İçeriğe atla

İrina Tsilık

Iryna Tsilyk
Ірина Цілик
Doğum18 Kasım 1982 (41 yaşında)
Kiev, Ukrayna
MilliyetUkraynalı
Mezun olduğu okul(lar)Kiev Ulusal I. K. Karpenko-Kary Tiyatrosu, Kiev Ulusal Üniversitesi, Sinema, Televizyon ve Tiyatro Bölümü
MeslekYazar ve Film Yönetmeni
EvlilikArtem Chekh

Iryna Tsilyk (Ukraynaca: Ірина Цілик; d. 18 Kasım 1982) Ukraynalı film yapımcısı ve yazar. Ukrayna PEN Uluslararası Avrupa Film Akademisi üyesidir. 2020 Sundance Film Festivali'nde "Dünya Turuncu Kadar Mavidir" filmiyle "Dünya Belgesel Sineması" alanında "Yönetmenlik" ödülünü kazandı.

Biyografi ve kariyer

Iryna Tsilyk Kiev'de doğdu. Kiev Ulusal Tiyatro, Sinematografi ve Televizyon Üniversitesi'nden mezun oldu. Halen film yönetmeni ve senarist olarak çalışan Iryna ödüllü "Dünya Turuncu Kadar Mavi", "Kaya, Kağıt, El Bombası", "Görünmez Tabur" projeleriyle tanınmaktadır.

Ayrıca Tsilyk'in birçok kitabı (şiir, düzyazı, çocuk kitapları) vardır. Eserlerinden bazıları İngilizce, Almanca, Fransızca, Lehçe, Litvanca, Çekçe, Romence, Katalanca, İsveççe, Yunanca, İtalyanca, Dancaya çevrildi. Zebra şiir film festivali, Ledbury Şiir Festivali, Poesiefestival Berlin, Vilenica Uluslararası edebiyat festivali, Prag, Viyana, Leipzig, Frankfurt, Vilnius ve diğer kitap fuarları gibi çeşitli uluslararası edebiyat festivallerinde ve etkinliklerinde çalışmaları yer almıştır.

Kasım 2020'de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky, Tsilyk'e Ukrayna'nın Değerli Sanatçısı ünvanını verdi.[1] "Film yönetmenliği kariyerine yeni başladığını" öne sürerek bu onurlandırmayı reddetmiştir. Birkaç gün sonra Tsilyk'e unvanı veren kararname Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nin resmi web sitesinden kaldırıldı.[1]

Iryna Tsilyk ailesiyle birlikte Kiev'de yaşamaktadır. Iryna'nın eşi Artem Chekh de bir yazardır ve Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinde görev yapmaktadır. Iryna'nın Andrii (2010 doğumlu) adlı oğlu vardır.

Filmleri

  • Taş. Kağıt. El bombası ("Я і Фелікс"; kurgu film, 90'). Filmin dünya prömiyeri 2022'de Varşova Film Festivali'nde yapıldı.
  • Dünya Turuncu Kadar Mavidir (Земля блакитна, ніби апельсин; belgesel film, 74', 2020). Filmin dünya prömiyeri 2020 Sundance Film Festivali'nde (Dünya Belgesel Yarışması) yapıldı ve "Dünya Belgesel Sineması" dalında Yönetmenlik ödülünü kazandı. Filmin Avrupa prömiyeri 2020 Berlin Uluslararası Film Festivali'nin Generation programında gerçekleştirildi. Ayrıca film, Docudays UA Uluslararası İnsan Hakları Belgesel Film Festivali 2020'de iki ana ödüle layık görüldü. Museum of Modern Art Doc Fortnight (Amerika Birleşik Devletleri), Kopenhag Uluslararası Belgesel Film Festivali, Hot Docs Kanada Uluslararası Belgesel Festivali, Cleveland Uluslararası'na seçildi. Film Festivali, Selanik Belgesel Festivali, ZINEBI - Bilbao Uluslararası Belgesel ve Kısa Film Festivali, Çağdaş Sanatlar Enstitüsü,Temsil Çerçeveleri (İngiltere) ve 100'den fazla diğer Uluslararası film festivalinde gösterimi yapıldı.
  • Tayra ("Тайра"; kısa belgesel film, 10', 2017) ve Kid ("Малиш"; kısa belgesel film, 15', 2017) "Görünmez Tabur" isimli sinema almanağı.
  • Ev (Дім; kısa kurgu filmi, 12', 2016). Odesa Uluslararası Film Festivali'nde FIPRESCI (Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu) ödülünü aldı (Ukrayna, 2016). Film, 2016 yılında Ukrayna'da dağıtılan "Ukrayna Yeni Dalgası. 20/16+" kısa film almanağına dahil edildi.
  • Anma (Помин; kısa kurgu film 24', 2012). Molodist Uluslararası Film Festivali'nde Ekümenik Jüri Ödülü'nü aldı. Film, 2013 yılında Ukrayna'da dağıtılan "Ukrayna Yeni Dalgası. Romantigue" adlı kısa film almanağına dahil edildi.
  • Mavi Saat (Вдосвіта; kısa kurgu filmi,10', 2008).

Yayınlar

Şiir

  • Alan Derinliği (Глибина різкості; şiir koleksiyonu), 2016.
  • Qi (Ці; şiir koleksiyonu), 2007.

Nesir

  • Siyah Üzerine Kırmızı İşaretler (Червоні на чорному сліди; kısa öykü koleksiyonu), 2015.
  • Doğum Lekeleri (Родимки; kısa öykü koleksiyonu), 2013.
  • Dünden Sonraki Gün (Післявчора; roman), 2008.

Çocuk kitapları

  • Birinin Dostluğunun Şehir Hikayesi (МІСТОрія однієї дружби; çocuk macera romanı), 2016.
  • Ne kadar ilginç bir hayat (Таке цікаве життя; çocuk kitabı), 2015.

Kaynaklar

Dış bağlantılar

[ ]

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sundance Film Festivali</span> Film Festivali

Sundance Film Festivali, Amerikan bağımsız sinemasının en önemli destekçisi olmuş, Hollywood film endüstrisi ve onun Oscar temelli üretim şemasına alternatif getirme amacında olan bağımsız film festivalidir.

Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) 1964 yılından 1985 yılına kadar Antalya Belediyesi önderliğinde gerçekleştirilen Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne kurumsal bir kimlik kazandırmak amacıyla 1995 yılında kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Reha Erdem</span> Türk yönetmen

Reha Erdem, Türk yönetmen ve senarist. Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi'nde eğitim gördü. Paris 8 Üniversitesi'nde Sinema ve Plastik Sanatlar Bölümünü bitirdi. Metis yayınlarından eşi Nilüfer Erdem Güngörmüş ile birlikte yazdığı uzun metrajlı film senaryosu Korkuyorum Anne, Metis Yayınları tarafından kitap olarak basıldı.

<span class="mw-page-title-main">Semih Kaplanoğlu</span> Türk yönetmen, senarist ve yapımcı

Semih Kaplanoğlu,, Türk yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

İnan Temelkuran, Türk film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Selim Evci</span>

Selim Evci, Türk yönetmen, senarist, yapımcı.

Faysal Soysal yönetmen, şair ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">50. Altın Portakal Film Festivali</span>

50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1964'te başlayan Uluslararası Antalya Film Festivali'nin 53.'südür. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) işbirliğiyle düzenlenen festival, 4-11 Ekim 2013 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Ali Aga Film editörü.

Belmin Söylemez, Türk film yönetmeni, fotoğrafçı

Tolga Kenan Karaçelik, Türk yönetmen, senarist.

<i>Coming Out Under Fire</i>

Coming Out Under Fire, Arthur Dong'un hem yönetmenliği hem de yapımcılığını yaptığı ve oyuncu Salome Jens'in rivayet ettiği 1994 yapımı belgesel film. Allan Bérubé'nin yazdığı aynı başlıklı kitaba dayanan film, II. Dünya Savaşı boyunca Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri'ndeki eşcinselliğe dair tutumları inceler.

Serdar Pehlivanoğlu, Türk sinema yönetmeni ve senaristtir.

<span class="mw-page-title-main">57. Antalya Altın Portakal Film Festivali</span>

57. Antalya Altın Portakal Film Festivali, 3 Ekim-10 Ekim 2020 tarihlerinde gerçekleşen film festivalidir. Bu yıl festivale, Türkiye'de ilk gösterim koşulu getirildi. Ulusal yarışmalarda dağıtılan toplam ödül 860.000 TL'dir.

<span class="mw-page-title-main">Miroslav Slaboşpitski</span> Ukraynalı film yönetmeni

Miroslav Mihayloviç Slaboşpitski Ukraynalı film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna sineması</span>

Ukrayna'nın sinema tarihi üzerinde büyük etkisi olmuştur. Önde gelen Ukraynalı yönetmenler arasında Aleksandr Dovjenko, Dziga Vertov ve Serhiy Paracanov gibi yönetmenler yer almaktadır. Dovjenko, Sovyet montaj teorisinin öncüsü olmasının ve Dovjenko Film Stüdyoları'nı kurmasının yanı sıra, en önemli erken dönem Sovyet film yapımcılarından biri olarak anılır. 1927'de Dziga Vertov Moskova'dan Ukrayna'ya taşındı. VUFKU film stüdyosunda, aralarında On Birinci Yıl, Kameralı Adam ve ilk Ukrayna sesli belgeseli Coşku gibi birçok avangart belgesel çekti. Paracanov, Ukrayna, Ermeni ve Gürcü sinemalarına önemli katkılarda bulunmuş bir Ermeni film yönetmeni ve sanatçısıydı; sosyalist gerçekçiliğin yol gösterici ilkeleriyle tamamen uyumsuz olan kendi sinema stilini, Ukrayna şiirsel sinemasını icat etti.

<span class="mw-page-title-main">DocuDays UA</span>

DocuDays UA Uluslararası İnsan Hakları Belgesel Film Festivali (DocuDays) Ukrayna'daki tek insan hakları film festivalidir. Festival her yıl Mart ayında Kiev'de düzenlenmektedir ve festivale katılım ücretsizdir. Festivalin her yıl farklı bir teması bulunur ve gösterilen tüm filmler o yılın temasına bağlı olmasa da, sunulan tüm filmler insan hakları konusuna odaklanan belgesellerden seçilir.

Deniz Tortum, Türk yönetmen, senarist, multimedya sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">39. Uluslararası İstanbul Film Festivali</span>

39. Uluslararası İstanbul Film Festivali, COVID-19 pandemisi nedeniyle format değiştirerek, geleneksel tarihi olan nisan ayında fiziksel olarak düzenlenemediği için sonraki haftalarda önce belli bölümleri çevrimiçi platform veaçık hava sahnesine taşınarak, ileriki aylarda ise hem sinemalarda hem de çevrimiçi platformda izleyici ile buluştu.

Dünya Mavidir Tıpkı Portakallar Gibi, 2020 yılı yapımı bir belgesel film. Yönetmen ve senaristliğini Iryna Tsilyk'in yaptığı film, yönetmenlik kategorisinde 2020 Sundance Film Festivali'nde "Dünya Sineması Belgesel" ödülünü kazandı.