
İskender, asıl adıyla III. Aleksandros veya yaygın adıyla Büyük İskender, Yunan Antik Makedonya Krallığı'nın M.Ö. 336–323 yılları arasındaki kralıdır. M.Ö. 356 yılında Pella'da doğdu ve 20 yaşında babası II. Filip'in yerine tahta geçti. İktidarının uzun yıllarını Güneybatı Asya ve Kuzeydoğu Afrika'da eşi benzeri görülmemiş büyük askerî seferlerle geçirdi ve 30 yaşına geldiğinde Yunanistan'dan Kuzeybatı Hindistan'a kadar uzanan antik dünyanın en büyük imparatorluklarından birini oluşturdu. Hükümdarlığı süresince girdiği hiçbir muharebede yenilmeyen Büyük İskender, pek çok uzman kişi tarafından tarihin en başarılı askerî komutanlarından birisi olarak kabul edilir.

Makedonya Krallığı veya Makedonya İmparatorluğu, Eski Yunan ve Klasik Yunan zamanlarında bulunan bir krallıktır.Ayrıca Helenistik Dönem Yunanistan'ının baskın devletiydi. Krallık başlangıçta Argead hanedanı tarafından yönetilmekteydi. Ardından Antipatrid ve Antigonif hanedanları tarafından yönetildiler. Antik Makedonlar'ın evi olarak Yunan yarımadasının kuzeydoğusunda ön krallıklardandı. Batıda Epir,kuzeyde Paenoia (devlet) ile, doğuda Trakya ile güneyde ise Teselya ile sınırlarını paylaşıyordu.

İskender Bey, Arnavutların ulusal kahramanı. Arnavutluk'un feodal hanedanlıklarından Kastriyota Hanedanı'ndandır. Babası Con, Gergi'yi Osmanlı sarayına rehin olarak gönderdi. Edirne'de II. Murad'ın hizmetinde bir içoğlanı eğitimi gören Gergi Müslüman oldu ve İskender adını aldı. Osmanlı sarayına alındığı zaman 18-19 yaşlarındaydı. Osmanlı'da önemli askerî hizmetlerde bulundu, Anadolu ve Rumeli seferlerine katıldı. 1443 yılında Morava Muharebesi sırasında kaçıp sancak beyi olduğunu ilan eden sahte bir fermanla Kroya kalesini ele geçirdi. 1468'de ölümüne kadar Osmanlı Devleti'nin Arnavutluk'ta yerleşmesine karşı mücadele etti.

Leş Ligası veya Arnavut Ligi olarak da bilinen Leş Birliği, Arnavut soylular tarafından 2 Mart 1444'te Leş'te kurulan askeri ve diplomatik bir birlikti. İskender Bey ve çeşitli Arnavut soylularının ve şeflerinin Osmanlı İmparatorluğu'na karşı birleşmesi ile oluşan bu birlik Arnavutların tarihlerindeki ilk birleşik devleti olmuştur. Leş Birliği'nin lideri olan İskender Bey, birliğin lideri olduğu süre boyunca hep "Dominus Albaniae" yani "Arnavutların Birliğinin Şefi" unvanını kullanmıştır.

I. Ptolemaios Soter veya Batlamyus, Büyük İskender'in bir generali olup onun ölümünden sonra Diadokhlar mücadelesinde öne çıktı. Diadoki devletlerinden biri olarak Antik Mısır'da MÖ 305/304'te firavun unvanını da alarak döneminde krallık yapmıştır. Ptolemaios Krallığı ve Ptolemaios hanedanı kurucusudur. Kurduğu hanedana babasının ismine atfen da Lagidan hanedanı ismi de verilmiştir.

Albulena Muharebesi, 2 Eylül 1457 tarihinde İskender Bey komutasındaki Arnavut güçleriyle İshak Bey ve İskender Bey'in yeğeni Hamza Kastrioti komutasındaki Osmanlı Ordusu arasında yapılan bir muharebedir.
Arnavut-Venedik Savaşı, Aralık 1447-Ekim 1448 tarihleri arasında Leş Birliği ile Venedik Cumhuriyeti ve Osmanlı İmparatorluğu arasında gerçekleştirilen bir savaştır.

Torvioll Muharebesi veya Aşağı Debre Muharebesi, 29 Haziran 1444 tarihinde Torvioll Ovası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile Leş Birliği arasında gerçekleşen bir muharebedir.
Mokra Muharebesi, 10 Ekim 1445 tarihinde Mokra Dağı yakınlarında Osmanlı İmparatorluğu ile Leş Birliği arasında gerçekleşen bir muharebedir. Muharebe İskender Bey'in II. Murad'a gönderdiği cevaba karşılık olarak gerçekleşmiştir. Muharebede İskender Bey komutasındaki Arnavut kuvvetleri Firuz Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunu yenerek Osmanlı'ya karşı ikinci kez zafer kazanmıştır.

Hamza Kastrioti, İskender Bey'in yeğeni idi. Osmanlı topraklarında doğmuş olup babası Stanisha'nın ölümünden sonra amcası İskender Bey tarafından yetiştirilmiştir. Niş Muharebesi sırasında amcası ve 300 kişi ile birlikte firar ettikten sonra Hristiyan olup adını Branilo olarak değiştirdi. Kastrioti İskender Bey'in Osmanlılara karşı ayaklanmasını desteklemiş olup ayrıca Venediklilere karşı da savaşmıştır.
Otonete Muharebesi, 27 Eylül 1446 tarihinde Otonete'de Osmanlı İmparatorluğu ile Leş Birliği arasında gerçekleşen bir muharebedir. Muharebede İskender Bey komutasındaki Arnavut kuvvetleri Mustafa Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunu yenmiştir. Bunun üzerinde II. Murad Mustafa Paşa'ya sınırı savunmak ve başka bir yenilgiye neden olabilecek herhangi bir eylemin önlenmesini emretti.
Oranik Muharebesi, 14 Ağustos 1448 tarihinde Oranik'te Osmanlı İmparatorluğu ile Leş Birliği arasında gerçekleşen bir muharebedir. Muharebede Leş Birliği ve Venedikliler barış anlaşması yaptıktan sonra İskender Bey komutasındaki Arnavut kuvvetleri Mustafa Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunu yenmiştir.

Kocacık Kuşatması veya Svetigrad Kuşatması, 14 Mayıs-31 Temmuz 1448 tarihleri arasında Leş Birliği'nin elindeki Kocacık Kalesi'nin II. Murad önderliğinde Osmanlı ordusunun tarafından kuşatılmasıdır.

Birinci Akçahisar Kuşatması, 14 Mayıs-23 Kasım 1450 tarihleri arasında Leş Birliği'nin kontrolündeki Akçahisar'ın Osmanlı ordusu tarafından kuşatılmasıdır.

Berat Kuşatması, Temmuz 1455 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu'nun elindeki Berat'ın Leş Birliği tarafından kuşatılmasıdır.

Oranik Muharebesi, 18 Mayıs 1456 tarihinde Oranik'te Osmanlı İmparatorluğu ile Leş Birliği arasında gerçekleşen bir muharebedir.
İkinci Mokra Muharebesi, 7 Temmuz 1462 tarihinde Arnavutluk'un kuzeydoğusunda Osmanlı İmparatorluğu ile Leş Birliği arasında gerçekleşen bir muharebedir.
Vaikal Muharebesi, Nisan 1465 tarihinde Arnavutluk'un güneydoğusunda Vaikal Vadisi'nde Osmanlı İmparatorluğu ile Leş Birliği arasında gerçekleşen bir muharebedir.
1465 Balaban seferi, Ağustos 1465 tarihinde Balaban Paşa'nın İskender Bey'e karşı gerçekleştirdiği seferdir. Sonunda Kaşar'da savaşdılar.

I. Antigonos Monophtalmos, , Büyük İskender'e bağlı Makedonyalı komutan ve Antigonos Hanedanı'nın ilk hükümdarı.