İçeriğe atla

İnatçı

İnatçı
YönetmenKartal Tibet
YapımcıYahya Kılıç
Senaristİhsan Yüce
OyuncularKemal Sunal
Asuman Arsan
İhsan Yüce
Hüseyin Kutman
Ferdi Akarnur
MüzikCahit Berkay
Görüntü yönetmeniRafet Şiriner
StüdyoCem Film Film
CinsiSinema filmi
TürüDram, Komedi
RenkRenkli
Yapım yılı1988
Çıkış tarih(ler)iOcak 1989
Süre98 dk.
Ülke Türkiye
DilTürkçe

İnatçı, yönetmenlik koltuğunda Kartal Tibet'in oturduğu, yapımcılığını Yahya Kılıç'ın üstlendiği, senaryosunu ise İhsan Yüce'nin yazdığı 1988 yapımı komedi-dram türündeki sinema filmi. Sarıkavak ve Uzunkavak adlarıyla iki ayrı köy olarak gösterilen köy, Aydın'ın Söke ilçesinin Sarıkemer köyüdür ve ortasından Büyük Menderes nehri geçmektedir.[1]

Konusu

Baraj projesinde kamulaşmaya gidilecektir. Sarıkavak ve uzunkavak köyleri kamulaştırmanın içine girmektedir. Sözde bu durum gizliliğini korumalıyken komisyonda görevli olan biri bu bilgiyi bir holdinge satar ve o holdingdeki biri de duyduğunu başka bir holding'e satar. Böylece iki holding köylülerin topraklarını ucuz fiyata alıp devlete pahalı fiyata satma niyetle uzunkavak ve sarıkavak köylerinin yollarını tutarlar. Bu arada köyde inatçılığı ile bilinen Bayram (Kemal Sunal) adında biri vardır. Bayram diğer köyün ağası olan Numan Ağa (İhsan Yüce) kızı Zeynep'e aşıktır. Zeynep (Selma Yaman) ona âşıktır. Ancak bayram çok inatçıdır ve her ayın ilk Cuma günü kızı istemeye gelirler. Ağa kızını yine vermez ve sertçe davranır. Bunun üzerine Bayram ben senin kızını istemiyeceğim artık sen beni istemeye geleceksin diye kehanet tutar. Holding temsilcileri gelir ve her biri ağa ile muhtarın mallarını ucuz fiyata almaya çalışırlar. Bu arada birbirleriyle yarışırlar. Başkalarını kandırabilselerde Bayram'ı kandıramazlar ve ağa yavaş yavaş Bayram'ın kehanetine yaklaşmaktadır.

Oyuncu kadrosu

Kaynakça

  1. ^ "Söke Sarıkemer'deki tarihi taşköprü için doğa severler kampanya başlattı". Hürriyet. 23 Kasım 2020. 29 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kütahya (il)</span> Türkiyenin Ege Bölgesinde bir il

Kütahya, Türkiye Cumhuriyeti'nin Ege Bölgesi'nde yer alan bir ilidir.

<span class="mw-page-title-main">Kütahya</span> Kütahya ilinin merkezi olan şehir

Kütahya, Ege Bölgesi'nde yer alan Kütahya ilinin merkezi olan şehirdir. Kütahya bölgesi, kuzey ve batıdaki yüksek dağ sırtlarında doruğa ulaşan tarım arazileri ile geniş bir yamaç alanına sahiptir. Kentin Yunanca adı Kotyaion, Roma dönemindeki adı ise Cotyaeum'dur.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya</span> Türkiyenin Marmara Bölgesinde bir il

Sakarya, Türkiye'nin en kalabalık yirmi ikinci ilidir. İl ismini topraklarından geçen Sakarya Nehri'nden almıştır. Sakarya ilinin merkezi Adapazarı'dır. Adapazarı 2021 yılında Danimarka'da aldığı ödül ile bisiklet şehri ünvanı kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Iğdır (il)</span> Türkiyenin Doğu Anadolu Bölgesinde bir il

Iğdır, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde Erzurum - Kars Bölümü'nde ve Türkiye'nin en doğusunda yer alan bir ildir.

<span class="mw-page-title-main">Şarkışla</span> Sivasın ilçesi

Şarkışla, Sivas ilinin bir ilçesidir. Kuzeyinde Yıldızeli, doğusunda Sivas merkez ve Altınyayla, güneyinde Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesi, güneybatısında Gemerek ve batısında ise Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesi bulunur. 2021 istatistiklerine göre toplam nüfusu 37,708 olan Şarkışla, merkez dışında Sivas'ın en kalabalık ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Sunal</span> Türk sinema sanatçısı (1944–2000)

Ali Kemal Sunal, Türk oyuncu, yapımcı ve senarist ve komedyendir. Türk sinemasının en başarılı ve unutulmaz oyuncularından biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Binali Yıldırım</span> 27. ve son Türkiye başbakanı

Binali Yıldırım, Türk siyasetçi ve mühendis, Türkiye'nin 27. ve son başbakanı, 28. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı ve AK Parti'nin üçüncü Genel Başkanı. Başbakanlık ve AK Parti Genel Başkanlığı görevine Mayıs 2016'da başladı. Başbakanlık görevinden önce 2002-2013 ve 2015-2016 yılları arasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak görevlendirildi. Ayrıca 2014 ve 2015 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlığını yaptı.

<i>Kibar Feyzo</i> 1978 yapımı Türk komedi filmi

Kibar Feyzo, yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı, Kemal Sunal, Müjde Ar, Adile Naşit, Şener Şen, İhsan Yüce, İlyas Salman ve Erdal Özyağcılar'ın rol aldığı 1978 yapımı bir Türk komedi filmidir. Türkiye'de ağalık düzenine kara mizah çerçevesinde yaklaşarak toplumcu gerçekçi bir nitelik taşıyan film, sınıfsal çatışmayı merkeze alması ve komünizm karşıtı önlemleri yermesiyle de politik bir yön taşıyan kült filmlerdendir.

<i>Doktor Civanım</i> Türk Komedi Filmi

Doktor Civanım, Kemal Sunal'ın başrolünde oynadığı, Kartal Tibet'in yönettiği 1982 yapımı Türk komedi filmidir. 1 Şubat 1983'te vizyona girmiştir. Memduh Ün tarafından yapımcılığı üstlenen filmin senaryosunu Safa Önal ve Memduh Ün yazmıştır. Müziğini ise ünlü müzisyen Cahit Berkay hazırlamıştır. İstanbul'un köylerinden olan Boğazköy'de çekilmiştir. Köyde yaşayan birçok kişi de filmde figüran olarak rol almıştır.

<i>Şark Bülbülü</i> 1979 yapımı Türk komedi filmi

Şark Bülbülü, yönetmenliğini Kartal Tibet'in yaptığı, senaryosunu İhsan Yüce'nin kaleme aldığı ve yapımcılığını Selim Soydan 'ın üstlendiği 1979 yapımı komedi türündeki Türk sinema filmidir.

<i>Tokatçı</i> Kemal Sunal filmi

Tokatçı, 1983 yapımı başrolde Kemal Sunal'ın oynadığı, Natuk Baytan'ın yönettiği Türk komedi filmidir.

<i>Tek Türkiye</i>

Tek Türkiye, 2007-2011 yılları arasında Samanyolu TV'de yayımlanan aksiyon ve dram türündeki Türk televizyon dizisi. 4 sezondan oluşan dizi, 149. bölümüyle final yaparak sona erdi.

Dersim İsyanı, Dersim'de 1937-1938 yıllarında merkezî Türk Hükûmetiyle bazı Dersim aşiretleri arasında bölgenin hâkimiyeti ile ilgili çıkan anlaşmazlıklar sonucu yaşanan olaylara verilen isim. Dersim'de aşiretlerin isyanı sonucunda mutlak devlet hâkimiyetini sağlamak için Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından aşiretler üzerine Dersim Harekâtı düzenlendi. İsyancıların önemli kesimini 1920'de Sivas'ın Zara ve İmranlı ilçelerinden sığınan isyancılar oluşturuyordu. Harekât neticesinde sayılar hakkında birçok iddia bulunurken yaygın kanı olarak 11.683 kişi göçe tâbi tutulurken, 1.401 kişi öldürülmüştür.

Kurtlar Vadisi dizisinde yer alan tüm karakterlerin listesi ve bölüm aralıkları yer almaktadır.

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde yer alan tüm karakterlerin listesi ve oynadıkları bölüm aralığı yer almaktadır.

Türkiye'de idam edilenler listesi, ülkede mahkemelerce ölüm cezası almış ve cezası TBMM ya da diğer yetkili organlarca onaylanarak infaz edilmiş insanların listesidir. Türkiye'de ölüm cezası en son 1984'te uygulanmış, 2004'te hukuk sisteminden tamamen çıkarılmıştır.

Muhteşem Yüzyıl Kösem karakterleri listesi, Tims Productions yapımı olan dizide yer alan karakterlere ilişkin bir listedir. Dizide gerçek karakterlerin yanı sıra kurgulanan veya hayatı tam olarak bilinmeyen karakterler de vardır. Bu karakterlerin de hayatı kurgulanmaktadır.

<i>Gönlünüze Talibim</i>

Gönlünüze Talibim, Türk şarkıcı İbrahim Erkal'ın 8 Temmuz 1996 tarihinde çıkardığı beşinci stüdyo albümüdür. Albüm Ulus Müzik etiketiyle yayınlanmıştır. 1990'lı yılların klasik arabesk-fantezi albümleri arasına giren albüm ayrıca, 1.5 milyondan fazla kopya satarak Türkiye'nin en çok satan albümlerinden birisidir. Albümün kayıtlarına 1995 yılının sonlarında başladı. Altı ay kadar süren kayıtlar Mayıs 1996 tarihinde tamamlandı. Albümde son parça "Er Meydanı" haricindeki tüm parçaların söz ve müziği İbrahim Erkal'a aittir. "Unutmayacağım" adlı parça albümle birlikte yayınlandı ve olumlu tepkiler aldı. 2 Ağustos 1996 tarihinde albümden "Canısı" adlı parçanın yayınlanmasıyla albüm büyük bir çıkış yakaladı. Pop müziğin zirve yaptığı dönemde büyük satış rakamlarına ulaşan albümden yılın sonunda "Erzurum'a Gel" adlı halk müziği tarzındaki hareketli parça yayınlandı. Albümle birlikte birçok radyo ve televizyon programlarına katılmaya başlayan İbrahim Erkal, ülkenin haricinde yurt dışında da tanınmaya başlandı. 1997 yılının ilk aylarında albümden "Yalnızım" adlı parça yayınlandı. Dört parça yayınlanan albümdeki tüm parçalar hit olmayı başardı.

Köy seyirlik oyunu, Anadolu köylerinde amatör oyuncular tarafından önemli günlerde topluca oynanan ve Türk dram sanatının geleneğini oluşturan, ritüellerin kaynaklık ettiği ancak zamanla eğlence amaçlı ve taklide dayalı hal almış, belli bir metni olmayan tiyatro oyunlarıdır.

Bu madde, kayda değer Türk oyuncuların bir listesini içermektedir.