İçeriğe atla

İsviçre'de çocuk işçiliği

İsviçre'de çocuk işçiliği 1960'lara kadar kırsal alanlarda gerçekleştirilen bir uygulamalaydı. En azından İsviçre makamları tarafından Verdingkinder'e[1] atıfta bulunarak hoşgörüyle karşılandı, çünkü on yıllar önce çoğunlukla çiftliklerde ucuz işçi olarak çalışacak 100.000 çocuğa ihtiyaç duyuluyordu.[2]

Bir çiftlik evinde hasır dokuyan aile, tuval üzerine yağlı boya, 1840

Açıklama

Çocukları çocukluklarından mahrum bırakan, normal okula devam etmelerini engelleyen, zihinsel, fiziksel, sosyal veya ahlaki açıdan tehlikeli ve zararlı herhangi bir işte çalıştırılmasını ifade etmektedir.[3][4][5] 2010'larda, çocuk işçiliği uygulaması sürmekteydi,[5] çünkü İsviçre'deki en azından küçük aile işletmesi çiftlikler, yaz sonundaki hasatlar vesilesiyle çocuklarının yardımına ihtiyaç duymaktaydılar. Kentsel kantonlarda yaz tatillerinin beş hafta sürmesine rağmen daha kırsal kantonlarda, devlet okulları tarafından verilen yaz tatillerinin çok daha uzun olmasının nedeni budur.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Kinderabeit" (Almanca). HDS. 13 Ekim 2008. 18 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2014. 
  2. ^ "Slavery's Shadow on Switzerland". The New York Times. 10 Kasım 2014. 18 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2014. 
  3. ^ "The State of the World's Children 1997". UNICEF. 8 Ekim 1997 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2014. 
  4. ^ "What is child labour?". International Labour Organisation. 2012. 20 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2014. 
  5. ^ a b "Convention on the Rights of the Child". United Nations. 3 Ekim 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2006. 
  6. ^ "Schulferien Schweiz" (Almanca). schulferien.ch. 26 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsviçre</span> Batı Avrupa ve kısmen Orta Avrupada bir federe ülke

İsviçre, Batı, Orta ve Güney Avrupa'nın kesişme noktasında bulunan bir ülkedir. Federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan bir federal cumhuriyettir. Kuzey sınırında Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya, doğusunda Avusturya ile Lihtenştayn yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Almanca</span> Batı Cermen dili

Almanca, Hint-Avrupa dil ailesine ait, ağırlıklı olarak Orta ve Batı Avrupa'da konuşulan bir Batı Cermen dili. Avrupa Birliği'nin resmî dillerinden biri ve en çok konuşulanıdır. Özellikle Almanya, Avusturya, Lihtenştayn, Lüksemburg, İsviçre'nin büyük bölümü, İtalya'nın Güney Tirol bölümü, Belçika'nın doğu kantonları, Polonya ve Romanya'nın kimi bölgeleri ve Fransa'nın Alsas-Loren bölgesinde konuşulmaktadır. Dünyanın yaygın lisanlarından biridir. Almanca içinde Fransız kelime kökenli sözcükler taşır.

<span class="mw-page-title-main">Baden-Württemberg</span> Güneybatı Almanyada bir eyalet

Baden Württemberg Güneybatı Almanya'da bir eyalettir. Nüfusa ve alana göre üçüncüdür. Başkenti Stuttgart'tır. Diğer önemli kentleri ise Konstanz, Freiburg, Karlsruhe, Mannheim, Tübingen ve Heidelberg'dir. Almanya'nın en zengin eyaletlerinden birisidir ve işsizlik oranı %5'in altındadır. Almanya'nın otomobil endüstrisinin büyük bir bölümünü oluşturan firmalar bu eyalette bulunmaktadırlar. Ayrıca eğitim kalitesinin en yüksek olduğu eyaletlerden biridir. Yoğun şivenin konuşulduğu bir eyalettir. Özellikle, Badisch ve Schwäbisch konuşulur. Eyalet batıda Fransa ve Rheinland-Pfalz, güneyde İsviçre, kuzeyde Hessen, doğuda ise Bavyera ile komşudur. Kara Orman (Schwarzwald) ilin ana ormanını teşkil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zürih</span> İsviçrenin Zürih kantonunun başkenti; finans merkezi

Zürih, İsviçre'nin en büyük kentidir. 2018 yılında Zürih Belediyesinde nüfus 415.367, çevre ilçeleriyle birlikte nüfusu 1,39 milyon kişidir. Zürih şehri Zürih Kantonu'nun başkentidir. İsviçre'nin ekonomik ve Almanca konuşulan bölgesinin kültürel merkezidir. FIFA merkezi Zürih’te bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Bern</span> İsviçrenin filli başkenti; Bern kantonunun başkenti

Bern, İsviçre'nin başkenti ve en büyük beşinci büyük şehri aynı zamanda İsviçre Konfederasyonunun ve Bern kantonunun resmi başkentidir. Bern şehrinin nüfusu 2020 yılı itibari ile 143.043'tür. Çevre yerleşim bölgeleri ile birlikte Bern nüfusu 419.000 kişiye ulaşır.

İsviçre'nin kantonları, İsviçre'nin en üst düzey idari bölümleridir. Kantonlar, İsviçre Konfederasyonu'nun üye devletleridir.

<span class="mw-page-title-main">Jurek Becker</span> Polonya doğumlu Alman yazar, film senaristi

Jurek Becker, Polonya doğumlu Alman yazar, film senaristi, Doğu Alman muhalif. Orijinal ismi Jacob the Liar olan eseri iki filme kaynaklık etmiştir. Yazar II. Dünya Savaşı sırasında iki yıl Polonya'daki Łódź şehrinde gettoda yaşamıştır. Nazilerin soykırımından kurtulmuştur.

İsviçre tarihi bugünkü İsviçre Konfederasyonu topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Alexandra Maria Lara</span>

Alexandra Maria Lara, Rumen asıllı Alman sinema oyuncusu. Dört yaşında Almanya'ya gelen Lara 16 yaşına kadar çeşitli televizyon dramalarında rol aldı ve kendisini bu süre içerisinde geliştirdi. 2004 yılı yapımı Çöküş filminde Traudl Junge karakterini canlandırdığı rol en iyi ve önemli rolü oldu. Bu filmde iyi bir performans sergileyerek Oscar Ödülüne aday gösterildi. Almanya'nın önemli film ödüllerinden olan Bambi film ödülünü kazandı.

İsviçre Federal Anayasası, İsviçre'nin üçüncü ve şimdi geçerli olan anayasasıdır. Bu anayasa 26 kantondan oluşan İsviçre Konfederasyonunun hukuksal çerçevesini tanımlar, bireysel ve grup haklarını içeren temel bir belgedir. Ayrıca kantonlar ve konfederasyonun sorumluluklarını ve federal devlet kurumlarının nasıl oluşacağını belirler.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre ekonomisi</span> İsviçre sınırları içerisinde uygulanan ekonomik modeller

İsviçre ekonomisi dünyanın en stabil ülke ekonomilerinden biridir. İsviçre, Dünya'nın gayrisafi yurt içi hasılası sıralamasında 20., kişi başına düşen milli gelir sıralamasındaysa 2. ülkesidir. Ülkede en çok insan, ticaret ve finans başta olmak üzere hizmet sektörlerinde çalışır. İsviçre ekonomisinin diğer iki önemli sektörünü ise turizm ve endüstri oluşturur. INSEAD ve Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından çıkarılan Global Innovation Index'te ise 1. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Johann Heinrich Pestalozzi</span>

Johann Heinrich Pestalozzi, İsviçreli pedagog, hayırsever, Okul ve sosyal reformcu, filozof ve politikacı. Eğitim, hukuk ve insan gelişimi üzerine önemli çalışmalar yapmıştır. Hem Fransız Devrimi'ni yaşamış hem de devrimden derin bir şekilde etkilenmiştir. Çocukluk yıllarında yaşadığı sosyal çevreyi gezip görmesi, fakir halkın eğitimi konusundaki fikirlerinin gelişiminde kökler oluşturmuştur. Çalışmalarının büyük kısmını insan ırkının eğitim süreçlerinin ve kavrama güçlerinin doğallık ile ilgisi ve beyinde geliştirilen buna dair yöntemler olarak tarif eder. Çalışmalarında, insan doğası, gerçek varlık ve insan doğasının ayırt edici özelliklerine yönelik sorulara yanıtlar aramıştır. İnsan gelişiminin tek taraflı ve tek boyutlu olamayacağını savunmuştur. Yalnızca duygusal, zihinsel ya da salt sanatsal gelişimin ön plana çıktığı diğer unsur ve yönlerin önemsenmediği, eksik kaldığı bir gelişim sürecini reddetmiştir. Ona göre eğitimde; duygu, akıl ve inanç birlikteliği gereklidir, ancak böyle tasarlanmış bir eğitim toplumun kurtuluşu olabilir. Kalbimiz sevmeyi ve inanmayı arzu eder, zihnimiz de düşünmeyi ve yeteneklerimizin ortaya çıkmasını ister. Dolayısıyla insanın gelişiminde ilköğretimin önemi çok büyüktür. İnsanlara bilgeliğin yolunu açacak mutlak anahtar bu eğitimdir. Eğitimin seçkinlerin elinde olduğu ve yalnızca onların eğitim alabileceği düşüncesinin hakim olduğu bir zamanda; eğitimin herkesin hakkı olduğunu savunmuştur. Yoksul öğrencilerin dahi yetkin eğiticiler tarafından eğitim alması gerekliliğini vurgulamıştır. Kendi okullarında kimsesiz ve yoksul öğrencileri çoğunlukla maddi bir beklenti içinde olmadan kendi idealleri çerçevesinde yetiştirdi. Her çocuğun mutlaka okula gitmesi gerektiğini savundu.

İsviçre'de eğitim sistemi İsviçre Federal Anayasasına göre kantonlara devredilmiştir ve bu yüzden büyük bir çeşitlilik gösterir. Federal devlet (konfederasyon) sadece belli temel kuralları koyar ve ihtiyaçları karşılar. Örneğin ilkokul, ortaokul ve iki yıl anaokulu zorunludur ve ücretsizdir. Genel olarak üniversite ve yüksek meslek okullarına kadar olan eğitim zorunlu ve ücretsizdir. Ayrıca konfederasyon bazı üniversiteleri finanse eder. Toplam eğitim sisteminin yüzde 90'ı kantonlar ve belediyeler tarafından finansa edilir.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre'de COVID-19 pandemisi</span> COVID-19 pandemi maddesi

İsviçre'de COVID-19 pandemisi, COVID-19 salgınının 25 Şubat 2020'de İsviçre'ye yayıldığı ve ilk COVID-19 vakasının İtalya'daki, COVID-19 salgını sonrasında ortaya çıktı.

Graubünden Kantonu İsviçre'nin en büyük ve en doğudaki kantonudur. Fransızca ismi Grisons, İtalyanca ismi Grigioni, Romanşça ismi ise Grischun'dur. İtalya, Avusturya ve Lihtenştayn ile uluslararası sınırları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Flavio Cotti</span>

Flavio Cotti, İsviçreli politikacıdır. 1986'dan 1999'a kadar Federal Konsey üyesiydi. Ticino kantonunu temsilen Hristiyan Demokrat Halk Partisi'nin üyeliğini yaptı. Ayrıca İsviçre içişleri bakanı ve dışişleri bakanı olarak görev yaptı. 1990'larda Cotti, İsviçre hükûmetinin İsviçre'nin Avrupa Birliği'ne siyasi entegrasyonunu ilerletme konusundaki başarısız girişimlerine liderlik etti. 1991 ve 1998'de İsviçre Konfederasyon Başkanlığı yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Viola Amherd</span>

Viola Patricia Amherd, 2019 yılından bu yana İsviçre Federal Konseyi Üyesi ve 1 Ocak 2024'ten bu yana İsviçre Konfederasyonu Başkanı olarak görev yapan İsviçreli siyasetçidir. Federal Savunma, Sivil Koruma ve Spor Bakanlığı'nın başkanıdır. Amherd, 2021 yılında Muhafazakar Demokrat Parti (BDP/PBD) ile birleşerek Merkez'i (DM/LC) oluşturmadan önce Hristiyan Demokrat Halk Partisi (CVP/PDC) üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Sözleşmeli çocuk</span>

"Sözleşmeli çocuklar" veya "sözleşmeli çocuk işçiler", İsviçre'de, çoğunlukla yoksulluk nedeniyle veya ahlaki nedenlerle ebeveynlerinden alınan ve genellikle ucuz iş gücüne ihtiyaç duyan yoksul çiftçiler olan yeni ailelerin yanında yaşamaya gönderilen çocuklardı. Yetişkinliğe eriştikten sonra bu çocukların çoğu, yanlarına bırakıldıkları aileleri tarafından ciddi şekilde kötü muamele gördüklerini, ihmal, dayak ve diğer fiziksel ve psikolojik istismara maruz kaldıklarını açıklamaya başladılar. Verdingkinder uygulaması İsviçre'de 1960'lara kadar yaygın olarak uygulandı.

Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) çocuk işçiliğine yönelik farkındalığı yükseltmek amacıyla 2002'de ilan ettiği bir gündür.

Myrna Wooders, kamu ekonomisi teorisine, ağ teorisine ve oyun teorisine önemli katkılarda bulunan Kanadalı bir ekonomisttir. Çalışmaları özellikle koalisyon teorisi, kamu yararı teorisi ve kulüp teorisi üzerine odaklanmıştır. Myrna şu anda Vanderbilt Üniversitesinde ve Warwick Üniversitesi'nde ekonomi profesörüdür.