İçeriğe atla

İsmail Müştak Mayakon

İsmail Müştak Mayakon

İsmail Müştak Mayakon, (1882, Larisa, Yunanistan - 19 Ekim 1938, Paris, Fransa) Türk gazeteci ve yazar.

Orta ve lise öğrenimini Halep'te tamamladı. Temmuz 1901 tarihinde Mekteb-i Mülkiye'nin yüksek kısmından mezun oldu. 1902’de Yıldız Sarayı'nda Mâbeyn-i Hümâyun 3. kâtipliğinde görevlendirildi. İkinci Meşrutiyet’ten sonra Aralık 1908'de Meclis-i Ayân umumî kâtipliğine atandı. İstanbul’u işgal eden İngilizler tarafından Temmuz 1919’da tutuklandı ve bir süre sonra Malta’ya sürgün'e gönderildi.

Memuriyetinin ardından kısa bir süre ticaretle uğraştı. Ardından gazeteciliğe başladı. V. Dönem TBMM Siirt milletvekilliği yaptı. Edebiyat, tarih, hukuk ve 1933’ten sonra da dil meseleleriyle yakından ilgilendi.[1][2] Tedavi için gittiği Paris’te 19 Ekim 1938 tarihinde öldü.[3] Cenazesi İstanbul’a getirilerek Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.[4]

Kaynakça

  1. ^ Halıcı, Şaduman (Kasım 2005), İsmail Müştak Mayakon'dan Yayınlanmamış Bir Anı: Atatürk'ün Bir Çocukla Söyleşisi ve Ona Armağanı, 21 (63), ATATÜRK ARAŞTIRMA MERKEZİ DERGİSİ, 30 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 6 Nisan 2011 
  2. ^ Mücellidoğlu, Ali Çankaya (1968-1969), Yeni Mülkiye Tarihi ve Mülkiyeliler, Ankara: Mars Matbaası, ss. 877-879 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2017. 
  4. ^ İsmail Müştak Mayakon’un Atatürk’ün Sofrasında Tuttuğu Notlar. 10 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Kemal Atatürk</span> Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı

Mustafa Kemal Atatürk, Türk mareşal, devlet adamı, yazar, Türk Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. Türkiye'yi laik, sanayileşen bir ulusa dönüştüren kapsamlı ilerici reformlar üstlenmiştir. İdeolojik olarak sekülarist ve milliyetçi politikaları ve sosyo-politik teorileri Kemalizm olarak tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fethi Okyar</span> 2. Türkiye başbakanı

Ali Fethi Okyar, Türk asker, diplomat ve siyasetçi.

Hayri Kozakçıoğlu, OHAL ve İstanbul eski valisi, TBMM XX.ve XXI. dönem İstanbul milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Şükrü Kaya</span> Türk siyasetçi

Mehmet Şükrü Kaya, Osmanlı Devleti'nin son yıllarında çeşitli devlet görevleri yaptıktan sonra, Türk Kurtuluş Savaşı'na katılmış, savaşın ardından kısa bir dönem İzmir Belediye Başkanlığı'nı üstlendikten sonra Mustafa Kemal Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşlarından biri olmuş devlet ve siyaset adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Muhittin Üstündağ</span>

Muhittin Üstündağ Türk bürokrat, eski emniyet genel müdürü, eski İstanbul valisi ve belediye başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Haydar Yuluğ</span>

Ali Haydar Yuluğ, eski Ankara ve İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Reşit Rey</span> Türk bürokrat ve siyasetçi

Ahmet Reşit Rey, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde üst düzey bürokratlık ve bakanlıklar yapmış bir devlet adamıdır. Türk Beşleri'nden besteci Cemal Reşit Rey'in ve tiyatro yazarı Ekrem Reşit Rey'in babasıdır.

<i>Ulus</i> (gazete)

Ulus, 10 Ocak 1920 tarihinden beri Türkiye'de yayımlanan haftalık gazete.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Sabri Toprak</span> Türk siyasetçi ve diplomat

Mehmet Sabri Toprak, Türk Bürokrat, eski Tarım Bakanı ve Fenerbahçe Spor Kulübü'nün 10. başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hatay Devleti</span> kendi isteğiyle Türkiyeye katılan Türk devleti (1938–1939)

Hatay Devleti, İskenderun Sancağı'nın 2 Eylül 1938'de bağımsızlığını ilan etmesi ile kurulmuş olan Türk devleti. 29 Haziran 1939 günü devletin yasama organı olan 22 üyesi Türk olan 40 üyeli Hatay Devleti Millet Meclisinin aldığı karar gereği Türkiye'ye katılmış ve Hatay ili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Zeynel Abidin Özmen</span> siyasetçi

Zeynel Abidin Özmen, Türk siyasetçi.

<i>Hâkimiyet-i Milliye</i> 1920-1934 yılları arasında yayımlanan gazete

Hâkimiyet-i Milliye, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında başkanlığını Mustafa Kemal Paşa’nın yaptığı Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyet-i Temsiliyesi’nin yayın organı olarak 10 Ocak 1920’de Ankara’da yayın hayatına başlayan Türkçe gazetedir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümü ve devlet cenaze töreni</span> 1938 yılında Türkiye cumhurbaşkanının ölümü

Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümü, kendisinin sağlığının 1937 yılından itibaren bozulmaya başlamasına müteakiben 10 Kasım 1938'de gerçekleşti. Ölümünün ardından, 21 Kasım 1938'de geçici olarak Ankara Etnografya Müzesi'ne konulan naaşı, 10 Kasım 1953'te kendisi için inşa edilmiş anıt mezar olan Anıtkabir'e nakledildi.

İsmail Erez, Türk diplomat ve bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Ethem Menemencioğlu</span>

İbrahim Ethem Menemencioğlu, Türk hukukçu ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Halil Menteşe</span>

Halil Menteşe, Osmanlı Devleti'nin son yıllarında Hariciye Nazırı ve Meclis-i Mebusan başkanı olarak, Cumhuriyet döneminde IV. ve V. dönem bağımsız İzmir milletvekili olarak görev yapmış bir siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Sabiha Sultan</span> Osmanlı prensesi

Sabiha Sultan veya Rukiye Sabiha Osmanoğlu, son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin’in kızı ve son İslam Halifesi Abdülmecid Efendi'nin gelini.

<span class="mw-page-title-main">Behçet Gücer</span> Türk siyasetçi

Yusuf Behçet Gücer, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Kâmil Berk</span>

Mehmet Kâmil Berk, Türk doktor. Mustafa Kemal Atatürk'ün doktorlarındandır. Türkiye'nin ilk mide ve bağırsak uzmanlarındandır. Türkiye florasına önemli katkılar yapmış botanikçi Asuman Baytop'un babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Abdülhalik Renda</span> Arnavut asıllı 4. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Mustafa Abdülhalik Renda, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında bürokrasinin ve siyasetin çeşitli kademelerinde görev yapan Türk siyasetçidir.