İçeriğe atla

İsa’nın Dirilişi Katedrali

Koordinatlar: 55°34′45″K 36°49′19″D / 55.57917°K 36.82194°D / 55.57917; 36.82194
İsa’nın Dirilişi Katedrali
Harita
KonumPatriot Park, Odintsovo rayonu, Moskova Oblastı, Rusya
ÜlkeRusya Federasyonu
Koordinatlar55°34′45″K 36°49′19″D / 55.57917°K 36.82194°D / 55.57917; 36.82194
MezhepRus Ortodoks Kilisesi
Açılış2020
Uzunluk79m
Yükseklik95m

İsa’nın Dirilişi Katedrali veya Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin ana tapınağı(Rusça: Главный храм Вооружённых сил России) İsa'nın dirilişi ve Rusya'nın Doğu Cephesindeki başarısının 75. yıldönümü şerefine şerefine yapılmış bir Ortodoks katedralidir. Katedral, Moskova Oblastı'nın Odintsovo rayonunun Patriot Park'ın içinde bulunan katedral, Rus devletinin ve ordusunun oluşumu tasvir eden bir sergi de bulundurur.

Katedralin 9 Mayıs(Zafer Günü) 2020'de bitmiş, 14 Haziran'da kutsanmış, 22 Haziran'da halka açılmıştır. Kilisenin dini başkanlığını Rus Ortodoks Patrik'i Kirill üstlenmiştir.[1]

Tasarım

Nazi Almanya'sına karşı Sovyetler Birliğinin aldığı zaferi anlatan, kilise içinde bulunan mozaik eser.

Duvarlar savaş tarihini tasvir eden resimler ve dîni metinlerden alıntılarla süslenmiştir. İçindeki küçük kilise ise Gzhel resimleri ve kobalt camdan yapılmış mozaiklerle süslenmiştir. Nisan 2020'de katedralin mozaiklerinin arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, savunma bakanı Sergey Şoygu ve Josef Stalin'in tasvirleri olacağı açıklandıktan sonra, kilise bunun tarihi olayların tasviri sebebiye olduğunu duyurmuştur. Sonradan bu mozaiklerin katedralde bulunmayacağı duyurulmuştur.

Kaynakça

  1. ^ "Rusya ordusunun ana kilisesi törenle kutsandı". tr.sputniknews.com. 15 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

<span class="mw-page-title-main">Kariye Camii</span> İstanbulda camiye çevrilen bir Rum Ortodoks kilisesi

Kariye Camii veya eskiden Azize Kurtarıcı Hora Kilisesi, İstanbul'un Fatih ilçesinin Edirnekapı semtinde camiye çevrilmiş bir Rum Ortodoks kilisesi ve müze.

<span class="mw-page-title-main">Paskalya</span> İsanın dirilişini anmak için Hristiyanlarca kutlanan bayram

Paskalya, Hristiyanlıktaki en eski ve en önemli yortu. İsa'nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişi kutlanır. Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olmakla beraber, Paskalya dönemi yaklaşık olarak mart sonundan nisan sonuna kadar olan dönemdir. Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda pazar günü kutlanan Paskalya Günü ise, Diriliş Bayramı, Diriliş Pazarı ya da Kıyam Yortusu olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Sümela Manastırı</span> Trabzonda bulunan eski Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi

Sümela Manastırı, Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi Millî Parkı sınırları içerisinde yer alan Meryem Ana Deresi'nin batı yamaçlarında yer alan, Kara tepesinin üzerinde ve deniz seviyesinden 1.150 m yükseklikte konumlanmış Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksidir. 1923 yılında Rum Kırımı ve Mübadele sorunu'ndan dolayı terk edilmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Voskreseniya Hristova Kilisesi</span>

Voskresenia Khristova Kilisesi ya da Kurtarıcının Kanlı Kilisesi, inşaatı 1883 tarihinde başlayıp, 1907 yılında tamamlanmış, Sankt-Peterburg'da bulunan "Ortodoks Kilisesi"dir. Rus Çarı III. Aleksandr döneminde inşaatına başlandı, II. Nikolay döneminde tamamlandı. III. Aleksandr, bu kiliseyi babası II. Aleksandr anısına yaptırdı. İnşaatı esnasında, ekonomik nedenler ile çoğu kez aksamıştır. Bu nedenle yapılırken halktan, bağış bile alınmıştır. Bu nedenle, yapımı 24 yıla kadar uzamıştır.

Azize Tereza Kilisesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir Katolik kilisesidir. İsmi, Lisieuxlü Azize Tereza'dan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">San Vitale Kilisesi</span> İtalyada bir bazilika

San Vitale Kilisesi veya Aziz Vitale Kilisesi, Ravenna'da, muhtemelen 537 yılında yapımına başlanmış, 547 yılında aziz Vitalis'e adanmış, Geç Antik - Erken Bizans döneminin en önemli kiliselerinden biridir. Yapıda Bizans İmparatorluğu mimari formlarının yanı sıra, o zamana özgü tipik italyan mimarisinin izlerini de görmek mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Bizans sanatı</span>

Bizans sanatı genel olarak 4. yüzyıl ile 15. yüzyıl arasında varlığını sürdüren Bizans İmparatorluğu döneminde yapılan sanata verilen addır. Bunun dışında Bizans sanatından etkilenen Yakın Doğu, Kafkasya, Balkan, Hazar denizi ve Rusya gibi komşu bölgelerde de etkisini göstermiştir. İstanbul'un Fethi'nden sonra da devam eden Bizans sanatı etkisi Karolenj ve Otto dönemi sanatı ve mimarisini de etkilemiştir. Bizans sanatı daha çok dini sanat olarak da ele alınabilir. Mozaik, kitap sanatları, ikonalar, freskler vb. başlıca inceleme alanı arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Aziz Apollinare Bazilikası</span> Geç antik çağda bir bazilika

Yeni Aziz Apollinare Bazilikası (Sant’Apollinare Nuovo), 35 metre uzunluğunda ve 21 metre genişliğinde, Teoderik tarafından 500lü yıllarda inşa ettirilen bir geç antik çağ bazilikasıdır. Yapıyı ilginç kılan özelliklerinden birisi Konstantinopolis'ten getirilen Prokonnesos mermeri yapımı olan sütunları ve yapı içerisindeki eşşiz mozaiklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Svetitshoveli Katedrali</span>

Svetitshoveli Katedrali,, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in kuzeybatısında yer alan Mtsheta tarihi kentinde bulunan bir Gürcü Ortodoks katedralidir. Erken Orta Çağa ait bir eser olan Svetitshoveli, UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir. Halen Tiflis'teki Üçleme Katedrali'nden sonra ikinci en büyük kilise binasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kazan Ortodoks Katedrali</span> Havana, Kübadaki bir Rus Ortodoks katedralı

Kazan Ortodoks Katedrali, tarihi Havana, Küba kentinde bulunan bir olan Rus Ortodoks katedralı. San Pedro Ave. ve Santa Clara köşesinde, Eski Havana'da Havana Limanı'nın kıyısında inşa edildi.Rus Ortodoks Kilisesi'nin yetkisi altında dır.

<span class="mw-page-title-main">Bedia Katedrali</span>

Bedia Katedrali, Abhazya'nın Tkvarçeli rayonuna bağlı Bedia köyünde yer alan bir Orta Çağ Gürcü Ortodoks katedralidir. Gürcistan'ın altbölümlerine göre Oçamçire Belediyesinde yer alan katedral, Karadeniz sahillerindeki tartışmalı bir bölgede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tiflis Sioni Katedrali</span>

Sioni Meryem'in Ölümü Kilisesi Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te yer alan bir Gürcü Ortodoks katedralidir. Kutsal Topraklar'daki belirli yerlerin isimlerini kiliselere vermek bir Orta Çağ Gürcü geleneğiydi, Sioni katedrali adını Kudüs'teki Zion Dağı'ndan almaktadır. Gürcistan'daki Sioni adını taşıyan diğer kiliselerden ayrılması için yaygın olarak Tiflis Sioni olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Kış Sarayı Kilisesi</span>

Kış Sarayı Büyük Kilisesi Saint Petersburg'da, bazen Kış Sarayı katedrali olarak anılır, 1763'te kutsanmıştır. Kış Sarayı'nın doğu kanadındaki piyano asilinde bulunur ve Saray içindeki iki kilisenin en büyüğüdür. 1768'de, kanadın kuzeybatısındaki özel dairenin yanında daha küçük, daha özel bir kilise inşa edildi.Büyük Kilise Francesco Rastrelli tarafından tasarlandı ve Saray'daki "en görkemli bölümlerden biri" olarak tanımlandı. Bugün kilise, Ermitaj Müzesi'nin kutsanmamış bir sergi salonu olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Novoçerkassk Katedrali</span> Rusya da bir katedral.

Novoçerkassk Katedrali ya da Rusçadaki asıl ismiyle Voznyesyenskiy Katedrali, Rusya'nın Rostov Oblastı'na bağlı Novoçerkassk şehrinde bulunan bir Rus Ortodoks kilisesi. Rus İmparatorluğu'nun en büyük kiliselerinden biriydi ve Don Host Oblastı'nın ana kilisesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Deisis (Kariye Müzesi)</span>

Kariye Camii iç narteksinin güney bölümü, doğu duvarı üzerindeki geniş bir kemer açıklığında yer alan,14. yüzyılda mozaik pano şeklinde yapılmış bir deisis sahnesidir.

<span class="mw-page-title-main">Panagia Vlaherna Meryem Ana Ayazması</span>

Panagia Vlaherna Meryem Ana Ayazması, İstanbul Fatih'te bulunan bir Bizans kilisesi ve ayazmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arslanhane</span> İstanbulda Bizans kilisesi

Arslanhane, Bizans Doğu Ortodoks kilisesi. Yakınında bulunan Halki Kapısı'nın ana girişinin üzerinde bulunan Hristos Pantokrator ikonasına atfen kiliseye Hristos Halkitis ismi verilmiştir. Adı muhtemelen bronzdan yapılmış kapı veya çinilerden gelen bu bina, Büyük Saray'ın anıtsal girişiydi. Zaten yangından ağır hasar gören kutsal kilise 1804'te yıkıldı.

<span class="mw-page-title-main">Foros Kilisesi</span> Kilise

İsa'nın Dirilişi Kilisesi, Baydar Geçidi yakınlarındaki 400 metrelik bir uçurumdan Karadeniz kıyısına bakan, özellikle doğal konumu ile bilinen, Kırım'ın Yalta şehrinin eteklerinde popüler bir turistik cazibe merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Bizans mimarisi</span> Uyanış mimarisi akımı

Bizans Uyanış çoğunlukla dini, kurumsal ve kamu binalarında görülen bir mimari uyanış hareketidir. Özellikle İstanbul ve Ravenna Eksarhlığı olmak üzere 5. ila 11. yüzyıllardan kalma Doğu ve Ortodoks Hristiyan mimarisiyle ilişkili Bizans stilinin unsurlarını içerir. Yeni Bizans mimarisi 1840'larda Batı Avrupa'da ortaya çıktı ve 19. yüzyılın son çeyreğinde Rusya İmparatorluğu'nda ve daha sonra Bulgaristan'da zirveye ulaştı. Yeni Bizans ekolü Yugoslavya'da I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı arasında etkindi.