İçeriğe atla

İskenderiyeli Azize Katerina Kilisesi, Valletta

Koordinatlar: 35°53′46″K 14°30′40″D / 35.89611°K 14.51111°D / 35.89611; 14.51111
İskenderiyeli Azize Katerina Kilisesi
Chiesa di Santa Caterina d'Italia
Knisja ta' Santa Katerina ta' Lixandra
Harita
KonumValletta
ÜlkeMalta
Koordinatlar35°53′46″K 14°30′40″D / 35.89611°K 14.51111°D / 35.89611; 14.51111
MezhepKatolik Kilisesi
Açılış1576
DurumAktif
İşlevKilise
Mimarî tarzBarok

İskenderiyeli Azize Katerina Kilisesi (MaltacaKnisja ta' Santa Katerina, İtalyancaChiesa di Santa Caterina d'Italia); Valletta, Malta'da bulunan bir Roma Katolik kilisesidir. Kilise, Malta İtalyan parişinin bölge kilisesi olarak hizmet vermektedir.[1] Bu nedenle daha yaygın olarak İtalya'daki Azize Katerina Kilisesi veya Maltaca Santa Katerina tal-Italja olarak bilinir.

Kökeni

Kilise, 1576 yılında İtalyan St John şövalyeleri tarafından kendilerine bir kilise olarak hizmet vermesi amacıyla inşa edilmiştir. Auberge d'Italie'nin bitişiğinde inşa edilmiştir. Yapının planlarını hazırlaması için Girolamo Cassar görevlendirildi. 17. yüzyılda kilise genişletildi.[2] Mevcut şapele sekizgen bir kilise eklendi. Orijinal şapel kilisenin ibadethanesi haline getirildi. Kilise 2001'den 2011'e kadar süren dönemde büyük bir restorasyon geçirdi. 2020 itibarıyla kilise Malta'daki İtalyan parişinin bölge kilisesi olarak hizmet vermektedir.[3]

Kilise binası, Malta Adaları Kültür Varlıkları Ulusal Envanterinde listelenmiştir.[4]

Sanat Eserleri

Apsisteki resim Mattia Preti tarafından boyandı. Bu resim İskenderiye Azize Katerina'nın şehadetini tasvir etmektedir. Preti, Malta'ya geldikten sonra tabloyu kiliseye bağışladı. Kilisenin kubbesi de Preti tarafından boyandı. Tavanda gri ve altın boyalı sıva süslemeleri ve süs desenleri yer almaktadır.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "St Catherine of Alexandria" 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. 23 Ekim 2014 tarihinde erişildi.
  2. ^ "ST. CATHERINE OF ITALY CHURCH, VALLETTA " 23 Ekim 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. 23 Ekim 2014 tarihinde erişildi.
  3. ^ "Restoration of St Catherine of Italy Church in final phase" 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Times of Malta, Malta, 17 Mart 2011. 23 Ekim 2014 tarihinde erişildi.
  4. ^ "Church of St. Catherine of the Langue of Italy" (PDF). National Inventory of the Cultural Property of the Maltese Islands. 27 Ağustos 2012. 29 Aralık 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2015. 
  5. ^ "Church of St Catherine of Alexandria" 24 Ekim 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. 23 Ekim 2014 tarihinde erişildi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">St. Antuan Katolik Kilisesi</span> İstanbul, Türkiyede bir kilise

St. Antuan Katolik Kilisesi, İstanbul'un en büyük ve cemaati en geniş Katolik Kilisesi'dir. Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi üzerinde Galatasaray'dan Tünel'e doğru giderken sol tarafta bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sveti Stefan Kilisesi</span> İstanbulda bir kilise

Sveti Stefan Kilisesi bilinen adıyla Demir Kilise, İstanbul, Fatih'te, Balat'la Fener semtleri arasında Haliç kıyısında yer alan, Bulgar Eksarhhanesi'ne bağlı kilise. 25 Ekim 1859 senesinde İstefanaki Bey adına inşa edilen kilise, 2018'de yedi yıllık restorasyonun ardından tekrar hizmete girdi.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Mihail Katedrali</span> Belgradda kilise

Aziz Mihail Katedrali, Belgrad'ın merkezindeki bir Sırp Ortodoks Kilisesi'dir. Sırbistan'daki en önemli ibadethanelerden birisidir.

Azize Tereza Kilisesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir Katolik kilisesidir. İsmi, Lisieuxlü Azize Tereza'dan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aya Dimitri Kilisesi</span> Yunanistanın Selanik şehrinde bir kilise

Aya (Aziz) Dimitri Kilisesi, Selanik’te şehrin koruyucusu Selanikli Aziz Dimitri’ye adanmış Bizans devrinden kalma kilise.

<span class="mw-page-title-main">Boyana Kilisesi</span>

Boyana Kilisesi, Sofya'nın 8 km. güneyinde, Vitoşa Dağı eteklerinde bir Orta Çağ Bulgar Ortodoks Kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Dzordzor Şapeli</span>

Dzordzor Şapeli veya Tzortzor Şapeli, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nin Maku şehristanında, Zangmar Nehri üzerindeki Barun köyünde bulunan bir Ermeni manastırı ve kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çupan Şapeli</span>

Çupan Şapeli küçük bir tarihi Ermeni kilisesi. İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'ndeki Culfa şehristanının merkezi olan Culfa kentinde bulunur. Vadinin diğer ucunda Aras Nehrinin karşı yakasında Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti görünür.

<span class="mw-page-title-main">Azize Astvatsatsin Kilisesi</span>

Azize Astvatsatsin Kilisesi veya Tanrının Kutsal Annesi Kilisesi, İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'ndeki Culfa şehristanının merkezi olan Culfa kentinde Daraşamb yakınındaki bulunan Ermeni kilisesidir. Culfa şehrinin yaklaşık 15 km kuzeybatısında, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile İran arasındaki sınırı çizen Aras nehrinin İran tarafındaki kıyısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Mikâil Kilisesi (Viyana)</span> Viyanada bir kilise

Aziz Mikâil Kilisesi, Viyana, Avusturya'da bulunan en eski kiliselerden ve geriye kalan az sayıdaki Romanesk yapıdan biridir. Mikâil'e adanan kilise, Innere Stadt ilçesindeki Michaelerplatz meydanında ve Hofburg İmparatorluk Sarayı'nın Aziz Mikâil Kapısı karşısında yer alır. Sekiz yüzyıllık tarihi boyunca Romanesk ve Gotik gibi çeşitli mimari tarzları barındırmıştır. 1219-1221 yılları arasında Avusturya Dükü VI. Leopold tarafından yaptırıldığı düşünülen kilisenin açılış tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte mevcut hâlini aldığı 1792 yılı bilinen en eski tarihtir.

<span class="mw-page-title-main">Haydarpaşa Camii</span>

Haydarpaşa Camii veya eskiden Azize Katerina Kilisesi, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde yer alan bir camidir. Kirlizade Sokağı'nda yer almaktadır. Lefkoşa'daki eski Frenk (Latin) katedrali olan Ayasofya'dan sonra en önemli Gotik yapıdır. Harry Charles Luke tarafından adadaki en güzel Gotik yapı örneklerinden birisi olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Església de Sant Iscle i Santa Victòria (Andorra)</span>

Església de Sant Iscle i Santa Victòria, Andorra, La Massana'daki Plaça del Poble'da bulunan bir kilisedir. 2003 yılından bu yana Andorra Kültür Mirası'nda kayıtlı bir miras varlığıdır. 17. yüzyılda inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Ohrili Klement Kilisesi</span>

Aziz Ohrili Klement Kilisesi genellikle basitçe Soborna Crkva olarak anılan Üsküp, Kuzey Makedonya'da yer alan, Makedon Ortodoks Kilisesi'nin en büyük katedralidir.

<span class="mw-page-title-main">Balzan</span>

Balzan Attard ve Lija ile birlikte sözde üç kasabadan biri olan Malta'nın Orta Bölgesinde bir belediyedir. Kasaba başlangıçta bir grup küçük ev ve çiftlikten oluşuyordu, ancak sonunda büyüdü ve 17. yüzyılda bir cemaat haline geldi. Kasaba 2019'da 4.768 kişilik nüfusa sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Nikolaos Kilisesi (Malá Strana)</span> Pragın Malá Strana adlı küçük kasabasında bulunan Barok mimarisiyle yapılmış bir kilise

Aziz Nikolaos Kilisesi Prag'ın Malá Strana adlı küçük kasabasında bulunan Barok tarzda yapılmış bir kilisedir. 1704-1755 yılları arasında, daha önce 13. yüzyıldan kalma ve yine Aziz Nikolaos'a adanmış olan Gotik tarzdaki bir kilisenin bulunduğu yerde inşa edilmiştir. Prag Barok mimarisinin en büyük örneği olarak gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sant'Elena, Venedik</span> Venedikte bir kilise

Bazen Santa Lena olarak da adlandırılan Sant'Elena, İtalya'nın Venedik kentindeki Castello bölgesi'nin en doğu ucunda bulunan Gotik tarzı bir Roma Katolik kilisesidir.

Santa Maria Draperis Kilisesi, İstanbul'da bulunan tarihi açıdan bir Latin Katolik kilisesidir. 1584’te inşa edilen bu kilise, İstanbul’un en eski faal kiliselerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Nikolaos Kilisesi (Prag Eski Kenti)</span> Pragda kilise binası

Aziz Nikolaos Kilisesi Çekya'nın başkenti Prag'ın eski şehir bölümünde geç gotik ve barok tarzında inşa edilen kilise.

<span class="mw-page-title-main">Panagia tou Mutulla</span>

Panagia tou Mutulla Kilisesi (çev.'Mutulla'lı Kutsal Meryem Kilisesi', Kıbrıs'ta, Lefkoşa'daki Marathasa vadisinde, Trodos sıradağlarının merkezindeki Mutulla köyünde bulunan dört yüzlü tek nefli bir Bizans kilisesidir. Kilise, 1985'ten beri UNESCO Dünya Mirası alanı "Troodos Bölgesindeki Duvar Kiliseleri"nin bir parçasıdır. Panagia tou Mutulla Kilisesi'ndeki freskler, Kıbrıs'ta yer alan freskler arasında günümüze ulaşan 13. yüzyıl eserlerinden tek kesin tarihli eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Our Lady of Victory Kilisesi (Valletta)</span>

Saint Anthony the Abbot Kilisesi olarak da bilinen Our Lady of Victory kilisesi Malta'nın Valletta şehrinde tamamlanan ilk kilise ve binaydı. 1566'da, Malta'nın Büyük Kuşatması'nın ardından, Büyük Üstat Jean Parisot de Valette ve yönetimi bir şükran gösterisi olarak Meryem Ana'nın Doğuşu adına bir kilise inşa etmek istedi. Bu inşaat De Valette tarafından finanse edildi.