İçeriğe atla

İstanbul'un yerel gazeteleri

İstanbul yerel gazeteleri, ulusal basın denilen tüm yurtta basılıp dağıtılan, resmi ve özel ilan ve reklam gelirlerini düzenli olarak alan basının dışında, küçük, kendi imkânlarıyla ayakta duran, yerel, büyük gazete dağıtımı şirketleriyle çalışmayan, birçoğu elden dağıtılan veya abone sistemiyle çalışan gazetelerdir.

Yerel kavramı, coğrafi bir ayrımın yanı sıra ulusal büyük basını dışlayan bir anlam taşımaktadır. Bu bağlamda, birkaç kişi tarafından işletilen, geçmişte ulusal düzeyde faaliyet gösteren ancak zaman içinde yerel bir odak kazanan basın da bu kategoriye dahildir. Bu tür basın organları genellikle daha çok yerel haberlere odaklanmakta olup, bir kısmı internet üzerinden de yayın yapmaktadır.

İstanbul'da en gelişmiş olanı kentin tamamına yayın yapan 15000 trajlı KENT YAŞAM GAZETESİ, 10000 trajlı GAZETE SON HAVADİS VE 8000 trajlı HÜRSES'TİR. Bakırköy ilçesinin en kurumsal ve eski ilk gazetesi Bakırköy Ekspres yerel gazetesidir. Bağcılar ilçesinin marka tescilli ilk yerel gazetesi ise 15 bin tirajlı Gazete Bağcılar'dır. Boğaziçi Çengelköy Gazetesi ise 13 yıldır aralıksız dar alanda yayınlanan İstanbul un en eski gazetesidir. İşte İstanbuldaki günlük ve haftalık yerel basın:

Gazete adıKuruluş yılıPeriyoduWeb sitesi
Agos1996Haftalık[1]
Ataköy Gazetesi1992Aylık[2] 7 Mart 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Avrupa Trakya ve Rumelinin sesi
Aydınses[3] 26 Şubat 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Ayrıntılı Haber Gazetesi[4] 10 Şubat 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Bakırköy Ekspres Gazetesi199615 günlük[5] 28 Şubat 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Bağımsız Avrasya Gazetesi
Bahçelievlerde Yöremiz gazetesi
Bakırköy Ekspres Gazetesi199615 günlük[6] 28 Şubat 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Beşiktaş gazetesi
Beykoz
Beylikdüzü Yerelkulis Gazetesi
Bilgi Beykoz
Bizim Anadolu gazetesi
Bizim gazete
Burgazada
Boğaziçi Çengelköy Gazetesi
Bölge
Çağdaş Tuzla Gazetesi
Pendik Gazetesi
Deniz gazetesi
Dokuz Sütun gazetesi
Doruk gazetesi
Dünyada Türkiye'de Avcılar'da Gelişim
Ekonomi gazetesi
Ekonomide Son Dakika
Esenler Haber Gazetesi
Göktürk Vizyon
Gazete 34
Gazete Bağcılarwww.gazetebagcilar.com.tr 27 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Gazete Küçükçekmecewww.gazetekucukcekmece.com 13 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Genç Bakış
Gerçek
Gökyüzü dergisi
Günboyu
Güzel Vatan
Haber Manşet
Haberde Ekspres
Haftalık
Hayat gazetesi
Hürbakış
Hürses Gazetesi15 günlükwww.hurses.net
İdealist gazetesi
İstanbul Bakırköy gazetesi
İstanbul gazetesi
İstanbul Marmara
İstanbul Ticaret Odası
İstiklal gazetesi
Kadıköy gazetesi
Katılımcı Maltepe
Kent Haber
Kent Yaşam Gazetesi
Kent 34 Gazetesi2008 Aylık [7]
Marketing Türkiye
Marmara Manşet2011Haber Portalı
Paşavizyon Gazetesi2008Aylık www.pasavizyon.com
Özel Toplu Taşıma
Özgür Haber
Özkartal gazetesi
Sarıyer Haber
Sarıyer Manşet Gazetesiwww.sariyermanset.com 27 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Son An gazetesi
Son Dakika gazetesi
Son Havadis GazetesiHaftalıkwww.gazetesonhavadis.com
Son Saat
Sömürüsüz Bir Dünya İçin
Süper Yarış Postası
Şalom
Şile Gündem
Şişli
Şişli gazetesi
Tünaydın gazetesi
Türkiye Haber Gazetesi2004 Aylık https://www.turkiyehaberajansi.com/ 11 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Türkiye'de Son Söz gazetesi
Türkiye'de Tufan
Yeni Adım
Yeni Tuzla gazetesi
Zeytinburnu Haber
İstanbul Express Gazetesi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bağcılar</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Bağcılar, İstanbul Avrupa Yakası'nda bir ilçedir. İstanbul'un ilçeleri arasında en fazla nüfusa sahip 5. ilçedir. Ulaşım açısından zengin bir ilçedir. Bağcılar'ın 2023 yılında nüfusu 719.071 olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bakırköy</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Bakırköy, eskiden Makriköy, İstanbul ilinin Avrupa yakasında yer alan ilçelerden biridir. İstanbul'un batı yarısında, Çatalca Yarımadası üzerinde, Marmara Denizi'nin kuzeydoğu sahillerinde yer alır. 1926 yılında kurulan bu ilçe, 1992 yılında bugünkü sınırlarına ulaşmıştır. İlçeyi batıdan Küçükçekmece, kuzeyden Bahçelievler, kuzeydoğudan Güngören, doğudan Zeytinburnu ve güneyden Marmara Denizi çevrelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gazete</span> haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayın

Gazete, haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayım olup, halka güncel olaylara ilişkin bilgi verme amacı gütmektedir. Genel olarak yayınlandığı gibi, özel bir konu üzerine de yayınlanabilir ve genellikle günlük ya da haftalık olarak yayınlanır. Gazete anlamında Osmanlı döneminde Arapça kökenli ceride sözcüğünün yanında günlük gazete anlamında Farsça rûznâme sözcüğünün de kullanıldığı ve geçmişte günlük olayları kaydetmek üzere günnâme, aylık olayları kaydetmek üzere aynâme yazıldığı da belirtilir. Gazete sözcüğünün Türkçe eş anlamlısı ise yenün sözcüğüdür.

Yeni Adana, Adana’da 1918-2023 yılları arasında yayınlanan günlük yerel gazete.

<i>Yeni Asır</i> Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Yeni Asır, 19 Ağustos 1895 tarihinde Selanik'te yayımlanmaya başlanan günlük gazete. Sloganı "Türkiye'nin en köklü gazetesi"dir. Gazete, 1998 yılının Aralık ayından itibaren internet üzerinden de yayımlanmaya başlamıştır. 1 Mart 2017 tarihinde ulusal basına geçmiştir. Türkiye'nin en eski gazetesidir.

Şalom, Türk Yahudi toplumuna yönelik yayın yapan, tamamını gönüllü yazar, köşe yazarı ve çizerlerin oluşturduğu, İstanbul'da yayınlanan haftalık gazete.

İrâde-i Milliye İtilaf Devletleri’nin işgallerine karşı 1919'da Anadolu’da başlayan Kurtuluş Hareketi'nin ilk yayın organı olarak Sivas'ta çıkarılan gazetedir.

Bursa Hakimiyet, Bursa'da 1974 yılından beri yayınlanmakta olan yerel gazetedir. Sahibi Bursa Gazetecilik ve Yayın A.Ş.'dir. Turkuvaz Dağıtım Pazarlama A.Ş. Tesisleri'nde basılır. Bursa Hakimiyet Genel Müdürü Burak Özgün'dür.

<i>Bursa Haber</i>

Bursa Haber, çeşitli adlarla 1946 yılından beri Bursa'da yayınlanan yerel gazete.

<i>Yeni Sabah</i> Türkiyede 1938-1964 yılları arasında yayımlanmış günlük gazete

Yeni Sabah, 1938-1964 yılları arasında yayınlanan günlük gazetedir. Türk basın tarihinde "Sabah" adıyla yayınlanan ikinci gazete olduğu için adında "Yeni" sıfatını kullanılmıştır; Sabah adlı gazetelerin ilki, 1922'de kapanan Sabah gazetesidir. 1985'te isim hakkını Dinç Bilgin'in satın almasıyla günümüzde yayımını sürdüren Sabah Gazetesi yayın hayatına girmiştir.

<i>Tasvîr-i Efkâr</i> Şinâsînin 1862de yayımlamaya başladığı gazete

Tasvîr-i Efkâr, İbrahim Şinâsî'nin 28 Haziran 1862'de Tasfîr-i Efkâr adıyla yayınlamaya başladığı, havâdis ve maarife dair Osmanlı cerîdesi (gazetesi).

Pravda, Eski Sovyetler Birliği'nde ve Rusya'da yayınlanan günlük gazete.

<i>Ortadoğu</i> (gazete) 17 Şubat 2020de yayın hayatına son veren gazete.

Ortadoğu, 3 Mayıs 1972'de yayın hayatına başlamıştır. Günlük olarak yayınlanan siyasi bir gazeteydi. Milliyetçi bir yayın çizgisine sahip olup Milliyetçi Hareket Partisi'ne yakın bir gazete olarak bilinmekteydi.

Gözcü, 15 Mayıs 1996 ile 1 Nisan 2007 tarihleri arasında Türkiye'de yayımlanan günlük gazete. 15 Mayıs 1996'da Doğan Holding bünyesinde yayına başladı. Ortalama 140.000'lik trajıyla Türkiye'nin en büyük ulusal gazetelerinden biriydi. Gazetenin sloganı "Basında gerçeğin sesi" idi. İngiltere'de yayınlanan The Observer adlı gazete versiyonuydu. Gazete, Aykut Oray'ın oynadığı reklam filmleri ile hafızalarda yer edinmiştir. 2000'li yıllarda Asabi gazetesinde birleştirildi. 1 Nisan 2007 tarihinde kapatıldı. İsim hakları satın alınan gazete kapandıktan 2 ay sonra 27 Haziran 2007 tarihinde Sözcü gazetesi olarak faaliyete geçti.

Sabah, 1875 yılında yayın hayatına giren, I. Dünya Savaşı yıllarında Peyam gazetesi ile birleşip "Peyam-ı Sabah" adını alan ve 1922'de kapanan günlük gazetedir.

Günaydın, 1968-1999 yılları arasında yayın yapmış İstanbul merkezli bir Türk günlük ulusal gazetesidir.

Vahdet, Türkiye'de yayımlanmış ulusal günlük gazete. 2014 ile 2016 yılları arasında faaliyet göstermiştir.

Muhbir, Osmanlı İmparatorluğu'nda Ali Suavi tarafından 1866 yılında çıkarılmaya başlanan gazete.

<span class="mw-page-title-main">Bağcılar Meydanı</span> İstanbul, Türkiyede bir meydan

Bağcılar Meydanı veya resmî ismiyle 15 Temmuz Millî İrade Meydanı, İstanbul'un en büyük meydanıdır

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de basın</span> Türk basınına genel bakış

Türkçe olarak ilk gazete II. Mahmut'un emriyle 1 Kasım 1831'de kurulan Takvîm-i Vekâyi'dir ve bu adım, Osmanlı'de baskı makinesinin kurulmasından uzun bir süre sonraya denk gelmektedir. Takvîm-i Vekâyi, yayın hayatı boyunca birkaç kez kapatılmış ve 1922 itibarıyla meclis tarafından Resmî Ceride ve daha sonra Resmî Gazete adıyla yayımlanmıştır. İngiliz diplomat ve gazeteci William Churchill tarafından 1840 yılında yayın hayatına başlayan ve 1866'da kapanan Cerîde-i Havâdis, ikinci Türkçe gazetedir. 1860 yılında Osmanlı devlet adamı ve gazeteci Agâh Efendi tarafından hazırlanan Tercümân-ı Ahvâl, basılan ilk özel gazetedir. Yazarları arasında İbrahim Şinâsî ve Ahmed Vefik Paşa da yer almıştır. Sonraki yıllarda ise kurucusu Şinasî olan Tasvîr-i Efkâr yayımlanmış fakat 1866'da kapanmıştır.