İçeriğe atla

İngiltere'nin üniter otoriteleri

İngiltere'nin üniter otoriteleri

İngiltere'nin üniter otoriteleri (İngilizceUnitary authority), İngiltere'nin yerel yönetim birimlerinden biridir. Üniter otoriteler, İngiltere'nin başka yerlerinde iki kademeli yerel yönetim sağlayan, metropoliten olmayan kontluk meclisi ile metropoliten olmayan ilçe meclisinin işlevlerini birleştirmektedir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Kontluklar, günümüzde Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin en büyük yerel idare birimleri olarak bulunmaktadırlar. Burada "İngiltere ülkesi" terimine dikkati çekmek gerekmektedir. Kontluk sistemleri Britanya adası ile İrlanda adasının kuzeyinde bulunan Birleşik Krallık devletinin tümüne değil sadece İngiltere ülkesiyle ilgilidir. Birleşik Krallık içinde bulunan diğer ülkeler olan Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda değişik tipte yerel idareye sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Tyne ve Wear</span>

Tyne ve Wear, İngiltere'nin Kuzey Doğu bölgesinde bir "metropoliten" kontluktur. Bu metropoliten kontluk 1974'te resmen yürürlüğe giren "1972 Yerel İdare Reformu Kanunu" ile kurulmuştur. Kurulduğu dönemde birinci seviyede seçilmiş bir konsey ve konseyin yürütülmesi için bir yerel bürokrasi idaresi vardı. Tyne ve Wear Metropoliten Kontluğu altında şu ikinci seviyeli beş şehir ve metropoliten borough bulunmaktaydı: Newcastle upon Tyne, Sunderland, Gateshead Metropoliten Borough, North Tyneside Metropoliten Borough ve South Tyneside Metropoliten Borough. Fakat 1989'da "Tyne ve Wear Metropoliten Kontluğu" konseyi ve buna bağlı bürokratik idare lağvedilip kapatıldı. Bu idarenin altında bulunan 5 şehir ve metropoliten "borough" tek-seviyeli-yerel-idare statüsü kazandılar. Fakat metropoliten kontluk bir törensel kontluk statüsü taşımaktadır. Ayrıca kuruluş kanunu kaldırılmadığı için hukuken halen yürürlükte olan bir kamu kuruluşu statüsüne haizdir. Bunun yanında coğrafyacılar ve coğrafya istatistikleri tarafından kullanılan bir tanımdır.

<span class="mw-page-title-main">Üniter devlet</span> Merkezi bir hükümet ile tek bir birim olarak yönetilen devlet

Üniter devlet, merkezi idarenin üstünlüğüne dayalı ve idari birimlerin sadece merkezi yönetimin devretmeyi uygun gördüğü yetkileri kullanabildiği, tek bir birim olarak yönetilen devlet. Asya ve Avrupa kıtasında devletlerin büyük çoğunluğu üniter devlettir.

Üniter devlet, devletin temel unsurları olan ulus, toprak ve egemenlik unsurları ile devletin temel anayasal organları olan yasama, yürütme ve yargı işlevlerinin tek olma özelliğine sahip bulunduğu devlet biçimini ifade eden kamu yönetimi terimi. Devletler yapılarına göre "üniter devlet" ve "bileşik devlet” olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Dünyadaki mevcut devletlerin büyük çoğunluğu üniter devlet özelliğindedir. Türkiye, Fransa, İngiltere, Norveç, İspanya, Tanzanya, Danimarka, İsrail, Yeni Zelanda, Cezayir ve Ürdün dünyadaki üniter devletlerden bazılarıdır. Yasama, yürütme ve yargı güçlerinin merkezde; kuvvetler ayrılığı ilkesiyle toplanmış olmasıyla birlikte yerel yönetim kurumlarının varlığı üniter devlet özelliği ile bir çelişme oluşturmadığı gibi merkezi idare uygulamasının olumsuz görülen yönlerini telâfi edici olarak değerlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık'ın ülkeleri</span> 1922den bu yana Birleşik Krallıkın bileşenleri

Birleşik Krallık (BK) dört ülkeden oluşur: Galler, İngiltere, İskoçya ve Kuzey İrlanda.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Sussex</span>

Doğu Sussex, İngiltere'nin Güney Doğu bölgesinde idarî bakımdan shire tipi bir county'dir. County idarî merkezi, Lewes'de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda'nın bölgeleri</span> Yeni Zelandanın birinci düzey idari bölümleri

Yeni Zelanda'nın bölgeleri, Yeni Zelanda'nın birinci düzey idari bölümleridir. Bölgelerden 11'i bölgesel konseyler tarafından yönetilmekte ve beşi de bölgesel konseylerin işlevlerini yerine getiren yerel otoriteler olan üniter otoriteler tarafından yönetilmektedir. Chatham Adaları Konseyi ise kendi mevzuatında yetki verilen üniter bir otoriteye benzer.

<span class="mw-page-title-main">İngiltere'nin ilçeleri</span>

İngiltere'nin ilçeleri, İngiltere'nin yerel yönetim amaçları için kullanılan bir idari bölümdür. İngiltere'de yerel yönetimin yapısı tek tip olmadığından, günümüzde dört ana bölge düzeyinde alt bölüm türü bulunmaktadır. Toplam 309 ilçe bulunmakta olup 36 metropoliten ilçe, 32 Londra semti, 181 metropol olmayan ilçe, 58 üniter otorite ile ilçe olmayan Londra şehri ve Scilly Adaları'ndan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Metropoliten ilçe</span>

Metropoliten ilçe, İngiltere'de metropoliten kontlukların altbölümü olan ilçedir. 1974'te 1972 Yerel Yönetim Yasası tarafından oluşturulmuş olup 36 adet bulunmaktadır. Bununla birlikte, hepsine ilçe statüsü vermek için kraliyet tüzükleri verilmiş veya yeniden verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Granborough</span>

Granborough, İngiltere'nin Buckinghamshire kontluğunda bulunan bir sivil pariştir.

<span class="mw-page-title-main">Hardwick, Buckinghamshire</span>

Hardwick, İngiltere'nin Buckinghamshire kontluğunda bulunan bir sivil pariştir.

<span class="mw-page-title-main">Hoggeston</span>

Hoggeston, İngiltere'nin Buckinghamshire kontluğunda bulunan bir sivil pariştir.

<span class="mw-page-title-main">Littleworth, Aylesbury Vale</span>

Littleworth, İngiltere'nin Buckinghamshire kontluğunda bulunan bir sivil pariş'tir.

<span class="mw-page-title-main">Westbury, Buckinghamshire</span>

Westbury, İngiltere'nin Buckinghamshire kontluğunda bulunan bir sivil pariş'tir.

<span class="mw-page-title-main">Tingewick</span>

Tingewick, İngiltere'nin Buckinghamshire kontluğunda bulunan bir sivil pariş'tir.

<span class="mw-page-title-main">Pitstone</span>

Pitstone, İngiltere'nin Buckinghamshire kontluğunda bulunan bir sivil pariş'tir.

<span class="mw-page-title-main">Chelmscote</span>

Chelmscote, İngiltere'nin Buckinghamshire kontluğunda bulunan bir sivil pariş'tir.

<span class="mw-page-title-main">Galler'in idari bölümleri</span>

Galler'in idari bölümleri, 22 üniter otoriteden oluşmaktadır. Günümüz otoriteler 1996 yılında kurulmuş olup eğitim, sosyal hizmet, çevre koruma ve karayolu bakımının çoğu dahil olmak üzere kendi ana alanları dahilinde yerel yönetim hizmetlerini sağlamaktan sorumludurlar ve çoğunda seçilmiş bir topluluk konseyinin bulunduğu topluluklara bölünmüştür. Topluluk konseyleri tarafından sağlanan hizmetler değişiklik göstermektedir ancak genellikle kamusal alanların ve tesislerin bakımını üstlenirler.

<span class="mw-page-title-main">İngiltere'nin idari bölümleri</span>

İngiltere'nin idari bölümleri, idari bölümler ve idari olmayan tören alanlarından oluşan bir hiyerarşi oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Metropoliten olmayan kontluk</span>

Metropoliten olmayan kontluk veya shire kontluk, İngiltere'nin yerel yönetim birimlerinden biridir.