İçeriğe atla

İstanbul Kavşağı

İstanbul Kavşağı ve Plasco binası

İstanbul Kavşağı (Farsça: چهارراه استانبول) veya İslambol Kavşağı (Farsça: چهارراه اسلامبول), İran'ın başkenti Tahran'ın en eski kavşaklarından birisidir. Kavşak Cumhuri Sokağı ile Firdevsi Sokağı'nın birleştiği yerdir.

Kavşağın güneydoğusunda Türkiye Tahran Büyükelçiliği ve Almanya'nın Tahran Büyükelçiliği, kuzeybatısında ise Birleşik Krallık'ın Tahran Büyükelçiliği bulunmaktadır.

Kavşağın önemi

İstanbul Kavşağı İran'ın döviz merkezidir. Yabancı para birimlerinin alışverişi bu kavşakta yapılmaktadır. Plasco adlı 16 katlı İran'ın ilk gökdeleni bu kavşakta yapılmıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tahran</span> İranın başkenti

Tahran, İran'ın başkenti, Tahran Eyaleti'nin merkezi ve 18 milyonu aşan metropol nüfusuyla İran'ın en büyük kentidir. Hazar Denizine yaklaşık 100 km uzaklıkta, Elburz Dağlarının güney yamaçlarında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Rey</span> İranın Tahran Eyaletinde bir şehir, Tahran şehrinin ilk kurulduğu yer

Rey veya Şehr-i Rey, İran'ın Tahran Eyaleti'nde şehir. Tahran kent sınırları içindedir ve Tahran şehrinin ilk kurulduğu yerdir.

<span class="mw-page-title-main">İran'ın eyaletleri</span> İranın yerel idaresi

İran'ın eyaletleri, İran her biri (Farsça: مرکز markaz / Türkçe: merkez) olarak adlandırılan bir yerel yerleşim birimi olan şehirden yönetilen ve Türkiye'deki İllere karşılık gelen Otuz bir adet "Ostan" adı verilen eyalete ayrılmıştır.

<i>Çember</i> (film) film

Çember İranlı bağımsız film yapımcısı Jafar Panahi'nin İran'da kadınlara karşı davranışları eleştirdiği 2000 yapımı filmdir. Film Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan ödülü almıştır. Film, İran'da yasaklanmıştır.

Yahudi Farsçası veya Cidi hem İran Yahudileri'nin konuştuğu lehçeye hem de İbranice harflerle yazılmış Yahudi-Farsça metinlere denir. Genel anlamda Cidi eskiden Pers İmparatorluğu'nda ve bugünün İran'ında Yahudiler'in konuştuğu İrani dillerinin adıdır; daha özele inildiğinde ise Yahudi Farsçası Tahran ve Meşhed'deki Yahudi cemaatlerinde konuşulan bir lehçedir. Bazen Tora'nın olmadığı dil anlamına gelen Latorayi ismi de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Tophane Sokağı</span>

Tophane Sokağı veya Toopkhaneh Sokağı . Bu bölge'ye Eski Tahran'da denir. Toopkhaneh sokağı, İran'ın ve dünya'nın kabul ettiği en eski sokağı'dır. 1600'lü senelerden beri bu sokak Tahran'da da çok meşhur sayıldı. Toopkhaneh Sokağı, Tahran'ın eski yüzünü gösterir. Valiasr Caddesi açılmadan önce İranlılar bu sokakta alışveriş yapardı. Toopkhaneh Sokağı, tıpkı İstanbul'da bulunan Kapalı Çarşı'yı arındırıyor. Bugünlerde, İran vatandaşları çok az sayıda bu bölgede alışveriş yapıyor.

<span class="mw-page-title-main">Nida Ağa-Sultan'ın ölümü</span>

Nida Ağa-Sultan , Rejim karşıtı bir gösteride öldürülen İranlı protestocu, Felsefe öğrencisi.

BFV İstiklâl ya da tam adıyla Başgâh-ı Ferhângî Varzeş-i İstiklâl-i İran, İran'ın başkenti Tahran'da bulunan spor kulübü. Lig-i Berter-i Halîc-i Fars ve İran futbol camiasının bilinen ve tarihi kulüplerindendir.Steghlal Club'ın televizyon ve siber uzaydaki maçlarının her birinde ortalama 30 ila 110 milyon izleyici bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Şemiranat</span>

Şemiranat veya Şemiran, İran'ın Tahran Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Elburz (eyalet)</span>

Elburz Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Bayramoğlu</span>

Fuat Bayramoğlu,, Türk Büyükelçi, Dışişleri ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, şair.

<span class="mw-page-title-main">İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı</span> Tahran, İrandaki önemli uluslararası havalimanı

İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı Tahran’ın 40 km güneyinde ve Tahran-Kum ve Tahran-Saveh otobanlarının üzerinde yer alan havalimanı. Bu havalimanı İran’ın en büyük havalimanıdır. Havalimanının adı, 1979 yılındaki İran İslam Devriminin lideri Ruhullah Humeyni'den gelmektedir. Bu havaalanının yıllık kapasitesi 5,4 milyon yolcu ve 120 bin ton yüktür ve yolcu kapasitesinin 5,6 milyon kişiye kadar yükseltme imkânı vardır. Bu havaalanının resmi açılışından sonra bütün uluslararası uçuşlar Mehrabad Havalimanından bu havalimanına geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz Havalimanı</span> Tebrizteki Uluslararası Havaalanı, Güney Azerbaycan

Tebriz Havalimanı veya tam adıyla Tebriz Şehit Medeni Havalimanı, İran'nın Doğu Azerbaycan Eyaleti'ne bağlı Tebriz kentinde yer alan bir havaalanıdır. Ayrıca İran Hava Kuvvetleri'nce hava üssü olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sadabad Sarayı</span>

Sadabad Kültürel-Tarihi Kompleksi (Farsça: مجموعه فرهنگی-تاریخی سعدآباد), İran'ın başkenti Tahran'da bulunan bir saray.

1984 Tahran saldırıları, 1984 yılında Türk diplomatlara karşı İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen üç ayrı saldırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Otoyol 5 (İran)</span> İranda bir otoyol

Otoyol 5, İran'da başkent Tahran'ı Fars Körfezi'ne bağlayan otoyoldur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin İran Büyükelçisi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'nin İran Büyükelçisi, Türkiye'yi İran'da temsil eden en üst diplomatik görevlidir.

Osman Sadi Eldem Türk diplomat.

Hamid Kahram, İranlı siyasetçi ve veteriner.

1981 Tahran Büyükelçiliği saldırısı, 23 Nisan 1981 tarihinde Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliği'ne yapılan saldırı.