İçeriğe atla

İrina Solovyova

İrina Bayanovna Solovyova (RusçaИрина Баяновна Соловьева; d. 6 Eylül 1937), Sovyet kozmonot. Uzaya gönderilmek üzere oluşturulan 5 kişilik kadın grubunun içerisindeydi.[1][2] Hiçbir zaman uzay uçuşu gerçekleştirmedi, ancak Haziran 1963'te Vostok 6 ile uzaya ilk giden kadın olan Valentina Tereşkova'ya yedek olarak seçildi. Bunun dışında Vostok 5'te uzay yürüyüşü yapacak ilk kadın olmak üzere de seçilmişti, ancak Voskhod programı Soyuz programı lehine iptal edildi. bu unvanı 1984 yılında Svetlana Savitskaya aldı.

Solovyova, kozmonot olmadan önce Sovyet ulusal paraşütçülerinin dünya şampiyonu grubunun üyesiydi.[3] Solovyova aynı zamanda bir askerdir.

Eğitimi

Irina Solovyova 1959 yılında Sverdlovsk Politeknik Enstitüsü'nden makine mühendisliği bölümünden mezun oldu. 1967 yılında Zhukovsky Hava Kuvvetleri Mühendislik Akademisi'nden mezun oldu. 1980 yılından sonra psikolojik bilimler alanında faaliyetler yürüttü.

Askeri rütbeleri

  • Özel asker - 10.04.1962 yıldan beri.
  • Küçük Teğmen - 15 Aralık 1962'den beri.
  • Teğmen - 26.12.1963 yılından beri.
  • Kıdemli Teğmen - Mühendis - 09.01.1965'ten beri.
  • Kaptan, 03.12.1971'den beri mühendistir.
  • Majör mühendis - 24.03.1972'den beri.
  • Yarbay - Mühendis - 30.04.1980.
  • Albay- mühendis - 23.12.1981'den beri.
  • Hava Kuvvetleri Albayı - 14.05.1984. 12 Mayıs 1991'de emekli oldu.

Kaynakça

  1. ^ "Solovyova". 29 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Cosmonaut Biography: Irina Soloviyova". 18 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2018. 
  3. ^ Rex Hall and David Shayler (2001). The Rocket Men. Chichester, UK: Praxis Publishing Ltd. ss. 197. ISBN 1-85233-391-X. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yuri Gagarin</span> Sovyet pilot ve kozmonot, uzaya çıkan ilk insan (1961)

Yuri Alekseyeviç Gagarin, Sovyetler Birliği pilotu ve kozmonotudur. Yuri Gagarin 12 Nisan 1961'de Vostok uzay aracıyla uzaya çıkarak Dünya yörüngesinde turunu tamamladı. Böylece uzaya çıkan ilk insan olmayı başarmış oldu ve bu başarısıyla birlikte uzay çağını başlattı.

<span class="mw-page-title-main">German Titov</span> Sovyet kozmonot (1935-2000)

German Stepanoviç Titov, Sovyet kozmonot. Yuri Gagarin, Amerikalı astronotlar Alan Shepard ve Gus Grissom'dan sonra uzaya çıkan dördüncü insandır.

<span class="mw-page-title-main">Uzay Yarışı</span> Soğuk Savaş sırasında, ABD ve SSCB arasında yaşanan uzay rekabeti (1955–1975)

Uzay Yarışı, Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği arasında 20. yüzyılın ikinci yarısında gerçekleşen resmî olmayan uzay rekabetidir. Kökeni, II. Dünya Savaşı'ndan sonra iki ülke arasında balistik füze temelli nükleer silahlanma yarışına dayanmaktadır. Uzaya uydu, roket ve sonda yollamak, insan göndermek; Ay'a insan indirmek gibi çabalar içermektedir. Bu yarış, aynı zamanda ABD ile SSCB arasındaki Soğuk Savaş'ın (1947–1991) bir parçasıdır. Uzay Yarışı, yapay uyduların öncü fırlatmalarını, Ay'a, Venüs'e ve Mars'a yollanan robotik uzay sondalarını ve alçak Dünya yörüngesinde ve nihayetinde Ay'da insanlı uzay uçuşunu getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Valentina Tereşkova</span> Sovyet kozmonot, uzaya çıkan ilk kadın (1963)

Valentina Vladimirovna Tereşkova, emekli Sovyet kozmonotu ve siyasetçidir. Uzaya çıkan ilk kadın ve ilk sivildir. 16 Haziran 1963 yılında, Vostok 6 pilotluğu için 400'ü aşkın başvuru ve 5 finalist arasından Tereşkova birinci seçildi. Uzayda, Dünya'nın yörüngesinde 48 tur atarak yaklaşık 3 gün geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Vostok 6</span> SSCB yapımı uzay aracı

Vostok 6, ilk defa bir kadının görev aldığı uzay uçuşu. Kozmonot Valentina Tereşkova ile 16 Haziran 1963'te fırlatıldı. Vostok 6, uzayda Vostok 5 ile birlikte uçarak telsiz bağlantısı kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Kahramanı</span>

"Sovyetler Birliği Kahramanı", Sovyetler Birliği'nin en yüksek dereceli onur madalyası.

<span class="mw-page-title-main">Svetlana Savitskaya</span>

Svetlana Yevgenyevna Savitskaya, Sovyet pilot ve kozmonotu. 1982 yılına Soyuz T-7 uçuşuna katılarak Valentina Tereşkova'dan 19 yıl sonra uzaya giden ikinci kadın oldu. Sovyet komutan Yevgeniy Savitskiy'in kızı.

<span class="mw-page-title-main">Andriyan Nikolayev</span> Çuvaş kökenli Sovyet kozmonotu

Andriyan Grigoryeviç Nikolayev Çuvaş kökenli Sovyet kozmonotu. Nikolayev, uzaya giden üçüncü insan ve Türk kökenli ilk kozmonottur.

Yuri Petroviç Artyuhin Sovyet kozmonot.

<span class="mw-page-title-main">Arnaldo Tamayo Méndez</span> uzaya çıkan ilk siyahi kozmonot

Arnaldo Tamayo Méndez Kübalı kozmonot. ABD dışında Batı Yarımküreden uzaya çıkan ilk insandır. Ayrıca uzaya çıkan ilk Latin Amerikalı ve siyahi kişidir. Soyuz 38 programı kapsamında Sovyet kozmonot Yuri Romanenko ile birlikte uzaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Romanenko</span>

Yuri Viktoroviç Romanenko, eski Sovyet kozmonotu, iki kez Sovyetler Birliği Kahramanı. Kariyeri boyunca toplamda 430 gün 20 saat 21 dakika ve 30 saniye uzayda bulunmuş ve 18 saat uzay yürüyüşü yapmıştır. 1987 yılında Mir uzay istasyonunda kalıcı kozmonot olarak görev yapmış, istasyona Soyuz TM-2 ile ulaşmış ve Soyuz TM-3 ile ayrılmıştır. Mir'de kaldığı 326 gün süreyle o dönem en uzun süre uzay istasyonunda bulunan kozmonot olmuştur. Oğlu Roman Romanenko da kozmonottur ve Mayıs 2009'da Soyuz TMA-15 ile uzaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uzay taşıtı dışı etkinlik</span>

Uzay taşıtı dışı etkinlik, ya da Uzay gemisi dışı etkinlik; Dünya'nın atmosferinin ötesinde yani Dünya dışı olarak nitelenen uzay boşluğu ya da uzayın herhangi bir yerinde boşlukta bir astronot veya kozmonot tarafından yapılan herhangi bir etkinliği anlatan terim. Sıklıkla kullanılan dünya yörüngesindeki bir uzay gemisi veya uzay istasyonunun dışında uygulanan uzay yürüyüşünü tanımlamak için kullanılır. EVA daha çok uygulanması gereken teknik yöntemler bütününü tanımlamak için kullanılır. Uluslararası Uzay İstasyonu için gerçekleştirilen istasyon dışı teknik görevler gibi. Ama aynı zamanda Ay yüzeyi keşfi için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">SK-1 uzay giysisi</span> Yuri Gagarin için özel olarak geliştirilen uzay giysisi

SK-1,, Sovyet havacı ve kozmonot Yuri Gagarin için özel olarak geliştirilmiş bir giysi idi. İlk uzay elbiselerinden biri sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nin uzay programı</span> 1930lu yıllardan dağılıncaya kadar SSCB tarafından yürütülen roket ve uzay keşif programları

Sovyetler Birliği'nin uzay programı, 1930'lu yıllardan 1991'de dağılıncaya kadar eski Sovyetler Birliği (SSCB) tarafından yürütülen roket ve uzay keşif programlarından oluşuyordu. Altmış yıllık geçmişi boyunca, bu öncelikle sınıflandırılmış askeri program, uzay uçuşlarında bir takım öncü başarılar göstermişti, bunlar; ilk kıtalararası balistik füze (R-7), ilk uydu, Dünya yörüngesine ilk canlı taşıma görevi, uzayda ve Dünya yörüngesinde ilk insan, uzayda ve yörüngedeki ilk kadın, ilk uzay yürüyüşü, Ay'la ilk çarpışma, Ay'ın karanlık tarafının ilk görüntüsü ve insansız olarak Ay'a yumuşak iniş, ilk uzay gezgincisi, otomatik olarak ayıklanan ve Ay'dan Dünya'ya getirilen ilk Ay örneği ve ilk uzay istasyonundan oluşmaktadır. İlk gezegenler arası sondalar, kayda değer başka kayıtlar içeriyordu: Venera 1 ve Mars 1, sırasıyla Venüs ve Mars'a uçmuş, Venera 3 ve Mars 2, ilgili gezegen yüzeyi ile çarpışmış ve Venera 7 ve Mars 3 bu gezegenlere yumuşak iniş yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kozmonotlar Günü</span> Özel bir gün

Kozmonotluk Günü Rusya ve diğer bazı ülkelerde 12 Nisan gününde kutlanılan önemli bir gündür. Polonya'da "Uluslararası Havacılık ve Kozmonotluk Günü" (Lehçe: Międzynarodowy Dzień Lotnictwa i Kosmonautyki yine 12 Nisan'da, aynı günde kutlanır. 2011 yılında 12 Nisan Uluslararası İnsan Uzay Uçuşu Günü olarak kabul edildi. Bu gün önemini 27 yaşındaki Sovyet kozmonot Yuri Gagarin'in 12 Nisan 1961 tarihinde ilk defa uzaya çıkmasından alır. Gagarin Dünya üzerinde 1 saat 48 dakika Vostok 1 uzay aracında tur atmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Glazkov</span>

Yury Nikolayevich Glazkov Sovyet Hava Kuvvetleri görevlisi ve bir kozmonot idi. Glazkov, Rusya Hava Kuvvetleri'nde Tümgeneral rütbesine yükselmiştir.

Valentin Vasiliyevich Bondarenko 1960'ta kozmonot eğitimi için seçilen bir Sovyet savaş pilotuydu. Moskova'da 15 günlük düşük basınç dayanımı deneyi sırasında çıkan yangın sonucu oluşan yanıklar sebebiyle öldü. Hükûmet, Bondarenko'nun ölümünü kozmonot birliklerine üye olmasını kullanarak 1980 yılına kadar gizledi. Ayın karanlık yüzündeki bir kratere adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lev Dyomin</span> Sovyet kozmonot

Lev Stepanovich Dyomin 1974 yılında Soyuz 15 uzay uçuşu ile uçan bir Sovyet kozmonottur. Bu uzay uçuşu uzay istasyonu Salyut 3'ün içine girmesi için tasarlandı, ancak başarısız oldu.

Pyotr Ivanovich Kolodin eski bir Sovyet kozmonottur. 1983'te uzaya uçmadan emekli olmasına rağmen, Kolodin birçok uçuş görevinde görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Aksyonov</span>

Vladimir Viktorovich Aksyonov, eski Sovyet kozmonot. Mühendislik Enstitüsünden mezun olduktan sonra Hava Kuvvetleri Enstitüsünden mezun oldu. Daha sonra ise Politeknik Enstitünden mezun oldu. Teknik bilim adayıydı.