İçeriğe atla

İstanbul Plak

İstanbul Plak
Kuruluş1963
KurucuMustafa Söğütoğlu
Genel merkezi,
SahibiMehmet Murat Söğütoğlu[1]
Web sitesiResmi Sitesi

İstanbul Plak, 1963 yılında İstanbul'da kurulmuş bir plak şirketi. Bir süre sonra hizmetine Doğubank'ta 1970 yılına kadar müzik sektöründe yer edindi. 45'lik üretimi ile de hizmet verdi. Orhan Gencebay, Özlem Tekin, Erkin Koray gibi isimler ilk olarak "İstanbul Plak" ile çalışmışlardır.

Bazı sanatçıları

  1. Ajda Pekkan
  2. Ali Avaz
  3. Azize Gencebay
  4. Edip Akbayram
  5. Erkin Koray
  6. Esengül
  7. Fikret Alper
  8. Gönül Yazar
  9. Güzide Kasacı
  10. Hakkı Bulut
  11. Hamiyet Yüceses
  12. İzzet Altınmeşe
  13. Kamuran Akkor
  14. Mine Koşan
  15. Mirkelam
  16. Mirkelam
  17. Mustafa Sağyaşar
  18. Nalan Tokyürek
  19. Orhan Gencebay
  20. Osman Bayşu
  21. Özlem Tekin
  22. Salim Dündar
  23. Selahattin Cesur
  24. Sevim Emre
  25. Tarkan
  26. Teoman
  27. Ümit Sayın
  28. Zeki Müren

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Orhan Gencebay ya da gerçek adıyla Orhan Kencebay Türk besteci, ses sanatçısı, şair, enstrümanist, aranjör, müzik yapımcısı, müzik direktörü ve oyuncu.

<i>İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek</i>

İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek ; yönetmenliğini Fatih Akın'ın, anlatımını Einstürzende Neubauten'ın bas gitaristi Alexander Hacke'nin yaptığı belgesel filmdir.

<span class="mw-page-title-main">Erkin Koray</span> Türk müzik sanatçısı (1941–2023)

Mustafa Erkin Koray, Türk Anadolu rock sanatçısıdır. Anadolu rock, psychedelic rock ve hard rock türünde çok sayıda özgün eseri bulunmaktadır. Sanatçı, Anadolu'nun kültürel mirasını da korumaya katkıda bulunmuş, birçok türküyü yeniden düzenlemiş ve dinleyiciyle buluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Arabesk rock</span>

Arabesk rock, Orhan Gencebay ve Erkin Koray'ın başlattığı müzik akımı. Anadolu rock ile yakın ilişki içerisindedir.

Elektro bağlama, 1960'ların sonuna doğru, Orhan Gencebay ve Erkin Koray'ın beraber çalışırlarken oluşturdukları bir saz.

Kargo, 1993 yılında kurulmuş Türk rock grubudur. Selim Öztürk ve Mehmet Şenol Şişli tarafından kurulan grup, 1993 yılında ilk albümleri Sil Baştan'ı çıkardıktan sonra gitarda Selim Öztürk, vokalde Koray Candemir, klavyede Serkan Çeliköz ve davulda Burak Karataş'tan oluşan kadrosu ile 1990'ların ikinci yarısında ana akımda yer bulmaya başlayan alternatif Türkçe rock'ın en popüler isimlerinden oldu. "Yüzleşme", "Son Defa", "Şairin Elinde", "Boğaziçi", "Renklerin İçinde" gibi dikkat çeken şarkılar yapan grup 2000 yılında çıkardıkları Sen Bir Meleksin'den sonra üç yıllık bir ara verdi. 2003'te geri dönen grup yoluna Şişli'siz devam etti. 2008'de Candemir ve Karataş'ın da gruptan ayrılmasının ardından farklı formasyonlarla - biri Mirkelam ile birlikte olmak üzere - üç stüdyo albümü yayınladı. Kargo, 2015'ten beri Öztürk, Şişli, Karataş ve Haluk Babadoğan'dan oluşmaktadır.

Osman İşmen, Türk orkestra şefi, besteci, piyanist, klavyeci ve aranjördür.

<i>Yarabbim</i> (albüm)

Yarabbim, Türk müzisyen Orhan Gencebay'ın beşinci stüdyo albümünün başlığıdır. 1979 yılında Orhan Gencebay'ın kendi plak şirketi Kervan Plak tarafından yayınlanan albümün yönetmenliğini ve yapımcılığını, Gencebay yine kendisi yapmıştır.

<i>Dil Yarası</i> 1984 yılında yayımlanan Orhan Gencebay albümü

Dil Yarası, Orhan Gencebay'ın 1984 yılında Kervan Plak etiketiyle yayımlanan stüdyo albümüdür. Albümde 10 şarkı bulunmaktadır.

Dert Bende Derman Sende veya dijital platformlardaki kısaltılmış adı ile Dert Bende, Mine Koşan'ın 1972'de yayınladığı "Dert Bende/Sevde Gör" 45'liğinde yer alan şarkısıdır. Şarkının sözü ve müziği Vedat Yıldırımbora'ya aittir. Bir dönem şarkının Orhan Gencebay'a ait olduğu iddia edilmiştir. İstanbul Plak etiketi ile yayınlanmıştır.

Anadolu rock türünün kurucularından Erkin Koray'ın diskografisi.

<i>Orhan Gencebay ile Bir Ömür</i>

Orhan Gencebay ile Bir Ömür, Orhan Gencebay'ın müzikteki altmışıncı sanat yılına özel hazırlanan saygı albümü. Albümde 32 sanatçı Orhan Gencebay'a ait 33 eseri yeniden yorumladı. Albümde yer alan şarkılar alfabetik seslendiren sanatçı adına göre sıralanmıştır.

Ter, 1972 yılında kurulmuş ve dağılmış Türk Underground Rock grubudur. Grup önce Bunalımlar'dan gitarist Aydın Çakus ve davulcu Nur Yenal, Kurtalan Ekspres'ten gelme ve daha önce hiç plak yapmamış, ilk plak çalışmasını Ter ile yapan, sonradan Kurtalan Ekspres (tekrar), Ersen ve Dadaşlar, Edip Akbayram & Dostlar ve MFÖ gibi gruplarda çalacak basçı Özkan Uğur tarafından kurulmuştur. Ardından Erkin Koray Süpergrup'u dağıtmış olan Erkin Koray da gruba katılacak, ancak birliktelik uzun sürmeyecek ve grup kısa zaman içinde dağılacaktır.

<i>Erkin Koray</i> (albüm, 1973)

Erkin Koray'ın ilk albümüdür. 1973'te LP olarak çıkmıştır. İstanbul Plak'ın Erkin Koray'ın izni olmadan 45'liklerden çıkardığı toplama bir albümdür.

<i>Erkin Koray Tutkusu</i>

Erkin Koray'ın dördüncü albümüdür. 1977'de LP olarak çıkmıştır.

<i>İllâ ki</i> (Türkiye albümü) Bir Erkin Koray albümü.

İlla ki, Erkin Koray'ın altıncı albümüdür. 1983'te LP olarak çıkmıştır. Albümdeki şarkıların üçü ilk olarak The Devil's Anvil tarafında kaydedilmiştir ve bu albümde Koray'ın yazdığı Türkçe sözlerle şarkılar tekrar yorumlanmıştır. 1960'larda Koray tarafından 45'lik olarak yayınlanan "Kızları da Alın Askere" ve "Hop Hop Gelsin" şarkıları da yeniden düzenlenip kaydedilmiştir.

Zamansız Şarkılar, İskender Paydaş'ın çıkardığı ilk stüdyo albümüdür.

Hor Görme Garibi, ilk olarak Orhan Gencebay'ın 1971 yılında yayınladığı Ben Eski Halimle Daha Mesuttum 45'liğinde seslendirdiği daha sonra Erkin Koray'ın 1972'de yayınlanan "Hor Görme Garibi-Züleyha" 45'liğinde ve 2002'de yayınlanan Silinmeyen Hatıralar albümünde yer verdiği söz ve müziği Orhan Gencebay'a ait şarkıdır. İlk olarak İstanbul Plak etiketi ile yayınlanmıştır. Orhan Gencebay kendisiyle aynı isimdeki 1973'e yayınlanan Orhan Gencebay albümünde ve 1980'de yayınladığı aynı isimli albümü Hor Görme Garibi de şarkıya yer vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Özer Şenay</span> Türk söz yazarı, besteci, müzisyen ve orkestra şefi

Özer Şenay Türk söz yazarı, besteci, orkestra şefi, bağlama virtiözü ve şarkı yorumcusudur.

<span class="mw-page-title-main">Kervan Plak</span> Bir Türk müzik şirketi

Kervan Plak, 1972 yılında Orhan Gencebay ve Yaşar Kekeva tarafından kurulan İstanbul merkezli bir müzik yapım şirketidir. 1980 yılında Yaşar Kekeva şirketten ayrılarak kendi yapım şirketi olan Yaşar Kekeva Plak'ı kurdu. Şirketin eski ortaklarından olan ve şirketten çıkan çoğu albümün yapımcılığını yapan Orhan Gencebay'ın kardeşi Burhan Kencebay ise şirketten 1996 yılında ayrıldı. Şirketin günümüzdeki sahipleri Orhan Gencebay ve oğlu Altan Gencebay'dır. Şirketin merkezi İstanbul Manifaturacılar Çarşısı 5. Blok'taki 5454 numaralı dükkandır.