
Balıkesir, Türkiye'de Balıkesir ilinin merkezi olan şehirdir.
Türkiye'deki tüm üniversitelerin listesidir. Toplamda 208 üniversite vardır. 129 devlet üniversitesi, 75 vakıf üniversitesi ve 4 vakıf meslek yüksekokulu bulunmaktadır.

Höşmerim ya da Hoşmerim, Marmara başta olmak üzere Ege, İç Anadolu bölgelerinde üretilen bir çeşit irmik helvasının adıdır; Türkiye'nin bazı illerinde ise un helvasına höşmerim denilmektedir. Rize'de ve diğer bazı Doğu Karadeniz yörelerinde de Kaymaklı taze süt süzgeçle süzülerek bir tavaya boşaltılır. Sonrasında tavaya mısır ununun, peynir ve tuzun eklenmesiyle Hoşmerim-Hoşmer (Höşmerim-Höşmer) yapılır. Doğu Karadeniz'de geleneksel olarak güneş duasına çocuklarca çıkıldıktan sonra evlerden toplanılan un, yağ, tuz, süt gibi yiyeceklerden helva ve höşmer yapılıp yenir.

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN), Balıkesir il sınırlarında faaliyet gösteren yükseköğretim kurumu. Balıkesir Üniversitesi kampüsü kent merkezine 17 km uzaklıkta Bigadiç yolunda bulunmaktadır.

Alâaddin Yüksel Türk bürokrat. Emniyet Genel Müdürlüğü ile Trabzon, Balıkesir, İzmir, Antalya ve Ankara valilikleri yaptı. Rumeli Yönetici ve İş Adamları Derneği (RUYİAD)'nin Onur Kurulu üyesidir.

Zağnos Paşa Camii veya Balıkesir Ulu Camii, Türkiye'nin Balıkesir şehir merkezinde bulunan15. yüzyıl yapısı cami.

Yukarıyağcılar, Balıkesir ilinin Dursunbey ilçesine bağlı bir mahalledir.

Güğü, Balıkesir ilinin Dursunbey ilçesine bağlı bir mahalledir.

Atköy, Balıkesir ilinin Altıeylül ilçesine bağlı bir mahalledir.

Aynaoğlu, Balıkesir ilinin Altıeylül ilçesine bağlı bir mahalledir.

Ayşebacı, Balıkesir ilinin Altıeylül ilçesine bağlı bir mahalledir.

Nevzat Cihat Bilgihan, Türk siyasetçi ve hukukçu.

İbrahim Sıtkı Yırcalı, Türk siyasetçidir.

Süleyman Esat Budakoğlu, Türk siyasetçidir.
Mehmet Fenni İslimyeli, Türk siyasetçi.

Devrim Erbil, Türk ressam, Devlet Sanatçısı sanat eğitimcisi ve öğretim üyesi.
Tahsin Burcuoğlu,, Türk diplomat.

Lor tatlısı, şerbetli bir tatlıdır. Ege Bölgesin'de yapılır. Kullanılan lor peynirinin kesinlikle tuzsuz olmalıdır. Ayrıca pek çok şerbetli tatlıda olduğu gibi lor tatlısının yapımında da tatlının sıcak, şerbetin ise soğuk olması gerekir. Balıkesir Ayvalık mutfağında yer alır. Lor tatlısı 1920'li yıllarda Yunanistan'ın Girit adasından Balıkesir'in Ayvalık ilçesine yerleşen aileler tarafından getirilmiştir. Giritli Türklerin mutfağına ait bir tatlıdır. Ayvalık Lor Tatlısı 26.12.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Değirmenboğazı Tabiat Parkı, Balıkesir ilinin Karesi ilçesinde yer alan tabiat parkıdır.