İçeriğe atla

İrini (Matheos'un eşi)

İrini Paleologina
Bizans İmparatoriçesi
Hüküm süresi1353–1357
Eş(ler)iMatheos
HanedanPaleologos Hanedanı
BabasıDemetrios Palaiologos
AnnesiTeodora

İrini Paleologina Bizans İmparatoru Matheos'un imparotoriçe eşi.

Ailesi

Despot Demetrios Palaiologos ile karısı Teodora'nın kızıdır. Babasının ebeveynleri II. Andronikos ve ikinci karısı Montferratlı İrini'dir. Büyükbasının ilk karısından oğlu dolayısıyla büyük amcası IX. Mihail ve Montferrat Markizi I. Teodor'dur. Aynı şekilde Simonis Palaiologina büyük halasıdır.

İmparatoriçe

26 Ekim 1341 tarihinde, kayınpederi VI. İoannis, Dimetoka'da tac giydi. Rakibi V. İoannis, Konstantinopolis'te hüküm sürüyordu. 1347 yılına kadar aralarında iç savaş sürdü, sonunda iki taraf bir anlaşmaya vardılar. VI. İoannis, kıdemli imparator olurken V. İoannis ortak, kıdemsiz imparator oldu.

15 Nisan 1353 tarihinde, Mateos ortak imparator ilan edildi, bu VI. İoannis'in iktidarını güvence altına alma teşebbüsü görüldüğü için V. İoannis ile VI. İoannis arasındaki ihtilaf tekrar başladı. İrini, Kayınvalidesi İrini Asanina ile görümcesi ve aynı zamanda V. İoannis'in karısı Eleni Kantakuzini ile üçüncü imparatoriçe oldu.

4 Aralık 1354 tarihinde, VI. İoannis tahtı terk etti ve karısıyla bir manastıra kapandı, VI. İoannis ise Konstantinopolis'in kontrolünü ele aldı. Matheos, unvanını ve Trakya'nın bir bölümünü egemenliğinde tuttu. Şubat 1356 tarihinde, O ve karısı Sırplar tarafından esir alındı, esaretleri 1357 yılında V. İoannis'e teslim edilmelerine kadar sürdü. Mateos ortak imparatorluğu bırakmaya zorlandı ve İrini'nin aynı zamanda İmparatoriçeliği bıraktığı kabul edilir. İrini'nin ölüm tarihi kaydedilmemiştir.

Ailesi

VI. İoannis'in Tarih adlı kitabında, İrini ile Matheos'un evliliği 1340 olarak kaydedilmiştir.

Çiftin en az 5 çocukları olmuştur:[1]

  • İoannis Kantakuzinos (y. 1342 – 1361 sonrası), despot.
  • I. Dimitrios Kantakuzinos (y. 1343 – 1383), sebastokratōr. Kısa süreli Mora Despotluğu yapmıştır.
  • Teodora Kantakuzini. En büyük kızları. Tarih, Eugenia manastır ismi almış olan büyükannesi İrini Asanina tarafından eğitildiğini kaydetmiştir. Kendisinin de rahibe olduğu kabul edilir.
  • Eleni Kantakuzini: Salona Kontu Luis Fadrique ile evlenmiştir. 1382 ile 1394 yılları arasında Salona'da naiplik yapmıştır.
  • Maria Kantakuzini: İoannis Laskaris Kaloferos ile evlenmiştir.
  • (muhtemelen) Theodoros Kantakuzinos (1361 sonrası – 1410), Fransa ve Venedik nezdinde büyükelçi.[2]

Kaynakça

  1. ^ Donald M. Nicol, The Byzantine Family of Kantakouzenos (Cantacuzenus) ca. 1100-1460: a Genealogical and Prosopographical Study (Washington, DC: Dumbarton Oaks, 1968), pp. 121f, 156-164
  2. ^ Donald M. Nicol, The Byzantine Family of Kantakouzenos: Some Addenda and Corrigenda, Dumbarton Oaks Papers, Vol. 27 (1973), p. 312-3

Dış bağlantılar

İrini (Matheos'un eşi)
Doğumu:  ? Ölümü:  ?
Kraliyet Unvanları
Önce gelen
İrini Asanina ve Eleni Kantakuzini
Bizans İmparatoriçe eşi
1353–1357
İrini Asanina ile birlikte (1353–1354)
Eleni Kantakuzini (1353–1357)
Sonra gelen
Eleni Kantakuzini

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">V. İoannis</span> Bizans İmparatoru

V. İoannis Paleologos, Bizans imparatoru III. Andronikos ile Savoyalı Anna'nın oğludur. Anne tarafından dedesi Savoya Kontu V. Amadeus ve anneannesi onun ikinci karısı olan Brabantlı Maria'dır. V. İoannis 1341'de daha dokuz yaşında iken babasının ölümü üzerine tahta çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">VI. İoannis</span> Bizans İmparatoru

VI. İoannis Kantakuzenos veya Cantacuzene, 1347–1354 arasında Bizans imparatoruydu.

<span class="mw-page-title-main">Matheos</span>

Matheos Asanis Kantakuzinos, 1353 ile 1357 arasında Bizans imparatoru olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">IV. Andronikos</span>

IV. Andronikos Paleologos. 2 Nisan 1348 – 28 Haziran 1385), 1376 ile 1379 yılları arasında Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">II. Manuil</span>

II. Manuil Paleologos, 1391 ile 1425 yılları arasındaki Bizans imparatoruydu.

İrini Asanina, Bizans imparatoru VI. İoannis'in eşidir.

Theodora Hatun ya da Theodora Kantakuzini, Bizans prensesi, İmparator VI. İoannis ile Cermen asıllı Kraliçe İrini Asanina' nın üç kızından biridir Osmanlı Sultanı Orhan Gazi'nin dördüncü ve son eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Theodora Kantakuzini</span> Teodora Kantakuzini

Theodora Komnini Kantakuzini III. Aleksios'un imparatoriçe eşi.

Eleni Kantakuzini, Bizans İmparatoru V. İoannis'un imparator eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Anna (III. Andronikos'un eşi)</span> Savoyalı Anna Bizans imparatoriçesi

Savoyalı Anna, doğum ismi Giovanna, Bizans İmparatoru III. Andronikos'un imparatoriçe eşidir. Anna, Savoya Kontu V. Amadeus ile ikinci karısı Marie'nin kızıdır.

Manuil Kantakouzenos, . 25 Ekim 1349 tarihinden ölümüne kadar Mora Despotluğu'nda Despotēs ve Achaia Presliği ile rakipti.

<span class="mw-page-title-main">Dimitrios Paleologos</span> Dimitrios Paleologos

Dimitrios Paleologos, Mora Despotluğu de facto 1436–1438 ve 1451–1460 ve de jure 1438–1451 despotu, daha önce 1422–1440 Limni, 1440–1451 Mesembria valisi. 1453 yılından Osmanlılara teslim olduğu 1460 tarihine kadar Bizans tacının yasal hak sahibidir.

Eudokia Megali Komnini, Trabzon İmparatoru III. Aleksios ile Theodora Kantakuzini'n kızıdır. Dolayısıyla güçlü Bizans Komninos Hanedanı'nın bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">XIV. İoannis</span> Konstantinopolis Patriği

XIV. İoannis, soyismi Kalekas, 1334 ile 1347 yılları arasında Ortodoks Patriği. Kendisi İsihazm karşıdı ve Gregori Palamas'ın rakibidir. VI. İoannis'e karşı V. İoannis'i destekleyen naipliğin bir üyesi olarak 1341-1347 arası Bizans iç savaşının aktif liderlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Zealotlar (Bizans İmparatorluğu)</span>

Zealotlar 1342 ile 1350 yılları arasında toplumsal talepleri ile Selanik'te siyasi gelişmeler üzerinde büyük etkisi olan aristokrasi karşıtı siyasi grup. Dönemin kaynakları, bu akıma sempati ile bakmadıkları için Selanik'te kurulan Zealot hükûmeti hakkında çok az bilgi vardır. Zealotlar sekiz yıl boyunca etkili kendi yönetimlerini kurmuşlardır. Aristokrasi mülklerini müsadere etmişler ve serveti yeniden dağıtımını sağlamışlardır. Fakat Zealotlar'ın gerçekte sosyal reform için bir programa sahip olduklarını bilmek zordur. Bir muhtemel açıklama, şehir kesintisiz kuşatma altında bulunurken, bir şekilde eşitlikçi toplumun geliştirildiğidir.

Bizans İç Savaşı (1352–1357) 1341'den 1347'ye kadar süren önceki çatışmanın devamı ve sonuçlarını işaret eder. V. İoannis'un karşısında iki Kantakuzinos, VI. İoannis ve en büyük oğlu Matheos Kantakuzinos vardır. V. İoannis, Bizans İmparatorluğu'nun tek imparatoru olarak zafer kazandı, ancak iç savaşın yeniden başlatılması, önceki çatışmanın yıkımı tamamladı ve Bizans devleti harap kaldı.

<span class="mw-page-title-main">I. Theodoros Paleologos</span> Mora despotu

I. Theodoros Paleologos 1383'ten 24 Haziran 1407'deki ölümüne kadar Mora Despotu (despotēs) idi. İmparator V. İoannis'in oğlu olan Theodoros, Bizans İmparatorluğu'nun yönetimini gasp etmeye teşebbüs eden rakip Kantakuzinos ailesinin nihai yenilgisinden sonra Paleologos Hanedanı'ndan Mora'ya Despot olarak atanan ilk üyedir.

Ivan Asen III, 1279–1280 arasında Bulgaristan çarı olarak hüküm sürdü. III. Ivan Asen, Mitso Asen ve Bulgaristan Kralı II. İvan Asen ile Selanikli İrini'nin kızı olan Maria Asenina'nın oğludur. Muhtemelen 1259/60 civarında doğdu ve 1303'te sürgünde öldü.

Theodora Kantakuzini Megali Komnini, Trabzon imparatoru IV. Aleksios'un İmparatoriçe eşiydi. Çok güzel olduğu söylenen Laonikos Halkokondilis'in vakayinamesine göre, oğlu İoannis Megas Komnenos tarafından Trabzon sarayının protovestiarios'u ile ilişkiye girmekle suçlandı; ancak diğer kayıtlar onu Aleksios ve oğulları arasındaki barışı koruyan sadık ve sevgi dolu bir eş olarak tanımlar. Her iki durumda da, yaşamı boyunca oğlu İoannis Gürcistan'a kaçtı ve Theodora'nın ölümünden sonraya kadar geri dönmedi.

<span class="mw-page-title-main">Francesco Gattilusio</span>

I. Francesco Gattilusio, Enez ve Midilli Adası'nda hüküm süren Cenevizli soylu.