İçeriğe atla

İlyas Başsoy

Ateş İlyas Başsoy
Doğum18 Ağustos 1971 (53 yaşında)
Bursa, Türkiye
MeslekYazar, Reklamcı
MilliyetTürk

Ateş İlyas Başsoy, (d. 1971, Bursa, Türkiye), Türk yazar, reklamcı ve iletişim uzmanı.

Yaşamı

Bursa'da Gürcü ve Pomak kökenli bir ailede doğdu.[1][2] İlköğrenimini Bursa’da tamamladı. Kayseri Fen Lisesi’nde okudu. Yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde yaptı.[3] Gırgır, Avni, Hıbır, Pişmiş Kelle dergilerinde yazıları ve öyküleri çıktı. Limon Dergisi'nde düzenli yazıları basılan Başsoy çeşitli edebiyat dergilerinde kitap eleştirilerinde bulundu. 1985 yılında Bursa’daki yerel bir gazeteye girdi ve gençlik köşesi çıkarttı. Arabesk ve heavy metal türü müzikler ile ilgili yaptığı yazı dizileri İstanbul basının da ilgisini çekti. Ateş İlyas Başsoy üniversite yıllarından beri reklam endüstrisi içinde çalıştı. Güzel Sanatlar, Klan, DNA, Cen Ajans, Art Grup gibi reklam ajanslarında reklam yazarlığı ve yaratıcı yönetmenlik yaptı. 2005'te kendi ajansı Fayda'yı kurdu. 2001 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi için hazırlanan Kentim İstanbul başlıklı kampanyanın isim babası olarak yaratıcı yönetmenliği yaptı. Kentim İstanbul, Başsoy'un yeni İstanbullular, diyalojik iletişim ve siyasetsiz seçmen kavramlarını geliştirmesine katkıda bulundu. 2004'te Adalet ve Kalkınma Partisi belediye seçimini kazanınca kampanya durduruldu.

2009 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi Antalya adayının kampanyasını hazırladı ve bu seçimde Antalya sürpriz biçimde AKP'den CHP'ye geçti. Bu galibiyet kurulduğu günden beri AKP'ye karşı CHP'nin ilk seçim başarısıydı. Antalya deneyiminden hareketle siyasi iletişim öğütleri verdiği kitabı AKP Neden Kazanır? CHP Neden Kaybeder? çok satan kitaplar arasına girdi.

2013 yılında sosyal demokrat belediyeciliğin bir araya gelip hizmetlerini anlattığı Kentine Güvenen Kentler Buluşması'nın da isim babası ve yaratıcı yönetmeni oldu. 2014 yerel seçimlerinde Mansur Yavaş'ın Ankara kampanyası başta olmak üzere otuza yakın kritik seçim bölgesinde kampanya başkanlığı veya kampanya danışmanlığı yaptı.

CHP ilk kez 2019 yerel seçim ulusal kampanyası için Ateş İlyas Başsoy'la doğrudan sözleşme yaptı ve Başsoy kampanya başkanlığına getirildi. Başsoy yerel yönetim kampanyalarının alışılageldiği üzere seçim öncesi birkaç reklam ve birkaç sloganla sınırlı kaldığında başarılı olamayacağını söyleyerek, çok sayıda seçim bölgesinde seçim kampanyalarını ekibiyle birlikte yürüttü.[4][5] Hedeflenen 12 büyükşehirden Antalya, Hatay, Eskişehir kampanyalarına dolaylı, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Mersin, Aydın, Tekirdağ ve Muğla kampanyalarına direkt katkı sundu.[6][7]

Radikal İki ve BirGün gazetelerinde köşe yazıları yayınlanmıştır. Yazı, yorum ve kitaplarında Metin Ünkazanan ve Tayfun Yılmaz müstear isimlerini de kullandı.

Yüksek Volüm başlıklı bir öykü kitabı, ÖSS Matematik’te 20 Soru Garanti başlıklı bir ders kitabı ve Reklamcı Nedir, Nasıl Reklamcı Olunur başlıklı deneysel bir çalışması yayınlandı. AKP Neden Kazanır? CHP Neden Kaybeder? başlıklı kitabıyla Türk siyasetinde belirleyici olanın siyasî kararla oy veren seçmenler değil, siyasî kararla oy vermeyen seçmenler olduğunu söyledi. Bu kitapta madde madde sunduğu strateji önerileri ve kampanya süreci 2019'da ülke genelinde, yüzden fazla seçim bölgesinde uygulandı.[8] Ateş İlyas Başsoy'un gazete ve dergi yazılarını derlediği Ateşli Kitaplar başlığıyla duyurulan dört kitaplık bir serisi Pegasus Yayınları tarafından yayınlandı.

Kitapları

Kaynakça

  1. ^ Başsoy, Ateş İlyas (2022). "Güneş Sokak". Birgün. birgun.net. 2 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2022. ... biz Gürcüydük ama annemin Pomak olduğunu niye kimse dikkate almıyordu? 
  2. ^ ""Barışa bir şans versek. Şu 'yüz yıllık yanlışlık' artık bitse..."". Agos. agos.com.tr. 2020. 15 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2022. Dedemin de geldiği Artvin’le bir aidiyet bağı yok çünkü onun büyükleri de Gürcistan’dan göçmüşler. ...Anne dedelerim Yunanistan Bulgaristan sınırından bir köyden can havliyle kaçmak zorunda kalmış 
  3. ^ "İlyas Başsoy". Literatür. literatur.com.tr. 12 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2022. 
  4. ^ "The Pushback Against Populism: Running on "Radical Love" in Turkey". Journal of Democracy (İngilizce). 29 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2021. 
  5. ^ ""Muhalefet Memuru" Olmamak İçin… - Tanıl Bora". birikimdergisi.com. 27 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2021. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2020. 
  7. ^ https://turkeybooktalk.podbean.com/mobile/e/michael-wuthrich-on-turkeys-embattled-opposition-since-the-2019-mayoral-elections/[]
  8. ^ "Ateş İlyas Başsoy ile Radikal Sevgi üzerine..." Cumhuriyet. 17 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Radyo Televizyon Kurumu</span> Türk kamuya açık televizyon şirketi ve radyosu

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye’den Avrupa Yayın Birliği (EBU)’ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">Edip Cansever</span> Türk şair

Edip Cansever, tam adıyla Ömer Edip Cansever,, Türk şairdir. Tam adı Ömer Edip Cansever olsa da, Ömer adını ilk şiirleri ve ilk şiir kitabı dışında hiç kullanmadı.

Adil Erdem Bayazıt, Türk şair ve milletvekili.

Ferhat Uludere, Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">1954 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 10. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1954 Türkiye genel seçimleri, 2 Mayıs 1954 tarihinde TBMM'de görev yapacak 10. dönem milletvekilleri için yapılan seçimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Ayfer Tunç</span> Türk öykücü ve romancı

Ayfer Tunç, Türk yazar, editör ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Atilla Dorsay</span> Türk gazeteci ve sinema eleştirmeni

Atilla Dorsay, Türk sinema eleştirmeni, yazar, gazeteci, mimar.

<span class="mw-page-title-main">Tarhan Erdem</span> Türk yazar ve siyasetçi

Tarhan Erdem,, Türk siyasetçi, araştırmacı, yazar. 1977 yılında 40. Türkiye Hükûmeti'nde Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak görev aldı. Erdem ayrıca, Cumhuriyet Halk Partisi'nden 16. Dönem İstanbul milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde yer aldı ve 1999-2000 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreterliği görevini yürüttü.

Turgay Fişekçi, Türk şair, yazar ve çevirmendir.

Süleyman Seyfi Öğün,, Türk siyaset bilimci.

<span class="mw-page-title-main">Oyhan Hasan Bıldırki</span> Türk yazar

Oyhan Hasan Bıldırki, Türk yazar, öğretmen, şair, denemeci, araştırmacı.

Sevinç Çokum,, Türk Hisarcılar akımı temsilcilerinden. Hikâye, roman ve senaryo yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Ege Ernart</span>

Ege Ernart, Türk reklamcı, tiyatro ve sinema oyuncusu, dramaturg ve şair.

Ömer Demir, Türk akademisyen ve bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Fahrettin Çiloğlu</span> Türk yazar

Fahrettin Çiloğlu, Türkiye'ye göç etmiş Gürcü bir aileden gelen yazardır. İki dilde yazan yazar, Gürcüce yazar adı olarak önce ფარნა ჭილაძე, sonra ფარნა-ბექა ჩილაშვილი ve bazı Türkçe çevirilerde Parna-Beka Çiladze ile Parna-Beka Çilaşvili adlarını kullanmıştır. Tanrı'nın Sıcak Eli adı öykü kitabında Parna-Beka Çiladze adını kullanmıştır.

Nermin Yıldırım, Türk yazardır.

Ramazan Kağan Kurtoğlu, Türk akademisyen ve ekonomist.

<span class="mw-page-title-main">Güney Özkılınç</span> ŞAİR

Güney Özkılınç, Türk yazar, şair, araştırmacı.

<span class="mw-page-title-main">Tacim Çiçek</span> Türk şair, eleştirmen ve yazar

Tacim Çiçek ; Türk şair, eleştirmen, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Gürol Sözen</span>

Gürol Sözen Türk ressam, yazar, heykeltıraş, sanat tarihçisi.