İçeriğe atla

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi

Koordinatlar: 38°20′13.5″K 38°25′51.9″D / 38.337083°K 38.431083°D / 38.337083; 38.431083
Kuruluş1987
Eğitim dil(ler)iTürkçe, İngilizce
DekanProf. Dr. Ali Beytur
KonumBattalgazi, Malatya
Web sitesihttp://www.inonu.edu.tr/tr/tip

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, İnönü Üniversitesi'ne bağlı tıp fakültesidir. Aynı zamanda Malatya ilindeki ilk tıp fakültesidir.[1]

Tarihçe

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Haziran 1987'de kurulmuş. 1988-1989 akademik yılı itibarıyla eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Fakültenin ilk öğrencileri teorik eğitim derslerini, şimdi İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi olarak kullanılan binada almışlardır. 2001 yılında şu an kullanılmakta olan binaya geçerek, derslikleri/mesleki beceri ve muayene laboratuvarlarıyla fakülte öğrencilerinin eğitim süreçleri yürütülmeye devam etmiştir. Fakültenin artan öğrenci sayısından doğan ihtiyaca cevap olarak 2010 yılında fakülenin kuzey cephesinde yer alan amfi blokları yapılarak öğrencilerin kullanımına sunulmuştur.

İlk öğrencilerinin pratik eğitimleri, Malatya Eski Devlet Hastanesi alanı içerisindeki "İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi" olarak adlandırılan geçici yapılarda verilmiştir. 1996 yılından itibaren tıp fakültesi öğrencilerinin pratik eğitimleri Turgut Özal Tıp Merkezinde verilmektedir. Turgut Özal Tıp Merkezi, Üniversitemiz kampüs alanı içinde 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın destekleriyle Amerika'da bulunan Houston Methodist Hastanesinin benzeri olarak 1991 yılında inşaatına başlanıp 1996 yılında hizmete girmiştir.

Houston Methodist Hastanesi ve Turgut Özal Tıp Merkezi arasında yapılan bir protokol gereği, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin o yıllarda Amerika'ya giderek mesleki becerilerini geliştirmeleri sağlanmıştır.

2012 yılında mevcut İngilizce tıp eğitimi programının yanında Türkçe eğitim programı da açılmıştır.

Kuruluşundan bugüne kadar 1970 öğrenci mezun olmuştur. Mezuniyet sonrası eğitim alanında ise; 31.12.2018 tarihi itibarıyla; toplam 963 ana dal uzmanlık öğrencisi, 70 yan dal uzmanlık öğrencisi ihtisas eğitimini başarıyla tamamlamıştır.[2]

Akademik birimler

Pembe Yol'dan Turgut Özal Tıp Merkezi ve Tıp Fakültesi Kampüsünün görünümü

Fakültede akademik birimler Temel, Dahili ve Cerrahi Tıp Bilimleri olmak üzere üç bölümde bulunmaktadır. 42 anabilim dalı ile 18 bilim dalı faaliyet göstermektedir.[3]

Fakülte Bünyesindeki Akademik Birimler
Temel Tıp Bilimleri Dahili Tıp Bilimleri Cerrahi Tıp Bilimleri
Anatomi Anabilim Dalı Adli Tıp Anabilim Dalı Acil Tıp Anabilim Dalı
Biyofizik Anabilim Dalı Aile Hekimliği Anabilim Dalı Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı
Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi Anabilim Dalı Çocuk Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı
Fizyoloji Anabilim Dalı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Genel Cerrahi Anabilim Dalı
Parazitoloji Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Göz Hastalıkları Anabilim Dalı
Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı
Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dal Halk Sağlığı Anabilim Dalı Kalp ve Damar Cerrahi Anabilim Dalı
Tıp Eğiitimi Anabilim Dalı İç hastalıkları Anabilim Dalı Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı
Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Kardiyoloji Anabilim Dalı Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı
Nöroloji Anabilim Dalı Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik cerrahi Anabilim Dalı
Nükleer Tıp Anabilim Dalı Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı
Psikiyatri Anabilim Dalı Üroloji Anabilim Dalı
Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı
Radyoloji Anabilim Dalı
Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı

Akreditasyon

Fakülte 2020 yılında UTEAK tarafından 6 yıllığına akredite edilmiştir.[4]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Yükseköğretim Kurulu Tıp Programı Bulunan Tüm Üniversiteler Listesi". 13 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 
  2. ^ "İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tarihçesi". 7 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 
  3. ^ "İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TEŞKİLAT ŞEMASI" (PDF). 7 Haziran 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 
  4. ^ "UTEAK Akredite Eğitim Programlarının Güncel Listesi". 24 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Uludağ Üniversitesi</span> Bursada kurulu devlet üniversitesi

Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa’daki ilk üniversite olarak 11 Nisan 1975 tarihinde "Bursa Üniversitesi" adıyla kurulan, 1982 yılında ise "Uludağ Üniversitesi" adını alan, 2018 tarihinde ise "Bursa Uludağ Üniversitesi" ismini alan ve bünyesinde 15 fakülte, 2 yüksekokul, 15 meslek yüksekokulu, 1 konservatuvar, 4 enstitü, 27 araştırma ve uygulama merkezi ve rektörlüğe bağlı 5 bölümü olan yükseköğretim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Üniversitesi</span> Erzurumda kurulu devlet üniversitesi

Atatürk Üniversitesi, 1957 yılında Erzurum'da kurulmuş üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">İnönü Üniversitesi</span> Malatyada kurulu devlet üniversitesi

İnönü Üniversitesi 3 Nisan 1975 tarihinde Malatya'da kurulan bir devlet üniversitesidir. İlk olarak Temel Bilimler Fakültesi ve Eğitim Fakültesi olarak kuruldu. 28 Şubat 1977 tarihinde Temel Bilimler Fakültesi'nin Fizik, Kimya ve Matematik bölümlerine öğrenci alınmasıyla fiilen eğitim ve öğretime başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi</span>

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Üniversitesine bağlı tıp fakültesi ve araştırma hastanesi. 7 Temmuz 1945'te kurulan fakülte, Ankara'daki ilk, İstanbul Tıp Fakültesinden sonra Türkiye'de kurulmuş ikinci tıp fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi</span>

Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi eğitim hayatına 1996 yılında başlamıştır. Kayışdağı'ndaki Yeditepe Üniversitesi 26 Ağustos Yerleşimi'nde bulunur ve fakültenin hastanesi Kozyatağı'ndaki Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi</span> Samsunda bir tıp fakültesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, tıp fakültesi olarak Hacettepe Üniversitesi bünyesinde 1973 yılında eğitim ve akademik yapılanmasına başlanmış, 1975 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin kurulmasıyla kendi üniversitesine bağlanmıştır. Hacettepe'de öğrenim gören öğrencileri 5. ve 6. sınıfa geldiklerinde 1978 yılından itibaren Samsun Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin bir bölümünde hizmet sunmaya başlayan tıp fakültesinde eğitim görmeye başladılar. Tüm sınıfları 1982 yılından sonra Samsun’da eğitim görmeye başladı ve 1986 yılında da Kurupelit yerleşkesindeki yeni binalarına taşındıktan sonra gelişimini hızlandırarak Türkiye'nin saygın Tıp Fakülteleri arasındaki yerini aldı. Ayrıca başkanlığını İskender Sayek'in yaptığı ve Türkiye'deki tıp fakültelerinin mezuniyet öncesi eğitim programlarını değerlendirip akredite eden Ulusal Tıp Eğitim Akreditasyon Kurulu tarafından akredite edilen 8. fakülte olmuştur.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1976 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisine bağlı olarak Ankara'da kurulmuştur. İlk olarak Dr. Muhittin Ülker Acil Yardım ve Travmatoloji Hastanesi'nde eğitim öğretime başlayan fakülte 1986 yılında yapımına başlanılan bugünkü Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi binasının 30 Haziran 1986 tarihinde hizmete girmesi ile kendi tesislerine kavuşmuştur. Bugün itibarıyla Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, 283 profesör, 93 doçent, 41 yardımcı doçent doktor, 35 uzman doktor, 532 araştırma görevlisi, 1006 öğretim elemanı ve modern araştırma ve uygulama hastanesi ile çağdaş tıp eğitiminde, Türkiye'nin en önemli hastaneleri ve tıp fakülteleri arasındadır.Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ISO 9001 Kalite Güvence Sistemi Belgesi almaya hak kazanmış ilk Devlet Üniversitesi Hastanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi</span> Üniversite

Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi; Türk tarihinin ikinci, Cumhuriyet tarihinde ise ilk kurulan veteriner fakültesidir. 1970 yılında Ankara Üniversitesi'ne bağlı olarak öğretime açılmıştır. 11 Nisan 1975'te Fırat Üniversitesi'nin kurulması ile Fırat Üniversitesi'ne bağlı olarak çalışmalarına devam etmiştir. Fakülte eğitim programı içerisinde, uygulama ağırlıklı bir eğitim verilmektedir. Uygulama ve klinikler için 7 gün 24 saat hizmet veren tam donanımlı bir hayvan hastanesi bulunmaktadır. Bünyesinde 72 Profesör, 9 Doçent, 4 Doktor Öğretim Üyesi ve 29 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 114 adet akademik personel bulunmaktadır. Fakültedeki öğrenci sayısı 882'dir. Fakültede çoğu bölüm için yüksek lisans ve doktora programları mevcuttur.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi 3 Temmuz 2000 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş bir tıp fakültesidir. Fakülte 2007 yılından itibaren öğrencilerine Çanakkale’de eğitim vermeye başlamıştır. ÇOMÜ Tıp Fakültesi Çanakkale ilinde bulunan tek üçüncü basamak sağlık kuruluşudur.

Marmara Tıp Fakültesi, Marmara Üniversitesine bağlı tıp fakültesidir. 1983'te Haydarpaşa Kampüsünde kurulmuştur. Okul birincisi kontenjanı ile beraber 216 kişilik kontenjanı vardır. Seçkin akademik kadrosu ve verdiği eğitim ile Türkiye'nin önde gelen fakültelerindendir. Mevcut durumda iki tane klinik eğitimin verildiği hastanesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi</span>

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde bulunan Trabzon ilindeki ilk tıp fakültesidir. Resmî olarak 1973 yılında kurulmuştur. Doğu Karadeniz bölgesinin en eski ve en büyük tıp fakültesidir. Ayrıca Türkiye'de teknik üniversite bünyesinde bulunan ilk ve tek tıp fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Veteriner hekimlik eğitimi</span> Veteriner Fakültesi

Veteriner hekimlik eğitimi, veteriner hekim olmak için alınan yüksek öğrenimdir. Veteriner hekim olmak için bu eğitimi başarı ile tamamlamış olmak zorunludur.

<span class="mw-page-title-main">Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi</span>

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1992 yılında Manisa'da kurulan, Manisa Celal Bayar Üniversitesi'ne bağlı bir tıp fakültesidir.

Türkiye'de askerî kurumlarda tabiplik yapan subaylara askerî tabip, askerî hekim veya askerî doktor denilir. Rütbe teğmen olarak başlar ve en yüksek rütbe tuğgeneral rütbesiyle biter. Gülhane Askeri Tıp Fakültesi (GATF) kapatıldığı için eskiden GATF dekanına verilen tümgeneral rütbesi artık askerî tabiplere verilmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Malatya Turgut Özal Üniversitesi</span> Malatyada kurulu devlet üniversitesi

Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Türkiye'nin Malatya ilindeki bir üniversite. 18 Mayıs 2018 tarihinde İnönü Üniversitesine bağlı akademik birimler ile yeni kurulan akademik birimlerin birleştirilmesiyle kurulmuştur.

Mehmet Turgut (1962), Türk tıp doktoru, akademisyen ve mevcut Adıyaman Üniversitesi rektörüdür.

Aysun Bay Karabulut, Türk bilim insanı, tıbbi biyokimya akademisyeni.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, bir devlet üniversitesi olan Kocaeli Üniversitesi bünyesinde tıp eğitimi vermekte olan bir fakültedir.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi</span>

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'ne bağlı bir tıp fakültesidir.