İçeriğe atla

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri

İMMİB, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri'nin kısaltılmış adıdır. Kamu kurumu niteliğinde olmasına karşın, yönetim kurulu ve yöneticileri üyesi olan şirketler tarafından seçilir. Maden ve metal ihracatını desteklemek ve kamu adına gereken denetimleri ve uygulamaları yürütmek üzere kurulmuştur.

Türkiye'nin ihracatının yoğunlaştığı bölge ve şehirlerde Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı kuruluşları olarak faaliyetlerini sürdüren İhracatçı Birlikleri, ihracatçıları bünyesinde toplayan mesleki kuruluşlardır.

Temel amaçları; ihracatçıların mesleki ahlak ve dayanışmasını korumak ve ihracatın arttırılması, ihraç ürünlerinin çeşitlendirilmesi ve ürünlere rekabet gücü kazandırılması için çalışmalarda bulunmak, ihracatçıların çalışmalarına yardımcı olmak, üyelerinin menfaatlerini korumaktır. Birlikler, ihracatın arttırılması çalışmaları çerçevesinde, bilimsel inceleme ve araştırmalar, yayınlar, ihracatçılarımızın yurt dışında tanıtılmaları, fuar organizasyonları, bilimsel toplantılar düzenlenmesi ile diğer ilgili meslek kuruluşları gibi temsil ettikleri sektörün gelişmesine yönelik çalışmalarda bulunmaktadır.

İhracata konu olan maddeler bazında örgütlenen bu kuruluşlardan birisi olan İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği, bünyesinde topladığı altı birliğin çalışma konularına giren ürünlerde, Türkiye'nin kalkınmasında öncelikli hedef olarak saptanan ihracatımızın arttırılması çalışmalarında bulunmaktadır.

Birlik Adı

Kuruluş Tarihi

Fiili Üyesi

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği

23 Mayıs 1976

3.052

İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller

6 Aralık 1986

5.667

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamuller İhracatçıları Birliği

2 Eylül 1991

6.788

İstanbul Elektrik-Elektronik ve Makina Sanayi Mamulleri İhracatçıları Birliği

2 Eylül 1991

7.720

İstanbul Değerli Maden ve Mücevherat İhracatçıları Birliği

1 Ağustos 2003

929

İstanbul Demir Çelik İhracatçıları Birliği

20 Ekim 2005

140


Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı bağlı olarak çalışan, dışişlerinden sorumlu olan bakanlık. Türkiye'nin diğer ülkeler ve uluslararası örgütlerle olan ilişkilerinin yürütülmesinden sorumlu olan bakanlığın başında şu an Hakan Fidan bulunmaktadır.

Metalurji ve malzeme mühendisliği günümüzde kimya, makine, inşaat, uzay-uçak, elektrik-elektronik, çevre ve tıp alanlarına yayılmış çok disiplinli bir bilim ve teknoloji dalı olarak gelişmesini sürdürmekte ve verimlilik, enerji ve hammadde üçlüsü ile uyum içinde olan üretim süreçlerinin sektöre kazandırılmasında önemli rol oynamaktadır. Son yıllarda metalurji ve malzeme mühendisliğindeki gelişmeler, genel olarak metalurjik proseslerin optimizasyonu, sayısal simülasyon ve modelleme üzerine yoğunlaşırken, çevresel metalurji uygulamalarında da, çevre kirliliğine yol açmayacak nitelikte atılabilir atık üretmek,, demetalize edilmiş çözeltiyi kullanılabilir su halinde sisteme geri döndürme şeklinde atık su demetalizasyonu, ikincil kaynakların yeniden değerlendirilmesine yönelik reaktör ve proseslerin tasarımı gibi konular öne çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği</span>

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları'nın birleşmesiyle, 5174 sayılı Kanun ile kurulmuş, tüzel kişiliğe sahip, kamu kurumu niteliğinde meslek üst kuruluşudur. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin çatısı altında 365 Oda ve Borsa bulunmaktadır. 186 Ticaret ve Sanayi Odası, 52 Ticaret Odası, 12 Sanayi Odası, 2 Deniz Ticaret Odası ve 113 Ticaret Borsası bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı oda ve borsalara kayıtlı toplam üye sayısı 1.200.000 civarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Barolar Birliği</span> kamu kurumu niteliğinde üst meslek kuruluşu

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türkiye'de bütün baroların katılımıyla oluşan, kamu kurumu niteliğinde, tüzel kişiliği olan bir üst meslek kuruluşudur. Birliğin merkezi Ankara'dır.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik Mühendisleri Odası</span>

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ilk defa 1954 yılında 6235 sayılı TMMOB yasası uyarınca kurulmuştur. Daha sonra 1982 Anayasasının 135. maddesinde tanımlanan kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olarak yeniden tanımlanmıştır. TMMOB'un 24 odasından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Petrol Mühendisleri Odası</span>

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Petrol Mühendisleri Odası, yurt içinde ve dışında, Petrol Mühendisliği ile Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği öğretimi yapan kuruluşların fakülte ve bölümlerinden mezun olarak diploma veya çıkış belgesi almış, Türkiye sınırları içinde meslek ve sanatlarını uygulamaya yasal yetkili olup; mesleki çalışmalarda bulunan tüm yüksek mühendis ve mühendisleri içinde toplayan 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununa göre kurulmuş kamu tüzel kişiliğine sahip kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olup, merkezi Ankara'dadır.

MÜ-YAP, Türkiye'de fonogram yapımcılarının bir araya gelerek oluşturduğu, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu' nun 42. maddesi gereğince kurulmuş olan bir meslek birliğidir.

<span class="mw-page-title-main">İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi</span>

| resim2 = [[Dosya:{|frameless]] İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi. ya da kısa adıyla İGEME Türkiye ihracatının geliştirilmesi ve sağlıklı bir yapıya kavuşturulması temel amacı ile 1960 yılında kurulmuş ve 2011 yılına kadar Dış Ticaret Müsteşarlığı'na bağlı olarak faaliyet göstermiş bir kamu kuruluşudur. 2011 yılında yürürlüğe giren kanun hükmünde kararname ile İGEME tüzel kişiliği lağvedilmiş ve Dış Ticaret Müsteşarlığı ile birlikte Ekonomi Bakanlığına devredilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Eczacıları Birliği</span> mesleki sivil toplum kuruluşu

Türk Eczacıları Birliği, merkezi Ankara'da olan bir sivil toplum kuruluşudur. Kısa adı TEB olan Türk Eczacıları Birliği, 25 Ocak 1956 tarihinde bir grup eczacı tarafından oluşturulmuş mesleki bir örgüttür.

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri, tekstil ve konfeksiyon ürünleri ihracatının artırılması, desteklenmesi ve koordinasyonunu sağlayarak ekonomik gelişmeye katkıda bulunmayı amaçlayan özel bir kuruluştur. Ayrıca tekstil sektöründe idari personel ve yöneticilerin ticari amaçları yönünde her yıl düzenli konferans, seminer ve moda yarışmaları düzenleyen mesleki bir birliktir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği</span>

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), merkezi İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Türk malı</span> Türkiyede üretilen ürünlere verilen ad ya da ayırt edici işaret

Türk malı, Türkiye'de yetiştirilen veya fabrikalarda üretilen, imal edilen malların tamamına yakınına verilen isim ya da ayırt edici işaret.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Katılım Bankaları Birliği</span>

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Türkiye'de Bankacılık Kanunu gereğince katılım bankalarını bünyesinde barındırmak amacıyla 04 Ekim 2001 tarihinde Özel Finans Kurumları adına kurulmuştur. 01 Kasım 2005 tarihinde kurumun adı Türkiye Katılım Bankaları Birliği olarak değiştirilmiştir. TKBB, tüzel kişiliği bulunan ve kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Birliğin Yönetim Kurulu Başkanı Onur Gök'tür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de sanayi</span> Türkiye ekonomisinin sektörlerinden biri

Türkiye'de sanayi günümüzde GSYİH'nın %27'sini, ihracatın yaklaşık %93'ünü oluşturmaktadır. Sanayinin Osmanlı'nın son zamanlarında temelleri atılmış, bu günlere kadar gelişerek devam etmiştir.

Eti Alüminyum veya Eti Alüminyum A.Ş., 1973 yılında Konya ilinin Seydişehir ilçesinde kurulan madencilik şirketidir. Eti Alüminyum, özelleştirme kapsamında 2005 yılında Cengiz Holding bünyesine katılmış olup, faaliyetlerine katma değerli ve çevreye duyarlı üretime yönelik artan yatırımları ile devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ticaret Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyenin resmi Ekonomi bakanlığı

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, ticaret işlerinden sorumlu bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">Hayvan deneyleri</span> insan-dışı hayvanlar üzerinde yapılan deneysel ve bilimsel çalışmalar

Hayvan deneyleri, insan dışındaki hayvan türleri üzerinde bilimsel amaçlarla gerçekleştirilen prosedürlerdir. Bu bilimsel amaçların başlıcaları:

<span class="mw-page-title-main">Gana-Türkiye ilişkileri</span>

Gana-Türkiye ilişkileri, Gana'nın 1957'de bağımsızlığını ilan etmesi üzere 1958 yılında başlamıştır. Türkiye ilk büyükelçiliğini 1964 yılında Akra'da faaliyete sokmuştur. Büyükelçilik, tasarruf sebebi ile 1981 yılında kapanmış ve 2010 yılında tekrar açılmıştır. Gana da 2012 yılında Ankara'da büyükelçilik açmıştır. Türkiye'nin Akra'daki büyükelçisi Özlem Gülsün Ergün Ulueren'dir.

<span class="mw-page-title-main">Madagaskar-Türkiye ilişkileri</span> Madagaskar ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler

Türkiye, Afrika'ya açılma politikası doğrultusunda Madagaskar'ı önemli bir ekonomik potansiyele sahip olarak görür. Bu yüzden Madagaskar ile ilişkileri geliştirmek için bazı çalışmalar gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Tosyalı</span>

Fuat Tosyalı, Türk iş insanı ve demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren Tosyalı Holding'in kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır. Tosyalı ayrıca Türkiye'nin köklü ticari ve askeri araç üreticilerinden BMC'nin de 2021 yılından beri yönetim kurulu başkanlığını yapmaktadır.