İçeriğe atla

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi

SESRIC
TipUluslararası Kurum
Kuruluş1978
Genel merkeziAnkara, Türkiye
Önemli kişilerZehra Zümrüt Selçuk,
Genel Direktör
Web sitesiResmi web sitesi

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (İngilizce: Statistical, Economic and Social Research and Training Centre for Islamic Countries, SESRIC), İslam İşbirliği Teşkilatı İİT'ye bağlı bir araştırma ve eğitim merkezidir. Kuruluş, 1977 yılında Trablus'ta gerçekleşen İslam İşbirliği Teşkilatı 8'inci Dışişleri Bakanları Toplantısı çerçevesinde verilen kararla kuruldu ve 1 Haziran 1978 tarihinde Ankara’da faaliyetlerine başladı.[1]

Kuruluş amacı

SESRIC, İslam İşbirliği Teşlkilatı üye ülkeleriyle ilgili sosyo-ekonomik istatistiklerin toplanması ve yayınlanması; üye ülkelerdeki sosyal ve ekonomik gelişmelerin araştırılması ve belirli alanlarda eğitimler düzenlenmesi amacıyla kuruldu.[2]

Bu sorumluluk alanlarının aynı sıra, SESRIC, İİT ve Birleşmiş Milletler (BM) arasındaki işbirliği ve bilgi alışverişi ile ilgili çalışmalar yapmaktadır. Ayrıca İslam İşbirliği Teşkilatı’nın ana araştırma kolu olan SESRIC, İİT bünyesinde düzenlenen toplantılarda kullanılmak üzere bilgi ve belge hazırlamaktadır.

SESRIC bünyesinde ekonomik ve sosyal araştırma, eğitim ve teknik işbirliği, istatistik ve enformasyon, yayın ve bilgi işlem ile idarî ve malî işler olmak üzere 5 birim bulunmaktadır.[1]

Genel Direktörler

İsim Dönem
Dr. Şadi Cindoruk 1 Haziran 1978 - 30 Nisan 1998
Büyükelçi Erdinç Erdün1 Mayıs 1998 – 30 Nisan 2006
Dr. Savaş Alpay 1 Mayıs 2006 – 26 Mart 2015
Büyükelçi Musa Kulaklıkaya 27 Mart 2015 – 26 Mart 2019
Nebil Dabur 27 Mart 2019 - 26 Mart 2023
Zehra Zümrüt Selçuk27 Mart 2023 - günümüz

Genel Merkezi

SESRIC'in genel merkezi Ankara'nın Çankaya ilçesinin Oran semtinde, Kudüs Caddesi'nde bulunmaktadır.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b "SESRIC - Statistical, Economic and Social Research and Training Centre for Islamic Countries". www.sesric.org. 12 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2021. 
  2. ^ "İSLÂM ÜLKELERİ İSTATİSTİK, EKONOMİK ve SOSYAL ARAŞTIRMA ve EĞİTİM MERKEZİ". TDV İslâm Ansiklopedisi. 15 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İslam İşbirliği Teşkilatı</span> 57 üye devleti bulunan uluslararası kuruluş

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Eylül 1969 tarihinde Fas'ın başkenti Rabat'ta toplanıp İslam ülkelerini çatısı altında toplamak üzere İslam Konferansı Teşkilatı adıyla kurulan 57 üyeye sahip, uluslararası hukuk tüzel kişiliğini haiz bir uluslararası teşkilattır.

<span class="mw-page-title-main">OECD</span> Uluslarası bir ekonomi örgütü

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü bazen de İktisadi İş Birliği ve Gelişme Teşkilatı uluslararası bir ekonomi örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ekonomik İşbirliği Teşkilatı</span> Uluslararası Ekonomik Organizasyon

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Türkiye, İran, Pakistan tarafından kurulan ve Sovyetler Birliği'nin yıkılmasıyla diğer Türk Devletleri'nin de dahil olduğu ekonomik örgüttür. EİT'nin on üyesi ve bir gözlemci üyesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İslam Kalkınma Bankası</span>

İslam Kalkınma Bankası 7 Aralık 1973'te, tamamı İslam Konferansı Örgütü'ne üye 7 ülke tarafından, geri kalmış İslam ülkelerini kalkındırmak amacıyla kurulmuş olan kurum. Merkezi Cidde'dedir. Başkanlığını Dr. Ahmad Mohamed Ali Al MADANI yürütmektedir. İslam Konferansı Teşkilatı üyesi ülkeler arsında ticaretin arttırılması bankanın stratejik amaçları arasında olup bunun için finansman imkânları sağlamaktadır. Ticaret kredilerini için 2005 yılından beri banka şemsiyesi altında faaliyet gösteren Uluslararası İslam Ticaret Finans Kuruluşu ticaretin gelişmesine önemli katkı sağlamaktadır. Türkiye, İcra Kurulunda Dr. Selim C. Karataş tarafından temsil edilmektedir. Banka’nın amacı, İslam felsefe ve prensipleri (Şeriat) doğrultusunda, üye ülkelerin ve Müslüman toplumların münferit veya birlikte ekonomik kalkınmalarına ve sosyal gelişmelerine katkıda bulunmaktır. Banka’nın kuruluş amacı doğrultusundaki fonksiyonları aşağıdaki şekilde özetlenebilir: • Üye ülkelerdeki kuruluşlara veya verimli projelere sermaye iştirakinde bulunmak, • Üye ülkelerdeki kamu ve özel sektör projelerine kredi sağlamak, • Üye ülkeler arasındaki ticaretin geliştirilmesine yardımcı olmak ve bu amaçla gerekli çalışmaları yapmak, • Üye ülkeler arası teknik işbirliğine yardımcı olmak ve teknik yardım sağlamak, • Üye ülkelerde kalkınma faaliyetlerine katkıda bulunan personele eğitim imkânları sağlamak, • Müslüman ülkelerdeki ekonomik, mali ve bankacılık faaliyetlerinin İslami kurallara uygun şekilde yürütülmesi yönünde araştırmalar yapmak. Kuruluş Tarihi : 1974 Üye sayısı : 56 Merkezi : Cidde - Suudi Arabistan Üyeler:

<span class="mw-page-title-main">Maastricht Üniversitesi</span>

Maastricht Üniversitesi, Hollanda'nın Maastricht kentinde 1976 yılında kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Uluslararası eğitime verdiği önem, İngilizce dilinde verdiği eğitimi ve kendine özel Problem Bazlı Eğitim sistemi ile tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İslam dünyası</span> Müslüman çoğunluklu ülkeleri, yerleri ve bölgeleri kapsayan tanım

İslam dünyası veya Müslüman dünyası, İslâmî bir devlet yapısına sahip ülkeler ile birlikte nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerin tümünü ifade eden bir kavramdır. Bu, İslâm'ın dini inançlarına ve yasalarına veya İslam'ın uygulandığı toplumlara bağlı olan herkesi kapsamaktadır. Günümüzde İslam ülkelerinin tek çatı altında toplandığı tek uluslararası kurum, İslâm İşbirliği Teşkilatı'dır. Modern bir jeopolitik anlamda bu terimler, dahil edilmek için üzerinde anlaşmaya varılmış kriterler olmamasına rağmen, İslâm'ın yaygın olduğu ülkeleri ifade etmektedir. Müslüman çoğunluklu ülkeler terimi, genellikle ikinci anlamda kullanılan bir alternatif terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Erdemliler Topluluğu</span> Cemiyet

Erdemliler Topluluğu veya Hilfü'l-Fudûl, 589 yılında Araplar arasında süregelen anarşi ortamında güvenliğin sağlanması, zayıfların korunması, zulmün önlenmesi için "toplumda sözü geçen ve iyi niyetli" kişilerin önderliğinde kurulan, İslam Peygamberi Muhammed'in de üye olduğu cemiyettir. Hicret'ten sonra İslam Devleti'nin tek siyasi partisi olup Emevî devrinin başlarında kapanmıştır.

Somali-Kuzey Kıbrıs ilişkileri, Somali ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin süregelen uluslararası politikalarını içerir. Sadece Türkiye tarafından tanınan KKTC'yi Somali resmen tanımamaktadır fakat aralarında gayri resmi ilişkiler bulunmaktadır. Somali'nin tam üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı'na KKTC'de Kıbrıs Türk Devleti adıyla gözlemci statüsünde üyedir. Karşılıklı ilişkiler İİT'nin 2004 yılında Kıbrıs Türklerine yönelik izolasyonların kaldırılmasına yönelik aldığı karar sonucu gelişme göstermiştir. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011 yılında gerçekleştirdiği Somali ziyareti tarihlerinde Türkiye'de başlatılan Somali'ye yardım kampanyası ile eş zamanlı Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı ile KKTC Din İşleri Başkanlığı iş birliğinde bir yardım kampanyası başlatmış ve bu kampanyaya KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu BRTK'ya yaptığı açıklamada destek çağrısı yapmıştır.

İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) (İngilizce: Parliamentary Union of the Organization of Islamic Cooperation Member States, Fransızca: 'Union Parlementaire des Etats Membres de l'OCI, Arapça:اتحد مخالس الدول الأضاء في منظمه التعاون الإسلامي),İslam ülkeleri arasında dayanışmanın arttırılması amacıyla kurulan İslam İş Birliği Teşkilatı (İİT)’nın parlamento ayağını oluşturur. İİT’ye üye ülkelerin parlamentolarından heyetlerin bir araya geldiği bir platformdur. Ancak, İİT’ye üye olup da İSİPAB’a henüz üye olmamış beş ülke vardır.

İslam Dünyası Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (ICESCO), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) himayesi altında faaliyet gösteren uzman bir kuruluştur. Üye Devletler arasındaki ilişkileri desteklemek ve güçlendirmek için Müslüman ülkelerdeki eğitim, bilim, kültür ve iletişim alanlarıyla ilgilenmektedir. Örgütün merkezi Rabat'ta bulunmaktadır ve Genel Müdürü Dr. Salim M. AlMalik'tir.

COMSTECH İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Daimi Komitesinin İngilizce kısa adıdır. Bu kurumun misyonu insan ve madde kaynaklarının karşılıklı iş birliği ve komite tarafından icet edilen ağlar aracılığıyla İİT üyesi ülkelerin bireysel ve ortak bilim ve teknoloji kapasitesini geliştirmektir.

<span class="mw-page-title-main">CINVU</span>

CINVU veya COMSTECH İslam Dünyası Sanal Üniversiteler Ağı, COMSTECH ağlarının biridir. İslam İşbirliği Teşkilatına üye olan 57 ülke CINVU'nun üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">İslam Teknoloji Üniversitesi</span> Bangladeş merkezli bir uluslararası üniversite

İslam Teknoloji Üniversitesi (IUT) İslam İşbirliği Teşkilatı (OIC) tarafından yönetilen ve finanse edilen, Gazipur, Bangladeş merkezli bir uluslararası üniversite, eğitim ve araştırma kuruluşu. IUT'nin esas amacı, özellikle mühendislik, teknoloji ve teknik eğitim alanlarında OIC'ye üye ülkelerin insan kaynaklarının geliştirilmesine katkı sağlamaktır. IUT, OIC'ye üye ülkelerden doğrudan bağış alır ve öğrencilerine öğrenim ücretini, konaklamayı ve sağlık sigortasını kapsayan burslar sunar. Hoş bir mimariye sahip olan kampüs, MIT mezunu Türk mimar Pamir Mehmet tarafından tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu</span>

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi'nin beş bölgesel komisyonundan biridir. Merkezi Bangkok, Tayland'da bulunmakla beraber, New York'taki Birleşmiş Milletler merkezinden doğrudan yönetilir. Üye devletler arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek amacı ile 1947 yılında kurulmuştur. ESCAP''ın 53 üye ülke ve 9 kısmı üyesi vardır. Asya ve Pasifik'te bulunan ülkelerin haricinde; Fransa, Hollanda, Birleşik Krallık ve ABD de üye devletlerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Zehra Zümrüt Selçuk</span> Türk siyasetçi

Zehra Zümrüt Selçuk, Türk ekonomist. Eski Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya-Türkiye ilişkileri</span> Çift taraflı ilişki

Endonezya-Türkiye ilişkileri, Endonezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, özellikle her ikisi de Müslüman çoğunluklu modern demokrasiler olmaları nedeniyle önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Koyuncu</span> Türk akademisyen

İsmail Koyuncu, Türk akademisyen ve eski İstanbul Teknik Üniversitesi rektörüdür.

İslam İşbirliği Teşkilatı-Türkiye ilişkileri, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın kurulduğu dönem başlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti, örgütün kurulduğu 21 Ağustos 1969 tarihinden beri üyedir. İstanbul 2016, 2017 ve 2018 senelerinde İslam Zirvesi Konferansına ev sahipliği yapmıştır. Ekmeleddin İhsanoğlu, 2004-2014 yılları arasında teşkilatın genel sekreterliği görevini üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal araştırma</span>

Sosyal araştırma, sosyal bilimciler tarafından sistematik bir plan izlenerek yürütülen araştırmalardır. Sosyal araştırma metodolojileri nicel ve nitel olarak sınıflandırılabilir.