İçeriğe atla

İsmail Palakoğlu

İsmail Palakoğlu (d. 1972, Afşin), Türk yazar ve yönetici. 2011'den beri Türkiye Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nda görevler almış Palakoğlu, 2018'den itibaren Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) bünyesinde çeşitli pozisyonlarda görev almaktadır.[1]

Hayatı

Palakoğlu 1972'de Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde doğdu. Eğitimini Afşin İmam Hatip Lisesi'nde gerçekleştirdi, daha sonra ise lisans eğitimi için Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne gitti. Palakoğlu yüksek lisansını Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Bölümü Tasavvuf Anabilim Dalı’nda gerçekleştirdi.[1]

2011’de Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdür Yardımcılığı görevine geldi. 2012’de ise aynı kurumda genel müdür oldu.[2] 2016’da Diyanet İşleri Başkanlığı'nda Başkanlık Müşavirliği görevini üstlenmeye başladı.[3] Mart 2018'de AFAD'ın Afetlere Müdahale Genel Müdürlüğü'nde başkan yardımcısı görevine atandı. 2019'da AFAD'ın "Gençlik ve Spor Kulübü" başkanlığı görevine getirildi. Ocak 2023'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararnameyle Afetlere Müdahale kısmında genel müdür statüsüne atandı.[4] Palakoğlu, Diyanet İşleri Eski Başkanı Mehmet Görmez'in 2019'da kurmuş olduğu İslam Düşünce Vakfı kuruluşunun yönetim kurulunda yer aldı.[5]

Yazarlık kariyeri

Palakoğlu, 2004 yılında kayınpederi olan Osman Hulusi Efendi hakkında Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi isimli bir kitap yazdı. Palakoğlu ayrıca Nakşibendilik ile ilişkili Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı’na ait Somuncu Baba Dergisi’nde de uzun süre yazarlık ve genel yayın yönetmenliği yaptı.[1]

Eleştiriler

AFAD'ın 2023 Kahramanmaraş depremlerinde yetersiz kaldığı öne sürülerek afetler ile ilişkili bir eğitim yerine dini bir eğitime sahip Palakoğlu'nun AFAD'ın yönetiminde yer alması eleştiriye tabi tutuldu.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b c Akkaş, Simge. "Afetlere Müdahale Genel Müdürü İsmail Palakoğlu İlahiyat Fakültesi Mezunu | Doğruluk Payı". www.dogrulukpayi.com. 9 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2023. 
  2. ^ Gazetesi, Yeşil Afşin. "Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürlüğü'ne Palakoğlu atandı". yesilafsin.com. 4 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2023. 
  3. ^ Gazetesi, Yeşil Afşin. "İsmail Palakoğlu DİB Müşavirliğine Atandı". yesilafsin.com. 9 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2023. 
  4. ^ "ÖZEL EĞİTİM KURUMLARI GENEL MÜDÜRÜ ÖMER İNAN GÖREVDEN ALINDI". ankahaber.net. 10 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2023. 
  5. ^ Birgün, Birgün. "Eski Diyanet İşleri Başkanı Görmez AKP'lilerle vakıf kurdu". birgun.net. 6 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2023. 
  6. ^ "AFAD müdürü İsmail Palakoğlu'nun özgeçmişi 'göz kamaştırdı' - Diken". www.diken.com.tr. 9 Şubat 2023. 10 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Millî Gazete</i> 1973te yayın hayatına başlayan günlük gazete

Millî Gazete, 12 Ocak 1973 tarihinde İstanbul'un Cağaloğlu semtinde kiralık bir binada Hasan Aksay tarafından yayın hayatına başladı. Kendi matbaası olmadığı için baskısını bir süre diğer gazetelerin tesislerinde sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Diyanet İşleri Başkanlığı</span> Türkiyede din işleriyle ilgili en yüksek devlet kurumu

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) ya da kısa adıyla Diyanet, 3 Mart 1924 tarihinde Şeriyye ve Evkaf Vekaleti'nin yerine kurulan, İslâm dininin inançları, ibadet ve ahlâk esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmekle görevli kurumdur. Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle 429 sayılı kanunla Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına bağlı bir teşkilat olarak kurulmuştur. 9 Temmuz 2018'de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlanmıştır.

Müftü Ahmed Hulûsî Efendi, Türk Millî Mücadelesi'ne önemli katkıları olmuş olan bir Türk din adamıdır. İzmir, Yunan işgali altında iken Denizli’de 15 Mayıs 1919’da bir miting düzenlemiş ve “İşgal edilen memleket halkının silaha sarılması dinî bir görevdir” diye haykırıp, halkı ayaklandıran ilk kişi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Hilmi Paşa</span> 208. Osmanlı sadrazamı

Hüseyin Hilmi Paşa, II. Abdülhamid saltanatında, 31 Mart Ayaklanması döneminde 14 Şubat 1909 - 13 Nisan 1909 tarihleri arasında ve V. Mehmed saltanatında 5 Mayıs 1909 - 28 Aralık 1909 tarihleri arasında iki kez toplam on ay altı gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şeyhülislam</span> Dini konularda yetkili devlet memuru

Şeyhülislam ya da Şeyh'ül-İslam, dini konularda en yüksek derecede bilgi ve yetkiye sahip olan kimse.

Cafer Tayyar Sadıklar, Türk siyasetçi ve bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Hakkı Uzunçarşılı</span> Türk tarihçi, akademisyen ve politikacı (1888–1977)

İsmail Hakkı Uzunçarşılıoğlu, Türk akademisyen, eğitimci, siyasetçi ve tarihçi. Yaptığı çalışmalarla Osmanlı tarihine önemli katkılarda bulunan isimlerden biri olarak kabul edilir.

Doğan Kasaroğlu, Türk gazeteci ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Ziya Akbulut</span> Türk asker, ressam ve hattat

Ahmet Ziya Akbulut, Türk ressam ve hattat.

Ömer Hulusi Efendi öğretmenlik, şeriye yargıçlığı ve Osmanlı Devleti'nin son yıllarında şeyhülislamlık ve Evkaf Nazırlığı görevlerinde bulunmuş bir devlet adamıdır.

Ersin Özince, Türk bankacı, Türkiye İş Bankası'nın önceki Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü.

<span class="mw-page-title-main">Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı</span> kamusal acil yardım kuruluşu

'Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı veya kısa adıyla AFAD, 29 Mayıs 2009 tarih ve 5902 sayılı Kanun'un 17 Haziran 2009'da Resmî Gazete'de yayımlanmasıyla; İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü (SSGM) ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü (TAY) yerine kurulan afet ve acil durum yönetimi kurumudur. Kurum, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışmaktadır. Afet öncesi hazırlık ve zarar azaltma, afet esnasında yapılacak müdahale ve afet sonrasındaki iyileştirme çalışmalarının yönetim ve koordinasyonunu gerçekleştirmek, kurumun temel görev ve amacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi</span> Türk kamu kurumu

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Türkiye'de 2004 yılında kurulmuş bir arama-kurtarma örgütü.

<span class="mw-page-title-main">Emniyet Genel Müdürlüğü</span> Türk Polis Teşkilatı

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) veya Türk Polis Teşkilatı, ilk kez 10 Nisan 1845 tarihinde kurulan, günümüzde Türkiye'deki tüm il ve ilçelerde örgütlenmiş iç güvenlikten sorumlu devlet teşkilatıdır. Emniyet Genel Müdürlüğü şehirlerde görev yapmakta olup, sahillerde Sahil Güvenlik Komutanlığı, kırsallarda ise Jandarma Genel Komutanlığı sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Oktay</span> Türk siyasetçi

Fuat Oktay, Türk siyasetçi, akademisyen ve bürokrattır. Türkiye eski cumhurbaşkanı yardımcısı ve 28. dönem milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">2020 Van çığ faciası</span> Şubat 2020de Bahçesarayda gerçekleşen iki çığ faciası.

2020 Van çığ faciası, 4-5 Şubat 2020 tarihlerinde meydana gelen ve 42 kişinin ölümüyle sonuçlanan iki çığ düşmesi olayıdır. İlk çığın ardından olay yerine giden kurtarma ekibinin üzerine ikinci çığ düştü. İlk olayda 7, ikinci olayda 35 kişi öldü.

Wang Xianliang Wuhan Etnik ve Diyanet İşleri Komisyonu bürosu başkanı olarak görev yapan Çinli bir politikacı ve hükûmet yetkilisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Diyanet Vakfı</span> Vakıf

Türkiye Diyanet Vakfı ya da kısaca TDV, Türkiye’de faaliyet gösteren ve kamu yararına çalışan vakıf kuruluşu.

Polis Arama Kurtarma (PAK), muhtemel afet dönemlerinde AFAD koordinesinde yapılacak olan arama ve kurtarma çalışmalarına katılmak ve afetzede vatandaşlara destek vermek amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı bir birim olarak kurulmuştur.

Seyyid Murtaza Efendi, Osmanlı şeyhülislamı.