İçeriğe atla

İngiltere'nin bölgeleri

İngiltere'nin Kraliyet Arması

İngiltere'nin bölgeleri veya daha resmî bir terimle İngiltere'de Devlet Daireleri Bölgeleri (Government Office Regions), Birleşik Krallık için sadece İngiltere ülkesinde uzun dönemli koordinasyonlu stratejik yörel ekonomik planlamaya imkân sağlamak ve eğer varsa kolaylaştırmak amacı ile kurulmuştu.

İngiliz politik partileri arasında bu bölgelerin nasıl kurulacakları ve nasıl devlet politikasına katkı yapacakları hakkında politik bir fikir karışıklığı ve anlaşmazlık bulunmaktadır.

Büyük Londra'da bulunan Londra Assemblesi ve Büyük Londra Yörel İdaresi dışında İngiltere ülkesinde hiçbir bölge otonom bölgesel hukuki-politik stratejik planlama gücüne sahip değildir ve eğer koordineli stratejik yöresel politik kararlar ve planlama gerekiyorsa bunlar tutarlı ve uyarlı olmadan ve demokratik hiçbir girdi olmadan ayrı ayrı devlet dairelerinde yapılmaktadır. Seçmenler tarafından verilen oyla kurulması öngörülmüş olan ve demokratik girdiyi sağlaması hedeflenen, fakat tek bir başarısız yöresel referandumdan sonra, seçmen oylaması olmadan kurulan ve çok sınırlı yetkileri olan "Bölgesel Assemble"ler ise 2010'daki seçimden sonra hükûmet idaresini eline alan yeni koalisyon hükûmeti tarafından lağvedilmişlerdir. Yeni koalisyon hükûmeti bunların yerine hiç yeni yetkiler ve görevler vermeden, ne görevleri olacağı hala bilinmeyen Yörel İdareler Liderleri Kurulu adı verildiği bildirilen bölgesel kurullar kurduğunu açıklamıştır.

2007'den itibaren her bölge için Hükümet'in içinde part-time çalışan bir alt-bakan görevlendirilmişti. 2009'da Avam Kamarası içinde Londra dışında bulunan her bir İngiltere ülkesi bölgesi için bir Seçilmiş Komite kurulmuştu. Fakat 2010 seçimlerinden sonra iktidara gelen Muhafazakâr Parti-Liberal Parti koalisyon hükûmeti, doktriner nedenlerle bu Parlamento komitelerini yeniden kurdurmamış ve stratejik bölgesel politikaları Avam Kamarasında bulunan tek bir Bölgesel İşler Komitesi'ne bırakılmıştır.

2010 seçimlerinden sonra iktidara gelen Muhafazakâr Parti-Liberal Parti koalisyon hükûmeti 2011 İngiltere'nin bölgelerinde bulunan merkezî idare devlet dairelerini de kapatmıştır. Bu dairelerde çalışan tam-zamanlı devlet memurları başka devlet dairelerine tayin edilmişlerdir.

1998'de kurulan İngiltere'nin bölgeleri' veya daha resmi bir terimle İngiltere'de Devlet Daireleri Bölgeleri (Government Office Regions) 9 tanedir:

İngiltere'nin Bölgeleri
İngiltere'nin bölgeleri
  1. Büyük Londra (Greater London)
  2. Güney Doğu İngiltere (South East England)
  3. Güney Batı İngiltere (South West England)
  4. Batı Midlands (West Midlands)
  5. Kuzey-Batı İngiltere (North West England)
  6. Kuzey Doğu İngiltere (North East England)
  7. Yorkshire ve Humber (Yorkshire and the Humber)
  8. Doğu Midlands (East Midlands)
  9. Doğu İngiltere (East of England)

İngiltere'de bölge kavramı ve tanımlaması değişik İngiltere politik kurumları için, bazen birbirine uymayan birbirinden değişik olarak yapılmıştı. Bu da yine İngiltere bölgesel politikasının koordinasyonsuz geliştirildiğine ve politik fikir ve politika karmaşıklığına yol açtığına açıkça işaret etmektedir:

  • 1999'dan beri İngiltere'de yapılan Avrupa Parlamentosu seçimleri için 9 seçim bölgesi kullanılmıştır.[1] Bu seçim bölgeleri ve sınırları, 1 ek istisna hariç, "İngiltere'de Devlet Daireleri Bölgeleri" ile çakışmaktadır.
  • 2006'dan itibaren İngiltere'deki sosyalleştirilmiş "Milli Sağlık Servisi NHS" içinde stratejik bölgesel sağlık sorunlarını ele almak için 10 tane "Stratejik Sağlık İdaresi" kurulmuştur. Bunlar, ikiye ayrılmış olan Güney Doğu İngiltere bölgesi hariç, yine "İngiltere'de Devlet Daireleri Bölgeleri" ile çakışmaktaydı. Fakat 2010'da iktidara gelen koalisyon hükûmeti bu bölgesel stratejik sağlık idarelerini de lağvedeceğini ilan etmiş ve bunların yerini yerel pratisyen doktorların kuracağı konsorsiyumlar ve konsorsiyum birliklerinin alacağını açıklamıştır.

Bölgeler ve içinde bulunan yerel idareler listesi

Bölge Harita İçinde bulunan bağımsız yerel idareler
Doğu Midlands
(East Midlands)
İdare merkez binası Melton Mowbray, Leicestershire kasabasinda konumlanmıştır.
Bölgede bulunan törensel "Kontluklar" ve "Tek-Seviyeli Yerel İdareler":
Doğu İngiltere
(East of England)
İdare merkez binası "Flempton", Suffolk köyünde konumlanmıştır.
Bölgede bulunan törensel "Kontluklar" ve "Tek-Seviyeli Yerel İdareler":
Büyük Londra
(Greater London)
Büyük Londra İdari Bolgesi şu merkezsel şehir statülü yerleşimleri kapsar:
Londra Şehri,
Westminster Şehri
Ayrıca Londra adı ile tanımlanmış bölgede 31 tane "Londra Borough"'su bulunur.
Kuzey Doğu İngiltere
(North East England)
Bu bolgelerin en küçüğüdür ve bazen Northumbria olarak da anılır. İdare merkezi Newcastle upon Tyne'da bulunur.
Bölgede bulunan törensel "Kontluklar", Metropoliten Kontluklar ve "Tek-Seviyeli Yerel İdareler":
Kuzey-Batı İngiltere
(North West England)
İdari merkez şehirleri Manchester ve Liverpool.
Bölgede bulunan törensel "Kontluklar", Metropoliten Kontluklar ve "Tek-Seviyeli Yerel İdareler":
Güney Doğu İngiltere
(South East England)
İdari merkez şehri Guildford.
Bölgede bulunan törensel "Kontluklar" ve "Tek-Seviyeli Yerel İdareler":
Güney Batı İngiltere
(South West England)
İdari merkez şehri Plymouth.
Bölgede bulunan törensel "Kontluklar" ve "Tek-Seviyeli Yerel İdareler":
Batı Midlands
(West Midlands)
İdari merkez en büyük şehir olan Birmingham.
Bölgede bulunan törensel "Kontluklar", Metropoliten Kontluklar ve "Tek-Seviyeli Yerel İdareler":
Yorkshire ve Humber
(Yorkshire and the Humber)
Yorkshire ve Humber bölgesi eski Yorkshire kontluğunun en büyük parçasından ve eskiden Humberside kontluğuna bağlı olan eski Lincolnshire Kontluğu'nun kuzey kısımlarından oluşur. İdare merkezi Wakefield'de bulunur.
Bölgede bulunan törensel "Kontluklar", Metropoliten Kontluklar ve "Tek-Seviyeli Yerel İdareler":

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "United Kingdom Election Results". 9 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Batı Almanya</span> Almanya Federal Cumhuriyeti (1949–1990)

Batı Almanya, Federal Almanya ya da resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Fransa kontrolü altındaki bölgede kurulmuş devlet. "Batı Almanya", 15. yüzyıldan beridir Almanya diye adlandırılan ülkenin, II. Dünya Savaşı'ndan sonra politik ve coğrafi olarak ikiye ayrılması sonucu oluşmuştur ve bu ad, 1949'dan 1990'a kadar ABD ve Birleşik Krallık'ın sebebiyet verdiği politik arenada kullanılan bir ad olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1995 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 20. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1995 Türkiye genel seçimleri, 24 Aralık 1995 tarihinde yapılan ve TBMM 20. dönem üyelerinin belirlendiği seçimdir. 79 ilde, 83 seçim çevresinde %10'luk ülke barajlı D'Hondt sistemi uygulanarak yapılan seçimlerde 29.189.146 seçmen toplam 138.608 sandıkta oy kullandı.

<span class="mw-page-title-main">David Lloyd George</span> Britanyalı devlet adamı. Britanya tarihinde seçilmiş olan ilk soylu olmayan başbakan.

David Lloyd George, Britanyalı siyasetçi, 1916-1922 arasında başbakan. David ön adı, Lloyd George soyadıdır. 1945'te ölümünden kısa bir süre önce Dwyfor Kontu payesi verildi.

İşçi Partisi, 20. yüzyılın ilk yıllarından beri Birleşik Krallık'ta sol kanadın en büyük siyasi partisidir.

<span class="mw-page-title-main">Gordon Brown</span> Birleşik Krallık başbakanı (2007–2010)

James Gordon Brown Birleşik Krallık'ın eski başbakanı, İşçi Partisi'nin eski lideri ve Britanyalı devlet adamıdır. 1997 ile 2007 yılları arasında Tony Blair'in hükûmetinde Maliye Bakanlığı yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Kenan Tanrıkulu</span>

Ahmet Kenan Tanrıkulu, Türk siyasetçidir.

Muhafazakâr Parti, resmî adı Muhafazakâr ve Birlikçi Parti, Tory'ler olarak da bilinirler,

<span class="mw-page-title-main">Çift meclislilik</span>

Çift meclislilik, iki yasama organı ya da parlamento'nun bulunduğu yönetim şeklidir. Türkiye'de bu yönetim şekli iki askeri darbe arasındaki dönemde (1961-1980) Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu olarak uygulanmıştır. Günümüzde ABD ve Birleşik Krallık çift meclisli ülkelere örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Trudeau</span> 15. Kanada başbakanı

Pierre Elliott Trudeau, 1969-1979 ve 1980-1984 dönemlerinde başbakanlık yapan Kanadalı liberal siyasetçi. Başbakanlığı döneminde Çin'le diplomatik ilişkiler kurulmasını (1970), Fransa'yla ilişkilerin geliştirilmesini, Fransa'ya bağlanma yanlılarının yenilgiye uğratılmasını, Birleşik Krallık Parlamentosu'ndan tam bağımsızlığın kazanılmasını sağlamıştır. Kasım 2015'te Kanada başbakanı olan Justin Trudeau'nun babasıdır.

Sosyalist Parti, Fransa'nın günümüzde ağırlıklı olarak merkez sol ve sol görüşlü siyasi partisi, 1969'da İşçi Enternasyonali Fransa Bölümü'nün Sosyalist Parti adını almasıyla kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">David Cameron</span> Birleşik Krallık başbakanı (2010–2016)

David William Donald Cameron, Birleşik Krallık eski Dışişleri Bakanı, eski Birleşik Krallık başbakanı ve Muhafazakâr Parti'nin eski genel başkanı. Cameron, 2005 yılında Muhafazakâr Parti liderlik seçimini kazanarak partinin Genel Başkanı olmuştur. 2010 Birleşik Krallık genel seçimleri'nin ardından Muhafazakâr Parti - Liberal Demokratlarlar arasında kurulan Koalisyon hükûmetinde başbakan olarak yer almıştır. 2015 Birleşik Krallık genel seçimleri'nde tekrar başbakan seçilmiştir. 2016 Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği üyeliği referandumu sonrası 13 Temmuz 2016 tarihinde parti başkanlığından ve başbakanlıktan istifa etmiştir.

Kontluklar, günümüzde Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin en büyük yerel idare birimleri olarak bulunmaktadırlar. Burada "İngiltere ülkesi" terimine dikkati çekmek gerekmektedir. Kontluk sistemleri Britanya adası ile İrlanda adasının kuzeyinde bulunan Birleşik Krallık devletinin tümüne değil sadece İngiltere ülkesiyle ilgilidir. Birleşik Krallık içinde bulunan diğer ülkeler olan Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda değişik tipte yerel idareye sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Preston Şehri</span>

Preston Şehri, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesi Kuzey-Batı İngiltere bölgesinde birinci seviye yerel idare olan Lancashire kontluğuna (county) bağlı bulunan bir "metropoliten-olmayan borough" statülü ikinci seviyede bir yerel idare birimidir ve 2002'den itibaren de bir "şehir" olma statüsü taşır. Bu yerel idare biriminin merkezi bu yerel idare bölgesi içinde en büyük yerleşke olan Preston, Lancashire kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Blackburn ile Darwen</span>

Blackburn ile Darwen (Borough), Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesi Kuzey Batı bölgesinde tek seviyeli yerel idaredir. Bu yerel idare merkezi bu yerel idare bölgesi içinde en büyük yerleşke olan Blackburn, Lancashire kentidir. Yerel idarenin alani 137.0 km² olup sınırları içinde Blackburn kenti, Darwen küçuü kenti ve bu iki kentin etrafında bulunan kırsal alanlar bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Batı İngiltere</span>

Kuzey-Batı İngiltere, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesindeki 9 resmi yörel bölgeden biridir. Londra dışında bulunan diğer İngiltere bölgeleri gibi Kuzey-Batı İngiltere'de de seçilmiş bir bölge meclisi ve idaresi bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ed Miliband</span> İngiliz siyasetçi (d. 1969)

Edward Miliband bir Birleşik Krallık politikacısıdır. 2005'ten itibaren Avam Kamarası'nda "Doncaster North" seçim bölgesinden milletvekilliği yapmaktadır. 2007-2010 döneminde Birleşik Krallık Başbakanı olan Gordon Brown'ın hükûmetinde bakanlık yapmıştır. 25 Eylül 2010'da İşçi Partisi Başkanı seçilmiştir ve Avam Kamarası'nda ana muhalefet partisi lideri olarak görev yapmıştır. 2015 Birleşik Krallık genel seçimlerinde partisinin aldığı kötü sonuçların ardından parti başkanlığı görevinden ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzeydoğu İngiltere</span>

Kuzeydoğu İngiltere, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesindeki 9 resmi yörel bölge'den biridir. Londra dışında bulunan diğer İngiltere bölgeleri gibi Kuzeydoğu İngiltere'de de seçilmiş bir bölge meclisi ve idaresi bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Doğu İngiltere</span>

Güney Doğu İngiltere 1994'te kurularak tanımlanmış ve 1999'da istatistiksel verilere baz olarak kabul edilmiş İngiltere ülkesinin bir resmi bölgesidir. Bu bölgede Berkshire, Buckinghamshire, East Sussex, Hampshire, Wight Adası, Kent, Oxfordshire, Surrey ve West Sussex kontlukları ve törensel kontlukları bulunmaktadır. Fakat genel konuşmalarda "Güney Doğu İngiltere" terimi daha değişik olarak tanımlanmakta kullanılmaktadır. İngiltere bölgelerinin her bölgesi gibi bu yetkilerle donatılmış bir seçilmiş konsey veya idari birim bulunmamaktadır. 1997'de yapılan genel seçimler hükûmete gelen İşçi Partisi bölgelere seçilmiş idareler, konseyler ve yerel politik yetkiler vermeyi vadetmişti ama Kuzey Doğu İngiltere bölgesi için bu konuda yapılan referandumda halkın bunu kabul etmemesi dolayısıyla bölgelere seçilmiş siyasi idare ve politik yetkiler verilemesi bir kenara bırakılmıştır. 2010 seçimleriyle başa gelen Muhafazakâr Parti ve Liberal Parti koalisyonu da kurulmuş olan gölge bölge idarelerini de ortadan kaldırmıştır ve bölgede bulunan 74 yerel idare konseyden temsilcilerinden oluşan "Güney Doğu İngiltere Yerel İdare Konseyleri (SEEC)" adlı bir kuruma stratejik yerel sorunlarla uğraşma hakkı vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nick Clegg</span>

Nicholas William Peter "Nick" Clegg, İngiliz politikacı.

Çoğunluk hükûmeti bir parlamenter sistemde meclisteki veya yasama organındaki koltukların mutlak çoğunluğunu elinde bulunduran partinin kurduğu hükûmettir. Bu durum, yasamada en çok koltuğa sahip olan partinin kurduğu azınlık hükûmetinin zıddıdır.