İçeriğe atla

İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı abluka (2023-günümüz)

İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı abluka (2023-günümüz)
Hamas-İsrail Savaşı

Gazze Şeridi kuşatması
Tarih9 Ekim 2023 - Bugüne kadar
Bölge
Gazze Şeridi, Filistin
Taraflar
Hamas Hamasİsrail İsrail

İsrail, 9 Ekim 2023'te Gazze Şeridi'ne "topyekun kuşatma" uygulayarak Gazze'ye gıda, su, ilaç, yakıt ve elektrik girişini engelledi. Gazze, 2005'ten bu yana İsrail ve Mısır'ın kısmi abluka ve ambargoları altında.[1]

Arka plan

Geçmişte İsrail-Mısır sınırı boyunca çok sayıda sınır kapısı vardı. 7 Ekim 2023'te Filistin askerî-siyasi örgütü olan Hamas ve diğer Filistinli gruplara bağlı militanlar Gazze-İsrail bariyerini geçerek İsrail'in güneyine doğru ilerleyip İsrail'e roket attı. İsrail de militanlara savaş ilan edip İsrail askerî operasyonlarını yürütmek üzere 300.000 yedek kuvveti çağırdı.[2]

Gazze Şeridi'nin sınırları, 2006 seçimlerini kazanan Hamas hükûmetine baskı uygulamak amacıyla İsrail ve Mısır hükûmeti tarafından Haziran 2007'den beri kapatılmış ve böylece Gazze kuşatması oluşturuldu.[3]

Tepkiler

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri: "Temel mallara erişimin kesilmesi yoluyla vatandaşların hayatlarını tehlikeye atan engelleme eylemleri, uluslararası insancıl hukuka göre yasaktır ve herhangi bir kısıtlama askeri gereklilik açısından haklı değilse toplu cezalandırmanın bir örneğidir ve mahkûmdur.[4]

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri: "Gazze Şeridi'ndeki vatandaşların acil tıbbi ekipman ve gıdaya ihtiyacı var. Gıda ve su gibi hayati önem taşıyan malzemeler Gazze'ye girmesine izin verilmeli." İlgili tüm taraflardan bölgeye yardım ve gerekli malzemelerin ulaştırılmasını kolaylaştıracak koşulları sağlamalarını istedi. İsrail'in Gazze'yi tamamen kuşatma kararından derin üzüntü duyuyoruz."[5][6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Gaza 'soon without fuel, medicine and food'". BBC News. 9 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2023. 
  2. ^ "Israel drafts 300,000 reservists as it goes on the offensive". Reuters. 9 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2023. 
  3. ^ "از محاصره غزه چه می دانیم؟". Farsnews. 17 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2023. 
  4. ^ "سازمان ملل: محاصره غزه نقض قوانین بین‌المللی است". Mehrnews. 16 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2023. 
  5. ^ "ابراز نگرانی دبیرکل سازمان ملل از محاصره کامل نوار غزه". Independentpersian. 10 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2023. 
  6. ^ "BM: Hayati malzemelerin Gazze'ye girmesine izin verilmeli". TRT Haber. 16 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gazze Şeridi</span> Filistinin batısında, Akdeniz kıyısında bir sahil şeridi

Gazze Şeridi, Filistin'in batısında, Akdeniz kıyısında bir sahil şeridi. Hamas kontrolündedir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Filistin çatışması</span> Levantta devam eden askerî çatışma

İsrail-Filistin çatışması, Filistin ile İsrail Silahlı Kuvvetleri arasında Filistin topraklarında devam eden silahlı çatışmadır. Başta 1897 Birinci Siyonist Kongresi ve 1917 Balfour Deklarasyonu olmak üzere, Filistin'deki bir Yahudi vatanına ilişkin iddiaların kamuoyuna duyurulması, bölgede erken gerilim yarattı. O zamanlar, Yahudi göçü önemli ölçüde artmasına rağmen, bölgedeki Yahudi nüfusu çok azdı. İngiliz hükûmetine "Filistin'de Yahudi halkı için ulusal bir yuva kurulması" için bağlayıcı bir yükümlülük içeren Filistin Mandası'nın kurulması ardından gerilim, Yahudiler ve Araplar arasında çatışmaya dönüştü. Erken çatışmayı çözme girişimleri, 1947 Birleşmiş Milletler Filistin Bölme Planı ve daha geniş Arap-İsrail çatışmasının başlangıcı olan 1947-1949 Filistin savaşıyla sonuçlandı. İsrail-Filistin süregelen durumu, 1967 Altı Gün Savaşı'nda İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesiyle başladı.

<span class="mw-page-title-main">Hamas</span> Filistinde Sünni İslamcı paramiliter örgüt

Hamas veya resmî adıyla İslamî Direniş Hareketi, Filistin Ulusal Yönetimi'nde seçimle belirlenmiş Filistin Parlamentosunda çoğunluğu elinde tutan Filistinli paramiliter örgüt ve sünni, İslamcı ve militarist siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Haniye</span> Filistinli siyasetçi (1960lar–2024)

İsmail Haniye, Filistinli siyasetçi, Filistin Ulusal Yönetimi'nin eski başbakanı. Hamas'ın görev başındayken öldürülen eski Siyasi Büro Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Gazze Savaşı</span> İsrail askeri operasyonu

Gazze Savaşı, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin, Hanuka'nın devam ettiği 27 Aralık 2008 tarihinde yerel saatle 09:30 sıralarında Hamas'ın İsrailli sivillere ve askeri birimlere karşı kassam roketli saldırılar yaptığı gerekçesi ile başlattığı savaş. İsrail'in savaşta sadece 3 vatandaşı hayatını kaybederken yaptığı saldırılar nedeniyle Gazze'de 1133 insan ölmüş 4000'den fazla insan yaralanmış ve on binlerce insan evsiz kalmış ve yaşam alanını terk etmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Özgür Gazze Hareketi</span>

Özgür Gazze Hareketi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı ablukaya karşı oluşturulan uluslararası insan hakları örgütüdür. 2008'den bu yana ablukayı deniz yoluyla delmek amacıyla çeşitli kampanyalar düzenlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">2012 İsrail-Gazze çatışmaları</span>

2012 İsrail-Gazze çatışmaları, Kasım 2012 tarihinde Gazze Şeridi ile İsrail arasında yaşanan askeri kriz ve çatışmalardır. Gazze Şeridi'nde yönetimi elinde bulunduran Hamas militanlarının, İsrail tarafına ateş açmasıyla başlamıştır. İsrail çok sert bir cevap vermiştir. 20 Filistinli ölmüş, yüzlercesi yaralanmıştır. Onlarca İsrail vatandaşı saldırılarda yaralanmıştır. İsrail Hava Kuvvetleri, Gazze'yi bombalamıştır. İsrail Ordusu, yedekte bulunan 75 bin askeri, Gazze sınırına kaydırmıştır. Hamas, roket saldırılarını sürdürmekte, İsrail ise saldırılara cevap vermektedir.

Gazze Şeridi tünelleri, İsrail tarafından ekonomik ve ticari ambargo uygulanan Filistinlilerin Mısır'dan Gazze'ye ticari taşımacılık yaptığı tünellerdir.

<span class="mw-page-title-main">2014 İsrail-Gazze çatışması</span> 2014 yılında silahlı siyasi temeller nedeniyle gerçekleşmiş çatışma

2014 İsrail-Gazze çatışması ya da İsrail hükûmetinin ifade ettiği adla Koruyucu Hat Operasyonu, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF)'nin 8 Temmuz 2014'te Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı kara, hava ve deniz operasyonlarını içeren askerî harekât.

Gazze-İsrail çatışması, birinci ve ikinci intifadalar ile başlayan on yıllardır devam eden Gazze-İsrail çatışması.

<span class="mw-page-title-main">Refah Sınır Kapısı</span>

Refah Sınır Kapısı, Filistin'in Gazze Şeridi bölgesi ile Mısır arasındaki tek sınır kapısı olan ve adını sınırın geçmesiyle bölünen Refah şehrinden alan sınır kapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gazze Şeridi ablukası</span>

Gazze Şeridi Ablukası, Hamas'ın Gazze Savaşı sırasında Gazze Şeridi'ni kontrol altına almasının ardından El-Fetih ve Filistin Ulusal Yönetimi'ne ait hükûmet kurumlarını ele geçirmesi üzerine Gazze Şeridi'nin İsrail ve Mısır tarafından konulan ve devam eden kara, hava ve deniz ablukasıdır.

Hamas'ın Haziran 2007'de Gazze Şeridi'ni ele geçirmesinden bu yana Gazze Şeridi'nin yönetimi Hamas tarafından yürütülmektedir ve bu yönetim genellikle Gazze'deki Hamas hükûmeti olarak anılmaktadır. Hamas yönetimi 2007'den 2014'e kadar ve 2016'dan itibaren İsmail Haniye tarafından yönetildi.

<span class="mw-page-title-main">Filistin'in vize politikası</span>

Filistin'in vize politikası, bir ziyaretçinin Filistin topraklarına girmek için karşılaması gereken belirli giriş koşullarına atıfta bulunur. İsrail'in vize politikası tarafından getirilen kurallar dışında yabancı uyruklulara uygulanan herhangi bir vize koşulu bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hamas-İsrail Savaşı</span> 7 Ekim 2023te başlayan Hamas-İsrail Savaşı

Hamas-İsrail Savaşı, İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından Aksa Tufanı Operasyonu ve İsrail tarafından Demir Kılıçlar Operasyonu olarak adlandırılan, 7 Ekim 2023 tarihinde paramiliter örgüt Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın, İsrail geneline geniş çaplı saldırısı ile başlayan bir savaştır. Saldırı sonrası İsrail, Hamas için savaş ilanı kararı almış ve çıkan çatışmalarda en az 1.400 İsrailli ve 15.000+ Filistinli sivil olmak üzere 15.000'den fazla kişi ölmüş, 45.000'den fazla kişi yaralanmıştır. 1 milyon Gazzeli ve 500.000 İsrail'li yerinden edilmiştir. İsrail Yom Kippur Savaşı'ndan bu yana ilk kez savaş ilanı kararı almış, Gazze'ye büyük bir bombardıman yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gazze-İsrail bariyeri</span>

Gazze-İsrail bariyeri, Gazze-İsrail sınırının İsrail tarafında bulunan bir sınır bariyeridir. Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Erez Geçişi, İsrail'den Gazze'ye gelen insan ve malların tek geçiş noktasıdır; Bariyerde Kerem Ebu Salim sınır kapısı adı verilen ve İsrail malların Mısır-Gazze sınırı üzerinden doğrudan Mısır'dan Gazze'ye gitmesine izin vermediği için Mısır'dan gelen malların geçişine özel ikinci bir geçiş noktası bulunmaktadır.

7 Ekim 2023 günü Hamas militanları Güney İsrail sınırlarından içeri girerek Aksa Tufanı isimli bir harekât başlattı. İsrail ise bu saldırıya karşılık olarak Demir Kılıçlar Harekâtı'nı başlattı. Bu sayfada devam eden savaştaki olaylar zaman çizelgesi olarak gösterildi.

7 Ekim 2023 tarihinde Hamas militanları, İsrail'e yönelik sürpriz bir saldırının parçası olarak Gazze Şeridi ile sınır çitine yakın bir İsrail moşavı olan Netiv HaAsara'ya saldırdı. Militanlar, bazı durumlarda aynı ailenin üyeleri de dahil olmak üzere en az 20 kişiyi öldürdü. Kasaba yaklaşık 900 kişiye ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zikim Muharebesi</span>

Zikim Muharebesi, 7 Ekim 2023 tarihinde Hamas'ın Güney İsrail'e karşı geniş çaplı bir saldırı başlatmasıyla başladı. Savaş, bir kibbutz ve Bahad 4 askeri üssünü içeren İsrail'in Zikim bölgesi üzerinde yapıldı.

Gazze Şeridi'de, 2023 Hamas-İsrail Savaşı sonucunda ciddi bir kıtlık yaşanmaktadır. Kıtlık, fırınlar ve un değirmenleri gibi gıda altyapısını tahrip eden İsrail hava saldırılarının ve temel malzemelerin yaygın bir şekilde kıtlığının bir sonucudur. Bu durum yarım milyondan fazla Gazzeliyi açlığın eşiğine getirmiştir ve Şerit'teki daha geniş insani kriz'in bir parçasıdır.