İçeriğe atla

İsa Şahmarlı'nın intiharı

İsa Şahmarlı'nın intiharı, Azerbaycan'da faaliyet gösteren Azad LGBT örgütünün bir üyesi olan İsa Şahmarlı (1994-22 Ocak 2014) adlı eşcinsel gencin, cinsel yönelimini ailesine ve arkadaşlarına açıkladıktan sonra maruz kaldığı baskılar neticesinde, çalıştığı ofiste kendisini gökkuşağı bayrağına asarak intihar etmesi olayıdır.[1][2][3]

İsa Şahmarlı'nın Facebook hesabına bıraktığı, "Gidiyorum. Herkes hakkını helal etsin. Bu ülke, bu dünya bana göre değil... Mutlu olmak için gidiyorum... Anneme de onu çok sevdiğimi söyleyin. Hepiniz ölümümde günahkarsınız. Bu dünya benim renklerimi taşıyacak kadar güçlü değil. Elveda." notu üzerine arkadaşları ofise geldiklerinde onu bayrağa asılı vaziyette buldular ve ambulansa haber verdiler. Ancak Şahmarlı ilk yardım ekibinin müdahalelerine rağmen kurtarılamadı.[4][5]

Üniversitedeki arkadaşları tarafından dövüldüğünü, hocaları tarafından ise hakarete maruz kaldığını anlattığı, intiharından birkaç hafta önce verdiği röportajda:[6]

"Türkiye'de LGBT'ler itiraf etmeye başladığı için toplum onları ezemedi. Ancak bizim LGBT'ler hala cesur davranmıyorlar. Türkiye'de LGBT örgütleri artık ailerle birlikte çalışıyor. Biz ise henüz çevremize cesur LGBT'ler toplamaya çalışıyoruz. Onlar açıklamak istemiyorlar, örgüt için mücadele istemiyorlar. Film günü düzenliyoruz, geliyorlar; ama çıktıklarında gizleniyorlar ki kimse görmesin. Bana Türkiye'deki örgütten iş teklifi geldi, ama kabul etmedim. Burada kalıp, LGBT'lerin hakları için mücadele etmeyi seçtim" demiş ve röportajın sonunda "Toplumumuza arzu ediyorum ki hiç kimse önyargılı olmasın. Nefret etmeden önce, internette 'eşcinsellik nedir?' diye yazıp okusunlar. Daha sonra nefret etmekte serbesttirler. LGBT'ler ise esas cesur olsunlar. Ben de önceleri tereddüt ediyordum, ama şimdi kendi işim var. Ailemden ayrı kendi evimde yaşıyorum. Her şeyi kendi gücümle kurabiliyorum. Yani, isteyince her şey alınır" diye konuşmuştur.

Bakü'nün Bine kasabasında defin töreninde olaylar meydana geldi. Ailesi tarafından medyanın ve oğullarının arkadaşlarının törene katılmalarına izin verilmedi. Çevredeki birtakım kişiler tarafından ise törene katılanlara taşlı sopalı saldırı yapıldı.[5][7][8]

Ölümüne tepkiler

Şahmarlı'nın ölümünün ardından Nefes LGBT adlı örgüt yaptığı açıklamada: "nefret cinayeti kurbanı olmuş LGBT insanların ruhuna hürmet ve hürmet göstergesi olarak 22 Ocak gününü Azerbaycan'da "LGBT Onur Günü" beyan ettiğimizi bildiririz" dedi.[9] Türkiye'de ise LGBT aktivistleri tarafından Ankara, Gaziantep, İstanbul ve Mersin şehirlerinde homofobi karşıtı yürüyüşler düzenlendi.[2][10]

Kaynakça

  1. ^ "«Bu dünya mənim rənglərimi daşıyacaq qədər güclü deyil»" (Azerice). Azadlıq Radiosu. 22 Ocak 2014. 7 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2014. 
  2. ^ a b Akkuş, Alper Tolga (25 Ocak 2014). "Mersinliler Pazar akşamı İsa Şahmarlı için elele Bakü'ye yürüyor". Yeşil Gazete. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2014. 
  3. ^ "Azerbaycan'da LGBT aktivisti intihar etti". CNN Türk. 23 Ocak 2014. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2014. 
  4. ^ "Bakıda gənc fəal özünü" (Azerice). Azadlıq. 22 Ocak 2014. 16 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2014. 
  5. ^ a b Dilaverli, Kebiran (23 Ocak 2014). "İsa Şahmarlının qəbrinin üstünə LGBT bayrağı sərdilər..." (Azerice). Azadlıq Radiosu. 24 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2014. 
  6. ^ ""Homoseksual olduğumu biləndə universitetdə məni döydülər"" (Azerice). Qaynar.info. 22 Ocak 2014. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2014. 
  7. ^ "İntihar edən homoseksualın dəfnində qalmaqal" (Azerice). Oxu. 23 Ocak 2014. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2014. 
  8. ^ "İntihar edən gəncin dəfnində gərginlik" (Azerice). Aznews. 23 Ocak 2014. 16 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2014. 
  9. ^ "Dayısı gey gəncin "ailəsilə problemləri olmadığını" deyir" (Azerice). BBC Azərbaycanca. 23 Ocak 2014. 27 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2014. 
  10. ^ "Türkiyeli LGBTİ'ler "İsa'nın Hikayesi, Hepimizin Hikayesi" Dedi". Bianet. 27 Ocak 2014. 7 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azize Mustafazade</span>

Azize Mustafazade, Azerbaycanlı piyanist, besteci ve şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Emin Resulzâde</span> Azerbaycan Demokratik Cumhuriyetinin kurucusu

Mehmed Emin Resulzâde, Azeri devlet adamı ve Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Mübariz İbrahimov</span> Azerbaycan ulusal kahramanı

Mübariz Ağakerim oğlu İbrahimov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin askeriydi, gedikli subay olarak görev yapmaktaydı. İbrahimov, 2010 yılında ölümünden sonra Azerbaycan'da yılın adamı ve Azerbaycan ulusal kahramanı unvanlarına layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">İbad Hüseynov</span> Azerbaycan Ulusal Kahramanı

İbad Hüseynov, Birinci Karabağ Savaşı'nda görev alan Azerbaycanlı askerdir. Ermeni komutan Monte Melkonyan'ı savaş esnasında karşılıklı dövüşte yenerek öldürdüğü iddiaları nedeniyle Azerbaycan'da ün kazanmıştır. Azerbaycanın Millî Kahramanı.

Gence Havalimanı, Azerbaycan'ın ikinci büyük şehri Gence kentinde yer alan havalimanıdır. Aynı zamanda Azerbaycan Hava ve Hava Savunma Kuvvetleri tarafından kullanılır ve daha önce Sovyet Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'daki siyasi partiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Azerbaycan'daki siyasi partiler listesi, Azerbaycan'da etkin olan veya olmuş Siyasi partiler.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da LGBT hakları</span>

Azerbaycan'da LGBT hakları, Azerbaycan sınırları içerisindeki eşcinsel bireylerin yaşam biçimidir. Azerbaycan'da LGBT bireyler için hiçbir yasal güvence bulunmamakla birlikte ülke genelinde homofobik yaklaşım bulunmaktadır.

Mesut Şaban Okan cinayeti olarak kamuoyunda anılan, 28 yaşındaki trans kadın İrem Okan Bursa'da cinsel ilişkiye girdiği kişi tarafından vahşice, toplamda 12 bıçak darbesi ile darp edilerek öldürülen nefret cinayeti kurbanı.

Ermeni ve Bağımsız Devletler Topluluğu güçleri tarafından 1992 yılında Azerbaycan Hocalı'daki 613 kadar sivilin katliamının yirminci yıl dönümü anısına bir miting düzenlendi. Bu çerçevede "Hocalı İçin Adalet" adını taşıyan büyük bir kampanya başlatıldı. 26 Şubat 2012'de İstanbul'da Galatasaray Lisesi önünden başlayan ve Taksim Meydanı'na doğru devam eden, yaklaşık 200.000 katılımcı ile saatlerce süren gösterilerde "Hepimiz Hocalılıyız" sloganları atıldı. 

<i>Yedi Oğul İsterim</i>

Yedi Oğul İsterim, 1970 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti yapımı film. Filmin senaryosu, yönetmen Yusif Samedoglu'nun babası şair Samed Vurgun'nun Azerbaycan'da Sovyet iktidarının kurulması üzerine yazdığı Komsomol Poeması şiire dayanır.

Rasım İbrahimov, Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

Azerbaycan Sosyal Demokrat Partisi- 10 Aralık 1989'da Araz Alizade ve Zerdüşt Alizade kardeşleri tarafından kurulan siyasi parti. 27 Aralık 1990'da Azerbaycan SSC Adalet Bakanlığı tarafından resmî olarak kayda alınarak SSCB'de ilk kayda alınan siyasi parti oldu. Azerbaycan bağımsızlığını kazandıktan sonra 1 Eylül 1995'te Azerbaycan Cumhuriyeti Adliye Bakanlığı tarafından resmî olarak kayda alındı.

Azerbaycan Millî Meclisi 6. dönem milletvekilleri listesi, 2020 Azerbaycan genel seçimleri ile seçilen milletvekillerinden oluşan 6. dönem Azerbaycan Parlamentosu.

Meşedibaba Bilal oğlu Aydemirov veya sahne adıyla Meşedibaba, Azeri meyhane şarkıcısı. Meşedibaba, para karşılığı meyhane icra etmeye başlayan ve meyhane dünyasında önemli bir figür haline gelen başarılı bir şairdi.

<span class="mw-page-title-main">Vatandaş ve İnkişaf Partisi</span>

Vatandaş ve İnkişaf Partisi veya kısaca VİP, Azerbaycan Millî İstiklâl Partisi'nden ayrılan eski genel başkan Ali Aliyev tarafından kurulan siyasi parti. Kuruluş Kurultayı 28 Mayıs 2006 tarihinde gerçekleşen parti 14 Haziran 2008 tarihinde resmi devlet kaydına alındı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Kerimli</span>

Ali Kerimli - Azerbaycanlı siyasetçi; avukat ; Yerel Yönetimler üzere Devlet Müşavirliği Bölgesel Yönetimlerle İş Daire Başkanı (1992); Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Kâtipi (1993); Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi 1. ve 2. dönem milletvekili; Azerbaycan Halk Cephesi Partisi 2. Genel Başkanı (2001); Azatlık İttifakı kurucu üyesi (2005-2010); AHCP-Müsavat İttifakı kurucu ortağı (2010); Milli Şura kurucu üyelerinden biri (2013-) ve Koordinasyon Kurulu Üyesi (2014-)

<span class="mw-page-title-main">Adil İsmailov</span> Azeri avukat ve hukukçu

Adil İsmailov, Azeri avukat ve hukukçu. Azerbaycan Barosunun bir üyesi olan İsmailov, 1990'lar ve 2000'lerde Azerbaycan'da önemli davalara katıldı.

<span class="mw-page-title-main">1. Kolordu (Azerbaycan)</span>

1. Kolordu, Azerbaycan Kara Kuvvetleri'nin bölgesel bir askeri birimidir. Silahlı Kuvvetlerin en tehlikeli, stratejik kolordusu olarak kabul edilir. Birimlerinin çoğu, Dağlık Karabağ ile Ermenistan sınırında yer almaktadır. Şu anda Tümgeneral Hikmet Hasanov tarafından yönetiliyor. Şu anda Gence yakınlarındaki Yevlah'ın güneyindeki Berde'de konuşlanıyor.

Ümmügülsüm Resulzade veya Ümmügülsüm Sadıkzade, Azerbaycanlı şairdir.

Uluslararası Azerbaycan Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü’de bulunan ve 1997 - 2010 yılları arasında eğitim vermiş özel bir üniversitedir.