İçeriğe atla

İsveç'te azınlık dilleri

İsveç'te 1917 yılında basılmış Yidiş dilinde bir dergi.

İsveç'te en önemli 5 azınlık dili vardır. Bunlar Fince, Meänkieli, Laponca, Romanca ve Yidiş dilidir. İsveççe işaret dilinin yahudi versiyonu da bir azınlık dili sayılır. Ancak buna karşın İsveç'te halkın çoğu resmi dil olan İsveççeyi bilir.[1]

Birçok Avrupa ülkesinde (Polonya, İspanya, Britanya... gibi ülkelerin) hangi azınlık dillerinin resmiyet kazanacağı konusunda kriterleri vardır.[2] İsveç'te de azınlık dilleri dili ülkedeki tarihi oluşuna ve yerliler tarafından konuşulması koşullarına göre belirlenir.[3]

Azınlık dillerinin dağılımı

İsveç'teki belediyelerin resmi azınlık dilleri.
  Fince
  Fince ve meänkieli
  Laponca
  Fince ve Laponca
  Fince, Meänkieli ve Laponca

2000 yılının Nisan ayında İsveç'te bazı bölgelerde azınlık dillerinin kullanımı resmîleşti ve böylece bazı belediye etkinlikleri laponca, fince ve meänkieli olarak sergilenmeye başlandı.

Riksdag, 1999 yılında Avrupa Birliği'nin azınlık dilleri konveksiyonunu onayladı. Bu konveksiyon halk arasında azınlık dillerine bağlılık ile sonuçlandı. Azınlık dilleri arasında Fince, meänkieli ve laponca, diğer resmi azınlık dilleri olan Çingenece ve Yidiş diline göre daha fazla resmi hakka sahiptir. Böylece halk bazı belediyelerde resmi kurumlarda kendi dillerini kullanabiliyorlar.[4]

Avrupa Konseyi'nin Azınlık Dilleri Sözleşmesine göre, İsveç'te resmi olarak tanınmak üzere Fince, Meänkieli, Laponca, Romanca ve Yidiş dili azınlık dilleri olarak seçildi, çünkü bu diller ülkede geleneksel olarak konuşuluyor. Ancak 20. yüzyılda ülkeye sonradan gelen Arapça ve Türkçe gibi diller bu sebepten resmi azınlık dili olarak kabul edilmez. İsveç işaret dili de tartışmalı olarak bir azınlık dilidir.[5]

Laponca - Sami dili

Sami dilleri birden fazla lisandan oluşur ancak hepsi laponca olarak kabul edilir. Kolahalvön'deki laponca ve Norrland'daki Laponca'nın arasında neredeyse Almanca ve İsveççe kadar fark vardır. İsveç'te Kuzey Sami dili, Lule Sami dili, Pite Sami dili, Ume Sami dili ve Günet Sami dili konuşulur.[6]

Fince

Finlandiya tarihsel olarak İsveç Krallığı'nın bir parçasıydı. Bu sebepten bazı aileler başkent bölgesine yakın olan bugünkü İsveç topraklarına göç ettiler. Bu kişilerin soyundan gelenlere "Sverigefinnar" (İsveç Finleri) denir.[7]

Meänkieliler

Gällivare, Haparanda, Kalix, Kiruna, Pajala, Stokholm ve Övertorneå belediyelerinde resmi azınlık dilidir.[8]

Romanca ve Yidiş dili

Çingenece ve Yidiş dilinin resmi kullanım bölgeleri yoktur çünkü Yahudilerin ve Çingenelerin genel olarak sayısı fazla yaşadığı bölge yoktur. Ancak bu azınlığa mensup kişiler için anadil eğitim hakkı gibi diğer dil mensuplarının sahip olduğu haklar verilir. Ancak diğer azınlık dili sayılmayan dillere karşın Romanca ve Yidiş dilinde yüksek okul ve üniversite eğitimi de alınabilir.[9]

Ayrıca bakınız

Kaynak

  1. ^ "språkvård, språkrådet - Institutet för språk och folkminnen". web.archive.org. 6 Şubat 2014. 1 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 
  2. ^ "Text of the European Charter for Regional or Minority Languages". European Charter for Regional or Minority Languages (İngilizce). 9 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 
  3. ^ "Frågor och svar om minoritetsspråk - Institutet för språk och folkminnen". www.isof.se (İsveççe). 28 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 
  4. ^ AB, SYSteam Halmstad. "Europeiska stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk". arkiv.minoritet.se (İsveççe). 23 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 
  5. ^ "Är svenskt teckenspråk ett minoritetsspråk? - Institutet för språk och folkminnen". www.isof.se (İsveççe). 11 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 
  6. ^ "Samiska - Samer.se". samer.se. 15 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 
  7. ^ "İsveç Finleri". 9 Kasım 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Förvaltningsområden - Länsstyrelsen i Stockholm". web.archive.org. 30 Aralık 2014. 30 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 
  9. ^ "Undervisa i nationella minoritetsspråk". www.skolverket.se (İsveççe). 21 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Göteborg</span> şehir

Göteborg İsveççe telaffuz: [jœtɛˈbɔrj] , İsveç'in ikinci ve İskandinavya'nın dördüncü büyük şehridir. Göteborg şehir merkezinin 570.000, metropolitan bölgesinin ise yaklaşık 1.000.000 nüfusa sahip olduğu tahmin edilmektedir. Stockholm'den sonra İsveç'in ikinci büyük şehridir. Göteborg 60.000 üniversite öğrencisiyle İskandinavya'nın en çok öğrenci barındıran şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Fince</span> Sondan eklemeli Finlandiyanın resmi dili

Fince (

<span class="mw-page-title-main">.se</span>

.se, İsveç'in internet ülke üst seviye alan adıdır. İsveç İnternet Vakfı tarafından yönetilir. Ekim 2024 itibarıyla 1.404.159 kayıtlı alan adı barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Laponlar</span> Kuzey İskandinavya, Karelya ve Finlandiyada yaşayan Fin-Ugor toplumu.

Laponlar ya da Samiler, Norveç ve İsveç'in Kuzey Kutup Dairesi içinde kalan bölgelerinde çok eski tarihlerden bu yana yaşamakta olan bir etnik grup. Laponların günümüzdeki sayıları 60.000 kadardır ve %70'i Ural dil ailesine bağlı Sami (Saame) dili olan Laponca konuşur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Samice</span>

Kuzey Laponca, Laponya'nın resmî dilidir. Ural dilleri'nin Fin - Baltık, Fin - Lappiç kolundandır. Estonca, Fince, Karelce, Macarca ve Võro ile aynı gruptandır. Kuzey Sami dili Norveçte Sami dil idaresi bölgesinde Norveççe ile birlikte resmi dil statüsü kazanmıştır.

Meänkieli, Ural dilleri'ne bağlı olan bir Kuzey Avrupa dillerinden Fincenin bir lehçesidir. İsveç'te yaşayan Torneträsk Gölü çevresinde sâkin olan Finlerin konuşma şeklidir. Ancak Torne Vadili Finler, kendilerini Finlerden ayrı bir halk olarak görürler ve ayrı bir dil konuştuklarını kabullenirler. İsveç devleti de bunu böyle kabul edip, okullarda bu dilde eğitimi tanır, devlet televizyonu ve radyosunda Meänkieli yayınlar yapar ve Tornedarin bölgesinde bu dili bölgesel tanınmış azınlık dili olarak resmî statü verir.

<span class="mw-page-title-main">Ystad</span> İsveçin Skåne ili, Ystad ilçesine bağlı kentsel alan (tätort)

Ystad, İsveç'in güney kuşağında bulunan bir kenttir. Şehir, İsveç'in güney ucundaki Baltık Denizi kıyılarında kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Norrbotten (il)</span>

Norrbotten ili, İsveç'in en kuzeyinde yer alan Norrbotten ve Lapland bölgeleri üzerinde kurulu olan bir ildir. İlin tek komşusu Västerbotten ili olup, ilin doğusunda ayrıca Botni Körfezi kıyıları yer almaktadır. İl ayrıca Norveç ve Finlandiya ile de komşu olup Finlandiya ile komşu olan en tek İsveç ilidir. İlin yönetim merkezi Luleå'dur.

<span class="mw-page-title-main">Malmö Arena</span>

Malmö Arena, İskandinav ülkelerinden İsveç'in Malmö şehrinde yer alan çok amaçlı bir kapalı arena; aynı zamanda Hockeyallsvenskan liginden buz hokeyi kulübü Malmö Redhawks'a ev sahipliği yapan yer. Hokey maçlarının yanı sıra konserler ile hentbol, florbol ve atletizm müsabakalarına da ev sahipliği yapmıştır. Öte yandan 14, 16 ve 18 Mayıs 2013 tarihlerinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması ve 2024 Eurovision Şarkı Yarışması burada düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Umeå Havaalanı</span>

Umeå Havaalanı, İsveç'in Umeå şehrinin güneyinde bulunan havaalanıdır. 2011 itibarıyla İsveç'in en büyük yedinci havaalanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Barbro Hiort af Ornäs</span>

Barbro Margareta Eriksdotter Hiort af Ornäs İsveçli sinema, tiyatro ve televizyon oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Hasse Andersson</span> İsveçli country şarkıcısı ve söz yazarı

Hans Olle Lennart Andersson İsveçli bir country şarkıcısı ve söz yazarı olup, albümleri 1980'lerde İsveç'te grafik başarısına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">John Lundvik</span>

John Hassim Lundvik, İsveçli şarkıcı, şarkı yazarı ve kısa mesafe koşucusu. John şimdi Melodifestivalen 2018 yarışması'na "My Turn" adlı şarkıyla katılmakta ve yarıştığı yarı finalde ilk ikiye girerek direkt finale çıkmayı başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sara Danius</span>

Sara Maria Danius, Eski Nobel Edebiyat Komitesi üyesi olan İsveçli eleştirmen, akademisyen, eğitimci ve estetisyen.

<span class="mw-page-title-main">İsveç'teki Türkler</span>

İsveç'teki Türkler, Türkiye'den İsveç'e göçmüş ve yerleşmiş Türklerdir. Bazıları Kuzey Makedonya ve Bulgaristan'dan göç eden Türk kökenlilerdir. İsveç Dışişleri Bakanlığı'na göre İsveç'te 100,000'den fazla Türk kökenli yaşamaktadır. İsveç'teki birçok Türk çifte vatandaşlığa sahip ve Türkiye'de 37.000 kayıtlı seçmen var.

<span class="mw-page-title-main">Sofya Magdalena</span>

Sofya Magdalena, Danimarka prensesi. III. Karl Gustav'ın eşi olarak İsveç'in konsort kraliçesi idi.

<span class="mw-page-title-main">Göran Zachrisson</span> Spor gazetecisi

Göran Zachrisson, İsveçli spor gazetecisi ve televizyon yorumcusudur.

<span class="mw-page-title-main">İsveç Finleri Günü</span>

İsveç Finler Günü, her yıl 24 Şubat'ta İsveç'te kutlanan bir kutlama günüdür. Yıldönümü, 2010 yılında İsveç Akademisi tarafından onaylandı ve ilk kez 2011'de kutlandı. 24 Şubat tarihi halk şiiri koleksiyoncusu ve Fin dilinin statüsünün savunucusu Carl Axel Gottlund'un da doğum günü olduğu için seçilmiştir. Günün amacı İsveç Finlerini kutlamak ve onların tarihini, dilini ve kültürünü İsveç'in kültürel mirasının bir parçası olarak kabul etmektir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Samice</span>

Güney Samice, çoğunlukla Norveç ve İsveç'in orta kesimlerinde konuşulan bir Sami dilidir. Yaklaşık 600 kişi tarafından konuşulmakta olup tehlike altında bir dildir. Norveç'in Hattfjelldal, Røros, Snåsa ve Røyrvik belediyelerinde resmi dil olup İsveç'te de Sami dillerinin bir parçası olarak azınlık dil olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lule Samice</span>

Lule Samice (julevsámegiella), çoğunlukla Norveç'in Nordland ili ve İsveç'in Lule Nehri çevresinde konuşulan bir Sami dilidir. Yaklaşık 650 kişi tarafından konuşulmakta. Norveç'in Hamarøy belediyesinde resmi dil olup İsveç'te de Sami dillerinin bir parçası olarak azınlık dil olarak kabul edilmektedir.