraşan ve ülkesini yurt dışında temsil etmekle görevlendirilen kimse

Diplomat, dış temsilcilik, dış politikayla uğraşan ve ülkesini yurt dışında temsil etmekle görevlendirilen kimsedir. Vatandaşlarının haklarına ve çıkarlarına uygun olarak yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlarla ilişkileri yürütmek üzere Dışişleri Bakanlıklarına bağlı olarak atanan kişidir.

United Fruit Company, ABD şirketi. Özellikle üçüncü dünya ülkelerindeki çiftliklerden aldığı havuç, patates, bezelye gibi sebze ve ağırlıklı olarak muz, ananas gibi tropik meyveleri ABD ve Avrupa pazarlarına satmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin-Türkiye ilişkileri</span> ikili diplomasi ilişkiler

Türkiye-Arjantin ilişkileri, iki ülke elçiliklerince imzalanan 1909 tarihli bir anlaşma ile başlar. İki ülke arasında büyükelçilik düzeyinde ilişki vardır. Türkiye'nin Buenos Aires Büyükelçiliği Arjantin, Bolivya, Paraguay ve Uruguay ile ilişkilerden sorumlu iken Arjantin'in Ankara Büyükelçiliği Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'la ilişkilerden sorumludur.

Fiji'deki Yahudilerin tarihi Avrupalı kâşif ve yerleşimcilerin adalara varmasıyla başlar.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Makam</span> Katolik Kilisesinin Piskoposluk Yönetimini ile Vatikanı yönetmek için piskoposlarca yönetilen bir yetki alanı oluşumu

Santa Sede (Latince: Sancta Sedes) veyahut Papalık Makamı; Batı Avrupa dillerinde "Aziz Sandalye", "Apostolik Makam", "Kutsal Koltuk" olarak adlandırılır. Bu isimlendirme Vatikan'ın devlet pozisyonunu belirleyen resmi isimlendirmesidir. Nihayetinde Roma’da bulunan Katolik Kilisesi'nin Piskoposluk Yönetimi'ni içerir ve devleti yönetmek için piskoposlarca yönetilen bir yetki alanı oluşumudur. Bu isimlendirme ise; Papa ile beraber Devlet Sekretaryasını, farklı Kongregasyonlarını ve papalık konseylerini içerir. Bütün bu sistemin başında bulunan kişiye de 'Başpiskopos' denir ve bu haliyle 'Papa'ya işaret etmektedir. Kısaca, Papalık Makamı, Katolik Kilise'sinin merkezi yönetimi olarak kabul edilebilir ve nihayetinde alışılagelen en basit isimlendirmesiyle buna Vatikan denilir.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Makam'ın diplomatik temsilcilikleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Beşinci asırdan beri, henüz 1929'da Vatikan Şehri Devleti kurulmamışken, papa elçileri yabancı hükümdarlara karşı Kutsal Makam'ı temsil etmişlerdir. Ayrıca papa temsilcileri daha çok heyet olarak, Kutsal Makam ile diplomatik ilişkiler kurmayan devletlerin, Papa ve Katolik Kilisesi ile iletişimlerini sağlamışlardır. Kutsal Makam'ın elçilikleri sistemi içinde Kudüs ve Filistin için bir adet apostolik rezidans elçilik heyeti mevcut. Apostolik elçiliği olmayan altı ülke ile iletişim için de bir heyet belirlenmiştir, bunlar; Brunei, Myanmar, Laos, Malezya, Moritanya ve Somali. Ayrıca diplomatik ilişkisi bulunmayan üç bölge için de heyet belirlenmiştir; Arap Yarımadası, Karaipler ve Büyük Okyanus bölgesi. Kutsal Makam'ın yıllık envanterinde Vietnam'ın da yeri var ama uzun zamandan beri yeri olmasına rağmen bu ülkeye olan elçilik temsiliyeti boş kalmıştır. Kutsal Makam'ın "Tek Çin politikası"'na taraf olması sebebiyle Çin'e ne bir temsilci ne de bir apostolik heyet belirlenmiş olup bölgede sadece Çin Cumhuriyeti'nin başkenti Taipei'de bir maslahatgüzar ile temsil edilmektedir. Her ne kadar yukarıda ülkelere heyetler tayin edilmiş olsa da, Afganistan, Bhutan, Çin, Kuzey Kore, Umman, Suudi Arabistan ve Tuvalu'nun Kutsal Makam ile diplomatik ilişkileri yoktur. Kutsal Makam'ın diplomatik elçiliklerin statüsü başka ülkelerin elçilikleriyle eşdeğerde görülüyor çoğu ülkeler tarafından. Sadece uluslararası alanda isimlendirmesi değişiktir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya pasaportu</span>

Malezya pasaportu Malezya Göç Dairesi tarafından Malezya vatandaşlarına verilen seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre-Türkiye ilişkileri</span> Türkiye İsviçre diplomatik ilişkileri

İsviçre-Türkiye ilişkileri, geçmişten beri süregelen Türkiye ile İsviçre arasındaki ilişkilerini belirtmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka-Türkiye ilişkileri</span>

Danimarka-Türkiye ilişkileri, Danimarka ve Türkiye arasındaki mevcut ve tarihi ilişkilere dayanır. Danimarka'nın Ankara'da ve Türkiye'nin de Kopenhag'da bir elçiliği vardır. İki ülke de NATO üyesidir. Danimarka ve Türkiye arasındaki ilişkiler Jyllands-Posten Muhammed karikatürleri tartışması ve Roj TV meselesinden dolayı gergin durumdadır.

Glencore International AG dünyanın en büyük hammadde ticareti yapan şirketler grubu olup merkezi İsviçre'de Baar kentindedir. Şirket topluluğunun yönetimi ve anahtar pozisyondaki çalışanları 2011 yılına kadar buradaki kendi binasında hizmet verir. Şirket ilk olarak Londra borsası'na girerek hisse senetlerini kamuya açtı.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Yayın Kurumu</span>

İsviçre Yayın Kurumu, 1931 yılında kurulmuş İsviçre'nin kamu yayıncısı'dır. Genel merkezi Bern'de bulunmaktadır. İsviçre Yayın Kurumu kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur, esas olarak radyo ve televizyon lisans ücretleri (%79) yoluyla finanse edilir ve geri kalan geliri reklam ve sponsorluktan elde edilir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nun dış ilişkileri</span> Devlet ilişkileri

Osmanlı İmparatorluğu'nun dış ilişkileri ya da diplomasisi, Osmanlı Devleti'nin diğer devletlerle olan ilişkilerini ifade eder. Osmanlı'nın uluslararası ilişkileri kuruluşundan itibaren yoğun bir çaba gerektirmiştir. Türk egemenlik sahasının bir uç beyliği olarak yabancı unsurlarla sürekli irtibat halindedir. Klasik dönemde üç kıtaya yayılmış bir devlet olarak dış ilişkilerinde gelişme gösterme mecburiyeti görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Iwakura Misyonu</span>

Iwakura Misyonu, Meiji Restorasyonu döneminde 23 Aralık 1871'den 13 Eylül 1873'e kadar Japonya'dan Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerine yayılan büyük çaplı elçilik misyonudur. Iwakura Tomomi'nin baş diplomatlığında, Meiji Dönemi liderleri ve değişim öğrencilerinden oluşan 107 kişilik bir elçilik heyetidir.

<span class="mw-page-title-main">Meksika-Türkiye ilişkileri</span>

Meksika-Türkiye ilişkileri, Meksika ile Türkiye arasındaki siyasi, iktisadi ve ekonomik ilişkileri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Türkiye ilişkileri</span>

Malezya-Türkiye ilişkileri, Malezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye'nin Kuala Lumpur'da bir büyükelçiliği, Malezya'nın ise Ankara'da bir büyükelçiliği ve İstanbul'da bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Her iki ülke de Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (OIC) tam üyesidir. Her iki ülke de kendi bölgelerinde bölgesel güç ve orta güç olarak sınıflandırılmaktadır.

Hindistan-Türkiye ilişkileri, Hindistan ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Hindistan ile Türkiye arasında 1948 yılında diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana, siyasi ve ikili ilişkiler genellikle sıcaklık ve samimiyet ile yürütüldü, ancak bazı sporadik gerginlikler Türkiye'nin Pakistan'a olan desteğine rağmen dostane ilişkiler devam etti. Hindistan ve Türkiye, etnik, dinsel ve dilsel çoğulculuğa dayanan seküler demokrasilerdir. Hindistan'ın Ankara'da elçiliği ve İstanbul'da başkonsolosluğu var. Türkiye'nin Yeni Delhi'de bir elçiliği ve Mumbai'de bir konsolosluğu var. 2015 yılı itibarıyla Hindistan ile Türkiye arasındaki ikili ticaret 6.26 milyar ABD Doları seviyesinde gerçekleşmiştir ve Hindistan lehine yoğun bir şekilde artmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bhutan'da turizm</span>

Butan'da turizm, Bhutan Hükûmeti'nin geliri artırmak ve Butan'ın eşsiz kültürünü ve geleneklerini dış dünyaya tanıtmak amacıyla 1974'te başladı ve izole ülkeyi yabancılara açtı. 1974'te toplam 287 turist Butan Krallığı'nı ziyaret etti. Butan'ı ziyaret eden turist sayısı 1992'de 2.850'ye yükseldi ve 1999'da olarak 7.158'e yükseldi. 1980'lerin sonunda turizm yıllık 2 milyon ABD dolarının üzerinde katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Özbekistan ilişkileri</span>

Malezya-Özbekistan ilişkileri, Malezya ve Özbekistan arasındaki uluslararası ilişkilerdir. Malezya, Taşkent'de bir büyükelçiliğe sahiptir. Özbekistan'ın ise Ampang Jaya'da büyükelçiliği yer almaktadır. Her iki ülke de iyi ilişkilere sahiptir.