İçeriğe atla

İsrafil Abbaslı

İsrafil Abbaslı
Doğum1 Şubat 1938(1938-02-01)
Erivan, Ermenistan SSC, Sovyetler Birliği
Ölüm24 Mart 2013 (75 yaşında)
Bakü, Azerbaycan
MilliyetAzerbaycanlı
MeslekFilolog ve edebiyat tarihçisi

İsrafil İsmail oğlu Abbaslı (Azericeİsrafil İsmayıl oğlu Abbaslı; 1 Şubat 1938 – 24 Mart 2013) Azerbaycanlı bilim adamı, Filoloji Doktoru ve profesör.[1]

Hayatı

İsrafil Abbaslı, 1 Şubat 1938'de Ermenistan SSC'nin Erivan şehrinde doğmuştur. Haçatur Abovyan'ın adını taşıyan Ermenistan Devlet Pedagoji Üniversitesi Tarih ve Filoloji Fakültesi'nden mezun olmuştur. AMİA Folklor Enstitüsü'nde Azerbaycan folklor bölümünün başkanı olarak çalışmıştır.[2]

Kariyeri

Abbaslı'nın faaliyet alanı Azerbaycan folklorunu yaymak, destanların etki alanlarını tespit etmek, bilimsel yönlerin özelliklerini incelemek ve yabancı dillerde folklor yayınları hazırlamaktı.[3]

Bir dizi temel yayının hazırlanmasına katılmışlar ve 10 ciltlik Azerbaycan Sovyet Ansiklopedisi'nin 6 cildinin ana makalelerinin yazarlarından biridir. Ayrıca "Azerbaycan Klasik Edebiyat Kütüphanesi", "Azerbaycan Edebiyatı Hazineleri", "Dünya Çocuk Edebiyatı", "Azerbaycan Folkloru Antolojisi" gibi çok ciltli eserlerin derleyicisi, editörü, önsöz, açıklama ve not yazarı olarak çalışmıştır. Son yıllarda altı ciltlik "Azerbaycan Edebiyatı Tarihi" kitabının birinci cildinin editör yardımcılığını yapmışlar ve bu ciltte birçok tanıtım yazısı yazmıştır.[4] Abbaslı 160 bilimsel eserin ve iki monografinin yazarıydı. Abbaslı'nın önderliğinde yedi aday ve iki bilim doktoru tezlerini savunmuştur.[5][6]

Seçilmiş çalışmaları

En tanınmış eserleri şunlardır:[7]

Kaynakça

Özel
  1. ^ Tan 2017, s. 449-456.
  2. ^ Tan 2017, s. 449-450.
  3. ^ Tan 2017, s. 450-452.
  4. ^ "Folklorşünas alim 75 yaşında dünyasını dəyişib". sitat.news. 2013. 28 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2023. 
  5. ^ Tan 2017, s. 452-456.
  6. ^ Əli Rza Xələfli. "Sözümün hökmü var". genderi.org. 28 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2023. 
  7. ^ Tan 2017, s. 453-456.
Genel
  • Tan, Nail (2017). AZERBAYCAN’IN BÜYÜK HALK BİLİMCİ/FOLKLORŞİNASLARINDAN PROF. DR. İSRAFİL ABBASLI. Ankara: TÜRK DÜNYASI, Dil ve Edebiyat Dergisi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan</span> Güney Kafkasyada bir ülke

Azerbaycan, resmî adıyla Azerbaycan Cumhuriyeti, Batı Asya ile Doğu Avrupa'nın kesişim noktası olan Kafkasya'da yer alan bir ülkedir. Güney Kafkasya'nın en büyük yüz ölçümüne sahip ülkesi olan Azerbaycan'ın doğusunda Hazar Denizi, kuzeyinde Rusya, kuzeybatısında Gürcistan, batısında Ermenistan ve güneyinde İran ile komşudur. Kendisine bağlı olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin ise kuzey ve doğusu Ermenistan ile, güneyi ve batısı İran ile çevrilmiştir, Türkiye ile 17 km'lik sınırı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerice</span> Azerbaycanın resmî dili olan Türk dili

Azerice, Azerbaycanca veya Azerbaycan Türkçesi, Türk dilleri dil ailesinin Oğuz grubu içerisinde yer alan ve bir Türk halkı olan Azerilerin ana dilini oluşturan dil. En çok konuşucusu İran Azerbaycanı'nda bulunan dil, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmî dilidir. Rusya'ya bağlı özerk bir cumhuriyet olan Dağıstan'ın ise resmî dilleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Ulusal Marşı</span> Azerbaycanın millî marşı

Azerbaycan Ulusal Marşı, Azerbaycan'ın ulusal marşıdır. Güftesi Şair Ahmed Cevad, bestesi ise Üzeyir Hacıbeyov tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şuşa</span> Azerbaycanda şehir

Şuşa, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde yer alan bir şehir. Azerbaycan'ın kültür başkenti. Şuşa rayonunun idarî merkezi olan yerleşim, 1992'de Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edildi ve hiçbir ülke tarafından tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin de facto yönetimi altına girdi. 8 Kasım 2020'de ise şehir Şuşa Muharebesi sonucunda Azerbaycan kuvvetlerince ele geçirildi ve 28 yıllık fiili yönetim son buldu.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Fetali Ahundov</span> Azerbaycanlı yazar ve filozof

Mirza Fetali Ahundov, modern Azerbaycan edebiyatının kurucusu ve Azerbaycan'ın ilk ateist aydını olan yazar ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">Nasır Menzuri</span> İranlı yazar ve dilbilimci

Nasır Menzuri, yazar ve dilci.

<span class="mw-page-title-main">Ferid Alekberli</span>

Ferid Alekberli, Azeri tarihçi, profesör. Orta Çağ tıp elyazmaları alanında uzman. Tip tarihi konusunda yazdığı kitapları ve Vatikan Gizli Arşivleri’nde yaptığı araştırmalarıyla biliniyor.

Azerbaycan'da din, Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasasına göre Azerbaycan laik devlettir. Azerbaycan Cumhuriyeti'nde din devletten ayrıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan kültürü</span>

Azerbaycan kültürü Azerbaycan'da yaşayan halkların ve Azerbaycan tarihinde yer alan devletlerin kültürü. Bölgede yaşanan siyasi ve askeri olaylar ve Azerbaycan'ın Doğu ve Batı arasında yerleşmesi kültürün gelişimini etkileyen temel faktörlerdir. Azerbaycan Doğu Avrupa ve Batı Asya'dadır ve Avrupa Konseyi üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Adil Esedov</span> Azeri bilim insanı ve filozof

Adil Esedov, Azerbaycanlı filozoftur. Ocak 2011 tarihinden beri Azerbaycan Milli İlimler Akademisi'nin Felsefe ve Hukuk Enstitüsü Estetik Bölüm Başkanı olarak çalışmaktadır.

Larisa Ilinichna Volpert ,Rus-Sovyet satranç ustası ve Eston dili üzerine çalışmalar yapan filologtur. Sovyet Bayanlar Satranç Şampiyonası'nı üç defa kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nuride Ateşi Gadirova</span> araştırmacı

Nuride Ateşi Gadirova Azeri yazar, çevirmen, tarihçi ve arkeologdur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da turizm</span>

Azerbaycan Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Merkezi'ne göre, ülke turizm rekabet gücü göstergelerinde 148 ülke arasında 39. sıradadır. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi, Azerbaycan’ın 2010’dan 2016’ya ziyaretçi ihracatında en fazla artışa sahip ilk on ülke arasında olduğunu bildirdi. Ülke, 2017 yılında dünyanın en hızlı gelişen seyahat ve turizm ekonomisine sahip oldu. Azerbaycan, turizmi desteklemek için Atlético Madrid'in "Azerbaycan - Ateş Ülkesi" yazan formalarına sponsor oldu. 2018 yılında yeni turizm markası ve sloganı olan "başka bir göz atın" ismi tanıtıldı.

Sebine Memmed kızı Almemmedova — Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Bakıhanov Adına Tarih Enstitüsünün “Azerbaycan'ın Sovyet Dönemi Tarihi” bölümünün arştırma görevlisi, Filoloji Bilimler Doktoru, Doçent.

Anti-Azerizm, Azeri karşıtlığı, Azerbaycan Türklerine yönelik karşıtlık veya Azerbaycanofobi, Azerbaycan Türkleri'ne ve Azerbaycan'a karşı nefret ve korku olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Hacıyev</span>

Cafer Aydın Hajiyev - profesör.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan folkloru</span>

Azerbaycan folkloru, Azerbaycan halkının yüzyıllar boyunca gelişen halk geleneğidir. Azerbaycan folkloru, geniş bir anlatı koleksiyonunda ve üstü kapalı olarak vazo boyama ve adak hediyeleri gibi temsili sanatlarda somutlaşmıştır.

Azerbaycan Folkor Enstitüsü, faaliyetine 1994 yılında Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi (ANAS) temelinde başlayan bağımsız bir enstitüdür. Enstitünün ana hedefi, Azerbaycan folklor örneklerini toplamak ve incelemektir.

<span class="mw-page-title-main">Reşid Han Kaplanov</span> Azerbaycanlı devlet adamı

Reşid Han Zavid oğlu Kaplanov, Reşid Han Kaplanov olarak da bilinir, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin beşinci ve dördüncü kabinelerinde Maliye Bakanı ve Eğitim ve Din İşleri Bakanı olarak görev yapan Kumuk etnik kökenli Azerbaycanlı bir devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Âşık Peri</span>

Aşık Peri - Azerbaycanlı aşık, şair.