İçeriğe atla

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı (ISNA)
(خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا
TürHaber ajansı
KuruluşKasım 1999
Genel merkeziTahran, İran
Web sitesiwww.isna.ir

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı (Farsçaخبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا), İngilizceIranian Students News Agency), İran merkezli bir haber ajansıdır.[1] Ajans, Aralık 1999 tarihinde İran üniversitelerinden haberler hakkında rapor vermek amacıyla kurulmuş olup günümüzde çeşitli ulusal ve uluslararası konuları da kapsamaktadır.[2] Yazarlar ve muhabirlerin kendileri çeşitli konularda öğrencilerdir ve birçoğu gönüllüdür. Merkezi Tahran'da yer almaktadır.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı, Batı medyası tarafından İran'daki en bağımsız ve ılımlı medya kuruluşlarından biri olarak kabul edilir ve sıklıkla alıntılanır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Iran launches missiles at US military facilities in Iraq: US official". 7 Ocak 2020. 15 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2020. 
  2. ^ a b "Media Environment Guide: Iran" (PDF). BBC Monitoring. 30 Temmuz 2009. 1 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2020. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Hossein Aghaie Joobani (2014). "A "Fourth Estate" Under Duress: ISNA as the Official Voice of Iranian Students". Asian Politics & Policy. 6 (4). ss. 644-647. doi:10.1111/aspp.12134. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İran</span> Batı Asyada bir ülke

İran (Farsça:

<span class="mw-page-title-main">Ali Hamenei</span> 2. İran dinî lideri

Seyyid Ali Hüseyni Hamenei, İranlı din ve siyaset adamı, Şii merci-i taklid ve 1989'dan beri İran'ın ikinci yüce lideri. 1981-1989 yılları arasında İran'ın üçüncü cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştır. Hamenei, Orta Doğu'da en uzun süre görev yapan devlet başkanı ve Şah Muhammed Rıza Pehlevi'den sonra geçen yüzyılın en uzun süre görev yapan ikinci İran lideri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İranlılar</span>

İranlılar, İran vatandaşı ya da İran milletinden olan. İranlı, ülkedeki tüm etnik unsurları kapsayan bir terimdir. Farsça konuşanlara Farsi ya da Pers denilmekte iken tarihsel anlamda Arap-Fars ayrımını belirtmek için Acem sıfatı da kullanılmıştır. İranlı olarak tanımlanan halklar genellikle İran dillerini konuşmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Farslar</span> Çoğunlukla İranda yaşayan halk

Farslar, Persler veya Osmanlıcadaki tabirle Âcemler, çoğunlukla İran'da yaşayan İranî bir halktır.

İran Batı dünyasının ortak kullanımında coğrafik adlandırma ile ilgili bir tartışma öznesi haline gelmiştir. Bu ülke için iki olası isim İran ve Pers İmparatorluğudur; burada yaşayanlara da bu tercihlere göre İranlı ve Pers denir.

<span class="mw-page-title-main">Kasım Süleymani</span> İranlı asker (1957–2020)

Kasım Süleymani, İranlı asker.

İran'da sansür tanımlamasıyla; İran devletince belirlenmiş belirli konuların ve bazı bilgilerin, yayım ve dağıtımının kısıtlanarak veya tamamen yasaklanarak, bu bilgilere ulaşılmasının, geleneksel medya, internet ve sosyal medya üzerinden ulaşılmasının engellenmesi anlatılır. Sansür, pornografiden, belirli dinî konulara kadar değişik alanlarda uygulanır.

<span class="mw-page-title-main">İran Kolluk Kuvvetleri</span> İran İslam Cumhuriyetinin üniformalı polis gücü

İran İslam Cumhuriyeti Kolluk Kuvvetleri veya İran İslam Cumhuriyeti'nin Disiplin Kuvvetleri, NAJA olarak kısaltılır, İran'da üniformalı polis gücüdür. Kuvvet İran Shahrbani (Šahrbānī), Jandarma (Žāndārmerī) ve İslami Devrim Komiteleri birleştirerek 1992 yılında kuruldu, tek olarak yürürlüğe giren, bu 60.000'den fazla polis gücü sınır devriye kadrosu da dahil olmak üzere, İçişleri Bakanlığı altında hizmet vermektedir. Polis-110 birimi kentsel alanlarda hızlı müdahale faaliyetleri konusunda uzmanlaşmıştır ve dağıtıcı toplamalarda kamu düzenine göre tehlikeli kabul görür. Deniz polisinin 100 kıyı yakınında devriyesi ve 50 limanda tekneleri vardır. 2003 yılında, yaklaşık 400 kadın 1979 İran Devrimi'nden bu yana polisin ilk kadın üyeleri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Fars Haber Ajansı</span> Merkezi İranda bulunan İranlı bir haber ajansı

Fars Haber Ajansı, İran merkezli bir haber ajansıdır. Fars Haber Ajansı kendini "İran'ın önde gelen bağımsız haber ajansı" olarak tanımlamakla birlikte medya tarafından yaygın olarak İran Hükûmeti'nin "yarı-resmi" haber ajansı olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Firuzabadi</span> İranlı asker ve eski İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı

Seyyid Hasan Firuzabadi, İranlı asker ve eski İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı. 28 Haziran 2016 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı görevinden ayrıldı ve yerine Genelkurmay Başkan Yardımcısı Muhammed Bakıri atandı. Emekli olduktan sonra Muhammed Bakıri'nin başdanışmanı olarak atandı.

<span class="mw-page-title-main">Ümid Nevruzi</span>

Ümid Nevruzi, İranlı güreşçi. Londra'daki 2012 Yaz Olimpiyatları'nda grekoromen 60 kg kategorisinde altın madalya kazanmıştır. 2010 yılında ise 2010 Asya Oyunları'nda altın madalyanın sahibi olmuştur.

Hamid Kahram, İranlı siyasetçi ve veteriner.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Şeyhülislam</span>

Hüseyin Şeyhülislam, İranlı siyasetçi, aktivist ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Rıza Rahçemeni</span> İranlı fizikçi ve siyasetçi

Muhammed Rıza Rahçemeni, İranlı hekim, bilim insanı ve reformcu siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Huşeng Sıddık</span> İranlı pilot

Huşeng Sıddık, İranlı savaş pilotu.

<span class="mw-page-title-main">Ali Asgar Zarei</span> İranlı siyasetçi

Ali-Asker Zarei, İranlı asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İran mutfağı</span>

İran mutfağı İranın yöresel mutfağıdır. İran'ın yüzyıllar içerisinde ilişki kurduğu bölge ve ülkelerin mutfaklarından da izler taşır: Türk mutfağı, Yunan mutfağı, Mezepotamya mutfağı, Orta Asya mutfağı, Kafkasya mutfağı ve Rus mutfağı bunlardan bazılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ervand Abrahamian</span>

Ervand Abrahamian (d.1940) İranlı-Amerikalı ortadoğu tarihçisidir. Baruch Koleji'nde ve New York Şehir Üniversitesi Yüksek Lisans Merkezi'nde (CUNY'de) tarih profesörüdür ve modern İran'ın önde gelen tarihçilerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika'ya ölüm</span> Amerika karşıtı siyasî slogan

Amerika'ya ölüm, Amerikan karşıtı bir siyasi slogan. İran, Afganistan, Lübnan, Yemen, Irak, ve Pakistan'da kullanılmaktadır. 1979'da İran Devrimi'nin başlangıcından beri İran'da kullanılmaktadır. İran İslam Cumhuriyeti'nin ilk yüce lideri Ruhullah Humeyni bu terimi popüler hale getirdi. Radyo ve televizyonda sloganın söylenmesine karşı çıktı, ancak protestolar ve diğer durumlar için bir şey demedi.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed İmami-Kaşani</span>

Muhammed İmami-Kaşani, İranlı din adamı ve siyasetçi.