İçeriğe atla

İsmail Hakkı Bey

İsmail Hakkı
Doğum1865
Balat
Ölüm12 Haziran 1927 (62 yaşında)
Bebek
MeslekMüzisyen
Çocuk(lar)5 erkek.

İsmail Hakkı Bey, (İsmail Hakkı Aksoy) (Muallim) (d. 1865, İstanbul - ö. 30 Aralık 1927,[1] İstanbul), Türk bestecisi ve müzik eğitimcisi.

İsmail Hakkı Bey, 1865 yılında İstanbul'un Balat semtinde, "İdare-i Husûsiye" memurlarından Reşid Efendi'nin oğlu olarak doğdu.[2] İlkokulu bitirdikten sonra bir örücü atölyesinde çırak olarak çalışmaya başlayan İsmail Hakkı, mahallesinde ve iş yerine yakın câmilerde okuduğu ezanlarla, bir saray müezzininin dikkatini çekti ve bu kişinin aracı olmasıyla genç yaşta Muzikayı Hümayun'a girdi,[2] Suyolcuzade Lâtif Ağa'dan ve orkestra şefi Zati Bey'den müzik dersleri aldı.

1902-1905 yılları arasında Kadıköy’de Belediye Caddesi'nde eğitim veren Darülirfan Mektebi’nde müzik öğretmenliği yaparken, Maliye Nezaretinde baş veznedarlık yapıyordu.

II.Meşrutiyet sonrasında Dârülmûsikî-i Osmanî Cemiyeti kurucuları arasında yer aldı. Bu cemiyetin Hafız Aşir Efendi’den sonra ikinci müdürü oldu. Fikir ayrılığı sonucu Dârülmûsikî-i Osmanî Cemiyeti’nden ayrıldı. 1909 yılının Mart ayı içerisinde Şehzadebaşı’nda Fevziye Kıraathanesi üzerinde Mûsikî-i Osmanî Cemiyeti’ni kurdu.[3]

İsmail Hakkı Bey, Enver Paşa'nın Osmanlı Hanedanlığındaki kendi dışındaki tüm asker damadların ortadan kaldırılması için emir verdiğini ve bu emirlerin kurbanı olarak Hafız Hakkı Paşa'nın ortadan kaldırıldığını yıllar sonra hatıratlarında iddia etmiştir.[4]

İzzettin Hümayni, Hayri Yenigün, Ali Rıza Şengel ve Nuri Halil Poyraz gibi müzisyenlerin gelişmesine katkıda bulunan ünlü bestekâr İsmail Hakkı Bey, 30 Aralık 1927'de İstanbul'da öldü ve Eğrikapı Mezarlığı'na defnedildi.

Aralık 1909 tarihli Musavver Hale dergisinde Bestekar İsmail Hakkı Bey

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2019. 
  2. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 2 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2019. 
  3. ^ "İSMAİL HAKKI BEY VE OSMANLI DEVLETİ'NDE İLK ÖZEL MÛSİKÎ OKULU: MÛSİKÎ-İ OSMANÎ MEKTEBİ (1910-1920)". 24 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Murat Bardakçı (2014). Hafız Hakkı Paşa'nın Sarıkamış Günlüğü. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • "Türkiye'nin Birikimleri 3: Müzisyenler". İlke Yayıncılık, 2014, İstanbul. S. 11. ISBN 978-605-5961-34-3

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dârülelhan</span>

Dârülelhan, Osmanlı Devleti’nin ilk resmi müzik okulu olarak İstanbul’da 1917-1927 arasında faaliyet gösteren dört yıllık eğitim kurumu. Osmanlı Devleti’nde Maarif Nezareti’ne bağlı okullarda öğretmenlik yapmak üzere hem Türk hem Batı müziğinin bilen öğretmenler yetiştirmek amacı ile kurulmuştur. Günümüzde İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı olarak geçmektedir.

Tayyar Mehmed Paşa, IV. Murad saltanatında 26 Ağustos 1638 - 24 Aralık 1638 tarihleri arasında 3 ay 28 gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Halil Ethem Eldem</span>

Halil Ethem Eldem, Sadrazam İbrahim Ethem Paşa'nın oğlu, Osman Hamdi Bey'in küçük kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Tunalı Hilmi</span> TBMM üyesi

Abdullah Hilmi Tunalı, Türk siyasetçi. Meclis-i Mebûsan üyesi ve TBMM I., II. III. Dönem vekili.

Mehmet Ruhi Arel,, Türk ressam.

Darülfünun, Arapça dar ve fünun (fenler) sözcüklerinden türetilmiş, "üniversite" anlamında kullanılan bir sözcüktür. Aynı zamanda 1900 yılında Avrupa üniversiteleri tarzında kurulan Darülfünun-ı Şahane veya İstanbul Darülfünununu ifade eder. Bu kurum 1933 reformuyla İstanbul Üniversitesi'ne dönüştürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Musa Kazım Efendi</span>

Musa Kazım Efendi (1858–1920), Osmanlı Devleti'nin son yıllarında 4 kez şeyhülislamlık görevini üstlenmiş din adamı. Kendisi Nakşibendi'ydi. Ayrıca İttihat ve Terakki Cemiyeti üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">II. Mahmud Türbesi</span> Türbe

II. Mahmud Türbesi, Osmanlı padişahı Abdülmecid'in babası II. Mahmud için İstanbul'da inşa ettirdiği ve sonradan diğer padişah ve Osmanlı Hanedanı üyelerinin de defnedildiği bir türbedir. 1840 yılında tamamlanan türbe İstanbul'un Fatih ilçesi Çemberlitaş semtinde Divanyolu caddesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Maârif-i Umûmiye Nezâreti</span> Osmanlının son dönemlerinde eğitim işlerinden sorumlu bakanlık

Maarif Nazırlığı ya da Maarif Nezareti son dönem Osmanlı Hükümetleri'nde eğitim işlerinden sorumlu olan nazırlıktır.

Haydarizade İbrahim Efendi, Osmanlı Devleti'nin son yıllarında 2 kez şeyhülislamlık yapmış, işgal altındaki İstanbul'dan ayrılarak Milli Mücadele'ye katılmış bir Osmanlı din adamıdır. Yeşilay Derneğinin kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Zekai Dede Efendi</span> Osmanlı besteci

Zekâi Dede Efendi, Osmanlı klasik Türk müziği bestecisi.

Mehmed Fahri Kopuz, Türk müziği bestecisi ve ud virtüözü.

Kuyucu Murad Paşa, I. Ahmed döneminde 11 Aralık 1606 - 5 Ağustos 1611 arasında sadrazam olmuş bir Osmanlı devlet adamıdır. 1585 Tebriz Seferi esnasında Safevilere esir düşmüştür. 1607-1608 yılları arasında 100 yıllık celali isyanlarını sona erdirmiştir. Bu süre içinde öldürdüğü toplam celali isyancı sayısının 60.000 civarında olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hafız Hakkı Paşa</span> Türk asker

Hafız Hakkı Paşa, Osmanlı Türk askeri.

Santurî Ethem Bey Santur müziğinin son dönem Osmanlı döneminin en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen Türk bestekâr.

Ali Rıza Şengel yahut Eyyubî Ali Rıza Bey, Klasik Türk müziği bestekârı ve hocası, nevbezen.

Salih Zeki Ataergin,, Türk musikişinas, bestekâr ve hukukçu. Kanun virtüözü Hacı Arif Bey'in oğludur. Asıl ismi Salih Zeki olmasına rağmen, babasına izâfetle Zeki Ârif adıyla tanınmıştır. Annesi Hatice Huriye Hanım’ dır.

<span class="mw-page-title-main">Edirnekapı Şehitliği'ne defnedilenler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İstanbul'daki Edirnekapı Şehitliği'ne defnedilen tanınmış kişilerin listesidir.

Leon Hanciyan/Hancıyan, Osmanlı Ermenisi klasik Türk müziği sanatçısı ve bestekar. Eserlerinin çoğunun unutulmasına rağmen bir peşrev, üç saz semaisi, bir aksak semai ile onbeş kadar şarkısı bilinmektedir.

İsmail Sıtkı Erboy, Türk siyasetçi.