İçeriğe atla

İstasyon Köprüsü

İstasyon Köprüsü
Harita
Diğer ad(lar)"Meydan Köprüsü"
TaşınanYaya
GeçişYeşilırmak
KonumTürkiye Amasya, Türkiye
Koordinatlar40°39′07″N 35°49′23″E / 40.652025°K 35.822943°D / 40.652025; 35.822943
TürüKemer köprü
MalzemeKesme Taş
Bitiş tarihi14. yüzyıl

İstasyon Köprüsü, Amasya'da yer alan tarihi bir köprüdür. Eskiden Meydan Köprüsü de denmekteydi.

Köprü Yeşilırmak Nehri üzerinde 40°39′08″K 35°49′23″D / 40.65222°K 35.82306°D / 40.65222; 35.82306 koordinatlarında yer almaktadır. Yönü kuzeyden güneye doğrudur.

Köprü ilk olarak Selçuklu sultanlarından 1. Mesud tarafından M.S 1145 yılında yapılmış olup doğal afetler nedeniyle yıkılmıştır ve ardından yıkıldığı nokta üzerine 1370 yılında, ilk yapıldığı fotmata uyarak tekrar inşa edilmiştir.[1]

Tarihçe

Köprü, 1360-1382 yılları arasında Amasya valiliği yapan Şadgeldi Paşa zamanında yapılmıştır.[2] Köprü Osmanlı zamanında, 1824 yılındaki ırmak taşkınında ve 1825 yılındaki depremde kısmen hasar görmüştür. 1828 yılında tekrar yenilenen köprü, Türkiye Cumhuriyeti döneminde ise 1940 yılında kapsamlı bir tadilat geçirmiştir.[2] Dört kemere sahip olan eser, Fügen İlter'e göre, 14. yüzyılda inşa edilmiş olmasına rağmen, aynı dönemde inşa edilen köprülerden oldukça farklıdır (Selçuklu dönemi sonrası).[3]

Kaynakça

  1. ^ "Kültür Portalı". 20 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b "Köprüler". Amasya.bel.tr. 17 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2019. 
  3. ^ Fügen İlter: Osmanlılara kadar Anadolu Türk Köprüleri, TC Karayolları Yayınları, s.247

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uzun Köprü</span> Edirnede tarihî köprü

Uzun Köprü, Edirne'de, Ergene Nehri üzerinde, Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek köprü ve dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğini taşıyan tarihi köprüdür. Eski adı Ergene Köprüsü idi. Köprü, Edirne'nin Uzunköprü ilçesine ismini vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Galata Köprüsü</span>

Galata Köprüsü, İstanbul'da Haliç üzerine yapılmış, Karaköy'le Eminönü'nü birleştiren köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul köprüleri</span>

İstanbul'da tarihte ilk köprü girişimi Pers Kralı I. Darius'undur. Osmanlılar zamanında ise II. Beyazıt'ın teşebbüsü sonuçsuz kaldıktan sonra II. Mahmud, 1836'da ahşap bir köprüyü Haliç'te Unkapanı ile Azapkapı arasında yaptırdı. Bu köprüye Hayratiye Köprüsü denildi.

<span class="mw-page-title-main">Haliç</span> Boğaziçi girişindeki Tarihî yarımada ve Beyoğlu platolarını birbirinden ayıran deniz girintisi

Haliç, İstanbul'un Avrupa yakasını kaplayan Çatalca Yarımadası'nın güneydoğu ucunda, Boğaziçi girişinde, İstanbul ve Beyoğlu platolarını birbirinden ayıran deniz girintisi. Denizin kendisine ulaşan akarsu yatağının bir bölümünü istila etmesiyle meydana gelen yapının jeomorfolojik adı olan Arapça haliç sözcüğü, İstanbul halicinin kent açısından taşıdığı önemden dolayı Osmanlılar döneminden bu yana bir özel isim haline gelmiş, birçok semti kapsayan bir kent bölgesi adı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kanunî Sultan Süleyman Köprüsü</span> tarihi yapı

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü, İstanbul ilinin Büyükçekmece ilçesinde bulunan, Büyükçekmece ile Mimarsinan Mahallesi arasında yer alan tarihi köprü.

<span class="mw-page-title-main">Burmalı Minare Camii</span>

Burmalı Minare Camii ya da diğer adlarıyla Ulu Camii ve Mahkeme Camii, Amasya ilinde yer alan tarihî mahiyette dinî yapı. Adını burmalı minaresinden alan cami bitişiğindeki Selçuklu kümbeti ve Osmanlı dönemi minaresi ile dikkat çekmektedir. 1237 yılında Anadolu Selçuklu Devleti hükümdarı II. Gıyâseddin Keyhüsrev zamanında Ferruh b. Selçuk tarafından yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rialto Köprüsü</span>

Rialto Köprüsü, Venedik, İtalya'da Büyük Kanal üzerindeki dört köprüden biridir. Köprü kanal üzerindeki en eski olanlardan biridir ve olasılıkla şehrin en ünlüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Köprüsü</span>

Atatürk Köprüsü ya da eski adıyla Unkapanı Köprüsü, İstanbul'da tarihî yarımadayı Beyoğlu yakasına bağlayan bir köprüdür. Fatih ilçesine bağlı Unkapanı Küçükpazar bölgesiyle Beyoğlu ilçesine bağlı Azapkapı semtlerini birbirine bağlar. Aksaray semtinden başlayarak Unkapanı'na gelen Atatürk Bulvarı'nın devamı niteliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Şeytan Köprüsü, Bulgaristan</span> Osmanlı İmparatorluğu zamanında yapılan bir Türk köprüsü

Şeytan Köprüsü, Bulgaristan’ın Kırcaali ilinde bir Orta Çağ köprüsü.

<span class="mw-page-title-main">Çeşnigir Köprüsü</span>

Çeşnigir Köprüsü, Kırıkkale'nin Karakeçili ilçesi ile Köprüköy beldesi arasında, Keskin sınırları içerisinde bulunan Kızılırmak Nehri üzerinde Büyük Selçuklu Devleti zamanında yapılan bir köprüdür.

Bu liste Ankara'da bulunan köprüleri göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kalecik Köprüsü</span>

Kalecik Köprüsü; Ankara'nın Kalecik ilçesinde bulunan tarihi bir taş köprüdür. Kitabesi veya hakkında başka bir kaynak olmadığı için tam yapılış tarihi bilinmemekle birlikte köprünün mimarisine bakarak Selçuklu Devleti döneminde inşa edilmiş olabileceği söylenebilir. Üzerinde bulunduğu, altından akıp geçen Kızılırmak'tan dolayı sıkça Kızılırmak Köprüsü ve 19. yüzyılda köprüyü onaran Balışeyh Dikmen köyü ağası Develioğlu sülalesinden Hacı İbrahim Ağa tarafından onarıldığı için bir Develioğlu Köprüsü olarak da anılır. Develioğlu Hacı İbrahim Ağa tarafından 19. Yüzyılın son çeyreğinde onarılan köprünün baş ustası dönemin Ermeni taş ustası Tirkuşludur. Ustanın imzası sol korkuluk duvarının üstünde bulunan çekiç kabartması altındadır. Usta aynı zamanda Dikmen köyünde bulunan kesme taş işçiliğinin güzel bir örneği olan kitabesinde " sahübül hayratül Vel haseneten Develizade el-hac İbrahim Ağa tarafından yaptırılmıştır" ifadesine yer verilen köy camii ve köy konağını da imar etmiştir. İlçenin merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

Timisvat Köprüsü veya Köprüköy Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. 35 metre uzunluğundadır. 2.7 metre genişliğinde olan köprü, 13 metre yüksekliğindedir. Ardeşen ilçesine 10 kilometre uzaklıktadır. Fırtına Deresi üzerine konumlanmıştır. Köprü 18. yüzyılda inşa edilmiştir. Biri büyük diğer küçük olmak üzere iki gözlü kemer formunda inşa edilen köprünün kemeri taş döşeli olup, korkulukları ve gövdesi kesme taştan yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amasya Kalesi</span> Great Amesia Walls

Amasya Kalesi, Türkiye'nin kuzeyindeki Amasya şehrinde yer alan tarihi bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Şahruh Köprüsü</span>

Şahruh Köprüsü Kayseri ili Sarıoğlan ilçesi Karaözü köyünde yer alan tarihi bir köprüdür.

Alaköprü Mersin ilinin Anamur ilçesinde bulunan ve hâlâ kullanılabilir durumda olan tarihi bir köprüdür.

Kravga Köprüsü Mersin ilinde tarihi bir köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kırkgöz Köprüsü</span>

Kırkgöz Köprüsü, Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinin merkezine 7 kilometre mesafede yer alan bir köprüdür. 1150'de Bizans İmparatoru I. Manuil tarafından Akarçay Nehri üzerine inşa ettirildi. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de çeşitli onarım ve eklemelerden geçen köprü günümüzde 57 adet göze sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Boğazkesen Köprüsü</span>

Boğazkesen Köprüsü, Tokat'ın Erbaa ilçesinde yer alan tarihi taş köprü.

Magdinus ve Helkıs Köprüleri, Amasya ilinde yer almaktadır.