İçeriğe atla

İncirli Mağarası

İncirli Mağarası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa ilçesine bağlı Çınarlı köyü sınırları içerisindedir.

Karnabahar görünümündeki kaya oluşumları

İsmini mağaranın girişinde bulunan bir incir ağacından alan İncirli Mağarası, Çınarlı Köyü sınırları içerisindedir. Mağaranın jips tabakasının oluşum yaşının 5 milyon yıl olduğu tahmin edilmektedir. Mağaranın oluşumunun ise 150–200 bin yıl arası bir geçmişe sahip olduğu tahmin ediliyor.[1] Doğal olarak alçı taşından oluşmuştur. İçinde ise büyüleyici sarkıt ve dikitler bulunmaktadır. Toplam uzunluğu 311m olan mağaranın günümüzde yalnızca 70 metresi ışıklandırılmış olarak ziyaretçilere açıktır.[2] Mağara'nın içi doğal bir klima serinliğinde olup, yıl boyunca 18-19 derece sabit bir sıcaklığa sahip olması nedeniyle kışın sıcak, yazın ise serin hissettirmektedir.

İncirli Mağara

İncirli Mağarası’nın içerisindeki sarkıt ve dikitler alçı taşı (kristal sulu formuyla jips, yumuşak ve kristal özelliğe sahip, kimyasal bileşimi kalsiyum sülfat olan bir mineral) kalıntılarından oluşmaktadır. Kaba sarkıtlar tavandan sarkarken, pürüzsüz dikitler yerden yükseliyor. Yan duvarlarında beyaz mineralden oluşan benzersiz karnabahar görünümündeki oluşumlar ile tavana kadar uzanan sütunlar, kumtaşı kaya oluşumları ve prizmatik kristal görünümlü mineral damarlı duvarları mevcuttur.[3] 1995 yılında köyün muhtarının çabalarıyla mağara açılmıştır ancak, turizme kazandırılması 2000’li yıllara kadar sürer. 2003 yılında ışıklandırılan, 2005 yılında ise yolu asfaltlanan mağara, günümüzde çarşamba günleri hariç diğer günler ziyarete açıktır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "İNCİRLİ MAĞARASI ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR". YENİDÜZEN. 1 Ocak 2011. 7 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2023. 
  2. ^ "İncirli Mağara ziyaretçilerini bekliyor". KIBRIS POSTASI. 7 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2023. 
  3. ^ a b "Dünyanın gezilebilen tek alçı taşı mağarası: İncirli |KKTC Enformasyon Dairesi". KKTC Enformasyon Dairesi - TRNC Public Information Office - KKTC Enformasyon Dairesi. 19 Mart 2023. 7 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dim Mağarası</span> Alanya ilçesinde bulunan mağara

Dim Mağarası, Antalya ili, Alanya ilçesi dolayında turizme açık bir mağaradır.

Sarkıt, (Genellikle damlataş mağaraları olarak da adlandırılan mağaralarda, mağara tavanından aşağıya doğru sarkan şekillere denir. Bu türlü sarkıtlar milyonlarca yıl boyunca yukarıdan sızan çoğunlukla kalker barındıran suların damla damla akarken ardında içinde bulundurduğu minerali bir halka şeklinde bırakması ile oluşmaktadır. Yeterince zaman sonra bu sarkıtlar yukarıdan aşağıya doğru büyüyen dikitlerle birleşerek mağara içinde sütunlar oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Geçitkale</span> de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyetinin Mağusa Bölgesinde ve de facto olarak ise KKTCnin Gazimağusa ilçesinde yer alan bir kasaba

Geçitkale veya Lefkonuk, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa ilçesinde yer alan bir kasabadır. Belediye ile yönetilmekte olup belediye başkanı Hasan Öztaş'tır. Toplam nüfusu 2011 yılı sayımına göre 1253'tür.

<span class="mw-page-title-main">Mağara</span>

Mağara, yüzeyle bağlantısı olan ve gün ışığı ile bağlantısı kaybolacak derinliğe ve en az bir insanın sürünerek girebilmesine olanak verecek genişlik ve yüksekliğe sahip olan yeraltı boşluklarıdır. Speleoloji mağaraları inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karaca Mağarası</span>

Karaca Mağarası, Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü içerisindedir. Mağarada damlataşı şekilleri, sarkıtlar, dikitler, sütunlar, org desenli duvarlar, mağara çiçekleri, mağara incileri ve traverten basamakları gibi birçok doğa harikasını bir arada görebilirsiniz. Ayrıca Karaca Mağarasının havası astım hastalığı başta olmak üzere birçok solunum hastalığına iyi gelmektedir. Karaca Mağarası, denizden 1550 m yükseklikte, şehir merkezine ise 17 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Keloğlan Mağarası</span>

Keloğlan Mağarası, Denizli 'nin Acıpayam ilçesine bağlı Dodurgalar kasabasının sınırları içerisinde bir mağaradır. Mağaranın bulunduğu nokta, Denizli-Antalya karayoluna 3 km mesafededir. Mağaranın ortalama yüksekliği 5-6 metre, gezi alanı 145 metredir.

Taşkuyu mağarası, Mersin ili Tarsus ilçesinin yaklaşık 10 km kuzeybatısında, Taşkuyu Köyü'nde bulunan mağara. Taşkuyu Mağarası; permo-karbonifer yaşlı mermerler ile bunları örten miyosen yaşlı kireçtaşları dokanağında gelişmiştir. Mağaranın girişi deniz seviyesinden 214 metre yüksekte ve bilinen toplam uzunluğu 470 metredir. Yüzeye son derece yakın bulunan mağarada sıcaklık 19.5 °C-24 °C ve nisbi nem %77-%89 arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Ballıca Mağarası</span>

Ballıca Mağarası, bilinen diğer adıyla İndere, Karadeniz Bölgesi'nde, Tokat'ın ismini de verdiği Ballıca köyünde bulunan mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">Zeytintaşı Mağarası</span> Antalyanın Serik ilçesinde bir mağara

Zeytintaşı Mağarası, Antalya ili, Serik ilçesi, Akbaş Köyü'nün sınırlarında bulunan karstik mağara.

Lechuguilla Mağarası, ABD'nin New Mexico eyaletindeki Eddy idari bölgesinde, Guadalupe Dağları'nın altında yer alan bir mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">Nimara Mağarası</span>

Nimara Mağarası, Muğla ili Marmaris ilçesi sınırlarında, Cennet Adası'nda bulunan arkeolojik mağara.

<span class="mw-page-title-main">Gombasek Mağarası</span> Slovakyanın Slovak Karst bölgesinde bulunan bir sarkıt ve dikit mağarası

Gombasek Mağarası, Gombasecká jaskyňa (Slovakça) veya Gombaszögi-barlang (Macarca), Slovakya'nın Slovak Karst bölgesinde bulunan bir sarkıt ve dikit mağarasıdır. Adını, Slavec köyüne ait olan Gombasek yerleşiminden almıştır. Rožňava'nın yaklaşık 15 km güneyinde, Slaná nehri vadisinde, Slovak Karst Ulusal Parkı içinde yer almaktadır. Mağara 21 Kasım 1951'de gönüllü mağaracılar tarafından keşfedildi. 1955 yılında, 300 metresi halka açıldı. 2017 itibarıyla, ziyaretçiler için olan güzergâh 530 metre uzunluğundadır ve yaklaşık 30 dakika sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zindan Mağarası</span>

Zindan Mağarası, Isparta ili, Aksu ilçesi sınırlarındadır. Aksu merkezin yaklaşık 2 km KD yönünde, 37°48′58.41″K 31°05′10.80″D konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Atlantida Mağarası</span>

Atlantida, sıra dışı jeolojisi, nadir oluşumları ve bozulmamış kondisyonu ile Ukrayna'daki meşhur bir karstik mağaradır. Hmelnitski Oblastı'ndaki Kamianets-Podilskyi Rayonu'ndaki Zbruch Nehri kıyısında, Zavallya köyüne yakın bir konumda yer alır. Mağara 2525 m uzunluğunda ve 18 m derinliğindedir ve 4.440 m² alana sahiptir. Hmelnitski Oblastı Turizm ve Geziler Konseyi'ne bağlı olan mağara, Podilski Tovtry Ulusal Doğa Parkı'nın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kaklık Mağarası</span> Denizli, Honaz, Kaklıkta düden-kaynak, çöküntü obruğu konumlu aktif bir mağara

Kaklık Mağarası, Denizli - Ankara karayolunda Denizli il merkezine 30 km mesafede Honaz ilçesinin Kaklık kasabasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Mağara çökelleri</span>

mağara çökeli, genellikle mağara oluşumları olarak bilinir, bir mağarada oluşan ikincil maden yataklarıdır. mağara çökelleri tipik olarak kireçtaşı veya dolomit çözelti mağaralarında oluşur. İlk olarak Moore (1952) tarafından ortaya atılan "mağara çökeli" terimi, Yunanca "mağara" + " yatak " sözcüklerinden türetilmiştir. Çoğu yayındaki mağara çökeli" tanımı, özellikle madenlerde, tünellerde ve diğer insan yapımı yapılardaki ikincil maden yataklarını hariç tutar. tepe ve kuvvetli mağaralarda mağara çökelleri oluşturan "ikincil mineralleri" daha net bir şekilde tanımladı:

"İkincil" bir mineral, ana kaya veya döküntüdeki bir birincil mineralden bir fizikokimyasal reaksiyonla türetilen ve / veya bir mağaradaki benzersiz bir dizi koşul nedeniyle biriken bir mineraldir; yani, mağara ortamı mineralin çökelmesini etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">İncirliin Mağarası</span>

İncirliin Mağarası, Muğla ilinde bulunan halka açık bir turistik mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">Risovača Mağarası</span>

Risovača Mağarası, Sırbistan'ın merkezindeki Aranđelovac kasabasının tam girişinde, Kubršnica nehri vadisinin 17 metre (56 ft) yukarısında yer alan bir mağaradır. Kragujevac yakınlarındaki Gradac Mağarası'nın yanı sıra Sırbistan'daki Paleolitik döneme tarihlenen en önemli arkeolojik alanlarından biridir. Keşfi, Sava - Tuna hattının güneyindeki Paleolitik kültürün varlığını doğruladı ve Avrupa'daki tarih öncesi insanların yaşamı hakkında yeni bilgiler sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Astım Mağarası</span>

Astım Mağarası Mersin iline bağlı Silifke ilçesine bağlı Narlıkuyu Kasabası, Hasanaliler Mahallesi'nde bulunan bir mağaradır. Astım Mağarası 200 m uzunluktaki bu mağara binlerce yılda oluşmuş sarkıt-dikit ve doğal bir mağara oluşumudur. Havasının astımlılara iyi geldiğine inanılmaktatır. Çevresindeki ağaçlara bez bağlanıp dilekte bulunulduğundan bu adı almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çınarlı, Kıbrıs</span>

Çınarlı, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa kazasının, fiilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa ilçesine bağlı Geçitkale-Serdarlı belediyesine bağlı bir köydür. Köy, Geçitkale'nin 9 km kuzeyinde yer almaktadır. Köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 100'dür.