İçeriğe atla

İnsanlar ve şehirler üzerinde silahların test edilmesi

Tarih boyunca pek çok devlet yeni silahlarını ve taktiklerini test etmek için zayıf veya kendi güdümleri altındaki ülke, şehir ve kasabaları içindeki insanlarla birlikte adeta denek olarak kullanmıştır. Genelde hava kuvvetleri bu yola başvurmuştur. Amaç bombanın yıkıcılığını test etmek, pilotlara nasıl şehre bomba atılacağını öğretmek veya şehir bombalanırken nasıl bir rota izleneceğini hangi formasyonda uçacağını öğretmektir. Bu acımasız uygulamaya pek çok şehir ve kasaba maruz kalmıştır. şehir ve kasabalar içindeki insanlar umursanmadan bombalanmış bu bombalamalar sonucu binlerce insan ölmüş, yaralanmış, sakat veya evsiz kalmıştır. Bu taktiğe maruz kalan ilk şehir İspanya'nın Guernica şehridir. 26 Nisan 1937 Alman uçakları Cumhuriyetçilerin elindeki Guernica şehrini bombalamış bombalama sonucu şehir ağır hasar alırken 1700 sivil ölmüş 900 üzeri kişi ise yaralanmıştır.[1] Şehir bombalama taktiği ikinci dünya savaşında doruk noktasına ulaşmıştır hem mihver hem de müttefik ülkeler şehirleri acımasızca bombalayarak binlerce sivili öldürmüştür. İlk bombalanan şehir ise Polonya şehri Wielun'dur. 1 Eylül 1939 da savaşın ilk günü Alman hava kuvvetleri herhangi bir stratejik önemi olmayan hiçbir askeri tesis ve fabrikanın bulunmadığı Wielunu bombalamış 550 üzeri sivil ölmüştür. 12 gün sonra Frampol şehri de benzer ama daha yıkıcı bir saldırıya uğramış, 1500 üzeri sivil ölmüştür. Dahası Alman avcı uçakları şehirde panikle etrafta kaçışan insanlara ateş açarak taktiklerini test etmiştir.[2]

Savaş Suçu

Şehirlerin içindeki insanlarla birlikte bombalanması hem savaş hem de insanlık suçudur. 1899 ve 1907 Lahey sözleşmelerinde savunmasız şehirlerin bombalanması yasaklanmıştır.[3]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Bombardımanı</span>

Tokyo Bombardımanı, 10 Mart 1945'te, ABD'nin Tokyo'yu Napalm bombalarıyla yüklü 275 tane B-29 uçağıyla bombalaması. Bu, tarihteki en çok insanın öldüğü hava saldırısıdır. Kayıplar 185.000'e kadar çıkmaktadır. Tokyo'nun %7'sine tekabül eden 41 kilometrekaresi yok oldu.

<span class="mw-page-title-main">İspanya İç Savaşı</span> Cumhuriyetçiler ve Milliyetçiler arasında yaşanan ve 1936-1939 arası İspanyada olan savaş

İspanya İç Savaşı, 17 Temmuz 1936–1 Nisan 1939 tarihleri arasında, demokratik seçimle başa gelmiş İkinci İspanyol Cumhuriyeti’ne sadık Cumhuriyetçiler ile General Francisco Franco liderliğinde isyancı bir grup olan Milliyetçiler arasında yaşanmıştır. Savaşı Milliyetçiler kazanmıştır ve Franco, 1939’dan öldüğü yıl olan 1975’e kadar İspanya’yı yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî uçak</span> askeri amaçlar için yapılmış hava taşıtları

Askerî uçak ve helikopterler, savaşlarda kara ve su üstündeki hedefleri bombalamak, diğer uçakları tahrip etmek, keşif yapmak, personel ve mühimmat taşımak gibi amaçlarla silahlı kuvvetler tarafından kullanılan hava taşıtları. Özellikle av ve bombardıman görevlerinde kullanılanlar savaş uçağı ve saldırı helikopteri olarak adlandırılırlar. Askerî uçaklar av, bombardıman, av-bombardıman ve nakliye gibi kategorilere ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Taktik bombardıman</span>

Taktik bombardıman, muharipler, askerî tesisler veya askerî teçhizat gibi acil askerî değeri olan hedeflere yönelik hava bombardımanıdır. Bu, stratejik bombardımanın ya da gelecekteki askerî üretimi ve düşman sivillerin savaş çabalarını destekleme isteğini felce uğratmak, düşmanın uzun vadeli savaş yürütme kapasitesini zayıflatmak için düşman şehirlerine ve fabrikalarına saldırmanın tersidir. “Taktik bombardıman uçağı” terimi, stratejik bombardıman uçaklarından avcı uçaklarına, önleme uçaklarına ve helikopterlere kadar birçok başka uçak türü taktik bombardıman operasyonlarında kullanılmış olsa da, yalnızca taktik bombardımanın birincil rolü için özel olarak tasarlanmış bir bombardıman uçağını ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Dresden</span> Almanyada Saksonya eyaletinin başkenti

Dresden, Almanya'nın Saksonya eyaletinin merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">The Blitz</span> İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanyanın Britanyayı bombalaması

The Blitz (Türkçe: Yıldırım), II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık'ın 7 Eylül 1940 ile 11 Mayıs 1941 tarihleri arasında olan Alman bombalama saldırılarına verilen isimdir. Birleşik Krallık genelinde kasabalar ve şehirler, sekiz ay boyunca 43.500 masum sivilin ölümüyle sonuçlanan Alman bombardıman saldırılarına maruz kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Guernica Bombardımanı</span> 1937de İspanya İç Savaşı sırasında gerçekleşen hava saldırısı

Guernica Bombardımanı, İspanya İç Savaşı sırasında Bask şehri Gernika'ya yapılan, geniş çaplı yıkıma ve pek çok sivilin ölümüne sebep olan hava saldırısıdır. Alman Luftwaffe kuvvetlerine bağlı "Condor Legion'a " ve faşist İtalyan yönetimine ait "Aviazione Legionaria'ya ait uçakların gerçekleştirdiği saldırının askeri adı Operation Rügen'dir.

<span class="mw-page-title-main">Braunschweig bombardımanı (15 Ekim 1944)</span> Bir II. Dünya Savaşı bombardımanı

Braunschweig bombardımanı , II. Dünya Savaşı döneminde gerçekleşmiş bir hava saldırısıdır. Kent Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin 5. Bombardıman Uçakları Grubu tarafından ağır bir şekilde bombalandı. 15 Ekim'in akşamı bombalanmadan sonra Braunschweig kenti bir ateş fırtınasına girdi ve iki gün boyunca aralıksız yandı. Bu saldırı sonucu en çok Orta Çağ karakteri taşıyan şehir merkezi hasar gördü. Şehir merkezi bu saldırı sonucu neredeyse % 90 oranında hasar gördü. Bu saldırı şehrin karakterini bu zamana kadar kötü yönde etkilemiştir. Emir 14 Şubat 1942 senesinde Birleşik Krallık Havacılık Bakanlığı'ndan verildi.

<span class="mw-page-title-main">Werner Mölders</span>

Werner Mölders, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası Luftwaffe as pilotuydu.

<span class="mw-page-title-main">Reich Savunması</span> Luftwaffenin Alman işgal bölgelerini savunma girişimi

Reich Savunması, II. Dünya Savaşı sırasında Luftwaffe'nin Müttefik hava güçlerine karşı Almanya'yı ve Alman işgali altındaki toprakları savunmak için yaptığı hava savaşlarına Almanların verdiği isimdir. Buradaki asıl amaç Müttefikler'in Alman askeri ve sivil endüstri tesislerine ve kentlerine yaptığı saldırıları engelleyerek bu yapıların yıkılmasını, tesislerde çalışan işçilerin ölmesini ve dolayısıyla Alman ordusunun ihtiyaç duyduğu askeri araç, mühimmat ve malzemelerinin üretiminin sekteye uğramasını önlemektir. Bu amaç için yerde binlerce uçak, düzinelerce asker ve çeşitli hava savunma sistemleri kullanılmış, gece ve gündüz süren hava muharebelerinde bu akınlar durdurulmaya çalışılmıştır.

<i>Luftwaffe</i> II.Dünya Savaşında Alman Hava Kuvvetleri

Luftwaffe, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Wehrmacht birliklerinin hava savaş birimiydi. Almanya'nın I. Dünya Savaşı sırasındaki askeri hava kuvvetleri, İmparatorluk Ordusu'nun Luftstreitkräfte'si ve İmparatorluk Donanması'nın Marine-Fliegerabteilung'u, Mayıs 1920'de Versay Antlaşması'nın şartları uyarınca dağıtıldı ve Almanya'nın herhangi bir hava kuvvetlerine sahip olması yasaklandı.

Zabadani Muharebesi, Suriye İç Savaşı'nda Lübnan sınırındaki Zabadani kasabasındaki çatışmalardır.

İkinci Dünya Savaşı'nda Filistin'in Bombalanması, İtalya'nın Roma İmparatorluğu hayali ile Orta Doğu'da savaşmış olduğu Britanyalılara karşı Orta Doğu'daki Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ve İngiliz kaynaklarına saldırması sonucu Filistini bombalanmasıdır.

Nürnberg Saldırısı, İkinci Dünya Savaşı'nda Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin Almanya'nın Nürnberg şehrine yönelik yaptığı ve tarihteki en ağır uçak kaybı ile sonuçlanan hava saldırısıdır.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Sofya'nın bombalanması</span>

Bulgaristan'ın başkenti Sofya, II.Dünya Savaşı sırasında 1943'ün sonundan 1944'ün başlarına kadar bir dizi Müttefik bombalama baskınına maruz kaldı. İngiltere ve ABD 13 Aralık 1941'de Bulgaristan'a savaş ilan etti. Güney İtalya merkezli Müttefik hava kuvvetleri, stratejik operasyonlarının kapsamını 1943'te Bulgaristan ve diğer Eksen müttefiklerini kapsayacak şekilde genişletti.

<span class="mw-page-title-main">Leningrad'ın bombalanması</span>

Leningrad'ın bombalanması, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesinde gerçekleşen Leningrad Kuşatması sırasında 1941-1943 döneminde kente yapılan bombardıman saldırılarını ve özellikle de hava saldırılarını kapsar. Üç yıllık dönemde 193 tanesi gece olmak üzere 272 hava saldırısında 69.613 yangın bombası ve 4.686 yüksek patlayıcı bomba atılmıştır. Kentte 642 kez hava saldırısı yapılmıştır. Saldırılar toplamda 702 saat sürmüştür. Nazi Almanyası hava kuvvetleri Luftwaffe'ye bağlı Messerschmitt Bf 109 ve Junkers Ju 88 savaş uçakları Lyuban, Pskov ve Tosno'daki askeri üslerden kalkıyordu.

Cenova İtalya'nın en büyük liman şehriydi. Şehirde Ansaldo tersanesi ve Piaggaio fabrikaları bulunuyordu bu da onu önemli bir hedef haline getirdi. Şehir İtalya'nın savaşa girmesinin ardından savaşın sonuna kadar sık sık RAF ve USAAF tarafından bombalandı.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Kobe'nin bombalanması</span> 1945 Bombardımanı

Kobe'nin Bombalanması 1945, yılında şehir ABD tarafından sivilleri, Sanayiyi ve askeri tesisleri hedefleyen halı bombardımanlarına maruz kaldı

<span class="mw-page-title-main">Barselona Bombardımanı</span>

Barselona Bombardımanı, İspanya İç Savaşı sırasında 16-18 Mart 1938 tarihleri arasında Cumhuriyetçiler'in kontrolündeki Barselona şehrine düzenlenen ve Franco liderliğindeki Milliyetçiler ile Milliyetçileri destekleyen Faşist İtalya ve Nazi Almanyası tarafından yapılan bir dizi hava saldırısıdır. En fazla 1.300 kişi öldü ve en az 2.000 kişi yaralandı. Tarihteki ilk halı bombardımanı olarak kabul edilir.

Mısır'ın Bahr el-Bakar köyündeki Bahr el-Bakar ilkokulu, 8 Nisan 1970'te İsrail Hava Kuvvetleri tarafından bombalandı. Okula giden 130 çocuktan 46'si öldü, 50'den fazla öğrenci yaralandı. Okul binası tamamen yıkıldı.