İçeriğe atla

İsmail Aytemiz

İsmail Aytemiz (d. 1937, Kars), Türk iş insanıdır. Aytemiz Şirketler Grubu Onursal Başkanlığı,[1] Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Onursal Başkanlığı görevlerinde bulunmaktadır.

Hayatı ve kariyeri

İsmail Aytemiz, esnaf bir ailenin oğlu olarak Kars merkezde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Kars’ta, lise öğrenimini ise İstanbul’da tamamladı. Askerliğini bitirdikten sonra, 19601963 yılları arasında Aytemiz Büst Atölyesi’ni kurarak; Türkiye’deki 53 ilin 450 ilçesinde Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı´na bağlı il merkez, ilçe ve köy okullarına verilmek üzere alçıdan Atatürk heykellerini, bulunduğu yerde imal ederek, mahalli okullara teslim etmiştir.

Üç yıllık bu çalışmaların ardından İstanbul’a dönüp 1963 yılı sonlarında petrol sektörüne girerek Aytemiz Petrol’ü kurdu. İsmail Aytemiz, daha sonra madencilik, uluslararası nakliye, taşımacılık, karbondioksit (CO2) ve sınai gaz üretimi, Amerikan menşeli Wendy's Hamburgercilik Türkiye distribütörlüğü gibi alanlarda şirketler kurdu. Bu atılımlardan sonra Aytemiz Şirketler Grubu'nu oluşturdu.

İsmail Aytemiz, önce İstanbul Fuel-Oil Derneği Başkanlığı, daha sonra da 26 yıl boyunca Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası'nda (PÜİS'te) Genel Başkan Yardımcılığı ve Genel Başkanlık, İstanbul Sanayi Odası ve İstanbul Ticaret Odası Meclis üyelikleri ve Kars-Ardahan-Iğdır Kalkınma Vakfı Başkanlığı yaptı. Halen Aytemiz Şirketler Grubu Onursal Başkanlığı görevini sürdürmektedir.

Ödülleri

TBMM Üstün Hizmet Ödülü

İsmail Aytemiz 5 Nisan 2007 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi´nde düzenlenen bir törenle TBMM Üstün Hizmet Ödülü'ne layık görüldü.[2] Ödülü, Türkiye Büyük Millet Meclisinde İsmail Aytemiz'e Devlet Bakanı Nimet Çubukçu takdim etmiştir.

Fahri Doktora

Kars Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü ve Senatosu, Kars'a ve Kafkas Üniversitesi'ne yaptığı hizmetlerden dolayı İsmail Aytemiz'e doktora unvanı verilmesini oybirliğiyle kararlaştırmış olup, 6 Ekim 2010'da Kafkas Üniversitesi Prof. Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonu'nda düzenlenen törenle İsmail Aytemiz'e doktora unvanı verilmiştir.[3]

Kaynakça

  1. ^ Gazetesi, Dünya (4 Mart 2013). "Aytemiz, grubu 1.5 milyar $ ciroya getirdi, aktif yönetimi bırakıyor". 19 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2023. 
  2. ^ "TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ - MECLİS HABER". www5.tbmm.gov.tr. 3 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2023. 
  3. ^ "SAVAŞ AY - Bu diyar baştanbaşa". takvim.com.tr. 15 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Büyük Millet Meclisi</span> Türkiye Cumhuriyetinin parlamentosu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Türkiye Cumhuriyeti'nin yasama organıdır. 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgaline direniş göstermek üzere kurulmuştur. Asli görevi yürütmeyi denetlemektir ve yasama erkini kullanır. "Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir" ilkesi, TBMM'nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Kurtuluş Savaşı Müzesi</span> I. TBMM Binası (1920–1924)

Kurtuluş Savaşı Müzesi veya I. TBMM Binası, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir tarih müzesidir. Ulus Meydanı'na komşu olan yapı, 1924 yılına kadar Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilk binası olarak kullanılmıştır. 1961 yılında müzeye çevrilerek "Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi" adıyla ziyarete açılmıştır. Teşhir salonlarının ve koleksiyonun yenilenmesiyle 23 Nisan 1981 tarihinde Kurtuluş Savaşı Müzesi adıyla yeniden hizmete girmiştir. Hâlen Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde hizmet veren müzede Kurtuluş Savaşı yılları ve Cumhuriyet'in ilanına ilişkin eserler sergilenmektedir.

Hacı İbrahim Bodur, Türk iş insanı. Kale Grubu'nun kurucusu ve vefatına dek onursal başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Doğan</span> Türk iş insanı ve eski medya patronu

Aydın Doğan, Türk iş insanı ve eski medya patronudur. Doğan Holding Onursal Başkanlığı görevinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rifat Hisarcıklıoğlu</span> Türk iş insanı

Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk iş insanı. Aslen Kayserili olan Hisarcıklıoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin başkanıdır.

İmren Aykut Türk siyasetçi ve akademisyen.

Mehmet Ercan Karakaş, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Kahraman</span> 27. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

İsmail Kahraman, Türk avukat ve siyasetçi, 27. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı.

Abdülkerim Doğru, Türk makina mühendisi, eski bakan, siyasetçi.

Hayrettin Uysal, Türk siyasetçidir.

Turğut Yaşar Gülez, Türk siyasetçi.

İşveren, çalışanların hakedişlerini ödeyen kişi, şirket ya da organizasyon anlamına gelmektedir. Türkiye'de ise 506 sayılı Kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasındaki tarife göre; “Kanunun uygulanmasında 2. maddede belirtilen sigortalıları çalıştıran gerçek veya tüzel kişilerdir.” Türk iş hukukuna göre işveren, hizmet akdine dayanarak başkalarını çalıştıran gerçek veya tüzel kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Kavalalı</span>

Hüseyin Kavalalı, Türk siyasetçi ve ticaret adamı

<span class="mw-page-title-main">Aykut Erdoğdu</span> Türk politikacı

Aykut Erdoğdu ; Türk maliyeci, siyasetçi ve 24., 25., 26., 27. dönem TBMM İstanbul milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Erhan Usta</span> Türk politikacı

Erhan Usta, Türk bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Osman Aşkın Bak</span> Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanı

Osman Aşkın Bak, Türk makine mühendisi ve siyasetçi. Mevcut Gençlik ve Spor Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Cihangir İslam</span> Türk hekim ve siyasetçi

Nazır Cihangir İslam, Türk hekim, siyasetçi.

Gurhan Çelebican, Türk siyasetçidir.

İsmail Erdem Türk siyasetçi ve TBMM 28. dönem Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul 1. bölge milletvekilidir.

İsmail Saruhan, Türk siyasetçi.