
Marshall Adaları ya da resmî adı ile Marshall Adaları Cumhuriyeti, Mikronezya ada öbeği içerisinde, Okyanusya'da Kuzey Pasifik Okyanusu'nda Hawaii ve Papua Yeni Gine arasında bulunan 31 adet yuvarlak ada grubu, 5 ada ve 1152 adet adacıktan oluşan ada devleti. Marshall Adaları, resmî adıyla Marshall Adaları Cumhuriyeti, bir ada ülkesi ve Uluslararası Tarih Çizgisinin biraz batısında, Pasifik Okyanusu'nda Ekvator'a yakın bir konumdadır. Coğrafî olarak, ülke daha büyük Mikronezya ada grubunun bir parçasıdır. Ülkenin 58.413 kişilik nüfusu 29 mercan atolü 1.156 ayrı ada ve adacıktan oluşmaktadır. Başkent ve en büyük şehir Majuro'dur. Ada %97,87 ile herhangi bir egemen devletin sudan oluşan topraklarının en büyük kısmına sahiptir. Adalar, kuzeyde Wake Adası, güneydoğuda Kiribati, güneyde Nauru ve batıda Mikronezya Federal Devletleri ile deniz sınırlarını paylaşır. Marshall Adalılarının yaklaşık %52,3'ü Majuro'da yaşıyor. Birleşmiş Milletler verileri, 2018'de 58.413 olan tahmini bir nüfusu göstermektedir. 2016 yılında nüfusun %73,3'ü "şehirli" olarak tanımlandı. BM ayrıca km² başına 295 nüfus yoğunluğunu belirtir ve 2020 yılı için öngörülen nüfusu 59.190'dır. Mikronezyalı kolonistler, MÖ 2. binyıl civarında kanolar kullanarak Marshall Adaları'na ulaştılar ve adalar arası navigasyon, geleneksel çubuk haritalar kullanılarak mümkün hâle getirildi. Sonunda buraya yerleştiler. Takımadalardaki adalar ilk olarak 1520'lerde Avrupalılar tarafından, İspanya'nın hizmetinde olan Portekizli bir kâşif olan Ferdinand Magellan, Juan Sebastián Elcano ve Miguel de Saavedra'dan başlayarak keşfedildi. İspanyol kâşif Alonso de Salazar, Ağustos 1526'da bir atol gördüğünü bildirdi. İspanyol ve İngiliz gemilerinin diğer seferleri izledi. Adalar, isimlerini 1788'de ziyaret eden John Marshall'dan almaktadır. Adalar tarihsel olarak bölge sakinleri tarafından "jolet jen Anij" olarak biliniyordu. İspanya, adaları 1592'de sahiplendi ve Avrupa güçleri adalar üzerindeki egemenliğini 1874'te tanıdı. 1528'den beri resmen İspanyol Doğu Hint Adaları'nın bir parçasıydılar. Daha sonra İspanya, adaların bir kısmını 1885'te Alman İmparatorluğu'na sattı ve onlar o yıl adalarda ticaret yapan ticaret şirketleri, özellikle Jaluit Şirketi tarafından yönetilen Alman Yeni Gine'nin bir parçası oldu. I.Dünya Savaşı'nda Japonya İmparatorluğu, 1920'de Milletler Cemiyeti'nin Güney Denizleri Mandası'nı oluşturmak için diğer eski Alman topraklarıyla birleştiği Marshall Adaları'nı işgal etti. İkinci Dünya Savaşı sırasında A.B.D., 1944'te Gilbert ve Marshall Adaları kampanyasında adaların kontrolünü ele geçirdi. Bikini Atoll'da nükleer testler 1946'da başladı ve 1958'de sona erdi.

İnsani Gelişme Endeksi, Dünya'daki ülkeler için yaşam uzunluğu, okur yazar oranı, eğitim ve yaşam düzeyi doğrultusunda hazırlanan bir ölçümdür. İnsanların düzgün yaşaması, özellikle çocuk hakları için bir ölçün teşkil eder. Bu araştırma sonucunda bir ülkenin gelişmiş, gelişmekte olan ya da gelişmemiş bir ülke olduğu; bunun yanı sıra ekonomisindeki etkinin yaşam niteliği ne düzeyde etkilediğini gösterir. Dağılım ilk olarak 1990 yılında Pakistanlı ekonomist Mahbub ul Haq tarafından geliştirilmiştir ve 1993 yılından bu yana Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından yıllık Gelişme Raporu'nda sunulur.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), yıllık İnsani Gelişme Raporunda 191 ülkenin İnsani Gelişme Endeksini (İGE) derliyor. Endeks, belirli bir ülkedeki sağlık, eğitim ve geliri, ülkeler arasında ve zaman içinde karşılaştırılabilir bir insani gelişme ölçüsü sağlamak için dikkate alır.

Bu listede başkent ve en büyük şehir olan Erivan dahil 11 adet Ermenistan şehri (marz), 2018 İnsani Gelişme Endeksi'ne göre sıralanmıştır.

Bu listede başkent ve en büyük şehir olan Vientiane ili dahil 17 adet Laos ili 2017 İnsani Gelişme Endeksi'ne göre sıralanmıştır.

Bu listede başkent ve en büyük şehir olan Phnom Penh dahil 17 adet Kamboçya bölgesi 2017 İnsani Gelişme Endeksi'ne göre sıralanmıştır.

Bu listede özerk şehir Buenos Aires ve 23 adet Arjantin eyaleti, 2019 İnsani Gelişme Endeksi raporuna göre sıralanmıştır.

Bu listede 8 adet Kuzey Makedonya istatiksel bölgesi 2017 İnsani Gelişme Endeksi'ne göre sıralanmıştır.

Bu listede 8 adet Çekya istatiksel bölgesi 2018 İnsani Gelişme Endeksi'ne göre sıralanmıştır.

Bu listede 14 adet Sierra Leone ili 2017 İnsani Gelişme Endeksi'ne göre sıralanmıştır.

Bu listede Lesotho illeri 2017 İnsani Gelişme Endeksi'ne göre sıralanmıştır.

Bu listede ülkenin başkenti ve en büyük şehri olan Zagreb dahil 21 adet Hırvatistan bölgesi (županije) 2018 İnsani Gelişme Endeksi'ne göre sıralanmıştır.

Bu listede Alman eyaletleri 2018 İnsani Gelişme Endeksi'ne göre sıralanmıştır.

Bu listede başkent ve en büyük şehir olan Bakü dahil Azerbaycan bölgeleri 2018 İnsani Gelişme Endeksi'ne göre sıralanmıştır. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve Laçın bu listeye dahil edilmemiştir.

Bu listede Kanada bölge ve eyaletleri 2018 İnsani Gelişme Endeksi'ne göre sıralanmıştır.

Belarus-Türkiye ilişkileri Belarus ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.
Bu madde, İnsani Gelişme Endeksi'nin 2018 yılı verilerine göre sıralanmış Afganistan'ın şehirlerini liste halinde göstermektedir.
Bu madde, İnsani Gelişme Endeksi'nin 2018 yılı verilerine göre sıralanmış Angola'nın bölgelerini liste halinde göstermektedir.
Bu madde, İnsani Gelişme Endeksi'nin 2018 yılı verilerine göre sıralanmış Arnavutluk'un illerini liste halinde göstermektedir.

Bu madde 2018 itibarıyla İnsani Gelişme Endeksi'ne göre Bangladeş'in bölgelerinin bir listesidir.