İçeriğe atla

İngur Muharebesi

1853-1856 Osmanlı-Rus Savaşı'nda Kafkas cephesi

İngur Muharebesi, 1853-1856 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

Kuşatma altındaki Kars'a yardım takviye ulaştırmak amacıyla Sohum'a çıkarma yapan Ömer Lütfi Paşa komutasındaki Abazalı ve Osmanlı ordusu 6 Kasım 1855 tarihinde Gürcistan'da Zugdidi yakınlarında İngur Nehri kıyılarında General Bagratian komutasındaki Rus ordusunu mağlubiyete uğrattı.

Muharebe öncesi

5 Ekim 1855'te 32 piyade taburu, 1.000 süvari ve 37 topla (27 sahra ve 10 dağ topu) Sohum'a çıkan Ömer Lütfi Paşa 15 Ekim'de ileri harekâta başlayabildi. Bu kuvvetten 10.000 kişilik bir kuvveti geri emniyeti ve kıyı kaleleri için bırakarak geri kalan 20.000 kişilik piyade, 1.000 süvari ve 37 toptan oluşan kuvvetleriyle Oçamçire'ye ulaştı. 25 Ekim'de ise İngur Nehri'ne vardı.

Osmanlı ordusunun gecikmesinden bölgedeki Rus ordusunun komutanı General Bagratian dağınık ve zayıf kuvvetlerini İngur Nehri'nin güneyinde toplamaya başladı ve burada tahkimat kurdurdu.

Muharebe

Ömer Lütfi Paşa 6 Kasım 1855 sabahı bu mevziyi batıdan kuşatacak şekilde taarruza karar verdi. Osmanlı ordusu merkezden Rus ordusuna cephe taarruzuna geçerken diğer kuvvetler de nehrin otlaklarla kapalı bulunan yerlerinden yararlanarak Ruslara görünmeden mevzilere yaklaştı. Rusların kanatlarına sarkan bu tümen baskınla dört Rus topunu ele geçirdi.

Bölgeyi savunan iki Rus taburu başlangıçta direniş gösterdiyse de, bütün subayları ölünce bozgun halinde gerilerindeki ormanlık sahaya kaçtı. Merkezdeki çarpışmalar devam ederken Ömer Paşa bir saat mesafede keşfettirdiği iki geçitten nehrin diğer yakasına ilave birlikler sevketti. Bu kuvvetler Rus ordusunu yandan ve geriden sarmaya başlayınca Rus ordusunun merkezi de bozgun halinde ormana çekilmeye başladı. Karanlığın da etkisiyle Osmanlı ordusu Rusları ormanda tâkip etmekten imtina etti. Muharebe sonucunda Osmanlılar 68 ölü ve 220 yaralı verirken, Rus ordusu 1.200'den fazla ölü verdi ve 30 askeri ile 4 topu da esir düştü.[1]

Muharebe sonrası

6 Kasım akşam saatlerinde ileri harekâtını sürdüren Osmanlı ordusu Zugdidi kasabasını ele geçirdi. Buna mukabil, Rus ordusu ise Zugdidi'nin 20-25 kilometre güneydoğusundaki Khobi Çayının güneyinde yine ormanlık bir bölgede 7 Kasım sabahı zorlukla toplanabildi. Sonrasında ise burada da durmayarak süratle Kutayis'e çekildi.

Ömer Lütfi Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu Kutayis'e ileri harekâtını sürdürdüyse de, gerek kış koşullarının şiddetlenmesi gerek 28 Kasım 1855'te (seferin asıl amacı olan) Kars'ın teslim olduğunun öğrenilmesi üzerine 8 Aralık 1855'te harekât durduruldu.[2]

1856 Şubat ayında ise Paris'te barış müzakereleri başladı.

Kaynakça

  1. ^ "Türk Zaferleri / 1853-1856 Osmanlı-Rus Kırım Harbi Kafkas Cephesi", ATASE Yayınları, Ankara (1981), s.62
  2. ^ ""165. yılında Kars Zaferine yeni bir yaklaşım", Sezai Yazıcı, Gazete Kars, 28 Ekim 2020". 5 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gözleve Muharebesi</span>

Gözleve Muharebesi, Kırım Savaşı'nın muharebelerinden biri. Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa komutasında Osmanlı Ordusu Kırım'ın Gözleve 'deki istihkam noktasına saldıran Rus İmparatorluğu güçlerini ağır kayıplarla geri püskürttü.

<span class="mw-page-title-main">Plevne Savunması</span> 93 Harbi sırasında yaşanmış bir kuşatma savaşı

Plevne Savunması ; 93 Harbi sırasında Plevne kentinin Rus İmparatorluk Ordusu tarafından kuşatılmasının ardından, kentin Gazi Osman Paşa komutası altındaki Osmanlı Ordusu tarafından Rus ve daha sonra Rumen taarruzlarına karşı 19 Temmuz ve 10 Aralık 1877 arasında 145 gün boyunca savunmasıyla gerçekleşen, 93 Harbi'nin en önemli muharebelerinden biridir. Osmanlı Ordusu, 145 gün boyunca sayıca kendisinden kalabalık olan Rus ve Rumen ordularının gerçekleştirdiği üç büyük taarruzu püskürtmüş ve Plevne'yi başarılı bir şekilde savunmuştur. Ancak, tüm bu taarruzlardan sonra Osmanlı kuvvetlerinin yiyecek ve cephaneleri tükenmiş ve buna ek olarak kış mevsiminin gelmesiyle şiddetli soğukla karşı karşıya kalıp bitap düşmüşlerdir. Kuşatmayı yarmak için düzenledikleri son bir huruç harekâtının da başarısızlıkla sonuçlanması ile, Osman Paşa kenti Rus ve Rumen ordularına teslim etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Oltenitsa Muharebesi</span>

Oltenitsa Muharebesi, Kırım Savaşı'nın başlarında, Bükreş'in 60 km güney doğusunda Tuna Nehrinin kuzey kıyısında yer alan Oltenitsa ve karşı kıyıdaki Turtukaya kasabalarının olduğu bölgede Osmanlı ve Rus orduları arasında geçen bir dizi çarpışmadır. Oltenitsa'da Tuna'yı geçmek için saldıran, Peter Andreviç Dannenberg komutasındaki Rus güçleri karşısında mevzilerini savunan Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa komutasında Osmanlı güçleri zafer kazandılar.

Alacadağ Muharebesi, Osmanlı Devleti ve Rus İmparatorluğu arasında yapılan 93 Harbi'nin Kafkas Cephesindeki muharebelerinden biridir. Muharebeyi kazanan Ruslar için Kars'ın önü açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1578-1590 Osmanlı-Safevî Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Safevi Devleti arasında 1578-1590 yılları arasında yapılmış savaş

1578-1590 Osmanlı-Safevî Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Safevî Devleti arasında tüm Kafkaslar ile Güney Azerbaycan'da cereyan eden ve Osmanlıların zaferiyle sonuçlanan savaş.

<span class="mw-page-title-main">Kalafat Muharebesi</span> Muharebe

Kalafat Muharebesi ve Kuşatması, Kırım Harbi'nin Tuna Cephesi'nde, Vidin'in karşısında, Tuna Nehrinin kuzey kıyısında bulunan Romanya'nın Kalafat Kasabası'nda meydana gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cetate Muharebesi</span>

Kırım Savaşı sırasında gerçekleşen muharebedir. Bu muharebede Ruslar tarafından ele geçirilip tahkim edilen Cetate şehri İsmail Paşa komutasındaki Osmanlılarca geri alınmaya çalışılmış ancak Albay Alexander Karlovich Baumgarten komutasındaki Rus birlikleri Osmanlı saldırısını sonuçsuz bırakmıştır.,

<span class="mw-page-title-main">Silistre Kuşatması (1773)</span>

Silistre Kuşatması ya da Silistre Muharebesi, 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Hotin Kuşatması (1769)</span>

Hotin Kuşatması, 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

Şumnu Kuşatması, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Külefçe Muharebesi</span>

Külefçe Muharebesi, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Hacıhasanlar Muharebesi</span>

Hacıhasanlar Muharebesi, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Kurttepe Muharebesi</span>

Kurttepe Muharebesi, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Eski Arnavutlar Muharebesi</span>

Eski Arnavutlar Muharebesi, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Obileşti Muharebesi</span>

Obileşti Muharebesi, 1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Batin Muharebesi</span>

Batin Muharebesi, 1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Şekvetil Muharebesi</span>

Şekvetil Muharebesi, 1853-1856 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Kars Kuşatması (1855)</span>

Kars Kuşatması, Kırım Savaşı'nın son büyük çaplı askerî harekâtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sohum Çıkarması (1877)</span>

Sohum Çıkarması, 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.