İçeriğe atla

İstefanaki Musurus Paşa

Stefanos Musuros
12. Sisam beyi
Görev süresi
1896-1899
Yerine geldiğiBeroviç Paşa
Yerine gelenKostaki Vayanis Efendi
Kişisel bilgiler
Doğum 1841
Atina
Ölüm 1906
İstanbul
Ödülleri Mecidiye Nişanı
Osmaniye Nişanı

İstefanaki Musurus Paşa (YunancaΣτέφανος Μουσούρος Stefanos Musuros), 1896'dan 1899'a kadar Osmanlı İmparatorluğu tarafından atandığı Sisam Beyliği görevini üstlenen kişidir.

İlk Sisam Beyi Stefanos Vogoridis'in torunu ve Vogoridis'in Sisam bey vekili olarak atadığı Kostaki Musurus Paşa'nın oğluydu. Paris ve Londra'da hukuk okudu. Yirmi yaşında Osmanlı İmparatorluk Hükûmeti için hizmete girdi. Sisam Beyi olmadan önce Osmanlı İmparatorluğu'nun İtalya Krallığı büyükelçisiydi. Kostantiniyye'ye (günümüzdeki İstanbul'a) çağrıldı ve Bayındırlık Komisyonu üyeliğine atandı.

Sisam adası'nı, hukuku her şeyden önce koyarak iyi yönetti. Adadaki siyasi hizipçilik azaldı. Vati, Karlovasi, Maratokampos, Platanos, Pirgos ve başkenti birbirine bağlayan yollar yaptırdı. Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid tarafından bu görevinden azledildikten sonra, Osmanlı İmparatorluğu'nun Birleşik Krallık büyükelçisi oldu.

Kaynaklar

  • Κωνσταντίνος Σκόκος (1898). Ημερολόγιον Σκόκου. Atina: Εκ του Τυπογραφείου των Καταστημάτων Ανέστη Κωνσταντινίδου. ss. 161-162. 12 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hadım Süleyman Paşa</span> 32. Osmanlı sadrazamı

Hadîm Süleyman Paşa, I. Süleyman saltanatı döneminde Nisan 1541-28 Kasım 1544 arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamı ve Serdarıdır. İki kez Mısır Valiliği yapmış ve Hindistan'a sefere çıkan ilk Osmanlı Donanması'na komuta etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Naili Paşa</span> 184. Osmanlı sadrazamı

Giritli Mustafa Naili Paşa, 1832 ile 1851 yılları arasında Girit valiliği ve Abdülmecid saltanatında 14 Mayıs 1853 - 29 Mayıs 1854 ve 6 Ağustos 1857 - 22 Ekim 1857 tarihleri arasında iki defa sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Hakkı Paşa</span> 210. Osmanlı sadrazamı

İbrahim Hakkı Paşa V. Mehmed saltanatında 12 Ocak 1910 - 30 Eylül 1911 tarihleri arasında bir yıl sekiz ay on dokuz gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandır Karatodori Paşa</span> Osmanlı devlet adamı

Aleksandır Karatodori Paşa, Fenerli Rum kökenli Osmanlı devlet adamı ve diplomat. Muhtelif ülkelerde Osmanlı İmparatorluğu adına elçi olarak bulunmasının yanında; Hariciye ve Nâfia nazırı, Sisam beyi ve Girit valisi olarak da görev yaptı. Hariciye nazırlığı yapmış ilk gayrimüslim Osmanlı vatandaşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Krikor Ağaton</span> Ermeni asıllı Osmanlı bürokrat ve siyasetçi (1823-1868)

Krikor Ağaton Efendi, Osmanlı Ermenisi eğitimci, ziraatçi, bürokrat, yazar ve siyasetçi. Yurtdışında aldığı eğitim, ailesinin çiftçilik faaliyetleri ve yaptığı ilmi çalışmalarla Osmanlı İmparatorluğunda tarımın gelişmesinde önemli bir rol oynadı. Ağaton Efendi görev yaptığı kurumlarda önemli hizmetlerde bulunarak bazı ilkleri de gerçekleştirdi. İmparatorluğun ilk ziraat mektebinde tercümanlık ve hocalık yaptı. İlk milli serginin tertip komisyonunda yer aldı ve bugünkü Sayıştay'ın temelini teşkil eden Divan-ı Muhasebat kurumunun ilk memurlarından birisi oldu. Sultan Abdülaziz döneminde Umûr-ı Nâfia Nazırlığı 'na getirilen ilk Hristiyan ve Ermeni kökenli kişi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sisam Emâreti</span> 1832-1913 yıllarında Sisam Adasında var olan, Osmanlı Devletine bağlı beylik

Sisam Beyliği veya Sisam Emâreti, Osmanlı Devleti'ne bağlı beylik.

<span class="mw-page-title-main">Kostaki Musurus Paşa</span> Osmanlı diplomatı

Kostaki Musurus Paşa, Rum asıllı Osmanlı paşası.

<span class="mw-page-title-main">Avlonyalı Ferid Paşa</span> 207. Osmanlı sadrazamı

Avlonyalı Mehmed Ferid Paşa, Arnavut asıllı Osmanlı devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Kavur</span>

Nejad Kemal Kavur, Türk büyükelçi.

Kostaki Karaca Bey, Osmanlı İmparatorluğu'nun Berlin ve Lahey büyükelçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Yanko Vitinos</span> Sisam beyi

Yanko Vitinos Bey, 1904-1906 yılları arasında Sisam Beyliği'ne Osmanlı İmparatorluğunca atanmış bir Osmanlı Yunan devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kostaki Karatodori Bey</span> Sisam beyi

Kostaki Karatodori Bey Osmanlı Rumların Karatodori ailesinden gelen bir devlet adamı. 1906'dan 1907'ye kadar Sisam Beyi olarak görev yaptı. II. Mahmud'un saray hekimi İstefanaki Karatodori'nin oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Fotyadi Bey</span> Sisam beyi

Fotyadi Bey veya Kostaki Fotiadis Paşa 1874'ten 1879'a kadar Sisam Beyi olarak görev yapan Osmanlı devlet adamı. "A Constitution for a Multilingual Empire: Translations of the Kanun-ı Esasi and Other Official Texts into Minority Languages" kitabının yazarı Johann Strauss, Fotiadis'in bir Hristiyanın imparatorlukta ulaşabileceği en yüksek makama ulaştığını ve onu Yunan toplumunun seçkin figürlerinden biri olarak nitelendirdiğini söyledi.

<span class="mw-page-title-main">Kostaki Vayanis Efendi</span> Sisam beyi

Kostaki Vayanis Efendi, 7 Mart 1899 ve 1900 yılları arasında Sisam beyiydi. İstefanaki Musurus Paşa'nın yerine geçti ve 16 Ağustos 1900'de Mişel Gregoriyadis Bey de onun yerine geçti.

<span class="mw-page-title-main">Kostaki Adosidi Paşa</span> Rum asıllı Osmanlı siyasetçi, Sisam beyi

Kostaki Adosidi Paşa, 1873'ten 1874'e ve yine 1879'dan 1885'e kadar Osmanlı tarafından atanmış olan Sisam beyidir.

Pavlaki Musurus Bey, 1866'dan 1873'e kadar Osmanlı İmparatorluğu tarafından Sisam'a bey olarak atanan Osmanlı kişiydi.

<span class="mw-page-title-main">Corce Beroviç</span> Sisam beyi

Corce Beroviç veya Beroviç Paşa, Osmanlı'da Girit Valisi ve Sisam Beyi olarak görev yapmış Hristiyan devlet adamıydı.

Aleksandros Kalimaki Paşa Osmanlı İmparatorluğu bünyesinde görev almış Rumen-Yunan devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Stefanaki Bey</span> Sisam beyi

Stefan Bogoridi ya da İstefanaki Bey, Osmanlı İmparatorluğu bünyesinde görev almış Bulgar devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kostaki Antopulos</span> Osmanlıda Rum akademisyen ve devlet adamı

Kostaki Antopulos Paşa veya Antopulos Konstantin Bey, Osmanlı Rum akademisyeni ve devlet adamı. Kariyeri boyunca Türkler için hizmetinde zeki ve dürüst bir kamu görevlisi olarak ün kazandı.