İçeriğe atla

İstifleme makinesi

Yük taşımak ve istif yapmak amacıyla kullanılan araçlardır. Kullanıcının yaya olarak kullandığı insan gücüyle çalışan ve akülü tipleri olduğu gibi kullanıcının üzerinde oturarak kullandığı Dizel Motorlu, Benzin-LPG Motorlu ve Akülü, Forklift olarak bilinen tipleri de vardır. Taşıma kapasitesi olarak 45-50 tonlara kadar çıkabilir. Şu şekilde sınıflandırılabilir:

- Yaya kumandalı İstif Makinaları

  • Hidrolik Transpalet: Yükleri yerden 5–10 cm kaldırarak yatay olarak taşımaya yarar. Kol gücüyle çalışan hidrolik pompa vasıtasıyla kaldırma yapabilir.
  • Akülü Transpalet: Akü gücüyle çalışır, hem kaldırma hem de yürüme işlemini elektrik motoru yardımıyla kuvvet harcamadan yapar, bazı modellerinde kullanıcı bir platforma binerek veya üzerine oturarak da kullanabilir. Yatay olarak yük taşıma yapar.
  • Stacker: Kullanıcının yaya olarak kullandığı, yükü belirli bir yüksekliğe kaldırmada kullanılan araçlardır. Hidrolik insan gücüyle çalışan, elektrikli ve akülü tipleri vardır.

- Üzerine binilen, oturulan tip Dizel, Benzin-LPG, Akülü İstif Makinaları

  • Dizel Motorlu Forklift
  • Benzin-LPG Motorlu Forklift
  • Akülü Forklift
  • Dar Koridor Forkliftleri-Reach Truck: Akülü olarak çalışan, depo içlerinde raflar arasında kullanılmak için yapılmış istifleme makinalarıdır. 10–11 m yükseğe kaldıran modelleri mevcuttur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Otomobil</span> yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı

Otomobil, yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı. Otomobil, yakıtla çalışan bir motor sayesinde hayvan gücü kullanılmadan, itmeden veya çekmeden hareket edebilen ve üzerindekileri de taşıyabilen bir taşıttır. Halk arasında -ve bundan sonra bu maddede de- "araba" olarak isimlendirilir ve bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Uçak</span> Motorlu hava taşıtı

Uçak veya tayyare; hava akımının başta kanatlar olmak üzere kanat profilli parçaların alt ve üst yüzeyleri arasında basınç farkı oluşturması sayesinde havada tutunarak yükselebilen, uçma özellikli motorlu bir hava gemisi ve hava taşıtıdır. Pistonlu ya da jet motorlu, sabit kanatlı ve havadan ağır pek çok hava taşıtı uçak kategorisine dahildir. Günümüzde en temel uçak tipleri, yolcu uçağı, savaş uçağı, kargo uçağı olarak bilinirken, farklı coğrafi şartlara göre özelleştirmiş uçaklar da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Sıralı tip motor</span> sırali tip motorlar

Sıralı tip motor, silindirlerin krank mili üzerinde bir çizgi üzerinde sıralandığı motor tipidir. Günümüzde otomobillerde kullanılan en yaygın modeldir.Silindirlerin yan yana dizilmesinden dolayı bu adı almıştır.Dizel veya benzinli olabilirler.

Silindirlerin düzenine göre çok çeşitli motor yapı şekilleri vardır Silindirler DIN 73021’e uygun bir şekilde ifade edilir. Silindirlerin sayılmasına güç çıkışının karşı tarafından başlanır. Boksör motorlarda ve V tipi motorlarda güç çıkışının karşı tarafından soldaki silindirden başlanır ve sıra takip edilir. Genelde 4 zaman ilkesine göre çalışırlar. 2 zaman ilkesine göre çalışan tipleri de mevcuttur. Hava veya su ile soğutulan çeşitleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Karbüratör</span> motorun silindirlerinde yanacak benzin-hava karışımını sağlayan aygıt

Karbüratör, içten yanmalı motorlarda, motorun silindirlerinde yanacak benzin-hava karışımını sağlayan aygıt.

<span class="mw-page-title-main">Otobüs</span> insan taşımak için üretilmiş büyük karayolu taşıtı

Otobüs, kara yolu taşıma yönetmeliğine göre sürücü dahil 17 kişiden fazla yolcu kapasitesi olan motorlu kara taşıtıdır. Ortalama araba veya furgonlardan önemli ölçüde daha fazla yolcu taşımak üzere tasarlanmıştır. Otobüslerin kapasitesi 300 yolcuya kadar çıkabilir, ortalama bir otobüs genellikle 30 ile 100 arasında yolcu taşır. Türkiye Cumhuriyeti hukuk kurallarına göre bu aracı kullanacak sürücülerin E sınıfı ehliyete, SRC belgesine sahip olması ve en az 26 yaşından gün alması gereklidir.

<span class="mw-page-title-main">Kamyon</span> Motorlu taşıt

Kamyon, ağır yük taşımaya yarayan motorlu araçtır. Otomobil prensibine göre çalıştıklarından teknik sınıflandırmada büyük yük otomobili olarak tanımlanırlar. Türkçede genellikle uluslararası kara yolu taşımacılığında kullanılan, çok dingilli uzun kamyonlara tır denir. Bu sözcük Türkçeye TIR anlaşması gereğince TIR levhası taşıyan ve uluslararası taşımacılık yapan uzun kamyonlardan geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Debriyaj</span>

Debriyaj, motorla vites kutusu arasındaki irtibatı keserek vites değiştirme olanağı sağlayan güç aktarma organlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Motosiklet</span> Ulaşım aracı

Motosiklet, iki ya da üç tekerlekli, bisiklet benzeri, içten yanmalı motora sahip bir ya da iki kişilik ulaşım aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">Boksör tipi motor</span>

Boksör motor (boxer) ya da diğer adıyla düz motor pistonları yere paralel olan bir içten yanmalı motordur. Boksör motorda silindirler tek bir krank milinin her iki tarafına 2 sıra halinde yerleştirilmiş ve böylece tüm pistonların hareketinin tek bir düzlemde olması sağlanmıştır.

Vinç, genellikle bir halat, tel halat veya zincirlerle donatılmış, malzemeleri hem kaldırmak hem indirmek hem de yatay olarak hareket ettirmek için kullanılabilen bir makine türüdür. Ağır nesneleri kaldırmak ve başka yerlere taşımak için kullanılır. Vinçler, bir veya daha fazla basit makine kullanarak mekanik avantaj yaratır ve böylece insanların normal kapasitesinin ötesinde yükleri taşır. Vinçler, nakliye için yüklerin yüklenmesi ve boşaltılması, inşaat için malzemelerin hareketi ve ağır ekipmanların montajı için sanayide yaygın olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Forklift</span>

Forklift, ağır yükleri çatalları aracılığıyla kaldırmak ve özellikle bir araca ya da rafa yüklemek için kullanılan bir çeşit iş makinesidir. Forkliftler daha çok paletlerin üzerine yüklü ağırlıkları taşımak, kaldırmak ve istif etmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">TCDD DE 11000</span>

TCDD DE 11000 tipi lokomotifler 1985 yılından başlayarak TCDD tarafından kullanılan dizel-elektrikli lokomotiflerdir.

<span class="mw-page-title-main">Transpalet</span>

Transpalet, Palet-taşıyan veya Palet-taşıyıcı; insan kontrollü, yaya veya motor gücüyle çalışan paletlere yüklenmiş yükleri hidrolik pompa gücüyle kaldırarak yatay olarak taşımaya yarayan araçlardır. İki adet çataldan oluşurlar ve paletlerin üzerindeki boşluklara bu çatalların girmesi ve çatalların yukarı doğrultuda kaldırılmasıyla yükleme yapılmış olur. Bir krikonun palet taşıma için özelleştirilmiş hali olarak düşünülebilir. Standart ve çeşitli işler için özel çeşitleri ile çeşitli kapasitelerde transpaletler piyasada bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Audi 80</span> Otomobil

Audi 80, 1966-1996 yılları arasında Alman otomobil üretim firması Audi tarafından üretilmiştir. Başlangıçta Volkswagen Passat'la Sedan ve Avant modellerinde aynı platformu paylaşmıştır. Coupé ve Convertible tipleri bu sınıfın ana modelleri olmasa bile bu tipler de aynı platformu paylaşmıştır ve birçok parçası aynıdır.

<span class="mw-page-title-main">Elektrikli araç</span> bir ya da daha fazla elektrik motoru tarafından itilen araç

Elektrikli araç veya elektronik taşıt tahrik için bir veya daha fazla elektrik motoru kullanan bir araçtır. Araç dışı kaynaklardan elektrikle bir toplayıcı sistemle çalıştırılabilir veya bir pille bağımsız olarak çalıştırılabilir. Bazen güneş panelleri tarafından yakıt hücreleri veya bir jeneratör kullanılarak yakıtın elektriğe dönüştürülmesiyle de olabilir. EV'ler arasında, bunlarla sınırlı olmamak üzere, karayolu ve demiryolu araçları, yüzey ve su altı araçları, elektrikli uçaklar ve elektrikli uzay araçları yer alır. Otonom sürüş, bağlantılı araçlar ve paylaşımlı mobilite gibi gelişmekte olan diğer otomotiv teknolojileriyle birlikte karayolu araçları için Connected, Autonomous, Shared ve Electric (CASE) Mobility adlı geleceğin mobilite vizyonunu oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Mercedes-Benz Vito</span> Minivan&Panelvan

Mercedes-Benz Vito, Mercedes-Benz'in van modelidir. Araç Vitoria-Gasteiz, İspanya'da üretilmektedir. Vito adı, şehrin adı olan Vitoria isminden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fiat 900T</span>

900, İtalyan otomotiv üreticisi FIAT'ın geliştirdiği orta sınıf hafif ticari araç ve minivan modelidir. 1976-1986 yılları arasında üretimde kalmıştır. Birleşik Krallık'ta Fiat Citivan adıyla satılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Turbo dizel</span>

Turbo dizel, basitçe turboşarj ile donatılmış bir sıkıştırma ateşlemeli motor anlamına gelir. Diğer motor türlerinde olduğu gibi, bir dizel motora turboşarj uygulamak, motorun güç ve tork çıkışını büyük ölçüde artırabilir.

<span class="mw-page-title-main">Piaggio Ape</span>

Piaggio Ape ("arı"), üç tekerlekli hafif ticari araç olup şirketin Vespa scooter — 1948'de piyasaya sürdüğünden beri sürekli üretilmekte ve çeşitli işler için çok sayıda gövde biçimiyle satılır.