İçeriğe atla

İsmail Sancak

İsmail Sancak
Doğum1 Mayıs 1973 (51 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Etkin yıllar1986 - bugün

İsmail Sancak, (d. 1 Mayıs 1973 - İstanbul) Türk belgesel yönetmeni.

1986 - 1989 yılları arasında çeşitli dergi ve gazetelerde çocuk sayfası yazarlığı ve muhabirlik yaptı. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema bölümünü bitirdi. Birleşik Heyecanlar Yayıncılık ve Yapımcılık şirketinde yönetmen yardımcısı olarak çalıştı. TRT’de Yüzyılın Tanıkları Yüzyılın Portreleri; Bir Filmin Hikayesi isimli dizi projelerin yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendi. İsmail Sancak, halen serbest yönetmen ve senaryo yazarı olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Filmografi

Yıl Film Rol
1997 Altının S’siYapımcı, Yazar, Yönetmen
1998 HayaletYapımcı, Yazar, Yönetmen
1999 Issızlığın Ortasında SinemaYapımcı, Yazar, Yönetmen
2000 Yüzyılın TanıklarıYazar, Yönetmen
2002 Düş İstasyonlarıYazar, Yönetmen
2003 Sahne IşıklarıYazar, Yönetmen
Bir Filmin HikayesiYazar, Yönetmen
Yıllar, Yollar, YüzlerYazar
2004 Onlar Hep ÇocukYönetmen
2006 Efes: Tanrıçalar ŞehriYönetmen
Doğunun Hatırladıkları : Pierre LotiYazar, Yönetmen
Doğunun Hatırladıkları : ManganYazar, Yönetmen
Doğunun Hatırladıkları :HammerYazar, Yönetmen
Doğunun Hatırladıkları : LisztYazar, Yönetmen
2007 Doğunun Hatırladıkları : LamartineYazar, Yönetmen
Doğunun Hatırladıkları : GaribaldiYazar, Yönetmen
2008 Doğunun Hatırladıkları : PuşkinYazar, Yönetmen
Doğunun Hatırladıkları : TosltoyYazar, Yönetmen
Doğunun Hatırladıkları : GoetheYazar, Yönetmen
Doğunun Hatırladıkları : Annemarie SchimmelYazar, Yönetmen
Doğunun Hatırladıkları : BartokYazar, Yönetmen
Doğunun Hatırladıkları : Armin VamberyYazar, Yönetmen
Lonca’dan Oda’yaYazar, Yönetmen
Muhteşem SinanYazar, Yönetmen
2009 Portreler Galerisi (5.ve 6.sezon) Yazar
2011 1914: Dünya Savaşı ve Ortadoğu Yazar, Yönetmen
2022 Ahlat'ta Ay ve YıldızYazar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Lefkeli Mustafa Paşa II. Osman'ın katlinden ve I. Mustafa'nın ikinci defa tahtta çıkartılmasından hemen sonra 8 Temmuz 1622 - 21 Eylül 1622 tarihleri arasında iki buçuk ay sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

Tayyar Mehmed Paşa, IV. Murad saltanatında 26 Ağustos 1638 - 24 Aralık 1638 tarihleri arasında 3 ay 28 gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çıldır (eyalet)</span>

Çıldır Eyaleti veya Çıldır Beylerbeyliği, tarihsel Gürcistan’ın güneybatı kesiminde, 16. yüzyılın sonlarına doğru kurulan Osmanlı eyaletidir. Yaklaşık olarak günümüzde Gürcistan’ın Acara Özerk Cumhuriyeti’nin bir bölümü ile Samtshe-Cavaheti bölgesini, Türkiye’de Artvin, Ardahan illeri ile Erzurum ilinin bir kısmını kapsamaktadır. 1578-1628 arasında Çıldır, 1628-1829 arasında Ahısha ve 1829-1845 arasında Oltu Çıldır Eyaleti’nin idari merkezleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Rum (eyalet)</span> Osmanlı Devletinin, 1398-1864 arasında varolmuş eyaleti

Rum Eyaleti veya Rum Beylerbeyliği 1398'de kurulan Osmanlı Devleti eyaleti.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı ordusu (klasik dönem)</span> 15-19. yüzyıllarda Osmanlı Ordusuna genel bakış

Klasik Osmanlı Ordusu, Osmanlı ordusunun 1451'de II. Mehmed'in yapılandırmasından başlayıp 1826 Vaka-i Hayriye biten kısmına verilen isimdir. Dönemin ordusu, 1606 sonrasında yenilmeye başlamış ve 17. ve 18. yy itibarıyla geçirdiği reformlar ardından 1826 yılında lağvedilmiştir. Bu dönemde birçok ocaklardan birisi olan Yeniçeri ocağı olarak adlandırılan ve devşirmelerden kurulan ocağın ordu ve siyasette büyük yeri ve etkisi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Şehzade Mehmed (I. Süleyman'ın oğlu)</span> Osmanlı Padişahı l.Süleymanın eşi Hürrem Sultandan olan oğlu

Şehzade Mehmed, I. Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olan ilk oğludur. 6 Kasım 1543 yılında Manisa Sarayı'nda ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Bosna (eyalet)</span>

Bosna Eyaleti veya Bosna Beylerbeyliği, Osmanlı İmparatorluğu eyaletidir. Bosna Eyaleti bugünkü Bosna-Hersek topraklarının tamamı ve Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ topraklarının bir kısmı üzerinde kurulmuştur.

Karesi Vilayeti, Osmanlı Devleti vilayetidir. 1881 yılında kurulmuş 1888 yılında dağıtılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hüdâvendigâr (eyalet)</span> Osmanlı eyaleti

Hüdavendigâr Eyaleti, 1826 yılında Anadolu Eyaleti'nden ayrılarak kurulan Hüdavendigâr ve Kocaeli Eyaleti'nin yenilenmesiyle 1841 yılında kurulan ve 1867 yılına kadar varlığını sürdürmüş Osmanlı Devleti eyaleti.

<span class="mw-page-title-main">Sancak (idari birim)</span> osmanlı idari birim

Sancak, Osmanlı İmparatorluğu’nun idari yapılanmasına dair bir terim olan sancak, Osmanlı Devleti'nde bir bölge veya gelir getiren has anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Beyrut Vilayeti</span> 1888 yılında Şam Vilayetinden ayrılarak kurulmuş Osmanlı Devleti vilayeti

Beyrut Vilayeti, 1888 yılında Suriye Vilayeti'nden ayrılarak kurulmuş Osmanlı Devleti vilayetiydi. Vilayet merkezi Beyrut'tu.

<span class="mw-page-title-main">Budin (eyalet)</span>

Budin Eyaleti, Budin Beylerbeyliği veya Budin Paşalığı, Osmanlı İmparatorluğu'nun bir eyaleti. 1526'daki Mohaç Muharebesi sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'na bağlanan Macaristan Krallığı'nın başkenti Budin'e 1530, 1540 ve 1541 yıllarında Habsburg Hanedanı'nın kontrolündeki Avusturya Arşidüklüğü tarafından gerçekleştirilen ve başarısızlıkla sonuçlanan kuşatmalar sonrasında kurulmuştur. 1552'de Temeşvar ele geçirilmiş ve Temeşvar ve çevresinde Temeşvar Eyaleti kurulmuştur. 1606'da Zitvatorok Antlaşması'yla Eğri ve Kanije şehirleri de alınarak Eğri (1596) ve Kanije (1600) Eyaletleri kurulmuştur. 17. yüzyılda II. Viyana Kuşatmasının başarısızlığından sonra 2 Eylül 1686'da Habsburg ordusu Budin şehrini düşürdü ve eyalet de düşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Selanik (eyalet)</span>

Selanik Eyaleti, bir Osmanlı eyaletidir. 1826'da Rumeli Eyaleti'nin kaldırılmasından sonra kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Van (eyalet)</span>

Van Eyaleti ya da Van Beylerbeyliği, 1548 yılında kurulan Osmanlı eyaleti. Eyaletin merkezi Van'dır. 19. yüzyılda 9.616 milkare (24.910 km2).'dir.

Silistre Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun bir sancağı. Merkezi, günümüzde Bulgaristan sınırlarında bulunan Silistre idi.

Mütesellim, herhangi bir beylerbeyi ve sancakbeyinin görevi nedeniyle eyalet veya sancağında bulunmadığı sırada kendisine vekalet etmek üzere yerine bıraktığı ya da gönderdiği vekildir.

Segedin Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nda 16. yüzyılda var olan bir sancaktır. Bugün Backa bölgesini kapsar. İlk olarak Budin Eyaleti'ne, 17. yüzyılda Eğri Eyaleti'ne bağlanmış. 1699'da Karlofça Antlaşması ile sancak ortadan kalkmıştır.

Niş Sancağı, Osmanlı Devleti'nde başkenti Niş şehri olan bir sancaktır. Niş Sancağının kazaları Niş, Pirot (Şehirköy), Leskovac (Leskofça), Vranje (İvranye), Kuršumlija (Kurşunlu), Prokuplje (Ürgüp) ve Tran (Turan)'dır.

<span class="mw-page-title-main">Tuna Vilayeti</span>

Tuna Vilayeti 1864 yılında kurulan Osmanlı Imparatorluğu'nun bir vilayeti. 1864 yılında kurulmuştur. 19. yüzyılın sonlarında 34.120 mil karelik bir alana sahipti. Vilayet, Silistre Eyaleti'nin Tuna Nehri boyunca uzanan kuzey kesimlerinden ve Niş, Vidin ve Silistre gözlerinden oluşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Teke Sancağı</span>

Teke Sancağı ya da Teke İli, günümüzde Türkiye'nin Antalya şehrinin merkeziyle birlikte; Finike, Kaş, Kalkan, Gömbe, Elmalı, Kızılkaya, Kocaaliler ve Afyonkarahisar'ın bir kısmını içine alan bir Osmanlı sancağıydı. II. Murad zamanında Osmanlıların kontrolüne giren sancağın kuzeyinde Hamîd Sancağı, kuzey doğusunda Karaman, doğusunda Alanya ve batısında Menteşe Sancağı bulunuyordu.