İçeriğe atla

İlos (Tros'un Oğlu)

Yunan mitolojisinde, Ilus/Ilos/İlos (Eski Yunanca: Ἶλος Ilos) İlion veya İlios isimli şehrin kurucusudur ve şehre onun adı verilmiştir (Latince Ilium gibi).[1] Sık sık İlion ismiyle anılan şehir, Truva halkının baş şehir haline gelir ve insanlar bu şehri bugün daha çok bilinen Troya adıyla anarlar. Bazı anlatımlarda, Ilos'un bir at kılı tüyü olduğu tarif edilir.[2]

Aile

İlos, Dardanya Kralı Tros'un oğludur.[3] Annesinin ise nehir tanrısı Skamander'ın [4] kızı naiad Callirhoe veya Eumedes'in kızı Acallaris olduğu söylenir.[5] Assaracus,[6] Ganymedes, Kleopatra [7] ve muhtemelen Kleomestra'nın kardeşiydi.[8]

İlos, Laomedon'un babasıdır.[9] Eşinin ise Eurydice (Adrastos'un kızı), Leucippe [10] veya Batia (Teucer'in kızı) olduğu söyenir.[11] Ilos'un diğer çocukları, sırasıyla Capys ve Cisseus ile evli olan Themiste (veya Themis) ve Telecleia [12] iki kızıdır. Bazı kayıtlarda Tithonus, Ilos'un oğlu olarak da adlandırıldı.[13]

Mitoloji

Ilium'un kuruluşu

Ilus gençliğinde Frigya'ya gitti ve o sırada yerel kral tarafından düzenlenen oyunlara katılarak bir güreş maçında zafer kazandı. Ödül olarak elli genç ve bir o kadar da bakire aldı; ve bir kahinin tavsiyesi üzerine kral, ona ayrıca benekli bir inek verdi ve ondan ineğin yatacağı yerde bir şehir kurmasını istedi. Bu, inek Atë tepesine geldiğinde inek oraya yattı ve o noktada İlos, İlium adını verdiği şehri inşa etti.[14]

Paladyum

Sonra İlos, Zeus'a kendisine bir işaret gösterilmesi için dua etti ve hemen Palladion'un gökten düştüğünü ve çadırının önünde durduğunu gördü. Bu ahşap heykel üç arşın yüksekliğindeydi, ayakları birbirine bağlıydı; sağ elinde havada bir mızrak, diğer elinde ise bir değnek ve iğ tutuyordu. Ama İlos hemen kör oldu, çünkü Palladion'a hiç kimse direk bakamazdı. Daha sonra, tanrıça Athena'ya adaklar adadığında, görme yetisini geri kazandı.[15] Zeus'un şehrin inşasına rızasının açık bir işaretine minnettar olan İlos, tapınakta onun onuruna bir yer vermeye karar verdi. İlos, daha sonra Truva adıyla ünlenecek olan kentin temellerini bu şekilde atmıştır.

Dictys Cretensis'e göre, İlos Athena tapınağını inşa ederken heykel gökten düştü; yapı neredeyse tamamlanmıştı, ancak çatı henüz yapılmamıştı, bu yüzden Palladion doğrudan kutsal yapıdaki uygun yerine düştü.[16] İskenderiyeli Clement, "Tıpkı Olympos'da Zeus'un heykelinin bir Hint canavarın kemiklerinden yapılması gibi; Palladion'un da Pelops'un kemiklerinden yapıldığı" gibi, garip bir görüş atmıştır.[17]

Saltanat

İlos, yeni şehri Ilium'u Dardanya'ya tercih etti ve babasının ölümü üzerine orada kaldı, Dardanya'nın yönetimini onun yerine kardeşi Assaracus'a verdi ve böylece Truvalılar iki krallığa bölündü. Ölümünden sonra yerine oğlu Laomedon geçti ve Truva kralı oldu.

Tanrısal bir adam olan İlos, Tantalos'un suistimalinden çok rahatsız oldu ve Tantalos tanrıların düşmanlığını üzerine çektikten sonra onu Paphlagonia'dan kovdu.[18] Bu yüzden, Pelops sonraları Lydia'ya geldi ve orada İlos ve Pelops arasında şiddetli bir savaş oldu.[19] Ancak İlos, zaferi kazanmayı başardı ve Pelops'u ülkeden kovdu.[20]

Ölüm

İlos'un ölümünden sonra Truvalılar, kentinin kapılarının önünde onun için büyük bir mezar höyüğü inşa ettiler.[21]

Soyağacı

Trojan race
OkeanosTethys
AtlasPleioneSkamandrosIdaeaSimoeis
ZeusElektraTeucer
DardanosBatea
IlosErichthoniusAstyoche
CallirrhoeTros
IlosGanymedesAssaracusHieromneme
LaomedonThemisteCapys
PriamosAnkhisesAfroditLatinus
KreusaAeneasLavinia
AscaniusSilvius
SilviusAeneas Silvius
BrutusLatinus Silvius
Alba
Atys
Capys
Capetus
Tiberinus Silvius
Agrippa
Romulus Silvius
Aventinus
Procas
NumitorAmulius
Ares/MarsRhea Silvia
HersiliaRomusRemus
|}

Notlar

  1. ^ Diodorus Siculus, Bibliotheca historica 4.75.3 27 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; Virgil, Aeneid 6.637-678 22 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Photius, Bibliotheca 190.37
  3. ^ Diodorus Siculus, Bibliotheca historica 4.75.3 27 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; Quintus Smyrnaeus, Posthomerica 2.182-207 22 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; Oxyrhynchus Papyri, 1359 fr. 2 as cited in Hesiod, Ehoiai fr. 102 8 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; Suida, Suda Encyclopedia s.v. Minos 25 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ Homer, Iliad 20.230-240 21 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; Tzetzes on Lycophron, Alexandra 29; Scholiast on Homer's Iliad 20.231 who refers to Hellanicus as his authority
  5. ^ Dionysius of Halicarnassus, Antiquitates Romanae 1.62.2
  6. ^ Ovid, Metamorphoses 11.756 22 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  7. ^ Apollodorus, 3.12.2 4 Kasım 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  8. ^ Dictys Cretensis, Trojan War Chronicle 4.22 27 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  9. ^ Diodorus Siculus, Bibliotheca historica 4.75.4 27 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  10. ^ Hyginus, Fabulae 250 29 Mart 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  11. ^ Apollodorus, 3.12.3, footnote 7 24 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. which disregard the connection stating that "if the family tree recorded by Apollodorus is correct, Batia could hardly have been the wife of Ilus, since she was his great-grandmother"
  12. ^ Athenion in scholia on Homer, Iliad 16.718; Scholia on Euripides, Hecuba 3
  13. ^ Ovid, Fasti 4.34 9 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; Dictys Cretensis, Trojan War Chronicle 4.22 27 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  14. ^ Apollodorus, 3.12.3 22 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; Strabo, Geographica 13.1.25 21 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  15. ^ Plutarch, Parallela minora 17 22 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  16. ^ Dictys Cretensis, Trojan War Chronicle 5.5 27 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  17. ^ Protrept. iv.47, p. 42, ed. Potter
  18. ^ Diodorus Siculus, Bibliotheca historica 4.74.4 27 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  19. ^ Dictys Cretensis, Trojan War Chronicle 1.6 27 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  20. ^ Pausanias, Graeciae Descriptio 2.22.3 22 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  21. ^ Valerius Flaccus, Argonautica 2.580 9 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; Dictys Cretensis, Trojan War Chronicle 4.1 27 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zeus</span> Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli; göklerin şimşeklerin ve gök gürültülerinin tanrısı

Zeus, "Tanrıların ve İnsanların Babası" ve Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrıdır. Roma'da Jüpiter olarak da bilinir. Göklerin, şimşeklerin ve gök gürültülerinin tanrısıdır. Çoğu zaman elinde bir şimşek ile resmedilmiştir. Bereket ile özdeşleşmiştir, yağmur ondan beklenir. Titan Kronos'un ve eşi Rhea'nın en küçük çocuğu ve oğludur. Tanrıça Hera'nın kocasıdır. Simgesi şimşeğin yanında boğa, kartal ve meşe ağacıdır. Aynı zamanda tanrıların kralı olduğu için taht ve asa ile de sık sık betimlenir. Ayrıca Athena'nın ona hediyesi olan Aegis'in de taşıyıcısıdır. Zeus'un en eski kült ve bilicilik merkezi Yunanistan'daki Dodona antik şehirdir. Habercisi oğlu Hermes'tir. Gigantlar arasındaki karşıtı Kral Porphyrion'dur.

<span class="mw-page-title-main">Tantalos</span>

Tantalos, Batı Anadolu'da mitik Frigya kralı, Pelops ve Niobe'nin babası. Eski Yunan mitolojisine göre Zeus ile nemf'lerden biri olan Plouto'nun oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Hefaistos</span> Yunan Mitolojisi - Tanrıların Demircisi

Hephaistos, Yunan mitolojisinde Zeus ile Hera'nın oğlu ya da Hera'nın yalnız başına doğurduğu oğlu. Tanrılar ve kahramanlar için demircilik zanaatıyla uğraşarak silahlar ve zırhlar üreten ateşler tanrısı. Aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit'in eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Hektor</span> Truva Kralı Priamın büyük oğlu, Parisin ağabeyi

Hektor, Truva krallarından Priam ve eşi Hecuba'nın en büyük oğlu, Paris'in ağabeyi, Dardanus'un torunuydu. Tros'un Ida dağlarında yaşardı. Tüm zamanların en büyük savaşlarından biri olarak kabul edilen Truva Savaşı'nda mücadele eden Truva prensiydi. Ayrıca bu savaşı konu alan İlyada destanının da kahramanlarındandı. Teke tek savaştığı Akhilleus tarafından öldürüldüğü belirtiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Laomedon</span> Truva Kralı

Laomedon (Λαομέδων), Yunan mitolojisinde Truva kralıdır. İlos'un oğlu, Priamos'un babasıdır. Laomedon İlyada'da yer almaz ama kentin geçmişinde dönek, korkak, ikiyüzlü bir kral olarak önemli bir yer tutar.

<span class="mw-page-title-main">Poseidon</span> Yunan mitolojisinde denizler tanrısı

Poseidon (Ποσειδῶν), Yunan mitolojisinde yer alan denizler ve depremler tanrısı. Kronos ile Rheia'nın oğlu. Zeus ve Hades'in kardeşi. Roma mitolojisi'nde Neptün (Neptunus) olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Truva Savaşı</span> Yunan mitolojisinde efsanevi savaş

Truva Savaşı, Yunan mitolojisinde M.Ö. 12. veya 13. yüzyıl civarında meydana gelen efsanevi bir çatışmadır. Savaş, Truvalı Paris'in Helen'i Sparta kralı kocası Menelaos'tan almasının ardından Akalar (Yunanlar) tarafından Truva şehrine karşı yürütülmüştür. Savaş Yunan mitolojisindeki en önemli olaylardan biridir ve başta Homeros'un İlyada'sı olmak üzere Yunan edebiyatının birçok eserinde anlatılmaktadır. İlyada'nın özü on yıl süren Truva kuşatmasının onuncu yılında dört gün iki gecelik bir dönemi anlatır; Odisseia ise savaşın kahramanlarından biri olan Odisseia'un eve dönüş yolculuğunu anlatır. Savaşın diğer bölümleri, fragmanlar halinde günümüze ulaşan epik şiirler döngüsünde anlatılır. Savaştan bölümler, Yunan tragedyası ve Yunan edebiyatının diğer eserleri ile Virgil ve Ovid gibi Romalı şairler için malzeme sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Diomidis</span> Yunan Mitolojisinde Argos Kralı

Diomedes ya da Diomede Truva Savaşı'na katılmasıyla tanınan Yunan mitolojisinde bir kahramandır.

<span class="mw-page-title-main">Palladion</span>

Palladion. Antik ve efsanevi Truva kentinin kalesinde bulunduğuna inanılan kentin koruyucusu Pallas Athena'ın sağ elinde mızrak, sol elinde ise kalkan tutar hâlde, zafer tanrıçası Nike ile kabartma heykeli veya resmi. Bu kabartma heykeli veya resmi Zeus tarafından İlionun kuruluşu sırasında gökten atılmıştır.

Yunan mitolojisinde, Capys ismi üç kişi için kullanılır;

<i>Troyalı Kadınlar</i> Evripides trajedisi

Troyalı Kadınlar, MÖ 415 yıllarında Euripides tarafından kaleme alınmış tragedyadır. Euripides’in Truva Savaşı'nı konu alan üçlemesinin üçüncü kitabı olan eser, Atina ve Sparta halklarını karşı karşıya getiren ve on yıl süren Peloponez Savaşı ortamında yazılmıştır. Bu oyun, şehirleri yağmalandıktan, kocaları öldürüldükten ve kalan aileleri köle olarak götürüldükten sonra geriye kalmış Troyalı kadınların kaderini anlatmaktadır.

Ilus, Yunan mitolojisinde bir Truva kralıdır. Birden fazla mitolojik karakterin ismidir.

Yunan mitolojisinde, Ilus/Ilos/İlos Dardanya kralıdır.

Erichthonius Yunan mitolojisinde, Dardanya'nın efsanevî bir kralıdır. Dardanos ve Batea'nın oğludur. İlos ve Zacynthus'un kardeşidir. Erichthonius'un barışçıl ve müreffeh bir saltanat geçirdiği söylenir.

Yunan mitolojisinde, Tros Truva'nın kurucusudur. Erichthonius ve nehir tanrısı Simoeis'in kızı Astyoche oğludur. Tros İlos, Assaracus ve Ganymedes isimli üç oğlanın ve Kleopatra ve Cleomestra iki kızın babasıdır. Eponim olarak ismini Truva şehrine vermiştir ve aynı şehir oğlu İlos'un ardından Ilion olarak da anılmaktadır. Tros'un eşinin nehir tanrısı Skamandros'un kızı Callirrhoe, veya Eumedes'in kızı Acallaris olduğu söylenir.

Yunan mitolojisinde, Assaracus Dardanya kralıdır.

Yunan mitolojisinde Themiste, Truva prensesidir ve Throas kralı İlos'un kızıdır. Muhtemelen, Eurydice veya Leucippe annesidir. Laomedon, Tithonius ve Telecleia'nın üvey kardeşidir. Themiste, babası İlos tarafından kuzeni olan ve Assaracus ile Hieromneme'nin oğlu Capys ile evlenmiştir. Böylece, Ankhises ve muhtemelen Acoetes'in annesi olmuştur. Ankhises ise ünlü Aeneas'ın babası olurken, Acotes rahip Laocoon'un babası olmuştur.

Küçük İlyada eski Yunan edebiyatının kayıp bir destanıdır. "Epik Döngü" olarak bilinen, Antik Yunanda daktilik ölçü ile yazılmış ve Truva Savaşı'nı konu alan şiirlerden biriydi ve bütün Truva Savaşı'nı epik bir şekilde anlatmıştır. Küçük İlyada hikâyesi kronolojik olarak Aethiopis'ten sonradır ve Iliou Persis da Küçük İlyada'dan sonradır. Küçük İlyada'nın yazarı, diğer antik yazarlar tarafından çeşitli şekillerde Pyrrha'lı Lesches, Spartalı Cinaethon, Erythrae'li Diodorus, Phokaialı Thestorides veya Homeros'un kendisine atfedilmiştir. Şiir, daktilik ölçü ile yazılmış dört şiir kitabından oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">İphigeneia Tauris'te</span> Evripides trajedisi

İphigenia Tauris'de, Euripides tarafından MÖ 414-412 arasında yazılmış ve günümüze kadar ulaşan trajedi oyunlarından biridir. Yine Euripides'in İphigenia Avlis'de adlı oyunundan sonraki zamanı anlatır. Aristotales, Poetika'sında oyuna sık sık değinir ve kardeşlerin birbirini tanıma sahnesini oldukça başarılı bulur. Oyun, Peloponez Savaşı esnasında sergilenmiştir. Oyun bir prologos, parados, 3 stasimon, 3 epeisodion ve ekodos'tan oluşur. Oyun sonunda, tanrıça Athena gelerek, kurguyu sonuca bağlar. Oyun, Tauris'teki Artemis Tapınağı önünde geçer.

Cypria(Greek: Kupria ; Latince : Cypria), Stasinus'a atfedilen ve klasik antik çağda oldukça iyi bilinen eski Yunan edebiyatının kayıp bir epik şiiridir. "Epik Döngü" olarak bilinen, Antik Yunanda daktilik ölçü ile yazılmış ve Truva Savaşı'nı konu alan şiirlerden biriydi. Cypria'nın hikâyesi kronolojik olarak Epik Döngü'nün başında gelir ve onu İlyada takip eder. Şiir, daktilik ölçü ile yazılmış on bir şiir kitabından oluşuyordu.