İçeriğe atla

İngiliz Oda Orkestrası

İngiliz Oda Orkestrası
English Chamber Orchestra
KısaltmaECO
Kurucu
  • Lawrence Leonard
  • Arnold Goldsbrough
Kuruluş tarihi1948 (1948)
Orkestra şefiStephanie Gonley
KonumBirleşik Krallık Londra, Birleşik Krallık
Konser salonuCadogan Hall
Resmî siteResmî site

İngiliz Oda Orkestrası (English Chamber Orchestra - ECO) dünyanın önde gelen oda orkestralarından biridir. 44 yıllık tarihinde başka hiçbir orkestraya nasip olmayan sayıda farklı ülkede konser vermiş, 1.200'ün üzerinde kayıt gerçekleştirmiş ve Daniel Barenboim, Vladimir Ashkenazy, Isaac Stern, Luciano Pavarotti, Placido Domingo ve Mstislav Rostropovich gibi sanatçılar dahil olmak üzere dünyanın en büyük solo sanatçılarıyla çalmıştır.

Orkestra, Londra’daki Queen Elizabeth Hall’un açılışında, destekçisi Galler Prensinin St. Paul's Katedralindeki düğününde ve yine Galler Prensinin Doğum Günü Galası Konserinde de çalmıştır.

ECO, yeni yetenekler yetiştirerek, "en iyi İngiliz" müziği ve müzisyenleri üzerinde odaklanarak ve dünyanın en önemli solo sanatçılarının birçoğunun tercih ettiği oda orkestrası olmayı sürdürerek en yüksek uluslararası müzik standartlarını koruma geleneğini korumayı ve geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Orkestranın ilk destekçisi Benjamin Britten 1976 yılında ölümüne kadar ECO üzerinde müthiş bir müzikal etki yaratmıştır. ECO ayrıca, Daniel Barenboim’la uzun süre çalışmıştır. Bu ilişkiden doğan en önemli çalışmalar arasında Mozart Piyano Konçertolarının tamamının çalınması ve kaydedilmesi bulunmaktadır (EMI). 1980’li yıllarda Jeffrey Tate, ECO’nun ilk Baş Orkestra Şefi olarak atanmış (onu 2000 yılında Ralf Gothoni izlemiştir) ve bu dönemde Mozart Senfonilerinin tamamının ve geç dönem Haydn Senfonilerinin ve bütün Mozart Piyano Konçertolarının ikişer ayrı kaydı gerçekleştirilmiştir (kayıtlar Murray Perahia ile CBS için ve Mitsuko Uchida ile Phillips için gerçekleştirilmiştir). 1990’lı yıllarda Londra’daki Barbican Centre’da 21 konserlik muazzam bir konser dizisi (Mozart 200 Kutlaması) gerçekleştirilmiş ve 1770 ile 1791 yılları arasındaki Mozart'ın belli başlı yapıtlarını (kronolojik sırayla) çalmıştır.

Orkestra, az sayıda oda orkestrasıyla birlikte önemli müzisyenleri kendisine çekmektedir. 2000 yılında gerçekleştirilen 40. Yıldönümü kutlamalarından bu yana Radu Lupu, Itzhak Perlman, Sarah Chang ve Maxim Vengerov gibi sanatçılarla dünya turuna çıkmıştır

ECO, müziği İngiltere'deki ve Avrupa ülkelerindeki insanlara ve okullara taşıyan Close Encounters isimli bir hayır programı da sürdürmektedir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sergey Rahmaninov</span> Rus besteci, orkestra şefi ve piyanist

Sergey Rahmaninov, Rus besteci, orkestra şefi, piyanist.

Gülay Uğurata, Türk piyanist, müzisyendir

<span class="mw-page-title-main">İdil Biret</span> Türk piyanist

İdil Biret,, Türk piyano sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Verda Erman</span> Türk piyanist

Verda Erman, Türk piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Ayşegül Sarıca</span> Türk piyanist

Ayşe Gül Sarıca Diyarbekirli Türk piyanist, eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Pekinel Kardeşler</span> Türk ikiz kızkardeş piyano ikilisi

Güher ve Süher Pekinel Kardeşler, Türk ikiz piyano sanatçılarıdır.

Arife Gülşen Tatu, Türk flüt sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Wolfgang Amadeus Mozart</span> Avusturyalı piyanist ve bestekar

Wolfgang Amadeus Mozart veya vaftiz adıyla Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, Klasik Batı Müziği'nde Klasik dönemin etkili ve üretken bestekârlarından biridir.

Ruşen Güneş. Türk viyola sanatçısı, şair ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Gülsin Onay</span> Türk müzisyen

Gülsin Onay, Türk piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Viyana Filarmoni Orkestrası</span>

Viyana Filarmoni Orkestrası, Avusturya'da bulunan ve dünyanın en iyi senfonik müzik topluluğu olarak bilinen orkestradır.

<span class="mw-page-title-main">Antonio Salieri</span> İtalyan besteci (1750-1825)

Antonio Salieri, İtalyan klasik müzik bestecisi, orkestra şefi ve müzik öğretmeni. Venedik Cumhuriyeti'ne bağlı Verona'da doğdu, yetişkin hayatını ve kariyerini Habsburg Hanedanı'nın himayesinde geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Mertol Demirelli</span>

Mertol Demirelli, Türk piyanist.

Türev Berki, Türk piyano virtüözü, müzik teorisyenidir.

Hüseyin Sermet, Türk piyanist ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">5. Senfoni (Beethoven)</span>

5. Senfoni, Op. 67, 1804-1808 yıllarında Ludwig van Beethoven tarafından bestelenmiştir. Bu eser klasik müzikte en çok ve en iyi bilinen kompozisyonlardan ve en çok çalınmış senfonilerden biridir. Eser dört bölümden oluşmaktadır: Bir açılış sonatası, bir andante ve finali yapacak attacca'ya götüren hızlı bir scherzo. Eser ilk olarak 1808 yılında Viyana'daki Theater an der Wien'de çalınmış, kısa bir süre sonra da müthiş bir itibar elde etmiştir. E. T. A. Hoffmann senfoniyi "zamanının en önemli çalışması" olarak nitelemektedir. Eser, "kısa-kısa-kısa-uzun" melodisinin iki kere çalınmasıyla başlar. (

<span class="mw-page-title-main">Lara Melda Ömeroğlu</span> Türk piyanist

Lara Melda Ömeroğlu Londra'da yaşayan ünlü Türk piyanisti, başarılarıyla genç yaşta katıldığı pek çok yarışmadan ödül ve derecelerle döndü.

<span class="mw-page-title-main">Lang Lang</span> Çinli piyanist

Lang Lang, Çinli konser piyanisti.

<span class="mw-page-title-main">Orçun Orçunsel</span>

Orçun Orçunsel Türk piyanist, besteci ve orkestra şefidir. 2008'den beri İstanbul'da kurmuş olduğu Orchestra'Sion senfonik topluluğunun daimi şefliğini ve genel sanat yönetmenliğini yapmaktadır.

Hamdi Akatay, Türk müzisyen.