İçeriğe atla

İncunabulum

incunabulum veya incunable (tekil) incunables veya incunabula(çoğul) 1501 öncesinde Avrupa'da basılmış olan (yani el yazması olmayan) kitapları, sayfaları veya resimleri belirtmek için kullanılan bir terimdir. Latince beşik anlamına gelen incunabula, Jean-Claude Carrière'e göre, matbaanın icadından 31 Aralık 1500 gecesine kadar basılmış bütün kitapları kapsayarak basılı kitabın beşiğini temsil eder. Terim, Türkçede inkunabeller (Salgır, 1956) veya öncübasmalar olarak kullanılmaktadır. Bilinen ilk inkunabeller Johannes Gutenberg'in kırk iki satırlık Kitab-ı Mukaddes'idir.

1450 yılında 50.000 adet kitabın olduğu söylenir ve bu kitapların basılma amacı büyük ölçüde dindir.

Kaynakça

Abdülkadir Salgır. (1956). Matbaacılığın İlk Ürünleri: İnkunabeller. Türk Kütüphaneciliği.5(3): 191-196.

Umberto Eco & Jean-Claude Carrière. (2011). Kitaplardan Kurtulabileceğinizi Sanmayın. Istanbul: Can Yayınları

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">François Truffaut</span> Fransız film yönetmeni (1932 – 1984)

François Roland Truffautsöylenişi 16 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Fransız yönetmen, senarist, oyuncu ve Fransız Yeni Dalga akımının kurucularından.

<span class="mw-page-title-main">Fovizm</span> 1900lerin başında Pariste Matisse öncülüğünde gelişen izlenimcilik karşıtı sanat akımı

Fovizm, 1898-1908 yılları arasında Henri Matisse tarafından Fransa'da geliştirilen bir sanat akımıdır. En önemli özelliği, tüpten çıkmış gibi çiğ ve bağıran renklerin doğrudan kullanımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Etnografya</span> İnsanın toplumsal varlığını niteliksel ve niceliksel olarak inceleyen bilim dalı

Etnografya, kavimleri karşılaştırarak inceleyen, kültür oluşumlarını araştıran, kültür bilimidir. İnsanın toplumsal varlığını niteliksel ve niceliksel olarak inceler. Bu incelemeleri alan çalışmasına göre gerçekleştirir. Bütünlükçü bir yöntem tercih eder. Bu yönteme göre insan-toplum ilişkisi birbirinden ayrı ögeler olarak anlaşılamaz. Geleneği gezi yazıları ve sömürgecilik dönemi raporlarına da dayanmaktadır.

Claude Monet, Fransız empresyonist ressam. Oscar-Claude Monet veya Claude Oscar Monet olarak da bilinir. İzlenimcilik terimi, Monet'nin İzlenim: Gün Doğumu adlı resminden gelmektedir. İzlenimcilik, modern resim sanatındaki ilk büyük devrimci harekettir. Monet, resimlerinde fırça darbeleriyle oluşturduğu değişik renklerde noktalarla istediği izlenimi uyandıracak renk ve ışık etkisini yaratmayı başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Philippe Noiret</span> Fransız oyuncu (1930 – 2006)

Philippe Noiret,, Fransız oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Stephen Jay Gould</span> Amerikalı evrimsel biyolog

Stephen Jay Gould, Yahudi kökenli Amerikalı paleontolog, evrimsel biyolog ve bilim tarihçisi. Kendi kuşağındaki popüler biliminin en etkili ve en çok okunan yazarlarından biriydi. Gould, kariyerinin çoğunu Harvard Üniversitesi'nde öğretmenlik yaparak ve New York'taki Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nde çalışarak geçirdi. 1996'da Gould, New York Üniversitesi'nde Vincent Astor Ziyaretçi Biyoloji Araştırma Profesörü olarak işe alındı ve Harvard ile eşzamanlı olarak öğretmenlik yaptı.

<i>Teneke Trampet</i> (film)

Teneke Trampet 1979 Almanya, Fransa, Polonya ve Yugoslavya ortak yapımı bir dramatik savaş filmdir. Özgün adı Die Blechtrommel olan film İngilizce konuşulan ülkelerde The Tin Drum adı ile gösterilmiştir.

Gündüz Güzeli 1967 Fransa İtalya ortak yapımı erotik dramatik filmdir. Özgün adı Belle de Jour dur.

<i>Aslı Gibidir</i> 2010 yapımı film

Aslı Gibidir, 2008 İran, Belçika, İtalya, Fransa ortak yapımı yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. İtalya'nın Toscana bölgesinde çekildi. Fransızca olarak çekilen film, yönetmenin, dili Farsça olmayan ilk filmi olma özelliğini taşır. Ayrıca, Kiyarüstemi'nin ilk kez dünyaca ünlü yıldız oyuncuları oynattığı filmi olmasıyla da dikkat çeker.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Louis Trintignant</span> Fransız oyuncu (1930 – 2022)

Jean-Louis Xavier Trintignant, Fransız oyuncudur. İlk tiyatro çıkışını 1951 yılında yaptı ve savaş sonrası dönemin en iyi Fransız dramatik aktörlerinden biri olarak kabul edildi. Avrupa sinemasının birçok klasik filminde rol aldı ve Roger Vadim, Costa-Gavras, Claude Lelouch, Claude Chabrol, Bernardo Bertolucci, Éric Rohmer, François Truffaut, Krzysztof Kieślowski ve Michael Haneke dahil olmak üzere birçok önde gelen auteur yönetmenle çalıştı.

<i>Samanyolu</i> (film, 1969) 1969 filmi

Samanyolu, 1969 Fransa, İtalya, Batı Almanya ortak yapımı satirik yol filmidir. Özgün adı La voie lactée olan film Nisan 1997'de 16. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde de gösterildi. Bu festivalde yönetmenin neredeyse tüm filmleri seyirciye aynı anda sunulmuştu.

<span class="mw-page-title-main">ODTÜ Kütüphanesi</span>

ODTÜ Kütüphanesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi bünyesinde bulunan merkezi kütüphane. 1956 yılında hizmete başlayan kütüphane, 15 Eylül 1963 tarihinde bugünkü kampüse, 1967 yılında ise bugünkü binasına taşınmıştır. Kütüphanenin ilk bölümü 1967 yılında, ikinci bölümü ise 1975 yılında tamamlanmıştır. 2015 yılı verilerine göre ODTÜ Kütüphanesi; 489.000 basılı kitap, 200.120 elektronik kitap, 183.259 ciltli dergi, 1.127 basılı dergi aboneliği, 53.824 elektronik dergi aboneliği, 19.300 yüksek lisans ve doktora tezi ile büyük bir koleksiyona sahiptir.

<i>Cyrano de Bergerac</i> (film, 1990)

Cyrano de Bergerac Cyrano de Bergerac'ın gerçek hayat öyküsünden esinlenlerek, Fransız şair ve oyun yazarı Edmond Rostand tarafından yazılmış, Jean-Paul Rappeneau'nun yönettiği, Jean-Claude Carrière ve Rappeneau tarafından uyarlanan Fransız komedi-dram filmidir. Film, En İyi Yabancı Dilde Film Altın Küre Ödülünü kazandı.

87. Akademi Ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından 2014 yılının en iyi filmlerine verilen olan ödüllerdir. Ödül töreni 22 Şubat 2015'te Hollywood, Los Angeles'taki Dolby Theatre'da yapıldı. Tören Hamish Hamilton'ın yönetmenliğinde, Neil Meron ve Craig Zadar'ın yapımcılığında ABC tarafından yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Millî Kütüphane (Polonya)</span>

Polonya Ulusal Kütüphanesi - Varşova'da Polonya Kültür ve Ulusal Miras Bakanlığı'na bağlı merkez kütüphanedir.

Valilik Ödülleri, Los Angeles, Kaliforniya'da bulunan Hollywood and Highland Center'ın Büyük Balo Salonu'nda düzenlenen Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin (AMPAS) ev sahipliği yaptığı yıllık ödül törenidir. Törende her yıl, film endüstrisinde ömür boyu başarıya imza atan üç isme "Akademi Onur Ödülü", "Jean Hersholt İnsani Ödülü" ve "Irving G. Thalberg Anı Ödülü" takdim edilmektedir.

Altın Palmiye, If.... ile Lindsay Anderson'a verildi. Festival, Bob Fosse'nin yönettiği Sweet Charity ile başladı.

<span class="mw-page-title-main">Marcel Pagnol</span> Fransız film yönetmeni (1895-1974)

Marcel Pagnol, Fransız yazar, oyun yazarı ve yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Claude Carrière</span> Fransız yazar (1931 – 2021)

Jean-Claude Carrière, Fransız romancı, senarist ve oyuncudur. Heureux Anniversaire (1963) filminin senaryosunu yazarak en iyi kısa film dalında Akademi Ödülü almış ve 2014 yılında kendisine Akademi Onur Ödülü verilmiştir. Burjuvazinin Gizli Çekiciliği (1972), Arzunun O Belirsiz Nesnesi (1977) ve Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği (1988) filmlerindeki çalışmalarıyla üç kez daha Akademi Ödülü'ne aday gösterilmiştir. Ayrıca Le Retour de Martin Guerre (1983) filmiyle En İyi Özgün Senaryo dalında César Ödülü kazandı.

Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği, Milan Kundera'nın 1984 tarihli aynı adlı romanından uyarlanan 1988 Amerika yapımı drama filmidir. Senaryoyu Jean-Claude Carrière ile birlikte yazan Philip Kaufman'ın yönettiği filmin başrollerinde Daniel Day-Lewis, Juliette Binoche ve Lena Olin var. Film, Prag Baharı sırasında Çekoslovak sanatsal ve entelektüel yaşamını ve 1968'de Varşova Paktı'nın Çekoslovakya'yı işgalinden kaynaklanan komünist baskının ana karakterleri üzerindeki etkisini anlatıyor.