İçeriğe atla

İslam'da mastürbasyon

İslam'da mastürbasyon ya da dinî terim olarak İstimnâ (Arapça: استمناء) konusuyla ilgili farklı görüşler bulunmaktadır. Mastürbasyon, sözlükte "meniyi dışarı çıkarmayı istemek" anlamına gelir. Terim olarak, cinsel ilişkide bulunmaksızın meniyi dışarı çıkarmayı ve cinsel doyuma (orgazm) ulaşmayı anlatır.[1] İslamî metinler mastürbasyondan özel olarak bahsetmez. Bundan bahseden birkaç hadis bulunmakta, ama bunlar da zayıf olarak sınıflandırılmaktadır.[2]

Bakış açıları

İstimnâ, genel anlamda kişinin eliyle cinsel doyuma ulaşmasını, yahut bakmak, düşünmek, sürtünmek gibi bunu sağlayan her türlü davranışı kapsamakla birlikte, daha çok el ile tatmin karşılığında kullanılır.

İstimnânın fıkhî hükmü, eylemin bizzat kendisi ve ibadetlere etkisi olmak üzere iki açıdan ele alınmaktadır. Başta Mâlikî mezhebinin kurucusu Mâlik bin Enes ve Şâfiîlik mezhebinin kurucusu Şafii olmak üzere alimlerin çoğunluğu, eşlerin dışında herhangi bir başka cinsel tatmin yolu arayanları haddi aşan kimseler olarak niteleyen ayete (Mü'minun Suresi: 5-7) ve "Sizden evlenme çağına gelip de buna güç yetirenler evlensin, evlenmeye imkan bulamayanlar ise oruç tutsun." (Buhârî) hadisine dayanarak bu uygulamayı haram saymışlardır.

Sahabelerden Abdullah bin Abbas'tan edinilen rivayetlere göre;

"Cariye ile evlenmek ondan daha iyidir ve zina yapmaktan daha iyidir." [3][4]

"Bir sıvı çıkana kadar, kişinin özel kısımlarını ovmaktan başka bir şey değildir."

Ömer bin Hattab'ın oğlu Abdullah bin Ömer'den rivayetle;

"Kendini ovalayan kişi..." [3][4]

"Sadece bir organı ovuyor..."

Muhaddislerden Cabir bin Zeyd'den rivayetle;

"Bu sizin suyunuz; isterseniz boşaltabilirsiniz." [3][4]

Erken dönem İslam alimlerinden Hasan el-Basri'den rivayetle;

"Bunda hiçbir zarar yok."[3][4]

İslam mezheplerinin görüşleri

Sünni İslam

Sünniler (Hanefiler, Şâfiiler, Mâlikîler Hanbeliler ve Zahiriler), konuyla ilgili farklı tutumlar sergilemektedirler. Bazıları, bazı durumlarda (yani bir erkeğin veya kadının, eşini cinsel olarak görmezden gelmesine neden olursa) yasak olduğunu düşünür, ancak bunu yasadışı ilişkiye göre daha az kötü olarak gördüklerinde tavsiye ederler.

İslam'da yasak olan cinsel eylemler, anal ilişki ve âdet sırasında vajinal ilişki olmakla birlikte, eşlerin birbirlerine mastürbasyon yapmasında sorun yoktur.[5]

Halife Ali'nin oğlu Hasan bin Ali şöyle rivayet etmiştir:

Ben Resûlullah'tan şu sözleri ezberledim: "Şüpheli olanı bırak, şüphe vermeyene bak! Zira doğruluk huzur, yalan ise şüphe kaynağıdır".[6]

Hanefi görüşü

Hanefi mezhebine göre, zina edilmekten korkulmadıkça veya arzu baskısı altında olmadıkça genel olarak yasaklanmıştır. Zevk için mastürbasyona asla izin verilmemiştir.[7] Bununla beraber cinsî duyguları baskın gelmesinden dolayı sıkıntıya düşecek yahut sağlığı etkilenecek olan bekârlar ile eşiyle ilişki kurması mümkün olmayan evlilerin istimna etmesinde sakınca görülmediği ifade edilmektedir.[8]

Maliki görüşü

Malik bin Enes'e göre haram sayılır.[7][9] Maliki mezhebine göre her zaman yasaklanmıştır.[10]

Buna rağmen, Maliki mezhebinde pornografi ve uyuşturucu gibi yasadışı materyaller kullanılmadan özel olarak yapıldığında mastürbasyona izin veren bir azınlık görüşü de bulunmaktadır.[11][12]

Şafii görüşü

Şafii mezhebine göre her zaman yasaklanmıştır.[7][9][10] Şafii, Kur'an'dan aşağıdaki ayete dayanarak mastürbasyonun yasak olduğunu belirtmiştir:

"İffetlerini korurlar; sadece eşleriyle veya ellerinin altında olanlarla (cariyelerle) yetinirler, bundan dolayı da kınanacak değillerdir. Ama her kim bunun ötesine geçmek isterse işte haddi aşanlar onlardır." [13]

Onun yorumuna göre ayetler, eşler dışındaki veya elinin sahip olduğu ve ötesini arayan her kimse hariç olmak üzere, her türlü hukuka aykırı cinsel eylemin (mastürbasyon dahil) haramlığı açıktır. .

Hanbeli görüşü

Hanbeli mezhebine göre, zina veya arzu baskısı altında olmadıkça, mastürbasyon yoluyla rahatlık aranmasına izin verilmez. Ahmed bin Hanbeli'ye göre mahkûmlara, yolculara ve yasal eş bulmakta güçlük çeken kadın ve erkeklere caizdir.[7] Sadece bu gibi zarurî hallerde mastürbasyonun caiz olduğu kabul edilir.[3][4][14]

Şii İslam

Mastürbasyon dahil evlilik dışı herhangi bir cinsel ilişki Şii İslam'da büyük bir günahtır. Evlilik dışı cinsel ilişki, failin bu hayatta ve öbür dünyada cezalandırılmasına neden olur. Kuran, "Müminler, eşleri dışında cinsel organlarını koruyanlardır. Bu nedenle, (cinsel tatminde) bunun ötesini arayan her kimse, o zaman onlar ihlal edenlerdir. "(23: 5–6) [15][] ve hiçbir durumda buna izin verilmez.

Mastürbasyon taraftarlarının görüşleri

Müslümanlar arasındaki âlimlerin çoğu, bunun ahlaksız bir eylem olduğunu söyleyerek mastürbasyonu yasaklıyorlar ve Kuran'daki, "Ve kendi özel yerlerini koruyanlar, sağ ellerinin sahip olduğu eşlerinden başka - bu yüzden onlara bir suç yok. Öyleyse kim bunun ötesini ararsa (ki bu yasaldır), onlar günahkârlardır."(23: 5–6) [16] ayetini bu görüşlerine dayanak olarak gösteriyorlar. Ama yeni bir Müslüman genç grubu bu fetvayı sorgulamaya ve tartışmaya başladı. Suudi Arabistan'da bir grup; "mastürbasyon helaldir" başlıklı bir Twitter kampanyası başlattı, bu kampanya internette yayıldı.[17] Hatta bazı Suudi psikologlar, mastürbasyonun tıpkı yemek, içmek hatta dışkılamak gibi bir insani ihtiyaç olduğunu belirterek tartışmaya yeni bir boyut kazandırdılar.[18][19]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "İSTİMNÂ - TDV İslâm Ansiklopedisi". TDV İslam Ansiklopedisi. 12 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2022. 
  2. ^ "[Sexuality and Law]". www.oxfordislamicstudies.com. Oxford Islamic Studies Online. 2 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2019. 
  3. ^ a b c d e "Archived copy". 8 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2016. 
  4. ^ a b c d e "Monthly Renaissance – Query". Monthly-renaissance.com. 30 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2020. 
  5. ^ "Ask The Scholar". Askthescholar.com. 24 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2018. 
  6. ^ Riyadh al-Saaliheen, Book 1, Hadith 55 http://www.kuranvesunnetyolunda.com/?p=1792 29 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  7. ^ a b c d The New Arab Man: Emergent Masculinities, Technologies, and Islam in the Middle East, p 168, Marcia C. Inhorn – 2012
  8. ^ TDV İslam Ansiklopedisi, İstimnâ maddesi, müellif: Salim Öğüt
  9. ^ a b The Lawful And The Prohibited In Islam, Yusuf Al-Qardawi – 1997
  10. ^ a b Marriage in Islam – Part 1 27 Kasım 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. by Hussein Khalid Al-Hussein, PhD Refer to: Section Al-'Alaqat Al-Mubahah (Allowed Relationships)
  11. ^ The Guiding HelperThe Guiding Helper The Guiding Helper Main Text & Explanatory Notes (PDF). The Guiding Helper Foundation. s. 190. 26 Kasım 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  12. ^ "Kitab al Fatawa wa'l durus". 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  13. ^ [1] 27 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.Kur'an 23:5–7
  14. ^ "Hifz al-Furūj (Guarding the Private Parts)". Javed Ahmad Ghamidi. 8 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2018. 
  15. ^ "Marriage and Morals in Islam". Al-Islam.org. 18 Ekim 2012. 3 Şubat 1999 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2020. 
  16. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2020. 
  17. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2020. 
  18. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2020. 
  19. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İslam</span> tek tanrılı İbrahimî bir din

İslam (Arapça: اَلْإِسْلَامُ, romanize:

<span class="mw-page-title-main">Mastürbasyon</span> cinsel organın uyarılması

Mastürbasyon, sürtünme yoluyla cinsel ilişki olarak, cinsel organın genellikle orgazm oluncaya kadar uyarılması eylemidir. Tek başına, kendi kendine veya başka biri tarafından el yoluyla ve parmaklama), ayak yoluyla ya da cinsel ilişkiye girmeden vücudun başka kısımlarıyla veya seks oyuncağıyla yapılabilir. Karşılıklı mastürbasyon, bir cinsel partnerle yapılan mastürbasyondur ve bir partnerin cinsel organlarının elle uyarılmasını içerebilir veya penetratif olmayan bir seks biçimi olarak kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Şeriat</span> İslamî hukuk

Şeriat, Kur'an âyetleri ile Muhammed'in söz ve fiillerinden oluşan naslardan alimler sınıfının (Fukaha) çıkarımları (istinbat) ile oluşturulan dinî kanunlar toplamıdır. İslam'da ibadetler, muameleler ve cezalarla ilgili tüm kavram ve kuralları kapsar. Tarihsel seyir içerisinde kanun ve kuralların teorik (usul) ve pratik uygulama (füru/fetva) çalışmaları ile ilgilenen ve isimleri öne çıkan kişiler adına belirli toplum ve devlet yönetimlerinin de tercihlerini yansıtan fıkıh mezhepleri ortaya çıkmış, ancak şeriat hiçbir zaman tek başına geçerli bir hukuk sistemi olmamış, Ömer veya Emevilerden itibaren "örfi hukuk" ile birlikte kullanılmıştır. Şeriat’ın "insanlar arası ilişkiler bölümü” 1850’lerden itibaren “İslam hukuku” olarak yeni bir isimle sunulmaya başlanır. İslam hukukunda yer yer modern hukukla benzer argümanlar kullanılmasına rağmen aralarında bir takım temel farklar vardır. İslam'da hukuki argümantasyon olarak -insanların birbirlerinin maddi ve manevi alanlarına girmelerini yasaklayan- hak ve -üst makamın alt grup insanlara dengeli davranmasını içeren- adalet kavramları ön plana çıkarılır. Buna göre amirler emirleri altında bulunan insanların gözetimi ve onlara karşı adaletli olmakla, yönetilenler ise onlara itaatle yükümlüdürler. Adaletten sapan amire itaat edilip edilmeyeceği tartışmalıdır. Ayrıca bu anlayışta insanlar Allah'ın kulları (İbadullah) olmakta, şeriat onlara karşı adaletli davranmayı gerektirse bile eşit davranmayı gerektirmemektedir. Şeriat ile modern hukuk arasındaki farklardan belki de en önemlisi, insanların eşit ve özgür bireyler oldukları temelinde geliştirilen modern hukuktaki insan hakları kavramına karşılık, şeriat anlayışında bireysel özgürlük kavramı bulunmamasıdır. Dinî edebiyat ve söylemlerde sıkça kullanılan özgür irade kavramı günlük yaşam tarzını seçebilmesinde değil, kader karşısında insanın uhrevi sorumluluğu bağlamındaki felsefi tartışmalarda görülür. Kur'an'da 30 ayette tekrarlanan ve İslamcılığın temel motivasyonlarından birisi olan “şeriatta kötü olarak tanımlanan durumlar için güç kullanımı kişilerin ev, elbise, beden ve ibadet–inanç gibi özel alanlarına girmeyi gerektirse bile bu kişilerin (kul) hakkına tecavüz olarak değerlendirilmez.

<span class="mw-page-title-main">Sünnilik</span> en yaygın İslam mezhebi

Ehl-i Sünnet ve'l-Cemâat, kısaca Ehl-i Sünnet ya da Sünnîlik, İslam dininin dünya üzerindeki iki büyük kolundan biri ve %77-80'lik bir oran ile en büyük mensubunun bulunduğu mezhepler grubudur. Zaman zaman Sünnî İslam veya Sünnî mezhebi ifadesi de kullanılır. Günümüzde Sünnîlik, kendi içerisinde günümüzde yaşayan iki akaid mezhebi, dört fıkıh mezhebini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şafii</span> Şafi mezhebinin kurucusu ve imamı

Şafii, İslam hukuku bilgini. Şafii mezhebinin kurucusudur.

İslâm dîni fıkhî mezhepleri; İslam coğrafyasında dînî bölünmeleri ifade etmekle birlikte bu bölünmelerin başlangıcı dînî değil, siyâsî ve sosyal bölünmelerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Recm</span>

Recm, sözlük anlamı "taşlama" olan, İslam hukukunda terim olarak ise zina yapan evli erkek ve kadına uygulanan taşlayarak öldürme cezasını ifade eden Arapça bir kelimedir.

<span class="mw-page-title-main">Zina</span>

Zina, aralarında bir nikâh bağı bulunmayan yetişkin bir erkek ile kadın arasındaki cinsel ilişkidir, ancak efendi-cariye ilişkisinde de nikah bağı yoktur ve onlar zina sayılmamıştır.

Abdullâh el-Hararî eş Şeybi el-Abderî , İslam alimi, muhaddis.

İslam mezhepleri, başlangıçta İlk dönemlerde Ali ile Muâviye b. Ebû Süfyân arasındaki savaş ve İslâm toplumundaki bölünme Ehl-i Sünnet, Şîa ve Hâricîler şeklinde ilk mezhepsel ayrışmayı beraberinde getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel ilişki</span> üreme, cinsel zevk veya her ikisi için gerçekleştirilen çiftleşme eylemi

Cinsel ilişki, cinsel birleşme, çiftleşme, vajinal seks veya sadece seks, bir erkeğin sertleşmiş penisinin, uyarılmış bir kadın vajinasının içine girmesini kapsayan, cinsel zevk ya da üreme amaçlı yapılan bedensel ilişkidir. Bunun yanı sıra, diğer penetrasyon tehlikesi içeren anal seks, oral seks, parmaklama, dildo kullanma gibi cinsel aktiviteler de eşcinsel veya heteroseksüel olmasına bakılmaksızın bir cinsel birleşme olarak kabul edilirler.

<span class="mw-page-title-main">Mâlik bin Enes</span> Mâlikî mezhebinin kurucusu ve imamı olan din bilgini

Mâlik bin Enes, Mâliki mezhebinin kurucusu, müctehid ve muhaddis.

<span class="mw-page-title-main">Ebü'l-Hasan Eşarî</span>

Ebü'l Hasan Eş'arî, İslam dininin iki itikadi mezhebinden birisi olan Eş'arilik mezhebinin kurucusu ve Şâfiîlik, Mâlikîlik, Hanbelilik mezhebine bağlı olanların itikad imamı sayılan İslâm alimi.

Sünnet veya Sünnet-i Seniyye, tarz, yol anlamına gelen bir İslamî terimidir. Muhammed'in farz olarak tanımlanan Kur’an emirleri dışındaki davranışları ve herhangi bir konuda söylemiş olduğuna inanılan söz, fiil (eylem) ve takrirlerine verilen addır. Fıkıh'ta Ef'âl-i mükellefîn'den sayılır.

Ali el-Karî, İslam bilgini, mutasavvıf ve hattat.

<span class="mw-page-title-main">İslam'da eşcinsellik</span> İslamın eşcinselliğe bakışı

İslam'da eşcinsellik, eşcinsel ilişkiye giren kişilerden İslam inancı esas alan yazılı kaynaklarda ve Kur'an'da bahsedilir. Kur'an'da, toplumca eşcinsel ilişkilere girmek başta olmak üzere, çeşitli günahlar işleyen ve bu nedenle Allah'ın gazabıyla helâk edilen Lut Kavminden bahsedilir. Sünnilik mezhebine göre ve İmam Malik ile İmam Şafii gibi alimlere göre eşcinsel ilişki, recm, idam, kırbaç veya hapis ile cezalandırılması gereken günahlar olarak değerlendirimiştir. Ebu Hanife'ye göre ise idam gerekli değildir; devlet hangi cezayı öngörürse o uygulanmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">İslam'da cinsellik</span>

İslami cinsel içtihat İslam'da cinsellik İslami yasaları açıklar. Büyük ölçüde erkekler ve kadınlar arasındaki evlilik ilişkilerinin cinsel aktivite sınırlamaları Kur'an, hadis ve fetva'ya dayanmaktadır. Çoğu gelenekler tüm cinsiyetler arasında herhangi bir ilişki konusunda sıkı iffet, tevazu, teşvik ve bekârlık vazgeçirmek. İslam cinsel aktivite büyük ölçüde evlilik için saklıdır. Evlilik dışı cinsel farkı ve tevazu Bu duyarlılık gibi İslami elbise yorumların ve cinsiyet ayrımı derece olarak İslam'ın şimdiki belirgin yönleri görülebilir.

İslam'da oral seks, "Tahrimi Mekruh" veya bazı İslami hukukçulara göre cinsel organların ağız ve dil temas halinde olması oldukça istenmeyen bir durumdur. Bu eylemi tavsiye edilmiyor olarak değerlendirmenin ardındaki sebep, en başta tevazu, temizlik ve temizlikle ilgili konulardır.

İslam ve çocuklar konusu, İslam'daki çocukların haklarını, çocukların ebeveynlerine karşı görevlerini ve ebeveynlerin hem biyolojik hem de evlatlık çocukları üzerindeki haklarını içerir. Ayrıca farklı düşünce okullarına ilişkin haklar konusundaki görüş ayrılıklarından bazıları da tartışılmıştır.

Avret, İslam'a göre insan vücudunun örtülü olması gereken bölümlerini tanımlar. Kur'ana dayanarak mahrem yerleri açığa çıkarmak haram veya günah olarak kabul edilir. Tuvalete gitmek veya banyo yapmak gibi gerektiğinde mahrem yerlerin açığa çıkarılması belirli bir dizi kurala tabidir. Tam olarak hangi vücut bölümlerinin örtülmesi gerektiği, farklı İslami düşünce okulları arasında farklılık gösterir.