İçeriğe atla

İstanbul Uluslararası Çağdaş Dans ve Performans Festivali

iDANS logosu. NOT: Logonun formatı aynı olmakla beraber farklı renk kombinasyonları ile de kullanılmaktadır.

İstanbul Uluslararası Çağdaş Dans ve Performans Festivali (iDANS), ilki 2007 yılında düzenlenen uluslararası bir dans ve müzik festivali. iDANS'ta, dans gösterilerinin yanı sıra video çalışmaları, konserler ve enstalasyonlar ile ünlü dans yazarları ve akademisyenlerin katıldığı konferanslar da gerçekleştirilmektedir.

iDANS

"Solo" temalı birinci iDANS festivali 20 Eylül - 20 Ekim 2007 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleşti. Bu festival, Türkiye, Fransa, Belçika, Pakistan, ABD, Portekiz, İsrail, Hollanda, Filistin, Almanya, Norveç, Lübnan, Hırvatistan, Macaristan ve Tayland’dan gelen katılımcıların gösterilerini içerdi.

Gösteri ve etkinlikler, Garajistanbul, Kenter Tiyatrosu, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü, Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu ve Garanti Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

iDANS 2

Festivalin ikincisi (iDANS 2), 6 Mayıs - 3 Haziran 2009 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleşti. Festivale Türkiye, Fransa, Belçika, ABD, Hollanda, Almanya, Lübnan, Hırvatistan, İspanya, İran, İsviçre, Bulgaristan, Mısır, Sırbistan, Slovenya, Kamboçya, Birleşik Krallık, İtalya, Rusya ve Singapur'dan sanatçılar katıldı.

"Zamanın Dansı/Dansın Zamanı" temasının işlendiği ve "zaman" kavramını sorgulayan yapıtların sunulduğu festivalde, 20 ülkeden 83 sanatçı, 40 performans gerçekleştirecek.

Festivalin konukları arasında Jonathan Burrows & Matteo Fargion, Thierry de Mey, Michèle-Anne de Mey, Olga de Soto, deufert + plischke, Ivana Müller, Virgilio Sieni, Theatre Works/Ong Keng Sen, Trio Cérès, Palma Kunkel, Juan Dominguez, Iguan Dance Theater, Walid Raad, Eléonore Didier, Andrea Bozić, Yann Marussich, Lydia Schulze Heuling ve Koosil-Ja yer alıyor.[1]

22-24 Mayıs arasında ‘zaman’ kavramı çerçevesinde yeni eserlerini sergileyen Türk sanatçılara özel bir program gerçekleşti. "Yerel Saat" bünyesinde Hareket Atölyesi, Taldans, Mehmet Sander gibi koreograflar yer aldı.[1]

Sunum ve sunum/performanslar içeren konferans, 16-17 Mayıs 2009 tarihlerinde İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde gerçekleşti. Konferansa katılan uluslararası araştırmacı, sanatçı, yazar, dramaturg ve akademisyenler arasında Rudi Laermans, Myriam van Imschoot, Velimir Abramovic, Christophe Wavelet, Geisha Fontaine, Adrien Heathfield, Ivan Pravdic, Teoman Turgut, Hilmi Yavuz, Boyan Manchev ve Janez Janša sayılabilir.

Mekân

Gösteriler Fransız Kültür Merkezi, Garajistanbul, Notre Dame de Sion Lisesi, Pera Müzesi, ÇATI Dans Stüdyosu, Roxy Müzik Kulübü ve Tütün Deposu gibi mekanlarda gerçekleştirildi.

Gelecek iDANS'lar

"Gülmek ve ağlamak" temalı iDANS 3, 2009 Ekim ayı boyunca gerçekleşecek.[2] "Kozmopolitizm" temalı iDANS 4 ise, İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olacağı 2010 yılında özel bir programla gerçekleştirilecek.[3]

Kaynakça

Dipnotlar

  1. ^ a b iDANS[] SanatDergi.com. Erişim: 3 Mayıs 2009
  2. ^ iDANS 3: Gülmek ↔ Ağlamak 4 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. idans.info
  3. ^ iDANS 4: Kosmopolitizm 4 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. idans.info

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Performans sanatı</span>

Performans sanatı, 1960'lı yıllarda ortaya çıkan, izleyicinin önünde canlı olarak icra edilen bir sanat biçimidir. Performans sanatı etkinlikleri bazen happening olarak da adlandırılır. Performans sanatı metinden bağımsızdır ve o an olur. Tekrarı yoktur. Bunun yanı sıra Fluxus, beden sanatı, süreç sanatı ile yakından ilgilidir. Sahne ve gösteri sanatları ile ortak yönler taşısa da, dans, müzik, tiyatro, sirk, jimnastik gibi etkinliklerden farklı olarak görsel sanatların içinden çıkmış öncü bir akım olarak kabul edilir; tiyatro performanslarından farklı olarak olayların illüzyonu değil olduğu şekliyle olayın kendisi sergilenir. Marina Abramoviç aralarındaki farkı şu cümleleriyle açıklar:

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kültür Sanat Vakfı</span> kültür sanat vakfı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Nejat Eczacıbaşı önderliğinde kurulmuş kâr amacı gütmeyen ve kamu yararına çalışan bir kültür kurumudur. Vakfın temel amaçları İstanbul'u dünya kültür-sanat başkentleri arasında ön sıralara taşımak, kültür ve sanat yoluyla ulusal ve evrensel, geleneksel ve çağdaş değerler arasında sürekli ve kalıcı bir etkileşim sağlamak ve kültür politikalarının oluşturulmasında etkin rol oynamaktır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Film Festivali</span> Film Festivali

İstanbul Film Festivali, eskiden (1984-88) Uluslararası İstanbul Sinema Günleri ve Uluslararası İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından 1982'den beri düzenlenmekte olan festival. Her sene nisan ayı içinde çeşitli sinemalarda gerçekleştirilir, ayrıca festivalin içeriğinde ulusal ve uluslararası olarak iki ayrı yarışma barındırır. Festivalin direktörlüğünü 2015 yılı itibarıyla Kerem Ayan üstlenmektedir.

Akbank, Ocak 1948'de Adana'da Hacı Ömer Sabancı'nın da aralarında bulunduğu bir grup iş insanı tarafından bölgedeki pamuk üreticilerine finansman sağlamak amacıyla kurulmuş özel banka. Yaklaşık 94 milyar dolar seviyesindeki aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük bankalarından biri haline gelmiştir. Akbank 2017 yılında Brand Finance tarafından hazırlanan “Dünyanın En Değerli 500 Banka Markası” araştırmasında üst üste 6. Kez ‘Türkiye’nin En Değerli Banka Markası’ olmuştur. Akbank bu marka değeri ile dünya genelinde 500 bankanın bulunduğu listede 94. sırada yer almıştır. Akbank ayrıca, 2015 yılında Brand Finance'in yaptığı “Dünyanın En Değerli 500 Markası” araştırmasında “Türkiye’nin En Değerli Markası” olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Ateşi</span>

Anadolu Ateşi, Mustafa Erdoğan'ın sanat yönetmenliğindeki Türk dans topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">İzzet Günay</span> Türk oyuncu

İzzet Günay, Türk oyuncu, antikacı ve filatelist.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Tiyatro Festivali</span>

İstanbul Tiyatro Festivali, İstanbul'da yapılan bir tiyatro festivalidir. 1989'dan bu yana İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenmektedir. 2001 yılına dek her yıl yapılan festival, bu yıldan itibaren iki yılda bir düzenlenmeye başlandı. Bünyesinde tiyatro oyunlarının yanında atölye çalışmaları, seminerler, konferans ve sergilerin de yer aldığı festivale, dünyanın çeşitli bölgelerinden tiyatro toplulukları katılır.

Naz Erayda, Türk tasarımcı ve yönetmendir.

<span class="mw-page-title-main">Sakıp Sabancı Müzesi</span> Türkiyede bir müze

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, zengin bir hat ve resim koleksiyonunu bünyesinde barındıran ve düzenlediği geçici sergilerle birçok ünlü sanatçının eserlerine ev sahipliği yapan bir sanat müzesidir. 2002 yılında ziyarete açılan müze, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da bulunan Atlı Köşk'te hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Müzik Festivali</span> müzik festivali

Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen bir etkinliktir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Mağusa Kültür ve Sanat Festivali</span>

Uluslararası Mağusa Kültür ve Sanat Festivali, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti idaresindeki Gazimağusa'da Gazimağusa Belediyesi tarafından 1995 senesinden beri organize edilen kültür ve sanat festivali.

<span class="mw-page-title-main">7. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri'nde gösterilen filmler</span>

7. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri'nde gösterilen filmler

<span class="mw-page-title-main">4. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri'nde gösterilen filmler</span>

4. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri'nde gösterilen filmler

<span class="mw-page-title-main">Samsun Devlet Opera ve Balesi</span>

Samsun Devlet Opera ve Balesi, Türkiye'de Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren altı opera-bale müdürlüğünden biridir. Kurum temsillerini, İlkadım ilçesinde yer alan 2001 yılında yapımı tamamlanmış, 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne devredilmiş, mimarisi opera binası olacak şekilde tasarlanmış olan Samsun Atatürk Kültür Merkezi binasında gerçekleştirmektedir. Sahnelenen ilk eser, librettosu Aytaç Yalman'a, bestesi Hasan Niyazi Tura'ya ait olan, 'Şehitler Oratoryosu' olmuş, ilk 'Dünya Prömiyeri' ise 2010/2011 Sanat Sezonunda 5 Mayıs 2011 tarihinde 'Amazonlar' isimli bale eseri ile gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Haus der Kulturen der Welt</span>

,

<span class="mw-page-title-main">Jacques Houdek</span>

Jacques Houdek, Hırvat şarkıcı-şarkı yazarı.

Gülçin Kültür Şahin, tiyatro ve sinema oyuncusu.

A Capella Boğaziçi, Türk a capella müzik grubudur. Grup üyeleri Canan Özgür (soprano), Cansın Hazan Bayrak (alto), Recep Gül (tenor), Fehmi Cesur Özdemir ve Ali Göktürk (bas)'tür. Grup çoğunlukla Recep Gül'ün düzenlediği eserleri seslendirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gürol Sözen</span>

Gürol Sözen Türk ressam, yazar, heykeltıraş, sanat tarihçisi.

İstanbul Dans Tiyatrosu (İDT+)'nun kurucu ve yaratıcı üyeleri, Geyvan McMillen, Dilara Akay, Sernaz Demirel ve Tan Temel, kendi sosyal ve kültürel ortamlarından yola çıkarak özgün sanat dillerini araştırıp sunmaktadır. Topluluğun Sanat Yönetmeni Geyvan McMillen, Türkiye'de modern dansın 35 yıldır gelişmesinde öncülük yapmış ve Devlet Opera ve Baleleri bünyesinde çalışmıştır. Ayrıca, Yıldız Teknik Üniversitesi Modern Dans Programı'nın da kurucusudur.