İçeriğe atla

İsmail Ötenkaya

İsmail Ötenkaya (d. 1944, Germir (Konaklar) Köyü, Kayseri), Türk sanat müziği bestecisi.

Akbank Kayseri şubesi, Kayseri Şeker Fabrikası, Anadolu Fuarı, Toprak Su İşleri ve Türk Hava Yolları'nda çeşitli görevler yaptı. 1993 yılında Türk Hava Yolları'ndan emekli oldu. Müzik çalışmalarına babasının teşvikiyle ud ve Türk musikisi nazariyatını öğrenerek başladı. Beste çalışmalarına 1965 yılında başladı. Kayseri Musiki Cemiyeti ve Gevher Nesibe Tıp Fakültesi Türk Müziği korolarında, Türk müziği nazariyatı ve repertuvar çalışmalarına katıldı. İsmail Ötenkaya'nın TRT repertuvarına kabul edilen 100'den fazla eseri bulunmaktadır. Çeşitli eserleri ödül kazanmıştır. Besteci eserlerinde, şarkı, türkü, çocuk şarkısı, oyun havası, saz semaisi, longa ve sirto gibi değişik formları kullanmıştır. Evli, iki çocuk ve iki torun sahibi olan besteci musiki çalışmalarını İstanbul'da sürdürmektedir.

Ödülleri

  • TRT, 'Gönül Telimizi Titretenler' TV programında güftesi Aydemir Doğan'a ait 'Durdurun Saatleri' adlı hicaz eseri ödül,
  • Emin Ongan Üsküdar Musiki Cemiyeti'nin 75. kuruluş yılı nedeniyle düzenlenen Türk Müziği Beste Yarışması'nda güftesi Cahide Ulaş'a ait 'Gülüşünle Sev Beni' adlı hicazkar eseri ikincilik ödülü,
  • Adana'da düzenlenen Gramofon Müzik Ödülleri Türk Müziği Beste Yarışmasında, güftesi Gürser Bal'a ait 'Anladım Mümkün Değil Unutmak O Günleri' adlı kürdili hicazkar eseri mansiyon ödülü,
  • Kültür Bakanlığı ve TRT'nin ortaklaşa düzenlediği Hammamizade İsmail Dede Efendi'nin 150. ölüm yılı nedeniyle düzenlenen Türk Sanat Müziği Beste Yarışması'nda güftesi Fatma Okur'a ait 'Sen Ağlama Ben Olurum Üzülen' adlı hicaz eseri üçüncülük ödülü almıştır.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Yavaşca</span>

Mehmet Alaettin Yavaşca, Türk tıp doktoru ve Klasik Türk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin Pınar</span> Türk besteci (1902-1960)

Selahattin Pınar, klasik Türk müziği bestecisi, udi ve tanburidir. Eserleri genelde melankolik bir havaya sahiptir.

Mediha Şen Sancakoğlu, Türk müzisyen.

Erol Sayan, Türk bestekâr.

Ferit Sıdal, Türk tamburi ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Göksel Baktagir</span> Türk kanun sanatçısı

Göksel Baktagir, kanun sanatçısı ve bestekârdır.

Esra Akdoğan İçöz, Türk Sanat Müziği şarkıcısı.

Dügâh Kâr, Hacı Fâik Bey'in Dügâh makamında ve Kâr formunda bestelediği mûsikî eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Semahat Özdenses</span>

Emine Semahat Özdenses, Türk sanat müziği yorumcusu, bestecidir.

Abdi Efendi Klasik Türk musikisinin önemli bestekârlarından biridir. On sekizinci yüzyılın ilk yarısında İstanbul'da yaşadığı ve 1750 yılı civarında öldüğü tahmin edilmektedir. Enderun'da yetişmiş olan Abdi Efendi saz eserleri ve din dışı sözlü eserler bestelemiştir. Dini eser ve din dışı küçük formda eser bestelediği bilinmiyor. Günümüze kadar gelen ve Tulum Abdi Efendi'ye ait olduğu kabul edilebilecek bestelerin sayısı sekizdir.

<span class="mw-page-title-main">Müfide Kadri</span> Türk ressam

Müfide Kadri Türk ressam, besteci.

Mustafa Muzaffer İlkar, Türk müziği solisti, bestecisi.

Yıldırım Bekçi, Türk sanat müziği solisti.

Ali Rıza Avni Tınaz, Klasik Türk musikisi bestekârı, müzik araştırmacısı, şâir, yazar ve "Ses ve Saz Dünyamızdan" adlı açıklamalı Klasik Türk musikisi programının yapımcısıdır. Soyadını genellikle kullanmadığı için daha çok Ali Rıza Avni olarak tanınmıştır.

Ali Rıza Şengel yahut Eyyubî Ali Rıza Bey, Klasik Türk müziği bestekârı ve hocası, nevbezen.

Emin Ongan, keman üstadı klasik Türk müziği bestecisi, Üsküdar Musikî Cemiyeti'ne ismi verilen eski başkanlarından.

Cüneyd Kosal,, kanun üstâdı, bestekâr.

<span class="mw-page-title-main">Pınar Köksal</span> Türk müzisyen

Ayşe Pınar Köksal , Türk iş insanı, besteci.

Leon Hanciyan/Hancıyan, Osmanlı Ermenisi klasik Türk müziği sanatçısı ve bestekar. Eserlerinin çoğunun unutulmasına rağmen bir peşrev, üç saz semaisi, bir aksak semai ile onbeş kadar şarkısı bilinmektedir.

Tevfik Akbaşlı, Türk besteci.