İçeriğe atla

İran Barosu

İran Merkez Barosu (Farsça: کانون وکلای دادگستری مرکز, Kānun-e Vokalā-ye Dādgostari-ye Markaz) Tahran'da bulunan İran'ın merkezi baro derneğidir. İran'daki en büyük barolar birliğidir ve diğer altı ille birlikte merkezi eyaletten sorumludur.[1][2] Üye avukat sayısı 20.000'den fazladır.[3] 1968'den beri International Bar Association üyesidir.[4] İran'daki diğer 15 bölgesel barolar gibi Merkez Barolar Birliği de İran Barolar Birliği tarafından denetlenmektedir.[1]

Tarih

İran Barosu ilk olarak 1915 yılında ülkenin yargı sisteminin denetimi altında kuruldu.[5] 1937'de Avukatlık Kanunu'nun 18. maddesi Barolar Birliği'ne "tüzel kişilik" kazandırdı ve böylece en azından finansal konularda nominal olarak bağımsız olmasını sağladı; ancak hâlâ Adalet Bakanlığı'na bağlı kalmıştır.[4] 1953'e kadar tam bağımsızlık sağlanamazdı.[4][5] O zamanki Başbakan, kendisi ticaretin avukatı olan Dr.Mustafa Mosaddeq, "İran Barolar Birliği'nin Bağımsızlık Yasası" nı, Bar Derneği'nin her yıl bugüne kadar kutladığı 26 Şubat 1953 tarihinde yasaya imzaladı. .[4] Bu yasa uyarınca, Barolar Birliği yönetim kurulu Adalet Bakanlığının katılımı olmadan seçilecekti; benzer şekilde, Adalet Bakanlığı'nın müdahalesi olmadan hukuk uygulama lisansları verme ve iptal etme hakkı verilmiştir. Son olarak, Barolar Birliği hükûmetten fon alamayacaktı; bunun yerine avukatların masrafları kendileri için ödenirdi.[4] Barolar Birliği 1979 İslam Devrimi'ne kadar bu şekilde işlemeye devam etti.[4]

Yeni İslam Cumhuriyeti, Şeriat hukukunda kurulması ile Barolar Birliği'ni devrimci gündemleri için bir muhalefet kaynağı olarak görüyordu. Böylece 1980 yılında Barolar Birliği'nin Temizlenmesi Hakkında Kanun kabul edildi ve Barolar Birliği kapatıldı. Yönetim kurulu üyelerinin çoğu tutuklandı ve hapsedildi ve "yıkıcı" fikirleri teşvik etmekle suçlanan rütbe ve dosya avukatları yasal lisanslarını iptal ettiler.[4] 1984 yılında Barolar Birliği - uluslararası baskı nedeniyle - Adalet Bakanlığı gözetiminde - yeniden görevlendirildi.[4] Ancak, reformcu Muhammed Khatami'nin cumhurbaşkanı seçildiği 1991'den 1997'ye kadar tekrar etkili bir şekilde kapatıldı. Bununla birlikte, 1997 yılında, Avukatlık Lisansının Alınmasına İlişkin Koşullar Hakkında Kanun da kabul edildi ve yargı sisteminin Barolar Birliği yönetim kurulu seçimi üzerindeki kontrolünü önemli ölçüde sıkılaştırdı. Bu, bir sonraki Barolar Birliği yönetim kurulu seçimleri 1998'de yapıldığında, adayların neredeyse yarısının Yüksek Disiplin Mahkemesi tarafından diskalifiye edildiği sonucuna vardı.[4][6]

Görevler

Barolar Birliği'nin görevleri şunlardır:

  • Yasal gereklilikleri karşılayan adaylara lisans verilmesi.
  • Yargının temsiline ilişkin işlerin idaresi ve avukatların ve işverenlerin eylemlerinin denetimi.
  • Avukatların ve yargı görevlilerinin savcılık ve disiplin avukatları tarafından ihlallerin ve disiplin kovuşturmasının incelenmesi.
  • Adli yardım
  • Avukatların bilimsel ve pratik gelişimi için araçlar sağlamak.

Kaynakça

  1. ^ a b "Balancing independence and access to justice: a background report on the justice system in Iran". International Bar Association. 31 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2020. 
  2. ^ "IBA-IRAN". 11 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2020. 
  3. ^ Lemon (6 Haziran 2018). "Iran Only Allows 20 Government-Approved Lawyers to Represent Activists Charged with Political or Media 'Crimes'". Newsweek. 10 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2020. 
  4. ^ a b c d e f g h i "Iranian Bar Associations: Struggle for Independence". Iran Human Rights Documentation Center. 18 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2020. 
  5. ^ a b Banakar (26 Haziran 2018). "The Life of the Law in the Islamic Republic of Iran". Iranian Studies. 51 (5): 717-746. 
  6. ^ "Islamic Public News agancy". 15 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Baro, avukatların kayıtlı olduğu kamu kurumu niteliğindeki bir meslek kuruluşudur. Barolar, yasaların bir meslek kuruluşu olarak kendilerine yüklediği görevlerinin yanında, yargı sisteminin bir parçası olarak avukatların kurumsal örgütü niteliğindedir ve hukukun gelişmesine katkıda bulunurlar. Baro kelimesi Türkçeye Fransızcadan geçmiş olup kelime anlamı "demir parmaklık"tır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Barolar Birliği</span> kamu kurumu niteliğinde üst meslek kuruluşu

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türkiye'de bütün baroların katılımıyla oluşan, kamu kurumu niteliğinde, tüzel kişiliği olan bir üst meslek kuruluşudur. Birliğin merkezi Ankara'dır.

<span class="mw-page-title-main">Hâkimler ve Savcılar Kurulu</span> Türkiyedeki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir üst mahkeme

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Türkiye'deki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir idari birimdir. Hâkimler ve Savcılar Kurulunun yargılama yetkisi bulunmadığından mahkeme statüsünde değildir.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Seçim Kurulu (Türkiye)</span> Türkiyede seçim işleriyle ilgili en yüksek devlet kurumu

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye Cumhuriyeti'nde, Yargıtay ve Danıştay'ın kendi içlerinden çıkardıkları üyelerden oluşan, Türkiye'deki seçimlerin genel yönetimi ile denetimini sağlayan ve seçimlerin yargısal denetimini sağlayan bir karma idari ve yargı merciidir. 1950 yılında kurulun oluşturulması ile seçimler üzerinde yargı denetimi esas alındı. Milletvekili tutanaklarının iptali yetkisi meclise verildi. 1954'te yapılan değişikliklerle bu yetki YSK'ye verildi ve kurulun teşekkülü belirlendi. Kurulun başkanının Yargıtay Başkanı olacağı, üyelerin de Yargıtay ve Danıştay üyelerinden seçileceği, kurulun vereceği kararların kesin nitelikte olduğu hükme bağlandı. 1957 yılında yapılan değişiklikle, partilerin seçimlere ittifak yaparak girmeleri engellendi.

<span class="mw-page-title-main">Köksal Toptan</span> 23. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Köksal Toptan, Türk avukat, siyasetçi ve devlet adamı.

Orhan Adli Apaydın, Türk hukukçu, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de avukatlık</span>

Türkiye'de avukatlık kanunda "bir kamu hizmeti ve serbest meslek" olarak tanımlanmıştır. Avukatlar, hakim ve savcılar gibi yargı erkinin kurucu unsuru olup bağımsız savunmayı serbestçe temsil ederler. Kural olarak bağımsız çalışan avukatların devlet kurumlarında ve özel işletmelerde de çalışmaları mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">İran Kolluk Kuvvetleri</span> İran İslam Cumhuriyetinin üniformalı polis gücü

İran İslam Cumhuriyeti Kolluk Kuvvetleri veya İran İslam Cumhuriyeti'nin Disiplin Kuvvetleri, NAJA olarak kısaltılır, İran'da üniformalı polis gücüdür. Kuvvet İran Shahrbani (Šahrbānī), Jandarma (Žāndārmerī) ve İslami Devrim Komiteleri birleştirerek 1992 yılında kuruldu, tek olarak yürürlüğe giren, bu 60.000'den fazla polis gücü sınır devriye kadrosu da dahil olmak üzere, İçişleri Bakanlığı altında hizmet vermektedir. Polis-110 birimi kentsel alanlarda hızlı müdahale faaliyetleri konusunda uzmanlaşmıştır ve dağıtıcı toplamalarda kamu düzenine göre tehlikeli kabul görür. Deniz polisinin 100 kıyı yakınında devriyesi ve 50 limanda tekneleri vardır. 2003 yılında, yaklaşık 400 kadın 1979 İran Devrimi'nden bu yana polisin ilk kadın üyeleri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Zekeriya Birkan</span>

Zekeriya Birkan Türk hukukçu ve siyasetçi, eski Adalet Bakan Yardımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Hilmi Bilgin</span> Türk politikacı

Hilmi Bilgin, Türk Avukat ve siyasetçi. 2019-2024 yılları arasında Sivas Belediye başkanı ve TBMM 24, 25. ve 26. dönemlerinde AK Parti Sivas milletvekili olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">İran yüce lideri</span> İran İslam Cumhuriyetinin devlet başkanı

İran yüce lideri, (Farsça: رهبر معظم ایران, rehber-i muazzam-i İran,) Devrim lideri, resmi adıyla Yüce Rehberlik Makamı, İran'ın başı ve en yüksek siyasi ve dini otoritesi, yüce lideridir. Silahlı Kuvvetler, yargı sistemi, devlet televizyonu ve diğer kilit hükûmet kuruluşları, yüce liderin kontrolü altındadır. Yüce lider seçildikten sonra Uzmanlar Meclisi tarafından denetlenir. Ancak bugüne kadar denetleme yapılmamıştır.

Mahmut Poyrazlı, Türk siyasetçi, Adalet ve Kalkınma Partisi 25. ve 26. Dönem Milletvekili.

Cavit Arı Türk avukat ve siyasetçi. TBMM 27 ve 28. dönem CHP Antalya milletvekilidir.

Ali Dilber Türk avukat.

<span class="mw-page-title-main">Şehla Hümbetova</span> Azeri avukat ve insan hakları aktivisti

Şehla Hümbetova, Azeri avukat ve insan hakları aktivisti. Ülkesinde temel ve azınlık haklarını savunma konusundaki kararlılığı nedeniyle Mart 2020'de Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı tarafından Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü (IWOC)'ye layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Bakanlığı (Azerbaycan)</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı Azerbaycan kabinesinde bulunan 17 bakanlıktan biridir. Hukuk sistemini, kamu düzenini korumak ve hukuk reformlarını tesis, adalet sisteminin düzenlenmesinde görevlidir.

Ramiz Erinç Sağkan, Türk avukat ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı.

Avustralya Barosu ya da kısaltılmış adıyla ABA, Avustralya genelinde 6.000'den fazla avukatı temsil eden en üst organdır. Bölgesel barolar bu üst meslek kuruluşuna bağlıdır.

Viktorya Barosu Baro, Avustralya'nın Victoria Eyaleti'nin barosudur. Baronun şuanki başkanı Roisin Annesley'dir. Üyeleri, Viktorya Eyaletinde çalışmak üzere kayıtlı avukatlardır. 30 Haziran 2020 tarihi itibarıyla Victoria Barosuna kayıtlı olarak çalışan 2.179 avukat bulunmaktadır. Victoria Yüksek Mahkemesi tarafından staja kabul edilenler, bir giriş sınavından ve baro kursunu tamamladıktan sonra Viktorya Barosu'na katılmaya hak kazanırlar. Viktorya Barosu, Avustralya Barolar Birliği'ne bağlıdır ve Avustralya Hukuk Konseyi'nin bir üyesidir.

Oktay Çanak, avukat ve siyasetçidir.