İçeriğe atla

İnegöl mobilyası

İnegöl mobilyası, Bursa'nın İnegöl ilçesinde üretilen mobilyaları ifade eden terimdir.

18. ve 19. yüzyılda Osmanlı Devleti tersanelerinin kereste ihtiyacının karşılanmasında rol oynayan İnegöl bölgesinde, 1943 yılı itibarıyla mobilya imalatı başlamıştır.[1] İlçe, mobilya sanayinde faaliyet gösteren iş yeri sayısı ve istihdam büyüklüğü bakımından Türkiye'nin mobilya sanayiinde önemli role sahiptir. Mobilya üretimi ağırlıklı olarak koltuk, kanepe, sandalye, yatak ve oturma odası takımları imalatı üzerinedir.[1] İlçede yapılan mobilyalar Ortadoğu, Kuzey Afrika ve AB ülkelerine ihraç edilmektedir.

2000 yılından itibaren Mobilya ve Dekorasyon Fuarı (MODEF adıyla profesyonel olarak bir mobilya fuarının düzenlendiği İnegöl'de, 150 mobilya üreticisinin bir araya gelmesi ile İnegöl Mobilya Ticaret Merkezi (İMOTİM) (2018) kurulmuş,[2] ve 2015 yılında Türkiye'nin ilk mobilya alışveriş merkezi olan İnegöl Mobilya Avm (Mobiliyum)[3] açılmıştır.

Geçmişi

İnegöl ilçesinde orman hammaddesinin ve nitelikli iş gücünün varlığı, önemli ulaşım yolları üzerinde yer alması ve pazara yakınlığı gibi bileşenlerin bir araya gelmesi, bu yörede mobilya sanayinin kurulmasında etkili olmuştur.

67.729,6 hektarlık[4] orman alanına sahip İnegöl'de orman alanlarının genişliği mobilya sanayi için büyük potansiyel oluşturmaktaydı.[1] İnegöl, 18. ve 19. yüzyılda Osmanlı tersanelerinin kereste ihtiyacı bölgeden karşılanmıştır. İlçede 1980’li yıllara kadar ağaç ve kereste işletmeciliği faaliyetleri ön planda olmuştur. Makineli tarım öncesinde çiftçilikte önemli araçlardan biri olan döğen imalatı da İnegöl'de yapılmakta ve üretilen döğenler ülkenin değişik yerlerine gönderilmekteydi.[5] Ağaç işlerinde çalışan ve bu alanda tecrübeli bir nüfusa sahip olması, önemli ulaşım yılları üzerinde yer alması ilçede mobilya sanayinin kurulmasında ve geliştirilmesinde etkili oldu.

İnegöl'ün Cerrah beldesinde sandalye üretimi yapan Hasan Mutlu 'nun 1943'ten sonra yaptığı girişimlerle İnegöl'de mobilya imalatının başladığı kabul edilir.[5] İnegöl'deki at arabası, tahta kaşık, sandalye ve sandık imal eden zanaatkârlar bu tarihten sonra mobilya imal etmeye başlamıştır. İlk defa 1945 yılında Mehmet Güryıldız tarafından kendi tasarımı olan bir mobilya üretilmiştir.[5]

1990’lı yıllarda ilçede mobilya sanayinin gelişimi hız kazandı. 1990’lı yılların başında suntalama malzemesi kullanmaya başlayan İnegöl mobilya sanayi, geleneksel atölye tipi üretimden fabrikasyon üretime geçmeye başladı. Ülkenin sosyoekonomik yapısında meydana gelen değişimle beraber mobilya ürünlerine talebi arttırdı ve küçük işletmelerin de fabrikasyon üretime geçmesi hız kazandı.[6]

2000'li yıllardan itibaren mobilya sektöründe büyük bir ihracat faaliyeti görüldü; ihracat çabaları ile birlikte fabrikalaşma ve markalaşma faaliyetleri arttı.[5] Gerçekleştirdiği mobilya ihracatı sonucu İnegöl ilçesi, Türkiye'nin dış ticareti ile ilgili sıralamalarda üst sıralarda yer almaya başladı.[7]

Günümüzdeki durumu

Günümüzde mobilya sanayi ilçenin ekonomisini belirleyen önemli kilometre taşlarından birisidir. 4000 dönüme yakın kurulu alan üzerinde 3000 civarında işyerinde mobilya üretilmektedir. İlçedeki sanayi işletmelerinin %88,5'i mobilya alanında faaliyet göstermektedir. İnegöl'de mobilya sanayinin mekânsal yoğunlaşması, pazar alanları ve düzenlenen MODEF Dış ticaret ve iç ticaret fuarları ticari hareketlilik varlığını göstermektedir.[8]

İnegöl mobilya sanayinin pazar alanları üçe ayrılır: Yakın çevrede yer alan iller (Bursa başta olmak üzere Bilecik, Eskişehir, Kütahya); İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin diğer illeri; ve Suudi Arabistan, Irak, Libya başta olmak üzere Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri.

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası 2020 yılı itibarıyla "İnegöl mobilyası"nı dünya markası haline getirmek ve güçlü bir yapı sağlamak amaçlı çalışmalar yapmıştır.[9][10]

Bibliyografya

  • Araz, Çiğdem (2020). İnegöl ilçesinde mobilya sanayi ve kümelenmesi (Yüksek Lisans). Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi. 

Kaynakça

  1. ^ a b c Araz, Çiğdem. "İnegöl ilçesinde mobilya sanayinin yapısal özellikleri, dağılışı ve yaşanan sorunlara yönelik bir değerlendirme". Kesit Akademi Dergisi. 20 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2021. 
  2. ^ "Mobilyacılık". İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası web sitesi. 13 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2021. 
  3. ^ "Türkiye'nin İlk ve Tek Mobilya Alışveriş Merkezi Mobiliyum AVM Açıldı". Milliyet gazetesi 18 Mayıs 2015. 20 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2021. 
  4. ^ "Orman Varlığı". Bursa Orman Bölge Müdürlüğü web sitesi. 28 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2021. 
  5. ^ a b c d "2020 İnegöl Ekonomi Raporu" (PDF). İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, 2020. 20 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 20 Ocak 2021. 
  6. ^ Karaarslan, Dr Mustafa Halid (1 Haziran 2016). Girişimcilik Vakaları. Optimist Yayın Grubu. ISBN 978-605-7842-58-9. 
  7. ^ 1. Bursa Turizm Sempozyumu: 30 Eylül-2 Ekim 2005 : bildiri kitabı. Osmangazi Belediyesi. 2005. ISBN 978-975-97781-7-0. 
  8. ^ "Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü 30 ülkeye ihracatını katladı". AA. 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2020. 
  9. ^ "İnegöl Belediyesi'nden İnegöl mobilyası tanıtımına destek". CNN Türk. 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2020. 
  10. ^ "İnegöllü Mobilyacılardan 30 Çifte Mobilya desteği - Yıldırım Gazetesi". 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İnegöl</span> Bursa ilçesi

İnegöl, Bursa iline bağlı ilçedir. Marmara Bölgesi içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bursa</span> Bursa ilinin merkezi olan şehir

Bursa, tarihî olarak Prusa, Türkiye'de Bursa ilinin merkezi olan şehirdir. Nüfus bakımından İstanbul, Ankara ve İzmir'in ardından Türkiye'nin 4. Büyük kentidir. Aynı zamanda Marmara Bölgesi'nin İstanbul'dan sonraki en büyük ikinci şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Hacılar</span> İlçe, Kayseri, Türkiye

Hacılar, Kayseri ilinin ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki ormanlar</span> Türkiyedeki ormanlar ve yeşil alanlar

Türkiye'deki ormanlar, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki orman varlığıdır.

Hikmet Şahin iş insanı, siyasetçi, spor yöneticisi. Bursa İnegöl Belediye eski Başkanı, Bursa Büyükşehir Belediye eski Başkanı, Bursaspor'un 21. başkanı ve İnegölspor'un 15. başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Bölgesi</span> Türkiyenin Marmara Denizi çevresindeki coğrafi bölgesi

Marmara Bölgesi, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Alinur Aktaş</span> Türk siyasetçi

Alinur Aktaş, Türk siyasetçi ve eski Bursa Büyükşehir Belediye Başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Osman Sönmez</span>

Ali Osman Sönmez, Türk siyasetçi.

Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB), 1961 yılında Türkiye'nin ilk organize sanayi bölgesi olarak Bursa şehrinde kurulmuş sanayi bölgesidir.

Hüseyin Şahin,, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de sanayi</span> Türkiye ekonomisinin sektörlerinden biri

Türkiye'de sanayi günümüzde GSYİH'nın %27'sini, ihracatın yaklaşık %93'ünü oluşturmaktadır. Sanayinin Osmanlı'nın son zamanlarında temelleri atılmış, bu günlere kadar gelişerek devam etmiştir.

Türkiye'de ormancılık, 300.000 istihdama ve 19 milyar dolar ekonomik büyüklüğe sahiptir. 4,3 milyar $'lık ihracatla, 152,5 milyar $'lık 2012 ihracatındaki payı %2,8 olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Ticaret Odası</span>

İzmir Ticaret Odası, 1885 yılında İzmir'de yer alan ticari kurum ve kişilere ait ticari işlemlerin düzenlenmesinin yanında; kentin ekonomik ve sosyal hayatında fark yaratma, gelişme sağlamak amacıyla kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Ticaret ve Sanayi Odası</span> Meslek odası

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), 1889 yılında Bursa'da faaliyete geçen bir meslek kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">Makine sanayi</span>

Makine sanayi veya makine endüstrisi, tarım, ulaşım, savunma gibi alanlarda ekonomik faaliyet gösteren sanayi kolları için makine imalatı ve bakım ihtiyaçlarını karşılayan temel endüstri sektörüdür. Geleneksel olarak ağır sanayi alanında hizmet veren bu sektör, günümüz serbest piyasalarında iş yapan şirketler tarafından hafif sanayinin bir parçası olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Laz İsmail Efendi</span>

İsmail Zühtü Bilgili veya Soyadı Kanunu çıkmadan önce bilinen adıyla Laz İsmail Efendi, İnegöl belediye başkanıyken Yunan birlikleri tarafından esir alınmasıyla tanınan Türk devlet adamı. Arapça ve Farsçaya hakim olduğu için Müderris’zade adıyla bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Çilek Odası</span>

Çilek 1996 yılında aile şirketi olarak kurulan mobilya şirketi.

<span class="mw-page-title-main">Abdi Biçen</span> Türk iş insanı

Abdi Biçen, Türk tüccar ve sanayici.

Ermaksan Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş., Türkiye merkezli bir makine üreticisidir. Şirket, 1965 yılında Erol Özkayan tarafından kurulmuş olup sac işleme makineleri üretimi yapmaktadır. Şirketin merkezi ve fabrikası Bursa'nın Nilüfer ilçesinde Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Sanayi Odası</span>

Ankara Sanayi Odası, Ankara'daki sanayi kuruluşlarını destekleyip, rekabet gücünün artmasını ve aynı zamanda çevreye duyarlı bir şekilde üretimin gerçekleştirilmesini sağlamayı amaçlayan TOBB'a bağlı bir sanayi odasıdır.