İçeriğe atla

İpliksi yılan

İpliksi yılan
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Squamata
Familya:Leptotyphlopidae
Oymak:Myriopholini
Cins:Myriopholis
Tür: M. macrorhyncha
İkili adlandırma
Myriopholis macrorhyncha
(Jan, 1860)
Sinonimler
  • Stenostoma (Ramphostoma) macrorhynchum Jan In Jan & Sordelli, 1860
  • Stenostoma (Ramphostoma) macrorhynchum - Jan, 1861
  • Glauconia macrorhynchus - Boulenger, 1890
  • Glauconia macrorhynchus - Boulenger, 1893
  • Glauconia algeriensis Jacquet, 1895
  • Leptotyphlops phillipsi Barbour, 1914
  • Glauconia erythraea Scortecci, 1928
  • Glauconia braccianii Scortecci, 1928
  • Leptotyphlops macrorhynchus - Corkill, 1932
  • Leptotyphlops macrorhynchus (macrorhynchus) - Angel, 1936
  • Leptotyphlops macrorynchus bilmaensis Angel, 1936
  • Leptotyphlops braccianii - Parker, 1949
  • Leptotyphlops erythraea - Parker, 1949
  • Leptotyphlops erythraeus - Hahn, 1980
  • Leptotyphlops macrorhynchus macrorhynchus - Hahn, 1980
  • Leptotyphlops macrorhynchus bilmaensis - Hahn, 1980[2]

Türkiye'de İpliksi yılan olarak bilinen Myriopholis macrorhyncha, Leptotyphlopidae familyasına dahil zararsız bir kör yılan türüdür.[3]

Özellikleri

Myriopholis macrorhyncha

Gözleri baş plakları altında siyah nokta olarak körelmiş ve vücudu balık pulu benzeri pullarla örtülüdür. Kuyruk bitiminde bir diken bulunur. Sırt tarafı sarımsı kahverengi veya pembemsi tonlarda olup lekesizdir. Ventral kısım sarımsı ve beyaz reng pigmentine sahiptir. İpliksi yılanın boyu ortalama 10–16 cm aralığında olup ince solucan veya iplik görünümündedir.[3]

Coğrafi dağılım

İpliksi yılan doğu ve kuzeydoğu Afrika ile güneybatı Asya'da geniş bir dağılım gösterir. Genel olarak Mısır, Türkiye, Etiyopya, Hindistan, İran, Irak, İsrail, Ürdün, Kenya, Umman, Pakistan, Suudi Arabistan, Somali, Sudan, Suriye, Tanzanya ve Birleşik Arap Emirlikleri'de tespit edilmiştir.[1]

Yaşam alanı

Çoğunlukla gevşek kumlu topraklar ile yarı çöl ve kurak savanalar da yaşarlar.[1][3]

Kaynakça

  1. ^ a b c Amr Z.S.S., Al Johany A.M.H., Aloufi A.A.H., Anderson S., Kaya U., Baha El Din S., Sevinç M., Tok C.V., Disi A.M., Werner Y.L., Ugurtas I.H., Crochet P.-A., Nilson G., Akarsu F., Spawls S., Malonza P.K. & Giri V. (2021). "Myriopholis macrorhyncha". IUCN Kırmızı Listesi. 2021: e.T164772A1074288. doi:10.2305/IUCN.UK.2021-3.RLTS.T164772A1074288.en. Erişim tarihi: 20 Aralık 2022. 
  2. ^ McDiarmid RW, Campbell JA, T'Shaka Touré (1999).Snake Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference, Volume 1. Washington, District of Columbia: Herpetologists' League. 511 pp. 1-893777-00-6 (series). 1-893777-01-4 (volume).
  3. ^ a b c "Myriopholis macrorhyncha BOETTGER, 1892". The Reptile Database. J. Craig Venter Institute. 20 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çayır engereği</span>

Çayır engereği, engerekgiller (Viperidae) familyasından sırt bölgesinin rengi genel olarak soluk kahverengi, grimsi, sarımsı ya da açık yeşil olan bir engerek türü.

<span class="mw-page-title-main">Wagner engereği</span> Engerek türü

Wagner engereği, engerekgiller (Viperidae) familyasından, sırt bölgesi genel olarak kül renginde ya da grimsi kahverengi olan bir engerek türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ağrı engereği</span>

Ağrı engereği, engerekgiller (Viperidae) familyasından sırt bölgesi genel olarak kül renginde ya da grimsi kahverenkte olan bir engerek türü.

<i>Python sebae</i>

Python sebae, Python cinsine bağlı bir yılan türüdür. Sahra Altı Afrika'ya özgüdür. Afrika'nın en büyük yılan türlerindendir.

<i>Crotalus scutulatus</i> Crotalinae ailesinden zehirli bir yılan türü

Crotalus scutulatus ABD'nin güneybatı ve Meksika'nın orta bölgelerinde bulunan, Crotalinae ailesinden zehirli bir yılan türüdür. Güçlü nörotoksik zehiri ile bilinen yılanın burada anlatılan aday ile birlikte toplam iki alttürü bulunmaktadır.

<i>Crotalus mitchellii</i>

Crotalus mitchellii Güneybatı ABD ve Meksika'nın kuzey kesimlerinde bulunan zehirli bir çukur engerek türüdür. Yılan, çıngıraklı yılan zehiri ile de uğraşan tıp doktoru Silas Weir Mitchell'in (1829-1914) onuruna bu şekilde isimlendirildi. Crotalus mitchellii'nin buradaki aday ile birlikte tanımlanan beş alttürü bulunur.

<i>Myriopholis</i>

Myriopholis, Myriopholini oymağına bağlı bir yılan cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Bolkar engereği</span>

Bolkar engereği veya Bulgar dağı engereği, engerekgiller (Viperidae) familyasında Türkiye'nin güneyindeki dağlara özgü endemik bir yılan türüdür. Diğer tüm engerekler gibi zehirlidir.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz bantlı dağ engereği</span>

Beyaz bantlı dağ engereği ya da Sivas engereği, engerekgiller (Viperidae) familyasında Türkiye'nin orta kesimlerindeki dağlık bölgelere özgü endemik bir engerek türüdür. Diğer tüm engerekler gibi zehirlidir.

<span class="mw-page-title-main">Hazer yılanı</span>

Hazer yılanı ya da halk arasında Bozyörük yılanı, Colubridae familyasına dahil zehirsiz türlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Van yılanı</span>

Van yılanı Colubridae familyasına dahil zehirsiz türlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmuzlu yılan</span> Yılan türü

Mahmuzlu yılan, Boagiller familyasının Türkiye'de bulunan tek yılan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sarı yılan</span>

Sarı yılan, Colubridae familyasının Elaphe cinsine bağlı zehirsiz bir yılan türüdür. 250 cm erişen boyları ile Türkiye'de yaşayan en büyük yılanlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya yılanı</span>

Avusturya yılanı, Colubridae familyasından zehirsiz bir yılan türüdür ve Avrupa'nın büyük bir kısmı, Küçük Asya ile Orta Asya'ya kadar yayılış gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Ev yılanı</span> Yılan türlerinden biri

Ev yılanı, Colubridae familyasına bağlı zehirsiz bir yılandır. Yaşam Kataloğuna göre Zamenis situla türünün bilinen bir alt türü yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı yılan</span>

Kırmızı yılan, Colubridae familyasına bağlı zehirsiz bir türüdür. Batı Asya'da görülür ve görünüş olarak en yakın akrabası olan Hazer yılanına benzer.

<span class="mw-page-title-main">Sikkeli yılan</span>

Sikkeli yılan, Colubridae familyasına bağlı zehirsiz bir yılan türüdür. güneydoğu Avrupa, kuzeydoğu Afrika, Batı ve Orta Asya'da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Toprak yılanı</span>

Toprak yılanı, Colubridae familyasında bulunan küçük, zarif ve zehirsiz bir yılan türüdür. Doğu Akdeniz ve Yakın Doğu'ya özgü endemik bir tür.

<span class="mw-page-title-main">Diadem yılanı</span> Yılan türü

Diadem yılanı, Colubridae familyasının Spalerosophis cinsine dahil, Kuzey Afrika, Batı ve Orta Asya'ya özgü bir yılan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ok yılanı</span>

Ok yılanı ya da İnce yılan, Colubridae familyasının Platyceps cinsinde buluan zehirsiz bir yılan türüdür. Yaşam Kataloğuna göre Platyceps najadum türünün bilinen 4 alt türü vardır.