İçeriğe atla

İstanbul Muhafızları

İstanbul Muhafızları
FormatÇizgi film
TürMacera
Aksiyon
YönetmenÇağrı Cem Bayraklı
Seslendiren(ler)Ebru Çapraz
Cemre Özden Deniz
Didem Atılhan
Savaş Pat
Çağıl Özdemir
Sait Çataldaş
Hüseyin Özay
Milay Ezengin
Özge Çeçen
Selay Taşdöğen
Ülke Türkiye
DiliTürkçe
Sezon sayısı2
Bölüm sayısı50
Yapım
YapımcıMusab Gündüz
Ammar Gündüz
Mekânİstanbul
Gösterim süresi14-15 dakika
Yapım şirketiNeher Prodüksiyon
Yayın bilgileri
KanalTRT Çocuk (1. sezon)
MinikaGO (2. sezon)
Görüntü formatı16:9 1080p
Yayın tarihi18 Haziran 2016 - 6 Ocak 2021
DurumuSona erdi
Dış bağlantılar
[İstanbul Muhafızları İnternet sitesi]

İstanbul Muhafızları, 18 Haziran 2016 tarihinde TRT Çocuk kanalında yayınlanmaya başlayan macera türündeki bir Türk çizgi dizisidir. TRT Çocuk ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde Neher Prodüksiyon tarafından üretilen dizi, 2 sezon ve 50 bölümden oluşmaktadır. 3. bir sezon geliştirme aşamasındadır. Ana karakterleri Mehmet, Zeynep, Ali ve Elif adlı dört çocuk oluşturmaktadır.

Dizi, İstanbul'un tarihî mekanlarında geçmekte olup, bu dört arkadaşın İstanbul'un tarihî eserlerine zarar vermek isteyen Gürgen ile Azmi adlı kötü karakterlere karşı olan mücadelesini konu almaktadır.[1] Diziye günümüzde TRT Çocuk'un YouTube kanalından veya TRT'nin resmî internet sitesi üzerinden erişmek mümkündür. Dizinin 2018 yılının Ekim ayında 50. bölümünün tamamlamasının ardından, İstanbul Muhafızları: Ab-ı Hayat Çeşmesi isminde filmi yayınlanmıştır.[2] Filmin devamı İstanbul Muhafızları: Yüz Yılın Muhafızları 2021'de yayımlanmıştır. 3. bir film de geliştirme aşamasındadır.

Karakterler

  • Mehmet: İstanbul Muhafızları'nın lideri ve en uzun boylu olanıdır. Kıvırcık saçları vardır, kırmızı bir hırka ve yeşil bir pantolon giyer, genelde planları o belirler.
  • Zeynep: İstanbul Muhafızları'ndan biridir, tableti sayesinde çok iş görür, sarı bir üstü, mavi bir eteği vardır ve yağmurluk botlar giyer. Bilgili ve araştırmacıdır
  • Ali: İstanbul Muhafızları'nın en korkak olanıdır ama yine de işe yarayabilir. Gözlük takar ve sarı bir hırka giyer, bazen pek cesaretli olmayabilir ve işleri pek düzgün başaramayabilir ama İstanbul'u birkaç kez o kurtarmıştır ve bir tanesini hastayken başarmıştır
  • Elif: İstanbul Muhafızları'nın en kısa ama en güçlü olanıdır. Karateyi iyi bilir, bir tulum ve pembe bir tişört giyer. Gerçekten çok güçlü bir kızdır ve Gürgen ve Azmi'nin planlarını alt üst etmede en çok o işe yarar.
  • Gürgen: Çizgi filmin baş kötü karakteridir. Son derece cahil, iyi düşünmez ve aptaldır, ancak teknolojik buluşlar yapmada çok ustadır; zaman makinesi dışında her türlü teknolojik aleti yapmayı becerebilir. Soyadı Palamut'tur. 1. olmayınca sürekli kötü planlar yapar. 35 sene boyunca tarih dersini geçememesi yüzünden 8. sınıfta kalmıştır ve bu nedenle tarihî eserleri yok etmek için çok zekice buluşlar yapar, ama İstanbul Muhafızları ona hep engel olur. Keldir, mavi bir pantolon ve siyah bir kazak giyer, en büyük hayali astronot olmaktır ama 40 yaşının üzerinde olduğu ve 35 senedir okulu bitiremediği için artık bütün şansı tükenmiştir.
  • Azmi: Gürgen'in laftan anlamaz yardımcısıdır.15-16 yaşlarında genç bir çocuktur.Koyu kırmızı bir hırka ve siyah bir pantolon giyer. Gürgen'in hiçbir sözünden anlamaz ve kahveyi hep çok sıcak yapar, çok sakardır. Gürgen planı alt üst olduğunda Azmi'de suç olmasa bile hep onu suçlar. Gürgen'e faydadan çok zararı dokunur. Babasının köyü İstanbul'un Avrupa yakasındaki Arnavutköy ilçesinin yakınlarında bulunur
  • Hasan: Gürgen'in kaldığı sınıftan en yakın arkadaşıdır. Gürgen'le sıra arkadaşıdır, çocuktur. Gürgen'in aksine tarih dersinde çok başarılıdır.
  • Öğretmen: Çizgi filmde Gürgen'in öğretmenidir ve Gürgen'e hep sıfır verir. Çizgi filmde sadece konuşmaları duyulmuştur kendisi hiç görülmemiştir.
  • Koca Çınar: İstanbul'u koruyan sihirli bir çınardır. Gürgen'den bir haber geldiğinde yaprakları ışıldar ve İstanbul Muhafızları onun kabuğundan geçip içine girerler. Çınar'ın içinde elektronik devreler vardır. Gürgen plan yaptığında köklerinden sinyal alır, köklerini tüm İstanbul'a salmıştır. Her bölümün başında şöyle bir konuşma yapar: ''Yıllar yıllar önceydi, İstanbul'un bereketli topraklarına küçük bir tohum tanesi olarak düştüm, önce filiz verdim, sonra büyüdüm ve serpilip koca bir çınar oldum, köklerimi tüm İstanbul'a saldım ve bu şehri korumaya söz verdim. O zamandan bu güne bu görevde bana yardım eden pek çok arkadaşım oldu, şimdiki yardımcılarımsa sizlersiniz çocuklar Mehmet, Zeynep, Ali ve Elif''

Bölümleri

  1. Rumeli Hisarı
  2. Yerebatan Sarnıcı
  3. Topkapı Sarayı
  4. Kapalıçarşı
  5. Galata Kulesi
  6. Emirgân Korusu
  7. Yedikule Zindanları
  8. Ayasofya
  9. Yıldız Sarayı
  10. Kız Kulesi
  11. Kariye Camii
  12. Adalar
  13. Topkapı Sarayı 2
  14. Adile Sultan Kasrı
  15. Vefa Lisesi
  16. Büyük Han
  17. Feshane
  18. Çemberlitaş Sütunu
  19. Cafer Ağa Medresesi
  20. Rumeli Feneri
  21. Taksim Tüneli
  22. Tophane-i Amire
  23. Tarihi Moda İskelesi
  24. Çadır Köşkü
  25. Darphane-i Amire
  26. Çınar
  27. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü
  28. Mağlova Kemeri
  29. Yavuz Sultan Selim Köprüsü
  30. Arkeoloji Müzesi
  31. Merkez Efendi Külliyesi
  32. Süleymaniye Kütüphanesi
  33. Gülhane Parkı
  34. Haydarpaşa Garı
  35. Tekfur Sarayı
  36. Zeyrek Camii
  37. Dolmabahçe Saat Kulesi
  38. Kıztaşı
  39. Aynalıkavak Kasrı
  40. İstanbul Üniversitesi
  41. Şerefiye Sarnıcı
  42. Sirkeci Postanesi
  43. Kandilli Rasathanesi
  44. Alman Çeşmesi
  45. Örme Sütun
  46. Beylerbeyi Sarayı
  47. Anadolu Hisarı
  48. Tophane Çeşmesi
  49. Ahırkapı Feneri
  50. Fildamı Sarnıcı

Kaynakça

  1. ^ "'İstanbul Muhafızları' TRT Çocuk'ta izleyiciyle buluşacak - Timeturk Haber". www.timeturk.com. 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2020. 
  2. ^ "İstanbul Muhafızları: Ab-ı Hayat Çeşmesi, 5 Ekim'de Sinemalarda". Haberler.com. 1 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Topkapı Sarayı</span> İstanbulda bir saray

Topkapı Sarayı, İstanbul Sarayburnu'nda, Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saraydır. Bir zamanlar içinde 4.000'e yakın insan yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Miniatürk</span> İstanbulda bir müze park

Miniatürk ya da Minyatür Türkiye Park; Türkiye'deki çeşitli yapıtların maketlerinin sergilendiği, Beyoğlu, İstanbul'daki 60.000 metrekarelik alanda kurulu olan dünyanın en geniş alana kurulu minyatür parkıdır. Haliç kıyısında bulunan eski bir park alanında konumlanmıştır. 30 Haziran 2001 tarihinde temeli atılan Miniatürk, 2 Mayıs 2003 tarihinde ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fatih</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Fatih, tarihî yarımada (Suriçi) olarak da bilinen, İstanbul şehrinin kurulup geliştiği bölgenin tamamını kaplayan ve şu anda İstanbul ilinin merkez ilçesidir. Valilik, büyükşehir belediye başkanlığı, emniyet müdürlüğü ve şehrin vergi dairesi gibi kurumların yer alıyor olması sebebiyle İstanbul'un merkezi sayılır. Güneybatıdan Zeytinburnu, kuzeybatıdan Eyüpsultan ilçeleri; kuzeyden Haliç, doğudan İstanbul Boğazı ve güneyden Marmara Denizi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Kâğıthane</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Kâğıthane, İstanbul iline bağlı bir ilçedir. Kuzeyde Sarıyer, kuzeydoğuda Beşiktaş, doğu ve güneyde Şişli, güneybatıda Beyoğlu ve batıda Eyüpsultan ile çevrilidir. İlçenin, Kâğıthane Deresi'nin sona erdiği kısmında Haliç'e kısa bir kıyısı vardır.

<span class="mw-page-title-main">TRT 1</span> Türk kamu televizyon kanalı

TRT 1, Türkiye'nin ülke çapında yayın yapan ilk ulusal televizyon kanalıdır. Ana binası Ankara'dadır. Türkiye'de açılan ikinci televizyon kanalı ve ilk ulusal televizyon kanalıdır. İlk genel müdürü 29 Nisan 1964'te Adnan Öztrak olmuştur.

<i>Kim Possible</i>

Kim Possible, Emmy ödüllü ABD çizgi dizidir. Mark McCorkle ve Bob Schooley tarafından Disney için yapılmıştır. Fineas ve Förb'den sonra Disney Channel'in en uzun süren çizgi dizisidir.

<i>Abdülhamid Düşerken</i>

Abdülhamid Düşerken, Nahid Sırrı Örik'in Sultan Hamid Düşerken adlı kitabından uyarlanmış, 2002 yapımı Ziya Öztan filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi, Üsküdar</span> Üsküdar, İstanbul, Türkiyede mahalle

Beylerbeyi, Boğaziçi'nin Anadolu kıyısında, Kuzguncuk ile Çengelköy arasında yer alan en eski Boğaz köylerinden birisidir. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu yakasındaki ayaklarının hemen dibinden başlayarak geniş bir sahil boyunca tepelere kadar uzanır. 1960'lara kadar Üsküdar'a bağlı bir bucak iken sonraki idari değişiklikler sırasında semt olarak doğrudan Üsküdar ilçesine bağlanmıştır. Zamanında Boğaziçi Köprüsü yapımı nedeniyle günümüzde köprünün Anadolu gişelerinin bulunduğu bölgedeki Fıstıklı Mahallesi çok sayıda ahşap yapıyı barındırmasına rağmen istimlak edilmiştir. Son değişimler ile "mahalle" statüsüne düşürülen semt halen Abdullahağa (Istavroz), Küplüce ve Burhaniye mahallelerini barındırmaktadır.

<i>Geniş Aile</i> Türk televizyon dizisi (2009–2011)

Geniş Aile, 2009-2011 yılları arasında ilk olarak Kanal D'de, daha sonra Star TV'de yayımlanan Türk yapımı komedi ve aile türündeki televizyon dizisi. Proje tasarımı Kamuran Süner ve Cüneyt İnay'a aittir. Yönetmenlik koltuğunda Ömer Uğur vardır. Yapımcı D Productions ve senarist Cüneyt İnay'dır. İlk sezon, 8 Temmuz 2009 ile 15 Haziran 2010 tarihleri arasında yayımlandı ve 49. bölüm ile sona erdi. 2. sezon, 10 Ağustos 2010 tarihinde yayına başlamış, 25 Haziran 2011 tarihinde sezon finali yapmıştır. 3. sezon ise, 10 Ağustos 2011 tarihinde yayına başlamış, 18 Kasım 2011 tarihinde yayınlanan 108. bölümü ile final yapmıştır. D Productions tarafından İstanbul, Sarıyer ilçesi Boyacıköy Mahallesi'nde çekilmiştir. Dizi, 1'den 58. bölüme kadar Kanal D'de, 59'dan 108. bölüme kadar ise Star TV'de yayımlanmıştır. 3 sezondan oluşan dizi, 108. bölümü ile final yaparak ekranlara veda etti.

Zeynep Korkmaz, Türkolog ve akademisyendir.

<i>Keloğlan Masalları</i> (dizi) Türk yapımı çizgi dizi (2009–2016)

Keloğlan Masalları, ilk olarak TRT Çocuk'ta, sonra MinikaGO'da ve daha sonra TRT Türk 'de yayınlanmış bir çizgi filmdir. Çizgi filmin ilk sezonu "Bir Varmış Bir Yokmuş Keloğlan Masalları", 2.sezonu "Keloğlan"adıyla 3.sezonu ise "Keloğlan Odama Saklandı" adıyla yayınlanmıştır. Animaks Animasyon Stüdyosu tarafından hazırlanmış olan çizgi film, maceralarını TRT Çocuk dergisinde çizgi roman olarak da devam ettirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Oyuncular Sendikası</span> işçi sendikası

Sahne, Perde, Ekran, Mikrofon Oyuncuları Sendikası,, 29 Mart 2011 tarihinde dizi, sinema ve diğer işlerdeki sanatçıların (oyuncuların) bir araya gelerek kurduğu sendikadır. Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Vahide Perçin'dir.

Bizim Evin Halleri, Focus Film imzalı, 2000-2008 yılları arasında günlük olarak yayımlanan aile, duygusal, komedi ve dram türündeki Türk televizyon dizisidir. Dizi, 14 Şubat 2000 tarihinde TRT 1'de yayımlanmaya başladı. İlk 41 bölümü Biz Bize adlı kuşak programı içinde yayımlanan dizi, 17 Nisan 2000 tarihinde bağımsızlığını ilan edip yayın hayatına devam etti. Hafta içi her gün yayımlanan dizi TRT 1'de 7 sezon yayımlandı ve 1218 bölüm sürdü. İlk sezonlarda 15 dakika civarı süren dizi sabah kuşağında yayımlanıyordu. Dizi aile komedisi konseptindeydi. 2002 yılından itibaren akşam haberleri öncesi yayımlanmaya devam etti ve süresi 25 dakikaya çıktı. 30 Haziran 2006 tarihinde yayımlanan 1218. bölümü ile final yaparak sona erdi.

Ayşe Şule Bilgiç, Türk yazar, senarist, oyuncu, yapımcı, sosyal girişimci ve disiplinlerarası iletişim uzmanı.

<span class="mw-page-title-main">Nusret Çetinel</span> Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı (1952–2021)

Nusret Çetinel, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu ve seslendirme sanatçısıdır. Ankara Devlet Konservatuvarı mezunudur.

Türk animasyon tarihi, Türkiye'de 20. yüzyılın ortalarına doğru geleneksel canlandırma teknikleriyle Türk karikatürcülerin kısa filmler oluşturma denemeleriyle başlamış; 1960'ların ortalarında canlandırma, reklam ajanslarının yoğun ilgisine mazhar olmuş ve ticari işlerde yoğun olarak kullanılır hale gelmiştir. Uzunca bir süre deneysel çalışmalar ve reklam işleriyle var olan Türk animasyonu, 1970'lerde festival katılımlarıyla birlikte her ne kadar daha sanatsal ürünler vermişse de, 1990'larda eğitim kurumlarınca canlandırma bölümleri açılana ve 2000'lerin sonunda canlandırma devlet tarafından desteklenene değin sektör devamlılık arz edememiştir. 2010'larla birlikte televizyon dizileri, uzun metraj filmler ve kısa animasyonların niceliği ve niteliği artmış; yurt dışına ihraç ve yurt dışından şirketlerle ortak yapımlar ortaya çıkmıştır. Türkiye'de animasyon filmlerle ilk tanışma ise 1930'lu yıllarda yabancı film dağıtımcılarının ülkeye girmesiyle beraber toplu gösterimlerin yaygınlaşması neticesinde cereyan etmiştir. Türkiye'de yayınlanan ilk animasyon, Walt Disney yapımı İskelet Dansı isimli filmdir.

<span class="mw-page-title-main">Gürol Sözen</span>

Gürol Sözen Türk ressam, yazar, heykeltıraş, sanat tarihçisi.

<i>Tozkoparan İskender</i> (dizi) Türk televizyon dizisi

Tozkoparan İskender, Fotoroman Film imzalı, 2 Ocak 2021 tarihinde TRT 1'de yayımlanmaya başlayan tarihî, macera, aksiyon, komedi ve fantastik türündeki Türk yapımı televizyon dizisidir. Dizinin çekimleri İstanbul'un Beykoz ve Çekmeköy ilçelerinde yapılmıştır. 2 sezondan oluşan dizi, 27 Mart 2022 tarihinde yayımlanan 46. bölümü ile sezon finali yaparak "Tozkoparan İskender: Gölge" adıyla tabii platformuna geçti.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul mimarisi</span> İstanbul mimarisine genel bakış

İstanbul mimarisi, şehrin tüm semtlerinde silinmez bir iz bırakan birçok etkiyi yansıtan yapıların geniş bir karışımını tanımlar. Şehrin antik kısmı hala kısmen, şehri istiladan korumak için İmparator II. Theodosius tarafından 5. yüzyılda yaptırılan Konstantinopolis Surları ile çevrilidir. Kent içindeki mimari, Bizans, Ceneviz, Osmanlı ve modern Türkiye kaynaklarından gelen bina ve yapıları içermektedir. Kentin mimari açıdan önemli birçok varlığı vardır. İstanbul, uzun tarihi boyunca kültürel ve etnik bir eritme potası olarak ün kazanmıştır. Sonuç olarak şehirde gezilecek çok sayıda tarihi cami, kilise, sinagog, saray, kale, kule ve sarnıçlar bulunmaktadır.

Mahmure Selma Emler, mimar ve restoratör.