İçeriğe atla

İsrafil İsrafilov

İsrafil İsrafilov
Doğum05 Temmuz 1892(1892-07-05) ve ya 25 Ocak 1893(1893-01-25)
Seyfeli, Elizavetpol Guberniyası, Rus İmparatorluğu
Ölüm1946
Bakü, Azerbaycan SSC, SSCB
Bağlılığı Rus İmparatorluğu
Azerbaycan DC
Polonya Cumhuriyeti
Nazi Almanyası
Branşı Wehrmacht
Schutzstaffel
Hizmet yılları1913–1945
RütbesiSS-Standartenführer
Komutası162'ci Türk Tümeni
Waffen-Gruppe Aserbaidschan
Çatışma/savaşlarıI. Dünya Savaşı
Bakü Muharebesi
Gence İsyanı
II. Dünya Savaşı

İsrafil İsrafilov[1] (Azerice: İsrafil Məhəmmədnəbi oğlu İsrafilbov) ve ya İsrafil-Bey (Almanca: Israfil-Bey; Rusça: Исрафил-бей),[2] Rusya İmparatorluk Ordusu'nun subayı (Polkovnik) ve Nazi Almanyası'nda Waffen-SS'nin Standartenführer'i.[3]

1893'te (başka kaynakta 1892'de) Azerbaycanın Seyfeli köyünde doğdu. Rusya İmparatorluk Ordusu'na katılıp albaylığa kadar yükseltildi. Rus İç Savaşı'ndan sonra Avrupa'ya göç etti. 1943-1944 yılları arasında Azerbaycan Ulusal Komitesi'nde lider olarak çalıştı. Eylül 1943'te Alman 162. Türkistan Piyade Tümeni'ne bağlı 314. Piyade Alayı'nın komutanlığına getirildi. 12 Ocak 1944'ten itibaren "Waffen-Standartenführer der SS" rütbesiyle Kaukasicher-Waffen-Verband der SS adılı süvari birliğinin bir Waffengruppe'yi komuta etti.

17 Mart 1945'te Azerbaycan Ulusal Komitesi'nin askerî işlerden sorumlusu oldu. Savaştan sonra Amerikalılar tarafından Sovyetler Birliği'ne teslim edildi. 11 Temmuz 1945'te Bakü Askerî Dairesi Mahkemesi'nce idama mahkûm edilerek 1946'da infaz edildi.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Биографические сведения о некоторых лицах". 18 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2009. 
  2. ^ С.Т. Чуев. Спецслужбы Третьего Рейха. Книга II. стр. 175
  3. ^ (Haz. Antonio J. Munoz), The East Came West: Muslim, Hindu and Buddhist Volunteers in the German Armed Forces 1941-1945 - A Study of East European & Middle Eastern Collaboration with the German Armed Forces In World War II, Axis Europa Books, New York, 2001, ISBN 1-891227-39-4, s. 173.

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Wehrmacht</i> Nazi Almanyasının Silahlı Kuvvetleri

Wehrmacht, 1935 ile 1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın silahlı kuvvetleridir. "Waffenträger der Nation" olan Heer, Kriegsmarine ve Luftwaffe'den oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Josef Dietrich</span> Alman Waffen-SS generali, Oberstgruppenführer

Josef Dietrich, Alman Waffen-SS generali, Oberstgruppenführer. 1929 yılı öncesinde Adolf Hitler'in şoförü ve korumasıydı. Nazi döneminde SS komutanı olarak Uzun Bıçaklar Gecesinde SA'nın temizlemesinde etkin rol oynadı. II. Dünya Savaşı'nda 1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler"in komutanı olarak tanındı. Askerler tarafından ona "Papa Sepp" diye hitap edildi.

<span class="mw-page-title-main">2. Waffen-SS Panzer Tümeni Das Reich</span>

2. SS Panzer Tümeni "Das Reich", Waffen-SS'e bağlı 38 tümenden biri. II. Dünya Savaşı'nda Nazi ordusunun en deneyimli ve zorlu şartlarda eğitilmiş, sert çatışmalara katılmış tümenlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">12. Waffen-SS Panzer Tümeni Hitlerjugend</span> "Bebek Tümeni" olarak bilinen Waffen-SS tümeni

12. SS Panzer Tümeni "Hitlerjugend", 1943 yılının Şubat ayında Adolf Hitler'in oluşturulması için emir verdiği tümendir. Tümenin mensupları Hitlerjugend'den geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">5. Waffen-SS Panzer Tümeni Wiking</span>

5. SS Panzer Tümeni "Wiking", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biridir. Başlarda bir piyade tümeni olan birlik ileriki zamanlarda zırhlı tümen olmuştur. Tümen'in üyeleri Danimarka, Norveç, İsveç, Finlandiya, Estonya, Hollanda, Belçika'dan gelen gönüllülerden oluşmaktadır. Tümen II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesinde savaşmıştır. Tümen Mayıs 1945'te Avusturya'da Amerikan birliklerine teslim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">10. Waffen-SS Panzer Tümeni Frundsberg</span>

10. SS Panzer Tümeni "Frundsberg", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biridir. 1943 yılının başında müttefiklerin Fransa istilasına karşı yedek güç olarak oluşturuldu. Buna rağmen ilk askeri kampları 1944'te Ukrayna'da kuruldu. Ukrayna'da başarılı çatışmalardan sonra Fransa ve Arnhem'e müttefiklere karşı savaşmak için batıya gönderildiler. Tümen daha sonra savaşın sonunda Berlin'in güneyine Lausitz bölgesinde savaşmak için Pomeranya'ya gönderildi.

<span class="mw-page-title-main">Walther von Hünersdorff</span>

Walther von Hünersdorff, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Wehrmacht korgenerali.

<span class="mw-page-title-main">Azeri Lejyonu</span>

Azeri Lejyonu, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde Nazi Almanyası'na esir düşen Azeri asıllı Kızıl Ordu esirlerden Doğu lejyonları (Ostlegionen) nın bir parçası olarak oluşturduğu askerî birlikler.

<span class="mw-page-title-main">Walter Krüger (SS subayı)</span>

Walter Krüger, SS-Obergruppenführer und General der Waffen-SS. Friedrich-Wilhelm Krüger'in ağabeyi.

<span class="mw-page-title-main">6. Waffen-SS Dağ Tümeni Nord</span>

6. SS Dağ Tümeni "Nord", II. Dünya Savaşı'nda Waffen-SS'e bağlı Alman askerî birliğiydi. 1941'de iki SS "Totenkopf" alayından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">34. Waffen-SS Gönüllü Grenadiye Tümeni Landstorm Nederland</span>

34. SS Gönüllü Grenadier Tümeni "Landstorm Nederland", II. Dünya Savaşı'nda Waffen-SS tümenlerinden biri. SS Gönüllü Grenadier Tugayı "Landstorm Nederland"'ın tümene dönüştürülmesiyle oluşturulmuştu. Hollanda'da yaşayan Alman kökenli gönüllülerden oluşturulmuş ve batı cephesinde savaşmıştır. Fakat tümen hiçbir zaman gerçek bir tümen oluşturabilecek asker sayısına ulaşamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">29. Waffen-SS Grenadiye Tümeni RONA</span>

29. SS Waffen Grenadier Tümeni, II. Dünya Savaşı sırasında Waffen SS bünyesinde Rus işbirlikçilerden oluşan Nazi Almanyasına bağlı silahlı kuvvet. 1944 yılında Rusya Halkının Özgürlük Ordusu isminin kısaltması olan RONA ismini alır. Komutanları Bronislaw Kaminski Vladislavoviç'in ismine atfen Kaminski Tümeni olarak da çağrılmıştır. Tümen Hitler'in emriyle sadece Sovyet partizanlarına karşı kullanılmış ve birlik mensuplarının sadakatinden şüpheler olduğu için lağvedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">33. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Charlemagne</span> II. Dünya Savaşı sırasında Fransız faşist gönüllülerden oluşan birlikler

33. SS Waffen Grenadier Tümeni "Charlemagne", II. Dünya Savaşı sırasında Fransız faşist gönüllülerden oluşan birliklerdir. İlk olarak Wehrmacht'a bağlıydı. O zamanki adı Bolşevizm Karşıtı Fransız Gönüllüleri Lejyonu idi. Daha sonra daha da önem verilen Waffen-SS tümenlerine bağlandı. Bağlanma sırasında adı da değişti. Charlemagne adını aldı. Bu ad Almanlar ile Fransızların ortak yaşadığı Carolingian İmparatorluğu'ndan gelir. Bu orduya en fazla katılım 1944 yılında gerçekleşti. 1944 yılında yapılan tahminlere göre 11.000-7.400 kişilik bir bünyeye sahipti. 1945 yılının mayıs ayında Berlin Muharebesi sonucunda dağıltıldı. Korlin'de vermiş olduğu mücadele sonucunda 4.800 savaşçısını kaybetti. Berlin'de vermiş olduğu mücadelede Führerbunker'e kadar ev ev, sokak sokak çatıştı ve nihayetinde teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">29. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Italia</span>

29. SS Waffen Grenadier Tümeni "Italia", II. Dünya Savaşı sırasında İtalya kralı Benito Mussolini'nin görevine son verilerek hapse atılmasının ardından Nazi Almanyası'nın onu kurtararak kurmuş olduğu İtalyan Sosyal Cumhuriyeti'nden devşirilen insanlardan oluşan tümendir. Kurulduktan sonra bu tümen Heinrich Himmler'in kontrölündeki Waffen-SS tümenleri'ndeki 38 tümenden bir tanesi oldu. Kuruluşunun ardından İtalya Cephesi'ndeki savaşlara girdi. 30 Nisan 1945 tarihinde Gorgonzola'daki Amerikan birliklerine teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">17. Waffen-SS Panzergrenadier Tümeni Götz von Berlichingen</span> Waffen-SS Birliği

17. SS Panzergrenadier Tümeni "Götz von Berlichingen", II. Dünya Savaşı sırasında Müttefik Devletleri tarafından açılan Batı Cephesi'nde savaşmıştır. Kurulan 38 Waffen-SS tümeni'nden bir tanesidir. Ayrıca birçok savaş suçu işlemiş bir tümendir.

<span class="mw-page-title-main">15. Waffen-SS Grenadiye Tümeni</span>

15. SS Waffen Grenadier Tümeni "Lettische Nr. 1", II. Dünya Savaşı sırasında işgal edilen Letonya'daki yerli halktan oluşan 38 Waffen-SS tümeninden biridir. II. Dünya Savaşı'nın son bölümünde tümen bölünmüştü. Bir kısmı Berlin Muharebesi'nde savaştı. Başka bir kısmı Elbe nehri'ne yakın Güterglück'teki Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'na teslim oldu. Bir kısmı ise Nisan 1945'te güney Schwerin'de bulunan Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'na teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">15. Piyade Tümeni (Wehrmacht)</span>

15. Piyade Tümeni iki savaş arası dönemde Alman Ordusu ve II.Dünya savaşına 1934'ten 1945'e kadar sahada bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Kārlis Aperāts</span>

Kārlis Aperāts ; II. Dünya Savaşı sırasında Waffen-SS içerisindeki 15. SS Waffen Grenadier Tümeni Letonya Nr. 1'de SS-Standartenführer olarak görev yapmış Letonyalı asker. Kendisine Nazi Almanyası tarafından askerî personele cesaret veya başarılı liderlik için verilen en üst ödül olan Şövalye Haçı verildi.

<span class="mw-page-title-main">Mortimer von Kessel</span> Alman general

Mortimer von Kessel, İkinci Dünya Savaşı sırasında Wehrmacht'ta bir Alman generaliydi. Ayrıca Nazi Almanyası'nın Meşe Yapraklı Demir Haç Şövalye Haçı'nın da sahibiydi.

<span class="mw-page-title-main">Fritz Freitag</span>

Fritz Freitag, Nazi Dönemi'nde bir SS komutanıydı. 2. Dünya Savaşı'nda 2. SS Piyade Tugayı, 8. SS Süvari Tümeni "Florian Geyer" ve 14. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Galizien'a komuta etti. Freitag, 10 Mayıs 1945'te intihar etti.